Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera HyacintlöKar?

Plantera hyacintlökar i kruka – Plantera hyacintlökarna 10-12 veckor före du vill att de ska blomma. Sätt löken i liten kruka med väldränerad jord. Plantera hyacintlökarna så att lite av löken och dess spets är ovanför jordytan. Inte för grunt dock – då kan rötterna trycka upp löken ur krukan.

Vattna lite lätt och ställ svalt och mörkt. Håll jorden lätt fuktig men absolut inte blöt. Om du inte har ett mörkt utyrmme så kan du göra en liten ”godisstrut” av papper och ställa över löken. Mörket är vitkigt för en snygg blomning! Efter ca 10 veckor ska du se ljusa blad och en blomstjälk innanför bladen.

Ta in i rumstemperatur och ljus så blir bladen strax gröna.

Hur planterar man om hyacinter?

Hyacint är en lökväxt, lökens diameter är 3-7 centimeter. Hyacintens blad är mjuka och spänstiga, 18-35 centimeter långa och 1-3 centimeter breda. Den upprätta blomställningen har 2-50 blommor, och varje blomma har sex kronblad. Hyacintblommor kan vara både enkla och fyllda, beroende på sort.

Det finns mer än 2.000 sorter av hyacinter. Hyacint har en behaglig doft, men den kan orsaka allergier. Hyacint används främst som julblomma i Sverige, men den trivs även i trädgården som vårblomma. Hyacint håller längre som en inomhusblomma när den placeras svalt och ljust, men inte i direkt solljus. Som trädgårdsväxt trivs den på en solig plats.

Hyacintlök planteras på ett djup av 10-15 centimeter i september-oktober. Planteringsplatsen måste vara väldränerad och näringsrik, om dräneringen behöver förbättras, gräv en lite större grop och blanda befintlig jord med Pimpsten, Gödsla med Trädgårdsgödsel Mognad,

När hyacinter används från lök är det viktigt att välja rätt sorts lök. Löken som blommar lagom till jul är värmebehandlad, till skillnad från den som är avsedd att blomma i trädgården till våren. Hyacintlökar som ska blomma till jul ska planteras i september. Dessa lökar säljs i trädgårdsbutiker och i trädgårdsvaruhus.

Lämplig jord att plantera hyacintlök i är Blomjord, Sätt löken med spetsen uppåt, och inte djupare än att 1/3 sticker upp ovanför jordytan, för att förhindra att den ruttnar. Vår älskade julhyacint blommar i ungefär en vecka. För att förlänga blomningstiden kan du flytta den till ett svalare utrymme nattetid.

 • Hyacint ska vattnas med måtta för att förhindra att stjälken växer sig för hög.
 • Om stjälken blir för hög kan den stöttas upp med en pinne, eller klippas av för att användas som en snittblomma i en vas istället.
 • En blommande hyacint behöver inte gödslas.
 • Efter blomningen kan löken tas ut ur krukan och torkas, för att planteras ut i trädgården följande höst.

Förvara den torra löken i lite Solmull, eller i sågspån. I trädgården behöver hyacinten rikligt med näring under blomningen för att den ska samla styrka för att löken ska bli stor till nästa blomning. Gödsla den med Trädgårdsgödsel Mognad, Inför vintern kan jordytan täckas med granris eller Täckbark för att skydda mot vinterköld.

För att driva upp hyacinter till jul, plantera dem i Blomjord och vattna efter plantering. Översta delen (1/3) av löken ska vara ovanför jordytan. Placera sedan krukan i ett mörkt och svalt utrymme, cirka 7-10 grader. Den behöver ungefär 9 veckor i mörker, titta till den då och då, vattna om den känns torr.

När löken börjar växa och bli ungefär 4-6 centimeter hög, tas krukan in i ljuset i rumstemperatur. Vattna varsamt för att förhindra att blomskaftet blir för hög. Hyacinten blommar efter ca 3 veckor i dagsljus.

När ska man plantera Hyacintlökar?

Plantera ut hyacintlökar i rabatten – Så fort jorden utomhus är grävbar på våren kan du plantera ut lökarna i rabatten, troligtvis i mars-april. Plantera dem tre-fyra centimeter ner i jorden i näringsrik jord. Hyacinter trivs i soligt läge. Räkna inte med några blommor samma år, oftast blommar de inte förrän året därpå.

Hur planterar man hyacint i glas?

Hur du odlar hyacint i glas – Det går också alldeles utmärkt att driva upp en hyacint i ett glas eller i glasburk – ett spännande och läckert växtsätt.

För att lyckas med det så ska du ta upp löken och borsta bort så mycket jord som möjligt och får du inte bort allt kan du försiktigt skölja bort det sista med vatten. Hitta ett glas där löken kan hänga över själva vattenytan. Fyll på glaset och placera löken på ett sätt som gör att rötterna kommer ner i vattnet. Här är det noga att se till att inte själva löken står i vatten. Efter ett tag kommer rötterna att växa till sig och ge ett vackert virrvarr av många fina och små vita rötter. Fyll på med vatten allt eftersom att det minskar.

NR Plantera HyacintlöKar

Måste man plantera om hyacinter?

Hyacint och tazett – Ofta brukar det sägas att det inte är någon idé att försöka få tazetter att övervintra, de tål ju inte vårt klimat. Men det finns många som lyckats. Både hyacinter och tazetter kan stå kvar i sin kruka fram till våren, sköt om dem på samma sätt som dina övriga krukväxter.

 1. När de börjar vissna ner är det dags för löken att gå i vila.
 2. Sluta vattna men låt den stå kvar i krukan.
 3. Du kan även plantera ut dem, men täck dem då med torra löv eller annat skydd mot kylan.
 4. De bör stå i väldränerad jord då en lök som utsätts för ständig väta kan ruttna.
 5. Sedan sköter de sig själva och blommar igen på våren.

Hyacinter trivs i soliga lägen och blommar oftast först efter två år. : Skötselråd för julens krukväxter

Kan man spara Hyacintlökar till nästa jul?

Julens hyacinter sprider glädje i trädgården – När julen är över, släng inte dina hyacinter! Spara dem och låt dem få ett nytt liv i din trädgård. Detta är ett smart tips både för plånboken och för återvinning. Jag har sparat mina hyacintlökar flera år och planterat ut dem.

Kan man spara Utblommade hyacinter?

Så här gör jag för att övervintra hyacinter – Jag klipper först bort vissnande blomstänglar. Och sedan får lökarna stå tätt i pappkartongen så länge bladen är gröna. Vattnar gör jag då och då – så att de inte torkar bort helt. När de vissnat slutar jag vattna och låter dem vila i källaren fram till våren.

Och kom ihåg – om du är petig med färgerna så sätt en liten frystejp på på blasten/löken där du skriver vilken färg hyacinten hade när den blommade. Så snart jorden rett sig på våren går det att plantera ut lökarna i rabatten. Gärna med lite benmjöl i planteringshålet. Oftast blommar de inte förrän året därpå.

Men jag har fått julhyacinter att blomma om flera år i rad på det här viset. Det känns så hoppfullt att spara hyacinterna efter julhelgerna (amaryllis, julros och julstjärna kan du förresten också spara). Som ett löfte om en framtid efter vinterns oxveckor.

Vilken färg hyacint doftar minst?

De som doftar minst är de vita sorterna till exempel ’White Pearl’. Skötsel Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut.

Hur trivs hyacinter bäst?

Hyacinter i entrékrukan – Beroende på var i landet du bor och hur kallt det är i advent fungerar hyacinter även förträffligt utomhus. Hyacinter trivs egentligen allra bäst vid låga temperaturer och någon enstaka frostnatt klarar de utmärkt. Står krukan i entrén bredvid en husvägg får de dessutom skydd av huset. NR Plantera HyacintlöKar Karl Fredrik har valt rosa hyacinter i krukor av olika storlek och på hans gård på Österlen passar de fint utomhus vid entrén. Foto: Emilia Ahlgren

See also:  NR Kan Man Plantera SäTtlöK?

Hur många minusgrader klarar en hyacint?

Juldofter. Foto: Annika Christensen Tåliga mot kyla. Foto: Annika Christensen Flygande hyacinter. Foto: Annika Christensen Låt en gammal bakform bli tillfällig kruka åt dina hyacinter. Pryd med stenar från sommarstranden. Foto: Annika Christensen Frusen dekoration. Foto: Annika Christensen Arrangera hyacinter i korgar, krukor, på djupa fat, i vackra plåtburkar och zinkbehållare, allt efter din personliga smak. Det behövs inte så mycket för att det ska bli fint. Zink och aluminium med sina grå färgnyanser gör sig extra bra tillsammans med rosa eller ljusblått.

 1. Det blir ett lyckat möte mellan trend och tradition.
 2. Gillar du den mer rustika stilen, kan du med fördel kombinera hyacinterna med kottar, mossa, juläpplen, halm och hö.
 3. Eller varför inte dekorera med grönkål, som är så vackert! Hyacinten är, till skillnad från till exempel julstjärna, mycket tålig mot kyla och klarar faktiskt någon enstaka minusgrad, om plantan sätts ut när blomman är i knopp.

Under milda vintrar passar den därför perfekt i utomhuskrukor och balkonglådor tillsammans med ljung, murgröna och andra tåliga växter. Hotar en extra kall natt kan du lägga juteväv över blommorna, eller ta in krukan tillfälligt. Hyacinter som står i uterummet eller på verandan kan blomma under flera veckor, om temperaturen håller sig mellan 5 och 10 plusgrader.

 • Det är ett bra sätt att glädjas åt hyacinter om du är allergisk mot doften, men inte vill avstå helt.
 • Juldofter Späd på juldofterna med apelsin- och citronskivor på långa kanelstänger, röda äpplen och hyacint.
 • Mossa, murgröna och ormbunke och ett värmeljus i en rostig plåtstrut ger stämningen.
 • Hämta inspiration från skogen och sätt ett par vita hyacinter i en träkorg med lite mossa och kottar.

Svårare behöver det inte vara att göra en julgrupp. Med grönkål Grönkål är vacker garnityr på julbordet, men inte bara där! Låt grönkålen få ackompanjera en hyacint och murgröna i en vackert åldrad skål. Tåliga mot kyla Hyacinter är mycket tåliga mot kyla och klarar till och med någon enstaka minusgrad.

Hur mycket vatten ska det vara i ett Hyacintglas?

Så sköter du hyacinten – 3 smarta tips som får den att leva länge! 10 december 2018 Hyacinten är favoriten i vintertid, dess vackra färg och härliga form har gett den en topplats bland julblommorna. Här är tre enkla tips för att få den att leva så länge som möjligt! Hur ska man sköta hyacinten så den överlever julen? Följ våra tips och få hyacinten att klara sig lääänge. Hyacinter trivs allra bäst i en sval miljö, i rumstemperatur blommar de över snabbare. Ställ inte hyacinterna direkt över ett element eller intill brinnande ljus, då kommer de blomma över alldeles för fort.

Tips! Ställ dem gärna svalt över natten i uterummet eller i trapphuset till exempel. Mycket vatten, precis som mycket värme, driver på tillväxten så att löken blommar över snabbare. Löken har tillräckligt med näring för att klara sig fram till jul stående direkt på ett fat eller ställd i en kruka med lite mossa i.

Vill du ha blomning snabbt så kan du driva löken i ett hyacintglas med vatten. Spola bort all jord från rötterna och placera löken med sina vita rötter i skålen på hyacintglaset. Fyll så mycket vatten i glaset att rötterna hänger fritt i vattnet men utan att löken nuddar ytan.

Måste man vattna hyacinter?

Vatten regelbundet men sparsamt – Vattning av hyacinter är enkel, men det är viktigt att göra det regelbundet. Vattna sparsamt men regelbundet och aldrig direkt på löken. Du behöver inte tillsätta någon växtnäring eftersom all näring som krävs för att hyacinter ska blomma finns redan i löken.

En annan option för plantering av hyacinter är att sätta lökarna i lökglas och fylla på med vatten så att rötterna når ner men inte rotkakan under löken. Hyacinter en enkel men vacker växt som har en lång och intressant historia. Plantera dem i din trädgård eller kruka för en touch av klassisk elegance i ditt hem.

: Guide för plantering av hyacinter

Är hyacinter fleråriga?

När man säger hyacint tänker många på julens doftande lökväxter. Men det finns också trädgårdsvarianter av denna pampiga lökväxt. I själva verket är det samma växt, de som blommar under juletiden är bara preparerade till att blomma då. Av Sylvia Svensson Numera syns hyacinten, Hyacinthus orientalis, allt oftare just i vårrabatten och sortrikedomen är också mycket större bland de vårblommande hyacinterna.

 1. De gula sorterna har t.ex.
 2. Seglat upp som en påskblomma och blommar gärna tillsammans med påsk- och pingstliljorna! Hyacinten passar bra att blanda med andra lökväxter i rabatten.
 3. Plantera den tämligen djupt, då löken är stor.
 4. Cirka 18-20 cm brukar vara lagom.
 5. Använd mullrik, väldränerad jord som blandats med sand och gödslats med benmjöl.

Vinterfuktighet som står kvar på platsen är inte så bra, så odla gärna i upphöjda bäddar. Täck gärna lökplanteringen med torra löv och granris om du bor i högre zoner där övervintringen är mer osäker. Du kan även plantera dem i stora krukor som du förvarar kallt men skyddad för alltför stark frost.

 1. Plocka sedan fram krukan när det börjar bli lite varmare och ställ den på altanen eller trappan.
 2. Visserligen är hyacinterna fleråriga, men den riktigt pampiga blomsterprakten får de bara en gång.
 3. Senare kommer den mer att likna sin glesare ursprungsform ofta med flera stänglar.
 4. Samma sak händer om du sparar julens hyacintlökar och planterar dem i rabatten på våren.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu Klicka in i vår shop, Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Hur förökar sig hyacinter?

Land avslöjar: Mysteriet med den mångblommiga hyacinten 24 november 2016 En enda hyacintlök men massor av blommor. Bakom succén ligger ett fräckt odlingstrick som förvandlar en vanlig hyacint till en multiblomma. Bild 1/2 FOTO: Istock Bild 2/2 Den kallas för flerblommande hyacint, eller hyacint multiflora om man vill vara lite snoffsig av sig. Löken i krukan spritter ut i många små avdelningar som var och en ger en smäcker blomstängel. Många skira stjälkar från en enda lök. Foto: Blomsterfrämjandet. Det är lätt att tro att det är en särskilt framodlad sort eller en vild variant men så är det inte. I stället handlar det om ingenjörskonst och tid, mycket tid. Enligt Klaas Hogervorst på det holländska lökodlarföretaget E.J Hogervorst & zonen är det en procedur som tar hela fem år. Mitt inne i löken sitter blomanlaget. Ett snitt i rotplattans mitt tar bort anlaget. –Vi tar bort den nya blomman genom att skära ett litet hål i mitten av rotplattan. Det betyder att löken inte kan sätta frö nästa år. För att kunna föröka sig bildar den i stället små lökar inuti den första löken, förklarar Klaas.

 1. I oktober planteras lökarna ut, en och en för hand.
 2. Det går inte att använda maskiner eftersom spetsen på löken måste peka uppåt.
 3. Under säsongen som följer växer nya blomanlag fram.
 4. De börjar i rotplattan mellan varje lager i löken, växer till och laddar sig med embryot till var sin stängel.
 5. Sommaren efter är multilöken klar att skörda och att skicka till Sverige så att du kan njuta av den till jul.
See also:  Hur NRa TomtgräNs FåR Man Plantera Skog?

Missa inte Lands nyhetsbrev

Varför vissnar mina hyacinter?

1. Hyacinter – Hyacintens lök innehåller mycket näring och fukt. Den behöver därför inte vattnas särskilt mycket medan den växer. Se till att löken inte blir blöt eftersom den då kan ruttna. När blomman väl har slagit ut behöver den mer vatten, men se alltid till att jorden får torka mellan vattningarna. Passa även på att låta blomman stå svalt när du inte är hemma eller under natten.

Varför blir hyacinter långa?

Sköta om och vattna hyacinter – Står din hyacint i kruka ska du vattna den regelbundet, men sparsamt, så att jorden hålls lite fuktig. Men se till att vattna runt löken, aldrig på den! Låter du den stå ljust och svalt så kommer den även att blomma längre än om den står varmt, till exempel nära ett element.

Om hyacinten blir på tok för lång och ranglig kan det bero på att du varit lite väl generös med vattenkannan. Men ingen fara. Stjälken är en perfekt snittblomma juletid som håller nästan lika länge som de som har löken kvar. Står din hyacintlök i en glasvas ska du se till att dess rötter når ner till vattnet.

Men själva löken ska inte vara i vattnet. Då ruttnar den. Hyacinter blommar vanligtvis ett par veckor. Foto: Istock

Kan man klippa ner hyacinter?

När din hyacint blommat färdigt klipper du av blomstängeln eller låter den vissna ner för att sedan dra upp den. Låt löken stå ljust, vattna och ge näring så att den kan växa till sig. När frostrisken är över kan du plantera ut lökarna och låta bladen vissna ner, då får löken all kraft och näring.

Vilka hyacinter luktar inte?

Stor debatt på 90-talet om hyacinters doft – Tendensen startade redan på 90-talet när det var en stor debatt om att många svenskar led av allergier. Försäljningen av hyacinter sjönk drastiskt. Sjukhus, ålderdomshem och skolor förbjöd hyacinter. Odlarna började därför sälja hyacinter med färre klockor som luktade mindre.

 1. Nu har hyacinter med lite lukt blivit det normala.
 2. Få svenskar vill lägga pengarna som behövs för att få en traditionell starkt doftande hyacint.
 3. De yngre i dag begriper inte hur hyacinter ska se ut.
 4. De tittar bara på priset.
 5. Jag tycker det är ledsamt.
 6. Vi ville inte ha hyacinter med 75 klockor utan vi vill ha hyacinter som har 25 klockor.

Från 75 till 25, då ger det bara en tredjedel lukt från förr, säger Olle Andersson. – Men äldre människor och äldre blomsterhandlare som minns hur det brukade vara gnäller och tycker att våra hyacinter är för dåliga. De drömmer sig tillbaka hur det var förr.

Blå hyacinter luktar mer än rosa blommor. Vita hyacinter luktar minst. Många butiker använder doftkoder för att beskriva hur olika framodlade hyacintarter doftar mer eller mindre. – Det är bara bluff, säger Olle Andersson. Om jag ska vara ärlig är det rena bluffen. Vi har inte fått fram nya sorter som luktar mindre utan det är bara som vi säger, det är bara bluff.

Däremot har vi mindre antal klockor på en hyacint och det ger mindre lukt.

Var växer hyacinter?

Hyacinter är ljuvligt doftande inneblommor som vi använder mycket nu till jul, men är tyvärr inga långlivade trädgårdsväxter. Den växer vild i sydöstra Turkiet och västra Syrien.

Kan man äta hyacinter?

Är hyacinten giftig? – Hyacinten är giftig om man skulle ge sig på att äta den i större mängder, vilket beror på att den innehåller alkaloider. Om ett barn skulle få i sig hyacint bör du kontakta Giftinformationscentralen 010-456 6700 för att få råd. Även våra fyrbenta vänner kan reagera om de tuggar på själva löken, placera hyacinter och andra julblommor så att de inte kommer åt dem. NR Plantera HyacintlöKar

Vad kostar en hyacint?

Beställ en Hyacint online med hemleverans Hyacinten är en klassisk julväxt, lika självklar som julskinkan och tomten. Beställ krukväxten Hyacint online med hemleverans i god tid, så hinner den slå ut och vara en glädjespridare hela julhelgen. Hyacint är en lökväxt som säljs inför jul i massor av färger, som enskild växt eller i olika arrangemang.

Från början är hyacinten en vårväxt, men i Sverige förekommer den nästan enbart på jul. Hyacinter kan ha stark doft, i synnerhet de blå och lila nyanserna. Om du är doftkänslig bör du välja vita hyacinter som är mycket doftsvaga. Hyacinter säljs oftast som lökar, med eller utan stjälk och du behöver därför köpa dem i tid för att de ska slå ut lagom till jul.

Interflora erbjuder mängder av krukväxter Euroflorist erbjuder ett fåtal krukväxter Då alla krukväxter är säsongsvaror hänvisar vi alltid till butikerna för ett korrekt lagersaldo. Om du köper dina hyacinter och andra julväxter online kan du välja att de ska levereras direkt till dörren. Inför jul är det mycket som behöver köpas och fixas och då kan det vara bekvämt att slippa köpa växter också.

 1. De anländer istället hem till dig, färdiga att ställas upp så att de slår ut lagom till julafton.
 2. Hyacinter finns i många prisklasser, från 20 kronor och uppåt.
 3. Storlek, färg och kvalitet avgör priset.
 4. Öper du ett arrangemang med flera lökar kostar det förstås också mer.
 5. Det du ska vara noga med är att kontrollera vad du får.

Det kan röra sig om lökar, lökar med stjälk eller hyacinter som börjat slå ut. Skillnaden ligger i hur länge det tar innan de börjar blomma, så beroende på hur tidigt du är ute kan du göra olika val. Hyacinter är inte svårskötta och i allmänhet ingenting att spara.

Näring – Eftersom Hyacinten är en lökväxt innehåller den allt som behövs och ingen näring behöver tillsättas. Solläge – Ställ dina Hyacinter så ljust som möjligt. Mitt i vintern kommer de inte att skadas av för starkt solsken. Vatten – Vattna inte för mycket och aldrig direkt på löken, utan på jorden bredvid. Jord – Om du planterar själv, ställ löken med rötterna i vatten i ett dygn först och sätt den sedan med halva lökan ovanför jorden. Alternativt kan du strunta i jorden och sätta löken så den har bara rötterna i vatten, men då gäller det att passa den så inte vattnet sjunker för mycket. Placering i hemmet – Placera dina Hyacinter så ljust som möjligt.

Se till att du har dina Hyacinter hemma i tid till jul, så beställ redan idag och du får dem levererade inom ett par dagar, hela vägen till dörren. : Beställ en Hyacint online med hemleverans

Finns det doftfria hyacinter?

Hur man använder sina hyacinter varierar, antal plantor, färgval, i kruka, i lökglas, i vas, i julgrupp, med mer eller mindre doft. Hyacinter är en mycket traditionsbunden blomma för svenskarna. De flesta hushållen har den ”bara” ett par månader från november och fram till jul, sedan är det över.

 1. Ikar vi utanför våra gränser använder man hyacinten även efter jul.
 2. En bit in på våren används den också flitigt som snittblomma i buketter vilket växer i popularitet.
 3. Doftkodning Doftkodning av hyacinter kom för några år sedan och har kommit för att stanna.
 4. Eftersom det inte finns någon doftfri hyacint har man delat upp de vanligaste sorterna i tre olika doftkategorier, svag, medel eller fyllig.
See also:  Vad Kan Man Plantera I Januari?

En sort som finns på listan är ’Splendid Cornelia’, med en rosa färg och som tillhör kategorin svagt doftande hyacinter. Fantasifulla hyacintarrangemang Färgerna på hyacinterna som vi möter i butikerna är för det mesta blå, rosa och vita. Den vita trenden på blomstermarknaden är mer påtaglig och det är inget undantag när det gäller hyacinter.

Här kan vi se ett par svala, enkla och stiliga arrangemang som får oss att vilja experimentera mera med hyacinter, variera oss och hitta nya kärl och former för plantering. Arrangemangen är gjorda i en relativt hög glasbehållare och i en skål av metall. I båda arrangemangen har man använt sig av sand och konstgjord snö i vitt.

Arrangemanget i glasskålen är inte bara vacker den har också en praktisk funktion. Om hyacinten får för mycket värme och vatten vill den gärna sträcka på sig. Glasbehållarens kanter fungerar som ett naturligt stöd och risk för att hyacinten skulle välta har undvikits.

 • Tillhör du de som bättre tycker om blå eller rosa hyacinter går det bra att göra om kombinationerna i andra färger.
 • Lökglas Lång tradition finns också i att använda olika former av lökglas.
 • Det finns numera ett stort utbud av lökglas i butikerna.
 • Hittar man inget lökglas som passar in kan man själv tillverka små upphängningar och stöd för hyacintlöken i andra kärl som finns i köksskåpet.

Här ser vi metalltråd som håller upp löken. Endast rottrådarna är under vatten. Huvudprincipen är att hålla löken ovanför ytan och rötterna under ytan. Hur tar jag på bästa sätt hand om de väldoftande hyacinterna? Placera hyacinterna så svalt som möjligt och ge dem sparsamt med vatten.

 • Det här är ett par tumregler för att de ska stå så länge som möjligt och sprida den underbara doften vi tycker så mycket om.
 • För mycket vatten och värme gör så att blomstjälk och blad sticker iväg och blir långa.
 • Hyacinten som snittblomma Har man höga temperaturer inomhus under tiden hyacinten ska vara som finast kan det hända att den växer ifrån krukan och faller omkull.

Var inte rädd att skära av blomma och blad från löken. Den kommer att fungerar utmärkt som snittblomma i en vas. ’Splendid Cornelia’ Fantasifulla hyacintarrangemang Fantasifulla hyacintarrangemang Lökglas Hyacinten som snittblomma Hyacinten som snittblomma

Hur tar man hand om en hyacint?

Skötsel – i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Undvik att vattna direkt på löken. Ju svalare hyacinterna står desto längre håller de. Långa hyacinter kan stöttas med en blompinne eller skäras av för att sätta som snitthyacint i vas tillsammans med en grankvist.

Hur förökar sig hyacinter?

Land avslöjar: Mysteriet med den mångblommiga hyacinten 24 november 2016 En enda hyacintlök men massor av blommor. Bakom succén ligger ett fräckt odlingstrick som förvandlar en vanlig hyacint till en multiblomma. Bild 1/2 FOTO: Istock Bild 2/2 Den kallas för flerblommande hyacint, eller hyacint multiflora om man vill vara lite snoffsig av sig. Löken i krukan spritter ut i många små avdelningar som var och en ger en smäcker blomstängel. Många skira stjälkar från en enda lök. Foto: Blomsterfrämjandet. Det är lätt att tro att det är en särskilt framodlad sort eller en vild variant men så är det inte. I stället handlar det om ingenjörskonst och tid, mycket tid. Enligt Klaas Hogervorst på det holländska lökodlarföretaget E.J Hogervorst & zonen är det en procedur som tar hela fem år. Mitt inne i löken sitter blomanlaget. Ett snitt i rotplattans mitt tar bort anlaget. –Vi tar bort den nya blomman genom att skära ett litet hål i mitten av rotplattan. Det betyder att löken inte kan sätta frö nästa år. För att kunna föröka sig bildar den i stället små lökar inuti den första löken, förklarar Klaas.

I oktober planteras lökarna ut, en och en för hand. Det går inte att använda maskiner eftersom spetsen på löken måste peka uppåt. Under säsongen som följer växer nya blomanlag fram. De börjar i rotplattan mellan varje lager i löken, växer till och laddar sig med embryot till var sin stängel. Sommaren efter är multilöken klar att skörda och att skicka till Sverige så att du kan njuta av den till jul.

Missa inte Lands nyhetsbrev

Hur mycket vatten ska det vara i ett Hyacintglas?

Så sköter du hyacinten – 3 smarta tips som får den att leva länge! 10 december 2018 Hyacinten är favoriten i vintertid, dess vackra färg och härliga form har gett den en topplats bland julblommorna. Här är tre enkla tips för att få den att leva så länge som möjligt! Hur ska man sköta hyacinten så den överlever julen? Följ våra tips och få hyacinten att klara sig lääänge. Hyacinter trivs allra bäst i en sval miljö, i rumstemperatur blommar de över snabbare. Ställ inte hyacinterna direkt över ett element eller intill brinnande ljus, då kommer de blomma över alldeles för fort.

Tips! Ställ dem gärna svalt över natten i uterummet eller i trapphuset till exempel. Mycket vatten, precis som mycket värme, driver på tillväxten så att löken blommar över snabbare. Löken har tillräckligt med näring för att klara sig fram till jul stående direkt på ett fat eller ställd i en kruka med lite mossa i.

Vill du ha blomning snabbt så kan du driva löken i ett hyacintglas med vatten. Spola bort all jord från rötterna och placera löken med sina vita rötter i skålen på hyacintglaset. Fyll så mycket vatten i glaset att rötterna hänger fritt i vattnet men utan att löken nuddar ytan.

Är hyacinter fleråriga?

När man säger hyacint tänker många på julens doftande lökväxter. Men det finns också trädgårdsvarianter av denna pampiga lökväxt. I själva verket är det samma växt, de som blommar under juletiden är bara preparerade till att blomma då. Av Sylvia Svensson Numera syns hyacinten, Hyacinthus orientalis, allt oftare just i vårrabatten och sortrikedomen är också mycket större bland de vårblommande hyacinterna.

 1. De gula sorterna har t.ex.
 2. Seglat upp som en påskblomma och blommar gärna tillsammans med påsk- och pingstliljorna! Hyacinten passar bra att blanda med andra lökväxter i rabatten.
 3. Plantera den tämligen djupt, då löken är stor.
 4. Cirka 18-20 cm brukar vara lagom.
 5. Använd mullrik, väldränerad jord som blandats med sand och gödslats med benmjöl.

Vinterfuktighet som står kvar på platsen är inte så bra, så odla gärna i upphöjda bäddar. Täck gärna lökplanteringen med torra löv och granris om du bor i högre zoner där övervintringen är mer osäker. Du kan även plantera dem i stora krukor som du förvarar kallt men skyddad för alltför stark frost.

Plocka sedan fram krukan när det börjar bli lite varmare och ställ den på altanen eller trappan. Visserligen är hyacinterna fleråriga, men den riktigt pampiga blomsterprakten får de bara en gång. Senare kommer den mer att likna sin glesare ursprungsform ofta med flera stänglar. Samma sak händer om du sparar julens hyacintlökar och planterar dem i rabatten på våren.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu Klicka in i vår shop, Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.