Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera LöKar På HöSten?

Vårblommande lök – plantera så här Guide Vill du ha tulpaner, krokus, påsklilja och andra vårblommande lökar är det under hösten du ska plantera. Du kan plantera löken från september, ända fram tills tjälen går i marken, men ju tidigare på hösten du planterar desto bättre är det. Då ligger inte lökarna och torkar och mister sin växtkraft.

Vilka lökar ska man plantera på hösten?

Plantera de små vårlökarna så fort som möjligt – Narcisser (påsk- och pingstliljor) och sorter med små lökar (till exempel snödroppar och vintergäck) ska planteras så ­tidigt som möjligt på säsongen, senast under september. Narcisser behöver tid att rota sig för att klara vintern.

Hur plantera lökar på hösten?

Plantera tulpanlökar i kruka – så gör du – Att plantera tulpanlökar i kruka är den bästa lösningen för dig som inte har ett trädgårdsland att sätta tulpanlökarna i, och det är minst lika vackert!

Välj en större kruka med avrinningshål i botten. Det är viktigt att den är frosttålig. Fyll krukan med lecakulor och sandblandad jord. Komplettetra gärna med lite benmjöl för dränage. Placera lökarna i mitten av krukan, med ett avstånd på cirka 1 centimeter mellan varje lök för en mer gedigen blomning. Det yttre jordlagret fungerar på så sätt isolerande från kyla. Vinterförvara dina lökkrukor i en miljö som håller sig under 9. Ett kallväxthus, garaget, på balkongen eller uteplatsen. Du kan också gräva ner krukan i komposten och täcka den med löv. Som tur är, i vårt mörka vinterland, behöver tulpanlökarna inget ljus fören de börjat växa framåt våren. Krukorna vill varken har det för blött eller för torrt, så vattna sparsamt.

Tulpanlökarna tål minusgrader och frost till en viss gräns och det är en förutsättning att lökarna får utstå en längre period av kyla för att senare börja blomma framåt våren. Flytta in krukan när cirka 5 centimeter av stjälken kommit upp ur jorden, men placera svalt för att maximera blomningen.

Kan man plantera tulpanlökar i oktober?

Tips för att plantera tulpanlökar Tulpanlökar kan du plantera i september fram till tjälen kommer ned i marken. Plantera helst tidigt på hösten då lökarna är i bästa skick och får gott om tid att rota sig innan vintern kommer. Om du inte ska plantera direkt är det bra att öppna lökpåsen för att minimera risken för fukt och mögel i förpackningen och förvara dem på en mörk och sval plats.

När plantera Höstblommande lökar?

På våren, efter en lång, mörk vinter behöver man både blommor och färg. Det är en otrolig glädje att upptäcka den första lilla lökväxten i blom! Det är ett säkert vårtecken! – Lotta – NR Plantera LöKar På HöSten Några saker att tänka på: Våren är en bra tid att planera vilka lökväxter du vill ha vart i sin trädgård. Det är då du ser var du vill ha blompraktet. Samtidigt är det bra att räkna ut hur många du ungefär behöver och göra en klar plan till pappers. Därför är det också bra att ha kvar gamla lökkataloger, från vilka du kan hämta inspiration.

På hösten, då blomlökarna kommer till salu, ser trädgården helt annorlunda ut än på våren. Du är kanske också redan litet trött på trädgårdspyssel då och därför är det enkelt att ha allt färdigt planerat inför inköp och plantering. Då du väljer lökar kom ihåg att det finns olika blå nyanser som kanske inte passar ihop.

De blå nyanserna är för det mesta antingen av himmelsblå nyans eller lilablå. Dehär nyanserna passar sällan ihop. Däremot kan man rätt bra blanda olika röda nyanser sinsemellan och låta färgerna riktigt spraka! Blanda gärna lökarna sinsemellan så blir resultatet omväxlande.

 • Lökarna behöver ett soligt ställe, gärna med god trädgårdsmylla eller sandhaltig mylla.
 • Planteringsdjupet får vara tre gånger lökens höjd och mellanrummet för det mesta 10-20 cm.
 • Om ihåg att sätta den rundade ytan neråt och toppen uppåt.
 • Tänk på att planera en möjligast lång blomningstid, med lökar som börjar blomma genast då snön smultit (t ex snödroppe och krokus) till de som blommar först i juni (t ex sena tulpaner).

Endel liljor blommar t o m först i juli-augusti! Ifall du grundar en ny rabatt kan du plantera in sommarblommor, perenner och höstblommande ettåriga växter så får du en ännu rikare och längre blomningstid. Höstblommande lökar beställs också på hösten, men gärna så tidigt som möjligt! De ska nämligen hinna blomma ännu samma höst. Vi ville pigga upp ett trist buskage och terassens entré och valde färger i röd-orange, gula, vita och klarblå nyanser. Vi kastade ut lökarna bland buskarna så att utplaceringen av dem skulle se så naturlig ut som möjligt. Sedan satt vi ner dem där de föll med en lökplanterare. I buskaget satt vi ner olika gula krokusar, snöflinga, rysk blåstjärna och vita pingstliljor, som passar in i gammaldags miljö, samt gula narcisser, som passar bra i stora mängder för naturenliga områden. Där den nya rabatten skulle komma, grävde vi bort allt gräs med rötter ner till ca 20 cm djup. Det gamla bottnet var muldigt, men ifall det skulle ha varit grusigt eller väldigt lerigt skulle vi ha behövt gräva djupare för att få ordentligt med ny mylla under lökarna. Längst fram satt vi ner snödroppe, rysk blåstjärna blandat med porslinshyacint, gula och vita krokusar och pärlhyacint blandat med en låg grekisk tulpan (Tulipa hageri splendens). I mitten av rabatten kom de halvhöga, enkla tidiga tulpaner (Tulipa Princess Irene och T. Närmast terassräcket satt vi ner höga lökväxter, som sent blommande gula viridiflora och liljeblommande tulpaner (T. Spring Green, T. West Point), orange tulpan (T. Dordogne) och mörk stjärnhyacint (Camassia lechtlinii caerulea). Eftersom den nya myllan sätter sig efter hand gjorde vi en liten kulle där vi planterade de höstblommande ettåriga växterna prydnadskål, ljung och silvertråd.

Tips!Du behöver nödvändigtvis inte vattna efter planteringen. Ifall du inte använder ny mylla, är jorden runtomkring tillräckligt fuktig på hösten. Ifall du vattnar för mycket på hösten kan lökarna ruttnar. Slutligen vattnade vi rabatten i o m vi använde ny, torr mylla och planterade, ovanpå lökarna, höstväxter, som behöver litet vatten efter plantering.

Tips mot sorkar! Många har sorkar i sin trädgård och de gillar tyvärr att gnaga på lökar vintertid. Men det finns lökar som de inte gnagar på som narcisser och klockliljor (Fritillaria). Vitlöksklyftor gillar de inte heller. Blanda in av dessa lökar bland de andra du planterar! Sorkar gillar heller inte lukter, t ex av hönsgödsel, eller att marken vibrerar.

Vad är bäst att plantera på hösten?

Dela och flytta perenner – Befintliga perenner kan gärna delas på hösten, enklast görs det med en vass spade. Många plantor såsom till exempel kärleksört mår bra av detta då rotsystemet annars kan växa sig så stort att mittendelen dör, den får helt enkelt inte den näring och det vatten den behöver på grund av att detta tas upp av de yttre rötterna.

Nya delar kan lätt planteras om på andra ställen och blommar i de flesta fall nästföljande år. Det finns dock vissa växter, exempelvis pioner, som kan ta ett par år på sig att blomma igen, men det är bara att rusta sig med tålamod och vänta. Växter som utan problem kan delas är till exempel silverarv, nävor, daglilja, röllika och pioner.

Vill du flytta dina perenner utan att dela dem går det också bra att göra nu, men se till att göra flytten i god tid innan tjälen sätter in så att rötterna hinner etablera sig.

See also:  Hur Plantera TulpanlKar I Kruka?

När är det för sent att sätta lökar?

Vårblommande lök – plantera så här Guide Vill du ha tulpaner, krokus, påsklilja och andra vårblommande lökar är det under hösten du ska plantera. Du kan plantera löken från september, ända fram tills tjälen går i marken, men ju tidigare på hösten du planterar desto bättre är det. Då ligger inte lökarna och torkar och mister sin växtkraft.

Hur sent kan man sätta lök?

Läs mer om sättlök och grönsaksodling Att odla egen lök är lika lätt som att odla potatis – och du slipper kupningen. Att odla från sättlök är den enklaste och snabbaste vägen till ett gott resultat. Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren.

När sätter man Höstlökar?

Välj den bästa platsen för din vårrabatt med höstlök – Vårblommande höstlök ska helst planteras på en solig eller halvsolig plats i väldränerad och helst lite i sandig jord. Sätt lökarna i grupper eller mellan perenner så ser det mer naturligt ut än om de sätts i rader.

Välj höstlökar som är härdiga där du bor. Bor du långt norrut kan det vara idé att plantera lökarna nära husgrunden där jorden inte blir fullt så kall. Plantera höstlökarna så snart som möjligt efter att du har köpt dem, då de fortfarande är i gott skick. Om du måste plantera senare – förvara helst lökarna på en mörk och sval plats.

Höstlök sätts bäst i september–oktober, men tulpaner kan planteras fram tills dess att tjälen går i jorden. Du vill inte heller sätta dem för tidigt när det fortfarande är sommarvärme ute. Då finns risken att löken vill sätta igång att växa redan nu, vilket innebär att du kan bli utan blomning i vår.

Kan man plantera tulpanlökar på hösten?

När är det dags att plantera ut sina tulpanlökar – Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern.

Kan man sätta tulpanlökar i november?

Förvara dina tulpanlökar – Eftersom tulpanens lökar är förhållandevis stora, jämfört med exempelvis krokus, brukar de hålla sig relativt bra. Det finns dock två saker som kan förstöra dina tulpanlökar. Om de lagras alltför varmt och torrt, kan löken torka ut. NR Plantera LöKar På HöSten Sätt gärna tulpaner mellan dina perenner, men var försiktig vid rotsystemet hos känsliga sorter. Med ett lökjärn är det lite lättare att sätta tulpaner där det annars kan vara vårt att nå.

När ska man sätta tulpanlökar på hösten?

Plantera tulpanlökar – Tulpaner är för det mesta ettåriga växter, däremot finns det en del sorter som är fleråriga och producerar nya lökar, vilket gör att de fortsätter att blomma även efter ett år. Då är det däremot de nya lökarna som blommar, och inte de ursprungliga.

Tidpunkt Tulpanlökar planteras med fördel under sensommaren och in på tidig höst, det vill säga allt från september och fram tills någon vecka innan tjälen går ner i marken. En bra regel är att desto mer norröver i landet du bor, desto tidigare kan du sätta lökarna. Placering Välj en bra och ganska vindstilla plats för planteringen av dina tulpaner. För att de ska trivas som allra bäst vill de ha en väldränerad, varm och humusrik jord med ett pH-värde över 6,5. Jord Du kan med fördel välja en sandblandad jord som du själv förbättrar genom att tillföra kompostjord eller barkmull på årlig basis. För att tulpanerna ska klara av vinterkylan på ett bra sätt kan du även tillföra lite benmjöl i samband med planteringen. Plantering Gräv upp en grop där du har tänkt att plantera dina tulpanlökar. Sätt sedan ner löken med den spetsiga delen uppåt, på ett djup som kan jämföras med två till tre gånger lökens egna storlek. För att säkra en fylld rabatt kan du sätta ner fler lökar på samma plats. Vattning Vattna när du planterar för att sätta igång rotbildningen på tulpanlökarna. Vinterskydd Skydda din plantering med höstlöv inför vintern. Dessa lägger sig som ett täcke över dina tulpaner och skyddar därmed bra från snö och kyla. Näring Innan de börjar blomma framåt våren kan du gärna tillföra plantan lite blodmjöl för att ge en extra näringskick inför säsongen. Det ökar även chansen för att dina tulpaner klarar av att bilda fler lökar som i sin tur kan blomma i flera år. Om du dessutom har en ganska torr vår så kan du med fördel vattna dina tulpaner även då.

Vilka lökar blommar på hösten?

Lökar och knölar – Köp vår- och höstlökar på nätet Köp dina lökar och knölar av hög kvalitet på nätet. Vi har ett stort utbud av lökväxter, knölar, rötter och rhizomer till blomning i kruka, rabatt, pallkrage, fönsterbrädan och varhelst du vill få en färgklick.

 1. Lökar och knölar är tacksamma att odla.
 2. Höstlökar och vårlökar är robusta, lättodlade och rikblommande.
 3. På våren planteras sommarblommande dahliaknölar, gladioler och barrotade perenner som pioner och liljor m.m.
 4. Höstlökar som krokus, narcisser och tulpanlökar planteras på hösten för vacker vårblomning.

Vi har också höstblommande lökar som tidlösa och krokus. Eller varför inte driva upp några ståtliga jullökar av amaryllis till jul? Lökar och knölar planteras normalt vår eller höst, därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong. Välkommen åter om du just nu inte finner den sort du söker.

See also:  Hur Ska Man Plantera Tulpaner?

Hur djupt ska man plantera lökar?

NR Plantera LöKar På HöSten Bildtext Chrisse och Matias har satt blomlökar i Strömsöträdgården Med vårlig blomsterfägring för sitt inre öga satte Chrisse och Matias blomlökar i Strömsöträdgården. I sista minuten kan man nästan säga – den bästa planteringstiden är nämligen september till början av oktober. Bildtext Tulpaner på kort En tumregel är att planteringsdjupet ska vara ungefär tre gånger lökens höjd. Ju större lök, desto djupare, med andra ord. Kom dessutom ihåg att större lökar ska ställas med toppen upp. Små lökar kan man strö ut. På Strömsö har Chrisse rationaliserat planteringen på ett fiffigt sätt: hon har grävt upp landet till rätt planteringsdjup och skyfflat jorden åt sidan. Bildtext 5-7 cm räcker som mellanrum mellan små lökar Stora lökar ska planteras med ungefär 12 cm:s mellanrum, medan 5-7 cm räcker till för små lökar. Viktigt är att lökarna inte rör vid varandra. Då sprider sig eventuella sjukdomar inte från lök till lök. Bildtext Hav av tulpaner När blommar vårlökarna?Mars-april: först vintergäck och snödroppar, sedan krokus, vårstjärna, narcisser och de tidigaste tulpanerna. April-maj: pärlhyacinter och tidiga tulpaner. Sist ute är allium, som brukar blomma en bit in i juli. Tidlösa och höstkrokus får bara blad på våren och blommar först på hösten. Bildtext Boktips Boktips: Lena Månsson: Lökar och knölar Susann Rosén/Anna Skoog: Vårens Lökväxter (Expert: Chrisse Bonn)

Hur många lök i en pallkrage?

Odla 300 lökar i en pallkrage – Ett smart sätt att odla lök är att odla 300 stycken i en och samma pallkrage (dock gärna två pallkragar i höjd!). Då får du mycket skörd på liten yta. Gör så här:

Blanda jord och organsikt material (t ex barkmull, löv och/eller gräsklipp) i en pallkrage Mylla ner gödsel i ytskiktet Fördela sättlökarna jämnt över jordytan och vänd spetsarna uppåt (blanda gärna gul lök, rödlök och silverlök!) Täck med ett tunt lager planteringsjord eller kompostjord Vattna

Klart! Från att blasten är cirka 1 cm i diameter kan du börja skörda löken och använda den i sallader, eller i matlagningen. Både lök och blast går att använda. Börja med att skörda där lökarna sitter som tätast. Att skörda vartefter blir en naturlig gallring – och de lökar som är kvar får successivt mer plats att växa sig stora. Kanske kan denna metod också funka i hink på balkongen? Testa!

Vad kan jag plantera i oktober?

Här följer en lista med tips på enkla sysslor som är bra att göra i och av trädgården i oktober månad. Känns det svårt att få tid till allt i listan? Gör då i första hand det som du tycker är roligt. Att anpassa trädgården efter vår livsstil och inte tvärtom är att föredra. Att behandla frukten varsamt ökar dess hållbarhet. Med handskar skyddar du dig också mot eventuella getingstick. På bilden handsken ’ Gentle ’. På övre stora bilden handsken ’ Betty ’ – båda från Nelson Garden. Ta vara på dina äpplen. Plocka dina vinteräpplen innan frosten slår till.

 • Slå in dem i tidningspapper och förvara svalt så håller de sig längre.
 • Har du mer än vad du klarar äta upp kan du lämna in delar av skörden på musteri.
 • Googlar du på ”Musteri, egna äpplen” och namnet på din stad eller kommun så är sannolikheten ganska stor att du hittar ett musteri som gärna hjälper dig att göra must av dina äpplen.

Vilken fin present att ge bort dessutom! Ta vara på rönnbären. Om du har några rönnbär kvar kan de troligen fortfarande plockas. Gör gelé, saft eller frys in till så att du kan bjuda fåglarna på mat när det blir bistrare temperaturer. Sätt höstlök för vårens blomsterprakt.

 1. Du kan plantera lökar i rabatten men det går även bra att göra det i gräsmattan eller i kruka,
 2. Vackrast blir det om du placerar lökarna i grupp (och inte i raka rader) och gärna tillsammans med perenner.
 3. Perennerna börjar ofta växa och blomma när lökarna blommar över om våren.
 4. Skörda – eller köp närodlad pumpa till Halloween.

Pumpan är mogen när den låter ihålig när du knackar på den. Men se till att skörda innan frosten slår till. Är den inte mogen före frost så kan den också mogna inomhus. Passa på att ta vara på de goda pumpafröna, Det är bara att skrapa ur dem ur pumpan.

 1. Sedan rengör du dem enkelt genom att skölja med vatten.
 2. Prova att rosta dem i ugnen på 175 grader i ca 20 min med lite olja och flingsalt.
 3. När de är klara ska de vara gyllene i färgen.
 4. Vips har du ett hemmagjort snacks! Passar dessutom utmärkt att servera till fördrinken om du ska bjuda på lite fest.
 5. Eller varför inte på ett Halloweenparty?.

(Obs. Kom ihåg att precis som att det finns nöt-allergiker så är en del människor allergiska mot pumpafrön.) NR Plantera LöKar På HöSten Pumpa och pumpakärnor kan man göra mycket gott av på hösten. Skydda mot frost! Använd fiberduk som skydd mot den lömska frosten. Sena blommor – som dahlior – och plantor i växthus kan blomma längre med ett täcke om natten. Få fler plantor – dela perennerna! Dela med dig, byt plantor med dina vänner eller utöka din rabatt! Nu är sista chansen att dela perenner som vuxit sig stora.

Hosta, iris, pion, vintergröna och daglilja går utmärkt att dela – se bara till att plantan hinner rota sig innan tjälen kommer. Höstså grönsaker! Visst går det att så på hösten. Så nu och få en rekordtidig grönsaksskörd nästa år! Ramslök, salladslök, vintersallat, dill, gräslök, rädisa, morot och svartrot lämpar sig för sådd redan nu.

Tänk samtidigt på att rensa bort ogräset, liksom att markera din sådd väl. Så för tidig blomning. Även flera sorters blommor går att så på hösten, Atlasblomma, blåklint, riddarsporre, ringblomma, sömntuta och vallmo är några ettåriga blommor som kan komma igång extra tidigt när de blivit sådda på hösten.

 1. Fröna börjar gro direkt när ljuset och värmen kommer åter på våren.
 2. Gräv upp frostkänsliga lökar.
 3. Vissa sommarblommande lökar behöver grävas upp och förvaras torrt, mörkt och svalt över vintern – exempelvis dahlia och Afrikas blå lilja.
 4. Låt gärna en del av jorden följa med – eller förvara dem i sand.
 5. Höstvattna städsegröna växter såsom rhododendron, buxbom, tuja och idegran.

De bör få en rejäl rotblöta innan frosten kommer. Då de sugit upp denna fukt klarar de vintern bättre. Plantera buskar, träd, rosor och perenner. Ska du anlägga en häck mot grannen är detta en utmärkt tid. Barrotade, lövfällande häckbuskar och träd, liksom rosor och höstblommande perenner planteras gärna på hösten innan tjälen går i jorden.

See also:  Hur Plantera Potatis I Hink?

Hur övervintrar man lökar?

Vinterförvars och väck dem på våren – Ställ krukorna mörkt och svalt där det inte finns möss eller sorkar. De äter nämligen både löken och det som kommer upp. Krukorna vill varken ha det för blött eller för torrt så vattna sparsamt. Bäst blir det i en källare, kallväxthus, uterum eller i garage.

 • Det får inte bli varmare än 5 grader.
 • Står lökarna för varmt är risken att de kommer igång för tidigt.
 • Vattna gärna genom att täcka krukorna med snö i januari – februari om det behövs.
 • Då smälter snön sakta och lökarna får lagom med vatten.
 • Särskilt bra i kallväxthus eller uterum.
 • Ta fram krukorna i ljuset när lökarna börjar titta upp.

I början kan de vara gula men bara på några dagar blir de gröna. Ställ ut lökkrukorna när det blivit plusgrader på dagen. De klarar snö och kyla på nätterna. Det stannar även upp blomningen om man vill ha den senare. Vill man driva på så låter man dem stå i växthuset eller uterummet lite längre. NR Plantera LöKar På HöSten

Kan man plantera lökar på vintern?

Plantera dina vårlökar på vintern Mellan september och december är det läge att börja sätta lökar för att kunna njuta av fina blommor på våren. Här tipsar vi om vad du bör tänka på. Vad som krävs för att lökarna ska blomma är egentligen bara några veckors kyla, och att de kommer i jorden förstås.

Plantera lökarna i såjord eller sandblandad blomjord i krukor (i en kruka på 9–13 cm i diameter sätter du mellan 5 och 8 lökar beroende på storlek) Placera krukorna på skyddat ställe, exempelvis invid husväggen, i ett kallväxthus, på balkong eller under ett skyddande lövtäcke. Ställer du dem under tak får du vattna ett par gånger. Efter 8–10 veckor i kylan kan du ta in krukorna, vattna och vänta

Efter någon vecka börjar knopparna synas och snart har du blommor på din fönsterbräda.

Hur förvara lökar innan plantering?

Satsa på kvalitet och förvara rätt – Det lönar sig att tänka på kvaliteten. Större lökar ger bättre och kraftigare blomning. Köp hem lökarna när de dyker upp i butikerna för blomsterlökar blir inte bättre av att ligga länge i rumsvärme. Speciellt små lökar som snödroppe och krokus torkar lätt ut.

När sätter man Höstlökar?

Välj den bästa platsen för din vårrabatt med höstlök – Vårblommande höstlök ska helst planteras på en solig eller halvsolig plats i väldränerad och helst lite i sandig jord. Sätt lökarna i grupper eller mellan perenner så ser det mer naturligt ut än om de sätts i rader.

 • Välj höstlökar som är härdiga där du bor.
 • Bor du långt norrut kan det vara idé att plantera lökarna nära husgrunden där jorden inte blir fullt så kall.
 • Plantera höstlökarna så snart som möjligt efter att du har köpt dem, då de fortfarande är i gott skick.
 • Om du måste plantera senare – förvara helst lökarna på en mörk och sval plats.

Höstlök sätts bäst i september–oktober, men tulpaner kan planteras fram tills dess att tjälen går i jorden. Du vill inte heller sätta dem för tidigt när det fortfarande är sommarvärme ute. Då finns risken att löken vill sätta igång att växa redan nu, vilket innebär att du kan bli utan blomning i vår.

Kan man sätta gul lök på hösten?

Vanlig gul lök kallas också kepalök och odlades redan i Mesopotamien för femtusen år sedan. Lök är en perfekt nybörjargröda, små krav på omvårdnad och användbar i all slags matlagning. Lök kan odlas från sättlök eller förodlas från frö till lök, Mest vanligt är att sätta lökarna på våren, men i södra delarna av landet kan man vinna lite tid genom att sätta dem under hösten.

Prova lite olika sorter och gör en vacker fläta av skörden. Svenskt namn : Gul lök (kepalök), röd lök och shalottenlök kallas i ett samlat namn för matlök, Vetenskapligt namn : Allium cepa och Allium cepa var. aggregatum. Allium är grekiska för lök, ursprungligen syftande på vitlök, Cepa lök på latin. Sorter : Det finns massor av olika sorters kepalök, alla lämpar sig inte lika bra att lagra.

Shalottenlök är en nära släktning som odlas på samma vis men är mildare i smaken och får 4-8 lite avlånga smålökar i ett kluster. Syltlök är en liten miniform av kepalöken. Den är lättodlad, snabbväxande och skördas som liten för att läggas in till syltlök.

Pärllök är en italiensk kepalök som blir liten och plattrund. Silverlök är ytterligare en liten kepalökvariant med silvrigt skal, vitt kött och mild smak som äts färsk. Botanik : Tvåårig. Kan odlas i hela landet. Tillhör familjen backslöksväxter, Alliaceae, Svårighetsgrad : Lätt. Utvecklingstid : 60-80 dagar.

Läge : Ett blåsigt läge gör att lökflugan blåser bort. Lök växer bäst och blir finast i full sol. Såtid : Fröna gror vid lägst 2-3 grader och kan direktsås i milda delar av landet. I övriga landet förodlas lök från frö med såtid i februari-mars om det ska hinna bli stora lökar.

 1. Sättid: När jorden reder sig under tidig vår.
 2. April-maj gäller för större delen av landet.
 3. Lämplig jordtemperatur är ca 10 grader,
 4. Rödlök någon månad senare eftersom den är känslig för stocklöpning (se Ordlistan).
 5. Det finns numera värmebehandlade sättlökar, fördelen är att löken inte riskerar stocklöpning eftersom blomanlaget fördärvas vid värmebehandlingen.

Sådjup : 2 cm. Sättdjup: 1 cm, toppen av sättlöken ska synas ovan mark. Plantavstånd : 8-15 cm, 3 cm för syltlök. Radavstånd : 25-30 cm, syltlök 5 cm. Näring/jord : Trivs i lucker, mullrik jord men är inte näringskrävande. Styv lera funkar inte för lökodling.

 1. Rotsystemet är ganska grunt, samodla därför gärna med morot vars doft anses skrämma lökflugan.
 2. Undvik näringskrävande, snabbväxare intill löken vars grunda rotsystem inte tål näringskonkurrens.
 3. Ett ca 2 cm lager gräsklipp i två omgångar under odlingstiden räcker om jorden är mager.
 4. Då bibehålls också fukten i jorden.

I växtföljden passar lök in efter näringskrävande växter som kål. Vatten : Jämn tillgång på vatten är idealet, lök sackar rejält vid torka. Vattna på morgonen för att minska risken för lökbladmögel. Övrigt : Håll efter ogräset i början så att det inte stjäl all näring.

  Kan man plantera tulpanlökar på hösten?

  När är det dags att plantera ut sina tulpanlökar – Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern.