Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera Om OlivträD?

NR Plantera Om OlivträD
Våren är bästa tiden på året att plantera om sitt olivträd. – Ungefär vartannat, var tredje år är ett lagom intervall för omplantering av sitt olivträd. Ge då trädet en lite större kruka och ny jord. Tänk på att alltid välja en kruka med hål i botten så överblivet vatten kan rinna ut. NR Plantera Om OlivträD

När ska man plantera om ett olivträd?

Olivträd Olivträd kallas ”hälsans träd” och kan bli väldigt gamla, världens äldsta olivträd är 3000 år och växer på Kreta. I medelhavet är olivträd ett viktigt inslag i naturen eftersom de ger skugga, frukt och ved. Inte bara frukten utan även olivens blad är välgörande för hälsan, t ex har de en antibakteriell effekt.

 • Olivträdet är ett städsegrönt träd som är van vid ett milt klimat med varma nätter och mycket sol.
 • Den växer i kalkrik, torr och mager jord, och tål några minusgrader vid enstaka tillfällen.
 • I vissa delar av södra Sverige kan man faktiskt plantera olivträd utomhus, de bör då planteras som färdigvuxna eftersom de då tål minusgrader lite bättre.

Vårt klimat är dock inte optimalt för olivträd, så om vi ska få den att trivas får vi ge den lite extra omsorger. När trädet är kring fem år börjar olivträdets små vita blommor att bilda frukt, och om du har olivträd inomhus får du hjälpa till att befrukta blommorna med en liten pensel.

 1. Under vintern eller vid uttorkning kan olivträd tappa en del blad för att spara energi, de kommer tillbaka på våren/vid vattning.
 2. Om du är orolig att plantan har dött, skrapa lite med nageln på en gren, om det är grön färg under så lever veden.
 3. Den går att återuppliva med vattning, gödsling och omplantering, och genom att ställa ut den på sommaren.

Olivträd trivs utomhus på sommaren eftersom det är mycket ljus och högre luftfuktighet. Det är knepigare att få till en bra vintermiljö för olivträd (precis som för andra medelhavsväxter), här är några saker man kan ska tänka på för att den ska trivas bättre.

Olivträd som växer inomhus behöver stå i ett ljust rum med hög luftfuktighet, därför ska de inte stå vid ett element. Kronan på olivträdet behöver en dusch 1-2 gånger i veckan, men duscha inte direkt på bladen. Olivträdet ska vattnas rejält, och låt jordytan torka upp mellan vattningarna. Håll rummet svalare på vintern, till exempel genom att hålla ett fönster lite öppet.

Ljusbristen är det svåraste för olivträd att klara av på vintern, så ha gärna en extra växtbelysning även om trädet står vid ett fönster. Ju varmare rum, ju mer belysning trädet behöver. Bäst övervintrar olivträdet på en inglasad balkong eller växthus där det inte blir för kallt, eller i ett uterum som hålls mellan 5-12 grader varmt.

Det viktiga är att utrymmet är välventilerat, ljust, kallt och frostfritt. Vattna trädet mer sparsamt på vintern, och gödsla inte. Om du bor i zon 0-1 och har en solig och vindskyddad plats i trädgården kan du testa att plantera ut ditt olivträd (om du har en i större storlek). På våren när ljuset kommer tillbaka är det dags att plantera om mindre olivträd.

Större träd behöver man inte plantera om lika ofta. Välj en kruka som är ungefär lika stor som kronan, så har rötterna plats att breda ut sig. Plantera trädet i, som är sandig och innehåller lera. Ungefär en månad efter omplantering kan du börja gödsla ditt olivträd med,

Nu kan du även beskära ditt olivträd. Vill du ha ett buskigare och mer vildvuxet utseende kan du vara sparsam med beskärning och bara ta bort torra grenar. Olivträdet skickar ut mycket nya sirliga grenar som ger ett rufsigt intryck. Vill du ha ett striktare, mer skulpturalt utseende kan den beskäras ganska hårt till den form du vill ha.

Vänj olivträdet vid utomhusmiljön på våren, ställ i skugga dagtid, eller täck med skuggväv för att skydda mot solens brännande ljus. När den är avhärdad ska olivträdet stå i full sol. Använd olivkvistar som stomme i sommarblomkransar! : Olivträd

Måste man ha två olivträd?

Olivträd kräver i allmänhet ingen avancerad skötsel. Gamla träd i synnerhet är imponerande tåliga. Det finns dock några viktiga saker att tänka på om du vill kunna njuta länge av ditt olivträd. Vilken sorts skötsel som krävs beror på om du planterar trädet direkt i marken eller om du låter det stå i en kruka.

Om du bor på kyligare breddgrader rekommenderar vi att du planterar olivträdet i en stor kruka, så att det blir flyttbart och kan övervintra på en frostfri plats. Olivträdet kommer att tacka dig, eftersom unga träd är särskilt känsliga för frost. På sommaren kan du ställa ut olivträdet i direkt solljus, eftersom det är en riktig soldyrkare.

Om du bor längre söderut där klimatet är varmare och väljer att plantera ut olivträdet i trädgården behöver du inte vattna det särskilt ofta. För det mesta räcker den naturliga nederbörden, eftersom rötterna går djupt ner i jorden där de förses med vatten.

See also:  PopcorngrS NäR Plantera?

Om trädet börjar tappa löv är det däremot ett tecken på att det behöver vatten. Det här ser man ofta hos krukväxter. Det kan till och med hända att du måste vattna ditt olivträd dagligen på sommaren. I vilket fall som helst måste du se till att marken inte blir vattenmättad – annars kan de fina rötterna börja ruttna.

När du planterar trädet i en kruka eller i trädgården bör jorden vara sandig, eftersom det motsvarar olivträdets naturliga växtförhållanden. Planteringskrukans storlek är också viktig. Den bör vara åtminstone lika stor som trädkronan. Då vet du att rötterna har tillräckligt med plats för att kunna sprida ut sig.

 1. Ju längre söderut du bor, desto större är chansen att du får frukt på ditt olivträd.
 2. De flesta sorter är självpollinerande, men det finns även speciella sorter som kräver korspollinering.
 3. Det innebär att två olika sorters olivträd måste placeras i närheten av varandra.
 4. Då kan blommorna pollineras med hjälp av vinden.

olivträdet också kallas ”hälsans träd”? olivträd kan bli över 1000 år gamla? ett fullvuxet olivträd kan bära mellan 40 och 70 kilo frukt varje år? olivträdet även kan odlas som ett bonsaiträd? Bild på olivkvist: © insalateammodo – Fotolia.com

Vilken jord är bäst till olivträd?

Jord – I sin naturliga miljö växer oliven på kalkrik, torr och mager jord. Vi har speciell citrusjord som vi rekommenderar även till olivträd. Men även vår egen blom- och plantjord fungerar bra om man dränerar i botten med lecakulor eller väljer att plantera i en självbevattningskruka. Blanda en bra jord själv:

30% lera 30% sand, gärna med småsten 30% Solhaga plantjord 10% lecakulor

Enbart planteringsjord med hög andel torv bör undvikas, eftersom torven binder för mycket vatten och humussyrorna från torven inverkar negativt på rötterna. Plantera om vart tredje år och beskär de grövsta rötterna, alternativt flytta till större kruka. Passa på att fylla på med ny och fräsch jord.

Hur ska man ta hand om olivträd?

Olivträd – Fakta & skötselråd för Olivträd | Interflora Blomfakta Skapa din egen medelhavsoas med olivträd som ger en härlig exotisk känsla. Olivträdet kallas också för hälsans träd, vilket är ytterligare en bra anledning till att ha minst ett olivträd hemma.

Latinskt namn: Olea europaeaVäxtfamilj: Syrénväxter Här får du några tips som får ditt olivträd att trivas både sommar som vinter. Läge: Om du ska ha den utomhus bör du placera trädet på en solig och vindskyddad plats. Temperatur: Du kan ställa ut ditt olivträd i mitten av maj, när det inte längre är frost på nätterna.

Vill du ställa ut det tidigare kan du ställa ut det dagtid och sedan ta in krukan under natten. Vattning: Ge ditt olivträd en jämn vattning under sommarhalvåret. Ju varmare den står desto mer vatten behöver den. Näring: Olivträdet kan under sommaren behöva näring specialanpassad för medelhavsväxter.

Omvård: Ställ in trädet till vintern och förvara det svalt. En inglasad altan eller balkong där det är ljust och kallt (men inte frost) är en lämplig plats. Olivträdet behöver stå svalt för att en det ska få en bra blombildning. Vattna trädet mycket sparsamt under vinterhalvåret. Plantering: Vid omplantering ska du använda en lerhaltig jord, gärna speciellt anpassad medelhavsjord.

Olivträd växer vilt i Medelhavsregionen och kan bli över 1000 år gamla. Trädet känns ofta igen på sina smala gråaktiga blad. Framåt våren får de små vita, doftande blommor som sedan utvecklas till frukter, oliver. I medelhavsområdet räknas olivträdet som den allra viktigaste nyttoväxten.

Hur stor kruka behöver ett olivträd?

Specifikationer

Säljperiod: Februari – Augusti
Djup: 26 cm
Höjd: 145 cm
Vikt: 2,1 kg
Innerkruka Ø: 24 cm

Hur gammal kan ett olivträd bli?

Systematik Domän Eukaryoter Eukaryota Rike Växter Plantae Division Fröväxter Spermatophyta Underdivision Gömfröväxter Angiospermae Klass Trikolpater Eudicotyledonae Ordning Plisterordningen Lamiales Familj Syrenväxter Oleaceae Släkte Olea Art Olivträd O. europaea Vetenskapligt namn § Olea europaea Auktor Linné Utbredning Hitta fler artiklar om växter med Växtportalen Växtindex

Olivträd Olivträd ( Olea europaea ) är ett träd vars frukter är oliver, som bland annat används för att framställa olivolja, Själva ordet olja ( grekiska elaion ) är för övrigt en avledning till oliv (grekiska elaiá ). Blommorna som sitter i bladvecken är små, vita och väldoftande.

 • De saknar nektar, och lockar alltså inte insekter som pollinerare.
 • Pollineringen sker i stället med vindens hjälp.
 • Inte förrän det nyplanterade trädet blivit 5 år gammalt börjar det bära frukt,
 • Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver per år, när det är som bäst.
 • Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt.

Världens äldsta olivträd är 3000 år gammalt och finns på Kreta, Olivträd är en förmögenhetstillgång. Exempelvis på Cypern förekommer det att olivträden har en ägare – i en olivlund kan det vara flera ägare till individuella träd – och marken träden växer på en annan ägare.

 • Vid tomtköp räcker det alltså inte att köpa bara marken, utan varje individuellt olivträd, som står på tomten, måste köpas av dess individuella ägare,
 • I antikens Grekland var olivträden heliga och man fick varken hugga ner eller bränna dem.
 • Olivträ har en gulrödbrun färg och är ådrat i ett oregelbundet mönster som gör träslaget eftertraktat för finsnickeri,
See also:  Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor?

Det används ofta till svarvning av diverse konstföremål.

Hur får man frukt på olivträd?

Hur få frukt på olivträd? Hej Jag har ett olivträd som är stort och vackert. Varje år kommer massor av små små miniklasar knappnålsstora kulor med – vad jag tror – blivande oliver. Men inte en enda gång har en endaste oliv vuxit fram, utan dessa små ramlar av. Varje år är jag lika glad och går och tittar och vattnar och väntar.

 • Men vips! så är alla borta.
 • Vad ska jag göra för att få någon liten oliv i år? /Agneta Odla svarar: Hej Kan det vara så att de där knappnålsstora kulorna är blomknoppar, inte oliver? Blommorna sitter i bladvecken och är små, vita och väldoftande.
 • När olivträdet blommar behövs det mycket ljus och lite mer värme, så försök ordna för det.

Det finns ingen nektar i olivblommorna så det behövs inga insekter till pollinering, det sker med vindens hjälp. Du kan därför blåsa på ditt blommande olivträd eller skaka det lätt och försiktigt så att pollen flyger runt, eller ta till en liten pensel och för pollen från blomma till blomma.

Hur ofta ska man vattna olivträd?

Vattning av olivträd i kruka – Under sommarhalvåret ska du ge olivträdet jämn vattning. Ju varmare och torrare det är desto mer vatten behöver det så klart. Du kan vattna rejält och sedan låta det torka upp mellan vattningarna. Det kan också vara så att trädet behöver specialanpassad näring för medelhavsväxter.

Hur ofta ska man vattna olivträd på vintern?

Vinterförvara citrus – Temperatur: 5-12 grader är en bra temperatur Ljus: Citrus behöver ljus för att inte tappa bladen, så se gärna till att ha extra belysning, gärna med timer. Framför allt är det fler antal timmar ljus per dygn som behövs än vad den svenska vintern erbjuder.

 • Och ju varmare plantan står, desto mer belysning behöver du se till att den får.
 • Luftfuktighet: Inomhusklimatet är ofta förhållandevis torrt i Sverige, så duscha gärna regelbundet.
 • Bevattning: När plantan är i viloperiod under vintern så behövs endast väldigt lite vatten, så se till att vattna sparsamt.

Näring kan du skippa helt. Isolera krukan: Rötterna vill inte bli kalla, så det skadar inte att isolera krukan och ställa den på tex frigolit som skyddar mot kyla under ifrån.

När flytta in olivträd?

När kan växterna flyttas ut? – Innan du flyttar ut växterna, se till att det är tillräckligt varmt och att det inte finns risk för frost nattetid. Tips!

 • Håll koll på temperaturväxlingarna med en termometer.
 • Om frosten skulle komma – ta in växterna eller täck dem med fiberduk.
 • Medelhavsväxter som olivträd eller oleander går oftast att flytta ut redan i april.
 • Har du exotiska växter eller typiska balkongblommor bör dessa vänta till när temperaturen inte understiger 10 grader.

Vilken gödsel till olivträd?

Olivträdet vill ha göd- ning regelbundet under växtsäsongen, gärna flytande växtnäring. Varje vår när trädet börjar vakna och skjuta nya blad är det dags att plantera om trädet i en större kruka och ge det ny jord. Gå igenom trädet och se att ingen ohyra har fått fäste under vintern.

Hur väcker man olivträd?

Vårat Olivträd har stått i gäststugan över vintern med en temperatur av cirka 10 grader. Har nog fått för lite vatten, bladen har torkat och faller av om man rör den. Hur gör jag för att få den att bli bra igen? Eller måste jag köpa en ny? Skickar med en bild.

 1. Mvh Benny Odla svarar: Hej, jag tror inte bilden kom med.
 2. Men olivträd brukar tappa en del blad under vintern speciellt om de inte fått så mycket ljus eller vatten.
 3. Du kan börja med att ta fram den i ljuset igen samt vattna försiktigt.
 4. Efter ett tag när du ser att den vaknar till liv kan du plantera om den i ny jord.

Om det är döda grenar eller toppar kan du klippa av dem. Lycka till! //Anna Theorin

Hur mycket växer olivträd per år?

Asiatisk Blomsterkornell Nästa Pindrowgran Föregående Olivträd – Olea Europaea Olivträdet är en urgammal kulturväxt med naturlig utbredning runt medelhavsländerna, Arabiska halvön och ända upp mot östra Kina. Odling förekommer även i Argentina, Java, Kalifornien m.fl. Trädet kan bli ända upp mot 1500 år gammalt och ett 20 år gammalt träd kan ge en olivskörd på runt 100 kilo per år.

See also:  Vad Kan Man Plantera I April?

Olivträdet växer långsamt och kan bli 8-15 meter högt, idag används trädet ofta som mindre krukplanterat prydnadsträd inomhus, i uterum och sommarträdgårdar. På grund av det ålderdomliga utseendet och att det är grönt året runt är det även populärt som bonsaiprojekt. Fröerna är mycket hårda och kan behöva slipas eller filas lätt i en kortsida (utan att skada innandömet) för att lättare suga i sig vatten.

Blötlägg fröer i ljummet vatten under 24-48 timmar så att de tar upp fuktigheten och sväller lätt. Olivfröer behöver en köldperiod på 30-90 dagar för att vakna upp ur sin dvala och bli mer grobara. Lägg de blötlagda fröerna i en plastpåse med fuktad sand, hushållspapper, torv eller annat som håller fuktighet utan att mögla.

 1. Förvara plastpåsen i kylskåp (8-13 grade) under köldperioden och kontrollera då och då att det forfarande är fuktigt utan mögel.
 2. Fröer som eventuellt gror i plastpåsen kan tas ut direkt och planteras i kruka annars väntar man med detta tills köldförvaringen är klar.
 3. Plantera fröerna i egna krukor i fuktig väldränerad såjord med ett sådjup på 1-2 cm.

Dra en plastpåse över krukan och som ställs i skugga med en temperatur på 20-27 grader. Normalt gror olivfrö på 3-6 veckor men det kan ibland ta ända upp mot 3 månader. Om man vill experimentera och slippa köldbehandlingen kan man experimentera att blötlägga fröerna i en lösning med GA-3 ca 10 Frö

Mer information

Price 28,00 kr

Kan man klippa ett olivträd?

Februari är en bra månad att beskära ett olivträd, möjligen något senare om man bor i norra Sverige. Olivträd tål väldigt kraftig beskärning, dock bör man undvika detta om man vill se trädet växa sig stort.

Kan man ta in olivträd på vintern?

Hur övervintrar man ett olivträd? – 1. Ställ olivträdet svalt och ljust (runt 0 gradigt är bra) 2. Har ni inte ljust nog rekommenderar vi en växtlampa 3. Vattna sparsamt, gärna på fat underifrån 4. Olivträdet behåller normalt sett sina löv året om men tappar alltid en del av sina löv för att byta under 12 månader.

 • Tappar det alla sina löv har ni troligtvis för mörkt eller har vattnat för mycket.
 • Det återhämtar sig normalt sett på våren igen när tillväxtperioden kommer igång.
 • Ge det en kickstart med gödning/näring.
 • På friland kan de äldre olivträden, med tjockare stam, klara ner mot -15 minusgrader och de lite yngre, tunnare träden, ner mot -12 minusgrader.

Vi rekommenderar att man täcker träden med fiberduk eller liknande de första vintrarna. På så vis hinner trädet acklimatisera sig och på så vis klara vintern bättre. Det är oftast inte kylan som är det största problemet för träden utan kombinationen av kyla/vind/väta.

Se till att trädet står på en plats där det inte blåser för mycket. Kan det dessutom få lite tak mot det värsta regnet så är det bra. För olivträd i kruka så ska de övervintras på en ljus och sval plats. Gärna en inglasad balkong eller altan, men helst inte för mycket frost. En frostvakt kan vara ett bra hjälpmedel.

Om man inte hittar en tillräckligt ljus plats så kan man använda sig av en växtlampa för att hjälpa trädet och bladen att få det ljus de behöver under vintermånaderna. Man kan hjälpa till och isolera krukan med lite extra filtar eller annan isolering under vintern om man måste ha det utomhus.

 1. På samma sätt som för träden i marken: d et är oftast inte kylan som är det största problemet för träden utan kombinationen av kyla/vind/väta.
 2. Se till att trädet står på en plats där det inte blåser för mycket.
 3. An det dessutom få lite tak mot det värsta regnet så är det bra.
 4. Ju större kruka desto större chans har trädet att klara sig även om det står ute.

I maj kan du plocka fram ditt träd igen, när det inte längre är frost på nätterna. Vill plocka fram det trots kalla nätter så kan du ta fram ditt olivträd på dagen och sedan ställa in det igen under natten. Tänk på att vattna, men sparsamt, under vinterhalvåret så att rötterna inte torkar ut.

När flytta in olivträd?

När kan växterna flyttas ut? – Innan du flyttar ut växterna, se till att det är tillräckligt varmt och att det inte finns risk för frost nattetid. Tips!

 • Håll koll på temperaturväxlingarna med en termometer.
 • Om frosten skulle komma – ta in växterna eller täck dem med fiberduk.
 • Medelhavsväxter som olivträd eller oleander går oftast att flytta ut redan i april.
 • Har du exotiska växter eller typiska balkongblommor bör dessa vänta till när temperaturen inte understiger 10 grader.