Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen?

Omskolning av tomatplantor är viktigt för plantans utveckling – Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

Detta gör vi för att rötterna ska få ett något större utrymme att växa sig starka, men inte för stort. Om du skolar om dina tomatplantor till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att ägna sig åt tillväxt. Det gör att plantan utvecklas långsamt men utvecklar ett stort rotsystem.

Tomatplantan får lätt starka rötter så du gör gott i att hjälpa din planta genom att skola om i omgångar och succesivt välja större krukor. Plantera en planta per kruka och fortsätt att välja väldränerade krukor. Välj nu en mer näringsrik planteringsjord, din tomatplanta klarar nu att hantera näringstillskottet.

  1. Fyll krukan till hälften med jord och placera din planta i mitten av krukan och fyll upp till toppen.
  2. Plantera gärna halva plantan under jord, som om stjälken vore en del av rotsystemet.
  3. Det främjar rotutvecklingen och kommer att ge tomatklasar längre ned på plantan.
  4. Var mycket försiktig med rötterna så att du inte skadar dem.

Vattna din tomatodling och ställ tillbaka den i ljuset. Nu har den landat i en mer näringsrik jord så avvakta några veckor med att tillföra ytterligare näring, Se till att din tomatsådd har jämn tillgång till vatten. Ojämn vattning kan hämma plantans tillväxt.

  1. För varje omskolning sätter du rötterna i djupare jord så att det bildas nya rötter längs med stjälken.
  2. När de växt till sig ytterligare är det också dags att ställa dem på en svalare plats så blir tomatplantorna knubbiga istället för att de sticker iväg på höjden.
  3. Behåll gärna samma mängd ljus för din odling.

Vid en senare omskolning kan det vara bra att använda en djupare kruka. Prova odlingskrukan Roots som är 21 cm hög och ger perfekt utrymme för tomatplantans rötter att utvecklas i innan utplantering. NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen

När ska man omskola tomater?

Omskola/omplantera tomaterna – Nu har dina tomater börjat titta upp och några bladpar börjat synas. När de är ca 10 – 15 cm höga så är det dags att plantera om – omskola plantorna – i större krukor. Tomater ska man plantera djupt, det vill säga ner med hela stjälken i jorden så att bara ett eller två bladpar syns.

Hur får man mycket tomater?

Lyckas med dina tomater –

Använd en jord som är speciellt anpassad för tomater, som t.ex. eller, trivs bäst på en solig plats, gärna i ett skyddat söderläge. Vattna regelbundet, tomatplantor behöver mycket vatten om de står varmt och soligt. Tillför några gånger under säsongen. Följ anvisningarna på förpackningen. Har du en högväxande tomatsort, glöm inte att stötta och i takt med att plantan växer. Ta bort de så kallade (de sidoskott som växer ut i bladvecken), då de tjuvar kraft från plantan. Busk- och ampeltomater behöver inte tjuvas.

See also:  NR Ska Man Plantera SäTtlöK?

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen Kanske har du hört talas om begreppet ”att tjuva tomater” och att det är något man borde göra? Vi reder ut frågetecknet och förklarar varför du bör just tjuva dina tomater. NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen Experten tipsar Hemmaodlade tomater är rena delikatessen. Det finns många tomatsorter att välja på och beroende på växtsätt kan de odlas i växthus, på friland eller på fönsterbrädan. Här har vi listat trädgårdsmästarens favoritsorter 2023 – blir det även dina favoriter? NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen Guide Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater. NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen Reportage Gunnarssons Handelsträdgård är en av våra lokala odlare. Vi besöker dem en solig junidag för att byta ett par ord med Anders, som är tredje generationens odlare. NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen Att odla egna tomater är enkelt och dessutom får du en riklig skörd under lång tid. Det finns en uppsjö av olika sorter med varierande färg, form och smak. : Tomatplanta – sex snabba tips för att lyckas

Hur Bladar man av tomater?

Beskär dina tomater på bästa sätt – mer frukt och mindre blad Så här ska du beskära dina tomater för att få mer frukt! Gör det rätt och njut hela sommaren och hösten av godsakerna. Här är fem tips på hur du beskär tomaterna på bästa sätt. Läs också: 1. Busktomater ränner inte i väg och behöver inte beskäras.2. De andra stora tomatplantorna måste du hålla efter för att få mer frukt. Läs också: 3. Nyp bort bladen nertill, upp till första blomklasen.

Det ger mer kraft åt fruktämnena och gör planteringen luftigare så att bladmögel har svårare att få fäste.4. Ta också bort de små skotten, tjuvarna, i bladvecken. De kan du rota i lite jord och få nya plantor.5. Till slut knipsas tomatplantan av på höjden när den fått 5-6 våningar med blommor. Fler än så hinner inte mogna innan hösten.

Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev

Hur ofta Guldvatten till tomater?

Så använder du guldvatten i trädgården – Det lättaste sättet att samla urinet, är att kissa i en plastdunk, Alternativt kan du kissa i en potta och sedan hälla över urinet i en plastdunk, I en ren och tätt förslutad plastdunk kan du förvara urinet i någon vecka. Står det för länge finns en risk att det börjar lukta. När du sedan ska vattna kan du, precis som med andra koncentrat, använda dig av en vattenkanna och vattna direkt på jorden – inte på bladen. Beroende på om dina växter är medelstora, små eller stora konsumenter av näring, bör du späda ditt urin med vatten i förhållandet 1:10 eller 1:20 – det vill säga en del urin till 10 eller 20 delar vatten. Se exempel på vilka växter som vill ha vilken blandning >> NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen Hur ofta ska jag gödsla med guldvatten? Hur ofta du ska gödsla med guldvatten, beror på vad det är för växter det gäller. Olika växter har olika behov av näring. Vissa växter kan du gödsla med guldvatten en gång i veckan, medan andra växter nöjer sig med 2-3 gånger under försommaren.

See also:  Vad Kan Man Plantera I Januari?

Näringskrävande växter (exempelvis tomat, kål och purjolök): 1 gång i veckan. Mindre näringskrävande växter (exempelvis bönor och sallad): 2-3 gånger totalt under våren/försommaren. Fleråriga växter (exempelvis häckar, rosor och fruktträd): 3-5 gånger från senvåren och till mitten av juli. Krukväxter och sommarblommor: Vid varje vattning vår-höst.1 gång i månaden under vintern.

Hur tar man sticklingar på tomatplantor?

Gör så här för att kapa tomatplantor: –

Fyll en kruka med Klipp ovanför det andra eller tredje bladparet Sätt toppen direkt i jord och vattna, Sätt en plastpåse över krukan så att fukten behålls runt sticklingen. Klipp bort de första blommorna på sticklingen. Efter cirka 10 dagar när sticklingen rotat sig kan du plantera om toppen i en större kruka.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen

Hur djupt kan man plantera om tomater?

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen I unga år sådde jag tomater alldeles för tidigt på året utan växtbelysning och de blev taniga och gängliga. Nu är jag inte alls lika hetsig utan sår dem i mars – april och det duger gott och väl. Då har ofta det naturliga ljuset kommit åter. Jag sår inte hysteriskt många frön eftersom jag endast behöver 4- 6 plantor av samma sort, då jag senare under året skördar dem på sticklingar.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Tomatsådd under växtbelysningen i köket.

Som med de flesta sådder hamnar även tomatfröna i de återvunna frukt och grönsaksaskarna. Maken till bättre behållare för frösådd får man leta efter. I år använder jag steriliserad planteringsjord till alla tomatsådder ( för att slippa sorgmyggor) och jag sår dem utan värmematta och utan miniväxthus. Jag ser bara till att hålla jorden fuktig och efter 10 dagar har de flesta frön tittat upp.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Ett perfekt bestånd av tomater. Dessa plantor kommer ge ca 300 kg tomater uppe på takfarmen.

Alla ni som odlat tomater ett tag vet att man hamnar i det här yviga tillståndet helt plötsligt. Tomater växer snabbt när de väl sätter fart vilket kan skapa ganska mycket stress och huvudbry. Inte sällan ser man nya odlare på sociala medier som förfasas över växtkraften och känner sig villrådiga.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Omplantera så djupt du kan.

Är man ute i god tid är det fantastiskt trevligt att plantera om sina små plantor en och en i enskilda krukor. Men det är inte alltid jag hinner att göra detta, När detta dock sker sätter jag dem alltid plantan så djupt att bara de översta bladen tittar upp.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Vinn tid och plats.

Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man tid. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Klipp bort din gänglighetsångest.

Om du gör som jag, inte hinner eller glömmer bort att plantera om dina tomatplantor, men ändå vill vara rationell och effektiv. Då är det här en mycket bra lösning som får dina plantor att inte bara överleva utan dessutom ge flera nya plantor. Man klipper helt enkelt ner dem och låter dem börja om på ny kula.

See also:  NR Ska Man Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen?
NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Klipp inte för långt ner

Se bara till att du inte klipper för djupt. Man klipper inte under första bladparet för så vitt man inte vill döda plantorna. Det bästa är att klippa strax ovanför det andra bladparet eller bladet. Då har du två bladveck kvar där det kan skjuta upp nya toppar. En planta med två paralella toppar ger dubbelt så stor skörd.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
10 dagar i vatten och nya rötter

De avklippta topparna hamnar i ett högt glas med vatten och på ca 10 dagar har sticklingarna utvecklat rötter. Då är de redo att planteras i planteringsjord och växa vidare. Ni kanske anar vad som händer med dessa plantor när jag tycker att de blir för långa? Ja, du gissar rätt. Jag klipper av dem också och så håller jag på i i all oändlighet. Vissa år övervintrar jag sticklingarna i källaren.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Perfekta tomatplantor är låga.

När plantorna är klippta lyfter jag ur hela rotklumpen från odlingsbehållaren. Det gör inget om några rötter går sönder, tomater klarar ganska tuffa tag.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Plantklumpen planteras i ny planteringsjord

Sedan planterar jag ner plantklumpen som den är i en ny större kruka. Där får de stå tills jag har plats att lirka ur plantorna en och en och plantera dem i enskilda krukor. Antagligen har jag också kunnat skörda dem på ytterligare en omgång sticklingar innan jag planterar om dem.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Tomatlabyrinten på takfarmen. Vi planterar ut våra plantor i dessa odlingslådor veckan innan midsommar.

Mer eller mindre alla tomatplantor vi planterar uppe på takfarmen i erathboxarna har två toppar på varje planta, Det gör att vi får dubbelt så stora skördar. Jag skulle aldrig i mitt liv plantera en tomatplanta som inte är avklippt och under 30 cm hög.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Vintersådda plantor tittar upp i växthuset i början av april. Inget extraljus och ingen värme. Visst r det fantastiskt.

För er som gillar att experimentera kan jag passa på att berätta att man kan så sina tomater kallt sk vintersådd. Det har gått bra flera år men förra året, 2017, kom det en extrem köldperiod under påsken. På påskaftonsmorgonen tog jag in alla plantor från växthuset för att rädda dem.1/3 del av alla plantor dog men resten klarade sig och jag slapp så en ny omgång.

NR Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen
Tomater skörare från vintersådda plantor jag räddade under kylan under påsken.

Det är ju så här man vill ha det och det är verkligen ingen omöjlighet. Vi har skrivit mycket om tomater på vår sida och kommer skriva mycket mer, det finns så mycket att berätta om denna underbara grönsak och hur man odlar den. Vill ni läsa ännu mer detaljerat är ni välkomna att kika i vår bok Alla fingrar Gröna.