Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera Perenner På HöSten?

Bästa skälen att plantera på hösten –

Etableringen är säkrare – det vill säga dina växter rotar sig bättre och får en bra start i din trädgård. Dina växter är redan på plats och med rötter som letat sig ut i den omgivande jorden när våren anländer. Därför får de tidigast möjliga vårstart och betydligt bättre förutsättningar att klara försommartorka jämfört med hur vårplanterade växter har det. Tidigare start – så snart tjälen gått ur jorden börjar dina nya växter röra på sig vilket gör att de höstplanterade växterna hinner växa sig större och blomma mer under sin första säsongen. Du kan planera din höstplantering till långt in på hösten, till oktober, november. Buskar, barrväxter, rosor, perenner, träd, klätterväxter, lökväxter – allt kan du plantera från början av september. Rosor, lövfällande träd och buskar, klätterväxter och perenner kan du dessutom fortsätta plantera till långt in på hösten, ända tills tjälen går i jorden. Blir det ingen tjäle kan du plantera på vintern också.

Det du bör vänta med till våren är egentligen bara växter som är på gränsen till härdiga där du bor. Andra exempel på växter som definitivt är undantag från höstplantering är sommarblommor och medelhavsväxter som inte överlever vintern i vårt klimat. Var också uppmärksam på att barrväxter, som rotar sig något långsammare, helst ska i jorden senast i augusti om du bor i norra Sverige eller i september om du bor i södra delen av landet.

När är bästa tiden att plantera perenner?

Efter några år på samma växtplats blir många perenner för täta, med minskad blomning som följd. När man delar och planterar om växterna stimuleras tillväxten och man kan se fram emot dubbelt så många blommor. Gräv upp rotklumpen och dela den försiktigt med hjälp av en grep, spade eller kniv,

See also:  Hur Ofta Ska Man Plantera Om KrukvXter?

Kan man plantera perenner i augusti?

I augusti är blomningen magnifik och det är mycket som mognar. I början av månaden är växtkraften fortfarande stor tack vare lite lägre temperatur och mer nederbörd. Under senare delen av månaden minskar tillväxttakten till förmån för mognad och förberedelser inför svalare och mörkare tider.

Vad göra med perenner på hösten?

Så perenner i krukor eller lådor – Om du ska så perenner som har mycket små fröer eller särskilt värdefulla arter är det bra att göra det i krukor eller lådor. Likaså om du bara vill så några få plantor. Så fröerna i krukor eller lådor som placeras utomhus i sandbädd eller på friland. Där får de stå kvar tills de är färdiga för utplantering. Tänk på att:

Använda krukor med hål i botten.Jorden ska vara näringsberikad och väldränerad.Om jorden är kompakt kan du blanda i finkornigt grus (kallas ofta gungsand) eller perlit.Krukorna placeras i ett sandfyllt tråg eller liknande utan hål i botten, lätt nedgrävda i sanden. Vattna gärna sanden så att jorden i krukorna kan suga upp fukten.

Se steg för steg hur du gör i Så här försår du perenner.

Hur planera Perennrabatt?

1. Gör en skiss av din rabatt – Innan du väljer vilka perenner du ska köpa bör du göra en enkel skiss av din rabatt och markera var växterna ska vara. Du kan tänka att rabatten ska bilda en trappa i tre steg, där de högsta växterna ska stå som en fond längst bak, mellanhöga växter placeras framför fonden och låga marktäckare planteras längst fram.

  • Om rabatten kan ses från alla sidor planteras de högsta växterna i mitten och ”trappan” får fortsätta runt om.
  • Se till att inte planera in allt för många olika sorters perenner och ha alltid minst tre plantor av samma sort bredvid varandra för att få lugn och harmoni i rabatten.
  • Ta hänsyn till de plantavstånd som anges för de perenner du väljer.
See also:  NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen?

Läs också: Skapa en mormorsrabatt med gammaldags perenner

Vilka blommor sår man på hösten?

Sommarblommor att så på hösten – Vissa fleråriga sommarblommor eller perenner som de också kallas, kan med fördel sås under hösten. Det gäller till exempel blåklocka, ringblomma, prästkrage och lavendel. Lavendelfrön har behov av en viss tid av kyla för att gro bättre. Fröna ligger i jorden och väntar på vårens ljus och värme och tar då fart.

Kan man plantera perenner i augusti?

I augusti är blomningen magnifik och det är mycket som mognar. I början av månaden är växtkraften fortfarande stor tack vare lite lägre temperatur och mer nederbörd. Under senare delen av månaden minskar tillväxttakten till förmån för mognad och förberedelser inför svalare och mörkare tider.