Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera PrydnadsgräS?

Hur tätt ska prydnadsgräsen planteras? – Om du vill plantera många prydnadsgräs tillsammans, kanske olika sorter på olika höjd, är det bra att inte sätta dem för tätt. Gräsen behöver sin plats för att kunna svaja fritt för vinden och formas på bästa sätt.

Hur planterar man prydnadsgräs?

Plantering av prydnadsgräs –

 • Låt krukan dra vatten några timmar före planteringen så att rotklumpen är ordentligt genomvattnad.
 • Gräv en vid, djup grop och förbättra gärna jorden med väl nedbruten kompostjord eller kogödsel,
 • Plantera på samma djup som gräset vuxit i krukan.
 • Vattna rejält direkt efter planteringen så att rötterna får kontakt med jorden. Därefter vid torka tills du ser att gräset kommit igång att växa på egen hand. Därefter vattnas bara vid extrem och långvarig torka.
 • Har gräsplantan redan utvecklade blom-ax, klipp ner dessa. Annars satsar plantan massor av energi på att bilda frön i stället för att all kraft ska gå till att rota sig och komma igång att växa.

När ska man så prydnadsgräs?

Plantering av prydnadsgräs – Bästa tiden för plantering är på försommaren, men krukodlade exemplar går även att plantera senare bara plantan får tid nog att rota sig innan vintern. Under etableringen bör du passa med vatten så att gräset inte torkar ut. Plantera inte djupare än växten står i krukan och var noga med vattningen.

Var trivs prydnadsgräs?

Prydnadsgräsen har fått en revansch och det med all rätt! Fler och fler upptäcker prydnadsgräsets värde inte bara på sommaren utan även på vintern. De sorter som inte är vintergröna står ofta fina kvar hela vintern med sina frostiga vippor. Det är många som har upptäckt hur vackert det är att blanda gräs med andra växter.

Hur vissa gräs är fina solitärer medan vissa nästan blir som buskage eller blandar sig sirligt med det andra planterade. Gräs är någonting alldeles extra. Att man även kan odla och njuta av dem i kruka är en bonus som många har upptäckt. Det finns gräs för skuggiga delar, soliga, fuktiga, torra. Det finns gräs för alla delar av trädgården.

Text: Anna Theorin Skötsel och odling Den bästa tiden för plantering av gräs är på våren och försommaren. Krukodlade exemplar kan man plantera vilken tid på året som helst men de behöver extra tid på sig för att etablera sig innan vintern, så jag skulle säga att våren och sommaren är den bästa tiden oavsett.

 • Jorden ska helst vara lätt och väldränerad så blanda ut din lerjord om du har någon med grov sand och mullrikt material.
 • När du planterar gräs så ska de inte stå djupare än de stått i krukan.
 • Alltså ska jordytan i krukan och ytan vid planteringsgropen vara lika.
 • Fyll på med jord och platta till som vanligt.

Det är viktigt med bevattningen första året. Detta gäller allt nyplanterat. När du tror att du vattnat ordentligt, vattnar du lite till. Odla i kruka Storleken har betydelse – i alla fall på krukan som gräset ska stå i. Den bör vara ett par storlekar större än plantan och ha rejäla dräneringshål.

 1. Och självklart frosttålig.
 2. Använd lecakulor i botten och plantera som vanligt.
 3. Glöm inte att vattna ordentligt i början och också de andra säsongerna framöver.
 4. Trots att gräs ofta är torktåliga stackare så gillar de inte att stå torrt hela tiden.
 5. Ge den en rejäl rotblöta i mellanåt.
 6. Gödsla med flytande näring eller med hönsgödsel.

På våren kan man även blanda i lite väl brunnen stallgödsel i jorden. Förökning Man delar ofta gräs men man kan även så dem. Det tar lite tid innan de blir stora plantor men det kan det vara värt om man kommit över någon ovanlig sort. Det är nästan bara rena arter och ettårigt gräs som blir fröäkta.

Och det betyder att om du tar frön från ditt fina gräs ute i trädgården så är det inte säkert att avkomman blir exakt samma planta. Detta går bara att få genom delning av moderplantan. När du delar gräs så gräver du först upp hela rotklumpen, eller de delar du får med. Man måste vara ganska hård mot gräset då det krävs en hel del styrka för att dela dem.

De kommer att ta igen sig senare så oroa dig inte. Sen sågar, skär, klipper, hackar eller vilken sorts verktyg du nu har till hands, din gräsklump i så många delar som du vill ha. Man kan dela dem i ganska många bitar om det är ett gräs med några år på nacken. NR Plantera PrydnadsgräS Tjockare gräs klipps med sekatör eller sax medans tunna sirliga gräs, kammas med handen eller en kratta. Man kommer inte få bort allt på de tunna gräsen men mer än vad man kan tro. Gödsling Sprid ut brunnen stallgödsel på våren eller kompost. Gräs vill ha luftiga jordar.

 • Jag själv brukar även slänga ut en handfull hönsgödsel för att ge dem en extra boost precis innan midsommar.
 • Sortval Miskantus – Miscanthus De flesta som varit i kontakt med gräs har hört talas om denna herre.
 • Han är ett av de vanligaste prydnadsgräsen och det med rätta.
 • Lättskött, tålig och fruktansvärt vacker.

Miskantus är ett släkte med 20 arter så det finns en del att välja mellan men för att dra alla över en kam så ska de stå i sol men kan även utvecklas bra i halvskugga. Blomningen kanske inte blir lika överdådig men den finns där. De vill ha näringsrik jord och säger inte nej till en giva gödsel ibland.

 1. Den vanligaste sorten är Glansmiskantus Miscanthus sinensis finns i flera hundra namnsorter så där väljer man bara den som passar en bäst.
 2. Blommar i Aug-sept och blir mellan 150-200 cm hög.
 3. Vipporna är stadiga och står oftast kvar under vintern.
 4. Elefantgräs Miscanthus X giganteus tillhör också miskantus släktet.

Elefantgräset ser maffig ut med sina breda gröna blad och imponerande höjd. Den blir hela 300 cm hög! Hinner sällan blomma i norden. Rör – Calamagrostis Släktet har hela 270 arter och desto mer namnsorter. De kan beskrivas som upprätta gräs med stark ryggrad.

De korsar sig gärna med varandra vilket kan göra det svår att artbestämma frösådder. De kan odlas i sol och i halvskugga men jorden ska vara något fuktig och näringsrik. Tuvrör – Calamagrostis X acutiflora Det vanligaste gräset i denna släkt och används ofta av trädgårdsmästare för att få en profil i rabatten.

Blir mellan 80-100 cm hög. De blir kompakta tuvor och kommer tidigt på året för att vara ett gräs. Blommar redan i Juni med röda vippor som senare blir gyllene. Starr – Carex Ett ännu större släkte med mellan 1000-2000 arter. Många vilda. Vissa växer i skugga vilket gör Starrgräsen till en perfekt trädgårdsväxt.

 • Därför är det svårt att beskriva odlingsförhållanderna för dessa då de har så vitt skilda växtplatser.
 • Japanskt starr – Carex morrowii Ett vintergrönt gräs som är en höjdare i rabatten.
 • Har inga speciella krav på tillvaron och sprider sig mer än gärna med utlöpare.
 • De utvecklar sig bäst på lätt fuktigt jord och är utmärkt som marktäckare under buskar.

Blir mellan ca 30-40 cm hög. Froststarr – Carex comans Silvergröna blad som bildar en mjuk kudde. Blommar i Juni- Augusti med små blommor. Sol eller lätt skugga i fuktig jord. Blir ca 30 cm högt och är vintergrön men måste räknas sol halvhärdig i Sverige.

När kan man flytta prydnadsgräs?

Prydnadsgräs. – ska helst flyttas på våren.

Hur gör man när man planterar?

Omplantering – så lyckas du Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre. NR Plantera PrydnadsgräS

Vattna växten innan du ska plantera om. Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten. Ta växten ur krukan och ta bort en del av den gamla jorden och vissna rötter. Sätt växten i den nya krukan och fyll upp med jord runt om, vattna och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta tre till fyra veckor efter omplantering innan ny näring tillförs.

Varför dör prydnadsgräs?

Elin Debora | Visste du att, om prydnadsgräs Posted at 12:24h in by Nu står prydnadsgräsen halmgula och torra och skräpar dessutom en hel del. Men det är precis i sin ordning och snart kommer de igång igen om det inte är en bambu som har blommat Prydnadsgräs finns i många olika höjder och utseenden och är perfekta som kombination med andra växter.

Dess vajande strån och vippor ger en extra dimension till trädgården och är dessutom snygga hela vintern i frostskrud. Visste du föresten att perenna prydnadsgräs ska klippas ned först nu på våren? Klipps de på hösten riskerar man att vatten tränger ned i de ihåliga stråna och rotsystemet ruttnar så plantan dör.

De döda stråna fyller alltså en funktion. När nya gröna skott tittar upp ur marken i tuvan så är det lagom att klippa bort allt visset. Vintergröna gräs kan behöva skydd mot den starka vårsolen. Linda juteväv eller så kallad skuggväv runt plantorna så hjälper du dem tills marken tinat och de åter igen kan suga upp vatten. NR Plantera PrydnadsgräS Miskantus, givna favoriter Inom miskantusgräsen återfinner vi många av de vanligaste gräsen vi ser i trädgårdar här i Sverige. Miskantus, eller Miscanthus som det heter på latin, får ofta vackra, fluffiga vippor i slutet av sommaren/början av hösten. Miskantus vissnar på hösten och kommer åter på våren.

Lilla ’Sioux’ blir bara 120cm med vippor som också de går åt rosa. ’Dronning Ingrid’ blir 140cm med rödtonade vippor. Ett mycket användbart gräs i rabatter och samplanteringar. Miscathus giganteus, elefantgräs blir uppemot tre meter högt i gynnsamma lägen. Däremot hinner det i regel inte blomma i Sverige innan säsongen är slut.

Molinia är sirliga gräs Inom arten Molinia, tåtel, hittar vi sirliga vackra gräs där axen kommer på långa strån som ger gräsen ett fontänliknande utseende. De är härdiga och får fin höstfärg i brungult. ’Variegata’, brokbladig blåtåtel är ett av de minsta. NR Plantera PrydnadsgräS NR Plantera PrydnadsgräS Bambu prasslar i vinden Vill du ha ett prasslande gräs så välj bambu. De breda, sammansatta bladen låter härligt i vinden. Bambu håller sig snyggast om du varje år tar bort några av stammarna ända nere vid marken så ruggen blir lite luftigare. Det finns många arter av bambu och i Sverige är vintergröna Fargesia vanligast.

Sorter av Fargesia blommar efter cirka hundra år och dör efter blomningen. Ibland kan man ha turen att plantan satt fröplantor som lever vidare och då har cirka hundra år på sig att leva. Vissa sorters bambu sprider sig kraftigt och det är då nödvändigt att gräva ned en ordentlig rotspärr runt plantan.

Phyllostachys nigra, svartbambu får först ljusgröna stammar som sedan övergår i nästan svart. Läcker sort som kan bli uppemot sex meter men är mindre härdig. Fargesia nitida ’Jiuzhaigou’, glansbambu är en dekorativ sort vars unga stammar är läckert rödtonade för att sedan övergå mot gult.

See also:  Hur Plantera Jordgubbar?

Hur många dagar tar det för gräsfrön att gro?

När du tror att du vattnat klart så kan du vattna lite till. Gräsfrön gror efter 2–4 veckor.

Hur lång tid tar det för Pampasgräs att växa?

Antal:

Portionsmängd: 100 frö
Färg: Vit
Såtid: jan-maj
Grotid: 15-20 dagar
Blomtid/Skördetid: aug-okt

Hur planterar man Pampasgräs?

Skötselråd som underlättar – Bor du i Sverige bör du odla pampasgräs i kruka, annars är det svårt att få det att överleva. Krukan bör vara stor. Kom ihåg att växten vill stå varmt i solen och plantera i väldränerad, näringsrik jord. Den stora bladmassan gör att pampasgräset är ganska törstigt, så kom ihåg att vattna under sommar och höst.

Hur mycket ska man klippa ner prydnadsgräs?

Klippa ner prydnadsgräs – NR Plantera PrydnadsgräS Före och efter nedklippning av glansmiskantus. Det krävs rejäla saxar som en vass häcksax för att kapa de kraftiga stråna. Eftersom stråna är ihåliga ska de inte klippas ner på hösten. Då samlas vatten och fukt nere i stambasen som kan leda till röta och köldskador.

Är prydnadsgräs perenn?

NR Plantera PrydnadsgräS Ett vackert gräs i rabatt eller kruka ger trädgården både färg, form och ett behagligt rassel när det vajar i vinden. Variationen är stor, här listar vi några favoriter. Augusti är prydnadsgräsens högtid. De står då i sin prakt och gör trädgården till en härlig plats att vara i.

De sorter som blommar brukar göra det just i augusti med olika slag av plymer och vippor. Det finns mängder av olika prydnadsgräs att välja mellan. En del är ettåriga, andra är perenna. Det finns höga och låga, torktåliga och fuktkrävande, mjuka och vassa, silvriga och varmgula – ja, i stort sett finns ett gräs för varje plats i trädgården.

Stora gräs passar allra bäst som solitärer, mitt i gräsmattan eller kanske intill en stor sten. Lägre sorter gör sig perfekt tillsammans med andra växter i rabatten medan de lägsta fungerar fint som kantväxter. Gräs gör sig fantastiskt bra i krukor och urnor av alla de slag och fungerar både vid entrén, på terrassen eller varför inte på balkongen.

Kan man klippa ner prydnadsgräs på sommaren?

Generellt gäller för prydnadsgräs: Sommargrönt gräs kan du beskära antingen på hösten eller våren, vintergröna grässorter som storfryle (Luzula silvatica) däremot ansar du på våren när alla döda blad ska tas bort. Beskärning på vintern är att rekommendera i mer tuffa och blåsiga områden eller där man kan förvänta sig en hel del snö.

 • Detta gäller i synnerhet för elefantmiskantus (Miscanthus x giganteus), då dess blad lossar från stänglarna och kan stöka till i rabatten och omgivningen.
 • Pampasgräs (Cortaderia selloana) (i synnerhet inte det med rosa plymer) och andra frostkänsliga grässorter bör inte klippas ner på hösten.
 • Bind i stället ihop dem och täck med risknippen eller bastmattor som skydd mot frost.

Bladverket klipps sedan ned tidigt på våren strax innan nya skott tittar fram. I områden med mildare, snöfattigare väderlek är det intressantare att vänta med klippningen till våren, då höstens rimfrost och vinterns lätta snöfall får gräsen i rabatten att verka eleganta och förfinade – speciellt om de står i skenet av en vacker trädgårdsbelysning.

Beskärningen av buskar görs på liknande sätt. Vårperenner som fänrikshjärta (Dicentra) klipps ned så snart bladen blivit gula – växten förbereder sig på att vila över sommaren. De vissnade sommarperennerna som riddarsporre (Delphinium) befrias i tid från sina vissna blomställningar. I synnerhet riddarsporren kommer då att blomma igen i september.

Vintergröna växter, som hasselört (Asarum) ska inte klippas ned, men du kan frisera dem något, liksom även bergenia (Bergenia) och julros (Helleborus). Detta gäller även för ormbunksväxter: De lövfällande klipps ned på hösten, de vintergröna friseras på våren.

Kan man dela på prydnadsgräs?

De flesta perenner, till exempel rabattväxter och fleråriga prydnadsgräs, är långlivade och lättskötta och kan enkelt förökas genom delning.

Vilket prydnadsgräs blir högst?

Prydnadsgräs ger nya dimensioner i trädgården. Gräsen har länge varit förbisedda i trädgårdssammanhang, förutom som gräsmatta. Detta har ändrat sig rejält på senare år och nu vill allt fler kunna njuta av den skönhet som prydnadsgräsen, med sina skira blomställningar och vackra linjespel, kan ge.

 • Från Colour your life Gräsen är lättodlade och prydnadsvärdet varar nästan hela året – till och med över vintern i många fall.
 • Att blanda upp perennrabatten med prydnadsgräs gör att den får en mer naturlig och poetisk känsla; dessutom tar sig blommornas färger ännu bättre ut mot gräsen.
 • Det har varit trögt i portgången för prydnadsgräsen när de knackat på för att få komma in i våra trädgårdar.

Även om ledande trädgårdspersonligheter som Karl Foerster i Tyskland propagerade för prydnadsgräs i trädgården redan i början på förra seklet så har det faktiskt dröjt till 2000-talet, innan vi fått upp ögonen för gräsens kvalitéer på bred front här hemma.

 1. Och det återstår fortfarande mycket innan gräs blir lika självklara som blommor i rabatter och urnor hos gemene man.
 2. I mitten på 90-talet började det röra på sig lite mer även i Sverige.
 3. Olika trädgårdsformgivare intresserade sig för den nya ”holländska perennvågen”, för vilken den holländske designern och plantskolemannen Piet Oudolf kanske mer än någon annan stod som portalfigur.

Oudolfs bok Drömplantor kom ut på svenska 1995, och samma år skapade han den berömda Drömparken i Enköping där prydnadsgräsen hade – och har – en framträdande roll. Senare har andra ledande trädgårdsformgivare hakat på, och prydnadsgräs har börjat framträda i andra publika sammanhang, till exempel i Kungsträdgården och på Rosendals trädgårdar i Stockholm och Värdens park i Göteborg.

 1. Även i urnor på offentliga platser ser vi idag ofta prydnadsgräs som en viktig komponent.
 2. Självklart har det stor betydelse för prydnadsgräsens genomslag att allmänheten får möjlighet att se dessa vackra växter använda på ett sätt som gör dem rättvisa.
 3. Gräsen nyckelväxter i naturlik stil Tidigare handlade komposition av trädgårdsväxter väldigt mycket om att visa fram extra färgstarka varianter med extra stora blommor och gärna att söka maximal kontrast mellan block av olika växter.

Man skulle kunna kalla det för effektsökeri och det utgör fortfarande en god del av de planteringar vi ser. Naturligtvis behövs kontraster av olika slag i planteringar för att vi ska uppleva dem som intressanta, men allt för mycket kontrast i form av starka färger, som vi ibland även upplever skär sig, blir tröttande.

Man upplever lätt sådana planteringar som skrikiga och onyanserade. Den holländska vågen av perenner var dels en reaktion på denna estetik med rötterna i 1800-talet och ännu längre tillbaka som man upplevde som förkonstlad, men den var också en reaktion på den hastigt minskande naturliga floran av vilda blommor – i Holland naturligtvis betydligt mer drastisk än i vårt land, eftersom nästan all mark där är uppodlad eller utnyttjad.

Men även i Sverige har vi mer och mer märkt av en utarmning av vilda växter. Ängsmarkerna är borta, planterade med skog eller upplöjda till åkrar. I den mån de finns kvar så är det oftast en tidsfråga innan de växer igen och de vilda blommorna försvinner.

 1. I Sverige har vi också problemet med mycket torftiga bostadsmiljöer, särskilt kanske de stora bostadsområdena från 60-talets miljonprogram, men generellt lägger inte hyresvärdar många slantar på den yttre miljön.
 2. Det finns med andra ord grogrund för en längtan efter en mer naturliknande trädgårdsstil även hos oss.

Och här kommer gräsen in i bilden eftersom de är allestädes närvarande i naturen. Om man vill skapa en mer naturlik trädgårdsstil så blir därför gräsen en oundgänglig beståndsdel. Gräsen ger nya dimensioner i trädgården Gräs är vindpollinerade och har inga starka färger och inga stora blommor.

 • Men de har andra värdefulla egenskaper som form och struktur.
 • Dessutom fungerar gräsen som ett sammanbindande kitt mellan de blommande växterna, och gräsens neutrala färger i gröna och bruna nyanser ger blommorna något att avteckna sig emot.
 • Vi får helt enkelt in fler nyanser i en sådan plantering jämfört med en utan gräs och med bara blommor i starka färger.

Det senare kan liknas vid ett musikstycke som hela tiden går på full volym, vilket i förstone upplevs som uppiggande, men i längden blir tröttande. I ett musikstycke med både volymsvaga och volymstarka partier så upplever vi nyanserna mer påtagligt och det hela känns mer fullödigt.

Egentligen är detta vad all gestaltning och formgivning handlar om: att ställa olika former och färger mot varandra på ett sådant sätt att vi upplever kontrasterna som lagom utmanande och lagom stimulerande. Det gäller förstås även i trädgården. Man kan likna gräsen vid pauser eller svagare partier i musiken vilka avlöses av blommor med volymstarkare harmonier av färger.

Det är denna böljande växelverkan mellan blommande örter och gräs som gör till exempel sommarängen så attraktiv i våra ögon. Gräsen kan också spela upp harmonier, men av ett subtilare slag. Hos gräs handlar det som sagt inte så mycket om klanger av färg utan mer om klanger av form och ljus.

Detta ger helt nya och spännande dimensioner och möjligheter i trädgården. Det handlar om ljus Det unika för gräsen är som sagt inte några stora och färgstarka blommor, utan deras starka former och deras sällsynta förmåga att fånga ljuset och vinden. För att uppskatta dessa mer finstämda kvalitéer krävs förstås att man verkligen tittar, men om man gör det så kan man få helt nya skönhetsupplevelser i trädgården och även i naturen.

Om man kan uppskatta en solnedgång där solens sista strålar fångas upp av några skira gräsvippor, ja då kan man även uppskatta prydnadsgräs i sin trädgård. Samma sak om man kan se skönheten i daggdroppar som reflekterar morgonens första solstrålar eller frostkristaller och pudersnö som accentuerar grässtrånas bågböjning i den höstliga eller vintriga trädgården.

Det är inte svårt att uppskatta sådant, men lite ovant eftersom vi ofta inte tänkt i dessa banor tidigare. På så sätt utmanar prydnadsgräsen vår uppfattning om vad som är vackert; ofta tänker vi inte på det vanliga eller vardagliga som vackert, men om vi ställer om blicken en aning så kan vi lätt se de subtilare skönhetsvärdena hos gräsen.

Det är som sagt fråga om en helt ny dimension i trädgården, en dimension som öppnar helt nya möjligheter. När man planterar gräs i sin trädgård så kan det vara värt att tänka på detta med ljuset och hur det faller. Gräsen är mest till sin fördel i sidljus eller i motljus.

Särskilt motljuset lyfter fram gräsens alla finlemmade detaljer, speciellt om bakgrunden är mörk och lugn, till exempel i form av en klippt barrväxthäck men det kan också vara en byggnad, ett plank eller ett buskage. Det gäller att ta vara på de möjligheter som finns i ens trädgård och man bör särskilt ge akt på hur och var kvällssolen står och hur dess strålar faller in i trädgården.

Morgonljuset är också mycket vackert, men det är kanske sällan man är uppe i gryningen på sommaren. Däremot är man oftast uppe före solen under höst och vinter och eftersom gräsen fortsätter med sitt vackra linjespel långt in i den mörkare halvan av året, så det kan också vara värt att tänka på var solen går upp då.

 • Trädgårdens vinteraspekt har man sällan lagt någon vikt vid tidigare, men den aktualiseras högst påtagligt med prydnadsgräsens intåg och är en viktig del i de nya dimensioner som gräsen tillför – här alltså en tidsdimension också.
 • Gräs och arkitektur Rent stilmässigt så har prydnadsgräs ett brett användningsområde.
See also:  Vad Kan Man Plantera P VåRen?

De fungerar bra i vilken trädgård som helst, utom möjligen den strikta, tuktade högreståndsträdgården och andra äldre stilträdgårdar, där de dock kan ha en plats i mer vildvuxna partier utanför själva gårdsplanen. Eftersom gräsen inte är associerade med någon romantisk trädgårdsstil som andra blommande växter, så fungerar de också utmärkt ihop med modern arkitektur, ja gräs i olika former kan med sina sakliga, strukturella kvalitéer i själva verket vara förstahandsvalet för sådana byggnader vilka ändå behöver ett ordentligt mått av grönska för att inte kännas sterila.

 • Att skötselbehovet är lågt och gräsen också är vackra under en lång tid av året, ger ytterligare plus för denna typ av användning.
 • Många användningsområden Ofta använder man prydnadsgräsen som solitärer, fristående eller insprängda mellan lägre blommande växter, men ibland sätter man flera exemplar av gräs i en grupp eller en hel yta.

Låga och medelhöga gräs kan användas som marktäckare, och de få utlöparbildande gräs som finns i handeln kan gärna användas för att täcka slänter som är erosionsbenägna, men man ska se upp med att plantera dessa i vanliga rabatter, där de lätt tar över.

Det vanliga randgräset ( Phalaris arundinacea ’Picta’) kan nämnas i detta sammanhang. Höga gräs kan man också använda för rumsbildande ändamål. Särskilt lämpliga är upprättväxande arter som tuvrör. En häck av tuvrör passar bra där man behöver lägga snö över vintern, till skillnad från en vedartad häck.

Miskantus kan också användas, men har nackdelen att inte komma igång med tillväxten ordentligt förrän under högsommaren eftersom den är värmekrävande. Miskantus är dock större och kraftigare och står bra över vintern. För en halvt genomskinlig häck kan en jättetåtel vara utmärkt; dessa tar dock stor plats i sidled.

En gräshäck kan också vara en utmärkt bakgrund för en rabatt med andra blommande perenner och gräs. Sorter för alla ändamål och behov Eftersom gräsen är en stor familj med nästan 10 000 arter så säger det sig nästan självt att det finns en enorm variation. Gräs finns i storlekar från några centimeter till tiotals meter hos den tropiska bambun.

Lägger vi dessutom till gräsliknande växter från andra familjer och släkten som tågväxter, starr och ag så ökas variationen ytterligare. Det finns därför gräs för alla situationer och behov. Det finns höga gräs och låga gräs; gräs för torra, sandiga marker och gräs för sumpmarker; gräs som breder ut sig med utlöpare och gräs som växer i tuvor; gräs som växer spikrakt upp och gräs som växer utåtriktat hängande; gräs som har blomställningar som skira vippor och gräs som har kompakta kolvar; gräs som är blågröna och gräs som är gulaktiga eller bronsfärgade.

Variationen är överväldigande och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Därför kommer här en kort guide med några få lättodlade och vackra grässorter som finns tillgängliga i handeln och som passar i rabatter. De gräs som finns i handeln är i regel inte ogräsartade, vilket kan bli fallet om man på måfå tar in gräs direkt från naturen, vilket man för all del kan prova om man ser något vackert gräs.

Säkert kommer grässortimentet att utvidgas avsevärt under de kommande åren, kanske med flera gräs som idag växer vilt i vårt land och kanske blir det fråga om sterila hybrider för att begränsa fröspridning. Flera hos oss vildväxande gräs som tuvtåtel, kruståtel, hässlebrodd, strandråg, ängskavle, blåtåtel, älväxing, tofsäxing, jättegröe och fjädergräs säljs redan idag i handeln.

Ofta handlar det då om former som är särskilt färgstarka eller variegerade. Bambu lämnar vi därhän denna gång, de används i regel också mer som buskar. Låga Blåsvingel, Festuca glauca – litet tuvbildande gräs med blågrå blad. Torra och soliga lägen med god dränering (sandjord). Fin i ett stenparti tillsammans med timjan och fetblad.

Tofsäxing, Koeleria glauca – lite större än blåsvingeln, men för samma typ av lägen. Strikt upprättväxande med blågrå blad. Hakonegräs, Hakonechloa macra – ett vackert japanskt gräs med ett graciöst hängande, lätt nedliggande växtsätt. För normal trädgårdsjord i halvskugga-sol.

 1. Även fin längs trappor i trädgården.
 2. Den gröna typen är klart härdigare än den gula och går bra i Mellansverige, den blir också lite högre, ca 50 cm.
 3. Glansälväxing, Sesleria nitida – grågrönblå blad och silvriga kolvar som reser sig några dm ovanför det 30 cm höga bladverket.
 4. Blommar tidigt och står länge.

Lättodlad i normal trädgårdsjord i sol–halvskugga. NR Plantera PrydnadsgräS Medelhöga Silvergräs, Achnaterum calamagrostis – cirka meterhögt med långa grönsilvriga vippor på lätt hängande strån. Börjar blomma ganska tidigt, redan i slutet av juni, och står fin hela hösten. Väldränerat för bästa övervintring. (Kallas också Stipa calamagrostis ).

 1. Diamantgräs, Calamagrostis brachytrica – ganska lik ovanstående, men något lägre.
 2. Ommer på sensommaren med stora, luftiga plymer i vilka daggdroppar gnistrar som diamanter.
 3. Blåtåtel, Molinia caerulea – Medelhögt, strikt växande gräs som senare blir lätt överhängande.
 4. Sorten ’Variegata’ har gulbrokiga blad och lyser upp som en fontän.

äMoorhexe’ är blågrön och mer strikt upprätt och har markanta bruna ax. Silverhavre, Helictotricon sempervirens – praktfullt blågrönt gräs för torra och soliga lägen. Från en halvmeterhög tuva kommer tidigt långa, halmgula strån med luftiga vippor. Fin solitär.

Tuvtåtel, Deschampsia cespitosa – mycket lättodlat gräs som passar fint i de flesta rabatter som mellanplantering, men kan också planteras i grupp och fångar då verkligen ljuset fint med sina meterhöga, luftiga, halmgula vippor. Lampborstgräs, Pennisetum alopecuroides – den härdigaste arten av detta vackra och omtyckta släkte där många odlas som ettåriga.

De kolvliknande, lätt hängande blomställningarna står som fontäner ur den kompakta tuvan. Sorten ’Hameln’ är vanligast och blir 70 cm. Ska odlas väldränerat för att klara vintern. Höga Tuvrör, Calamagrostis x acutiflora – en naturlig hybrid mellan de vackra vildväxande arterna bergrör och piprör.

Fördelen med tuvröret är att det har gott uppförande: det är tuvbildande och fröar inte av sig. Om man ska ha bara ett prydnadsgräs i trädgården så ska man prova tuvröret. Mycket härdigt, lättodlat och vackert. Växer spikrakt upp till ca 150 cm och blommar som sina vilda släktingar runt midsommar, men stråna är starka och står ofta över vintern med slutna vippor.

Sorten ’Karl Foerster’ är vanligast och högst, ’Overdam’ lite lägre och med vitbrokiga blad som ger ett ljust intryck och passar fint med mörkbladiga perenner. Jättetåtel, Molinia careulea ssp. arundinacea – ett ståtligt men ändå skirt gräs som har sin bästa tid på sensommar och höst.

Långa (150-200 cm), bågböjda strån med mycket skira vippor kommer ur en kompakt tuva. Flera sorter, men kanske ’Transparent’ är vanligast. Lättodlat och tåligt gräs som även kräver en del plats i sidled. Glansmiskantus, Japanskt gräs, Miscanthus sinensis – kanske man kan kalla för gräsens konung. Mycket ståtligt, men relativt värmekrävande gräs som kommer igång sent, men växer snabbt under högsommaren och står som finast i september-oktober.

Ska därför planteras på en varm och skyddad plats, särskilt längre norrut. Finns massor av sorter i höjder från ca metern till dryga två meter. De silverskimrande blomställningarna är mycket vackra även under höst och vinter. Kräver mycket vatten när det kommer igång att växa, men inte så mycket näring.

 • God dränering viktigt för övervintringen.
 • ’Malepartus’ är en relativt tidig, medelhög sort med rödbruna vippor.
 • ’Ferner Osten’ är mer kompakt.
 • ’Nishidake’ blommar tidigt, bäst för nordligare zoner (zon 4-5); i varmare zoner hinner den tappa de vackra, fjäderlika vipporna före vintern.
 • Odling och skötsel Gräs är i allmänhet mycket lättodlade, det är inte för intet som de tillhör jordens mest framgångsrika växter.

Knappast några gräs är kinkiga på jordmån utan växer snällt där man planterar dem; det gäller i allmänhet de sorter som finns i handeln. Därmed också sagt att man inte ska gödsla gräs egentligen, utan de växer bra ändå. Om man gödslar gräs så börjar det likna en vall (höåker) med mera blad än strån och man kan också få problem med att stråna viker sig av vind, regn eller snö.

 1. En tumregel som gäller för både perenner och gräs är att man inte behöver gödsla om man planterar rätt växt på rätt plats, det vill säga efter läge och jordmån.
 2. Givetvis ska man inte låta bli att gödsla lätt om det ser ut att behövas, det vill säga om inte gräsen utvecklas fullt ut, men var försiktig.

Det bästa sättet att gödsla gräs kan vara att klippa sönder det torra gräset i småbitar på vårvintern, och låta klippet ligga som marktäckning mellan växterna i rabatten. Då går näringen tillbaka till jorden och man får även fler vinster med detta förfarande: täckmaterialet hindrar ogräs att gro och bevarar också markfukten.

Ovanstående förklarar också hur man ska göra med nedklippning. Den görs alltså inte på hösten utan på vårvintern, precis när tjälen börjar gå ur jorden och innan något börjar växa. På så sätt får man dels njuta av gräsens vackra vintersilhuetter maximalt, men gräsen mår också bäst av denna sena beskärning eftersom skyddande snö samlas vid de vissna bladen och stjälkarna.

Om man klipper ner gräsen redan på hösten så öppnar man för vatten att rinna ner i stjälkarna och detta kan orsaka röta och utvintring. Man kan plantera krukodlade prydnadsgräs i stort sett när som helst, men mitt i stekheta sommaren måste man förstås passa nyplanterade exemplar med vatten.

 1. Under sensommar och höst behöver man inte bekymra sig om detta på samma sätt och de flesta gräs växer utmärkt då.
 2. Om plantan man köper har utvecklade strån med blommor så är det bäst att klippa ner dessa vid planteringen.
 3. Plantan kommer då igång att växa mycket bättre.
 4. Planteringsavståndet beror på om man vill att plantorna ska växa ihop till en enhet i en större grupp, eller om de enskilda plantorna ska framträda.

Avstånden beror också på vilken typ av gräs det är fråga om. Om gräset är upprättväxande så kan det vara lagom att sätta plantorna på en tredjedel av den slutliga höjden ifall de ska växa ihop; om de ska vara separata så öka avståndet till halva höjden.

See also:  Vilka Blommor Kan Man Plantera I Mars?

Om gräset är av den utåthängande modellen så kan plantavståndet vara lika med den slutliga höjden – då kommer gräsen inte att trängas, utan varje enskild tuva kommer att framträda. Lars Forslin Fascinerande fakta: • Gräs utgör det primära växttäcket i många naturtyper och utgör där ett viktigt erosionsskydd.

• Grästäcket skyddar också jordens mikroliv och medverkar till att bevara bördigheten hos jorden. • Hela 20 % av jordens landyta täcks av gräs. • Alla våra sädesslag är gräs – även majs, som är ett tropiskt gräs. • Alla jordens nötkreatur lever mestadels på gräs.

 • Gräs har runda, ihåliga strån medan halvgräs (starr) har trekantiga och fyllda strån.
 • Till skillnad från andra växter har gräsen sin tillväxt nedifrån, därför kan man klippa gräset och det fortsätter att växa.
 • Man kan experimentera med att ta in gräs från naturen i sin trädgård.
 • Risken finns dock att det är ett gräs som okontrollerat tar över i trädgården.

• Ett enkelt sätt att njuta av gräs i trädgården är att lämna ett stycke av gräsmattan oklippt. Man står ytan en gång per år på sensommaren. Snart uppstår där en blomsteräng. • Gräsens stam kallas strå medan örternas kallas stjälk. Lampborstgräs, Pennisetum alopecuroides ’Hameln’ Blåtåtel, Molinia caerulea Foto: PPH Hakonegräs Blåtåtel ’Moorhexe’ + stenkyndel, oregano Miskantus ’Flamingo’ Jättetåtel ’Transparent’ + Röd rudbeckia Silvergräs, jättetåtel ’Transparent’ Miskantus ’Malepartus’, i bakgrunden tuvtåtel Hakonegräs ’Aureola’ Silvergräs Tuvrör ’Karl Foerster’ Tuvrör ’Overdam’ Tuvtåtel Miskantus med snö Diamantrör Randgräs Glansälväxing Foto: Lars Forslin

Måste man ha lecakulor?

Lecakulor som dränering och vattenmagasin – För mycket vatten i jorden skadar växten och kan avhjälpas med rätt typ av dränering. Först och främst måste krukan ha ett dräneringshål eller flera i botten, där vatten kan rinna ut. Dessutom är det bra att lägga ett lager med lecakulor i botten som avleder överskottsvatten.

Hur mycket ska man vattna efter omplantering?

Tips vid omplantering – Jordval De flesta växter mår bra i vanlig blomjord, men det finns undantag som fordrar specialjordar t ex orkidéer, azaleor, flamingoblommor osv. Kravet på ”vanlig” blomjord är att den ska vara porös gärna med små lecakulor. För stort torvinslag gör jorden kompakt, hård och svårvattnad.

 • Om du ska sätta eller så sticklingar rekommenderas såjord eller kaktusjord, då den vanliga jorden är för stark.
 • Tänk på att det ska finnas vattningsmån kvar överst i krukan.
 • Vattna igenom den omplanterade växten ordentligt.
 • Sedan bör jorden få torka upp igen innan nästa vattning.
 • Lecakulor Lecakulor ger bra dränering i botten på planteringskrukan, då de minskar risken för att jorden ska bli för sank om det står lite vatten på fatet eller i ytterkrukan.

Val av kruka Val av kruka lera/plast beror på den som ska sköta växterna. Lerkrukan passar den som lätt vattnar ihjäl växter. Den avdunstar vätska även genom sina lerväggar. Detta medför att växten torkar snabbare upp. Lerkrukan har lite tyngd och ger också stabilitet åt plantor som lätt välter.

 1. Plastkrukan håller sig fuktig längre och fordrar därför inte vatten lika ofta.
 2. Passar alltså den som är lite slarvig med vattningen).
 3. Rottemperaturen blir i plastkrukan också lite högre då ingen energi går åt till avdunstningen genom krukväggen.
 4. Den högre temperaturen stimulerar rotutvecklingen.
 5. Rukans storlek påverkar också hur ofta man behöver vattna.

En stor jordvolym håller fuktigheten längre. : Plantera om krukväxter | Tips och råd

Hur planterar man en gran?

Välj rätt trädslag – Om traktdirektivet anger att både tall och gran ska planteras gäller att:

Tall bör planteras på magrare, högre områden som krön, åsryggar och övre delen av sluttningar. Gran bör planteras i bördigare, lägre delar, som nedre delen av sluttningar och i sänkor. Tall och gran bör blandas på marker där de båda trädslagen producerar lika bra.

Varje planta ska planteras så att den får en bra växtmiljö, då ökar möjligheterna att den klarar sig. På fuktig mark hotas plantorna av stillastående vatten och frost i gropar och sänkor. Plantera därför på höga punkter, små kullar eller jordhögar. På frisk och torr mark hotas plantorna av snytbaggar och torka.

 • Plantorna bör sättas i ren mineraljord så högt som möjligt, alternativt i gångjärnet mellan grästorvan och mineraljorden eller i omvänd torva med mineraljord över.
 • Torvan ska ha god markkontakt.
 • Att plantera i uppfrysningsmark ställer speciella krav.
 • I vissa finkorniga jordar kan plantorna tryckas upp av tjälen.

Där ska de sättas i omvänd torva med eller utan mineraljord över, eller i jordhög som vilar på humus. Fuktig mark finns i låglänt terräng, i nedersta delen av längre sluttningar och i plan mark intill dessa. Kännetecken är att jorden är finkornig, att det växer sumpmossor liknande de som växer i kärr och på myrar.

I extrema fall syns vattensamlingar i markytan. Torr mark finns vid plana sandhedar och liknande marker, på kullar, krön och åsryggar samt på högt belägna platåer med hällar och grov jord. Kännetecken är att det på torr mark växer lavar, kråkbär, ljung, lingon eller blåbär. Frisk mark finns vanligtvis på plan mark och sluttningar.

Kännetecken är att jorden är medelgrov eller finkornig och att här ofta växer blåbär, lingon eller gräs.

Vad passar till prydnadsgräs?

NR Plantera PrydnadsgräS Prydnadsgräs är ett trendigt och populärt inslag i många trädgårdar. Det finns gräs för alla smaker: höga och låga, sirliga och yviga, kompakta och vajande. Gräsen är såklart vackra i sig som solitärer i trädgården, men kommer kanske allra bäst till sin rätt om man kombinerar dem med växter som framhäver dess egenskaper, och vice versa. NR Plantera PrydnadsgräS Elefantgräs är magnifikt och kan bli upp till två meter högt, men kan ibland se lite kalt ut nere vid marken. Supersnyggt blir det därför att plantera en perenn kring ”fötterna” på gräset, exempelvis lavendel som både bidrar med vacker färg och ljuvlig doft. NR Plantera PrydnadsgräS Varför inte para ihop prydnadsgräset med en ros? Denna vita buskros kikar fint fram mellan gräsets spretiga spröt. NR Plantera PrydnadsgräS Blå bolltistel är en urtjusig partner till ett högt prydnadsgräs. De kompakta, runda, taggiga bollarna är en perfekt kontrast till ett sirligt, mjukt gräs. Motsatser och kontraster gör trädgården dynamisk och spännande! NR Plantera PrydnadsgräS En annan läcker kontrast, både vad gäller färg och form, får man om man kombinerar prydnadsgräs och jättedaggkåpa. Dess limefärgade blommor ser ut som ett bulligt moln intill det spjutspetsiga gräset. NR Plantera PrydnadsgräS Det är inte bara växter som kan ge snygga kontraster till prydnadsgräset. Även omgivande markmaterial kan väljas så att gräset framhävs på bästa sätt. Denna terrakottafärgade grusgång får verkligen gräsets gröna färg att lysa. NR Plantera PrydnadsgräS Funkians breda blad och milda grågröna färg ger ett fint lugn till ett yvigt prydnadsgräs. ’ Vad kombinerar du ditt prydnadsgräs med?

När börjar prydnadsgräs växa?

Klipp ner prydnadsgräset på våren – De perenna prydnadsgräsen är dekorativa även på vintern. Ax, vippor och plymer vajar och prasslar visset i vinden och när frosten kommer täcks de av gnistrande iskristaller. Gräsen mår dessutom bäst av att stå orörda på vintern − det vissna gräset skyddar rötterna från fuktig kyla.

Kan man övervintra prydnadsgräs?

Vinterförvaring av prydnadsgräs i kruka – Hur du bäst vinterförvarar prydnadsgräset beror delvis på vilken växtzon du bor i samt hur härdig grässort du har. Bor du i zon 1-3 och har ett härdigt prydnadsgräs kan du ha kvar gräset utomhus. Ställ gärna krukan mot en solig vägg skyddad mot vind och för mycket väta, täck rötterna med torra löv och själva gräset med juteväv.

 1. Bor du i en högre växtzon eller har ett känsligare prydnadsgräs kan du ta in dem i ett förråd eller garage, där det inte blir så kallt under vintern (runt 5-10 grader är en lämplig temperatur).
 2. Gräset vill ha ljus, så komplettera gärna med växtbelysning om utrymmet är mörkt.
 3. Vattna sparsamt under vintern eftersom växterna vilar.

Juteväv och andra planteringstillbehör Växtbelysning

Hur planterar man Pampasgräs?

Förkultiveras inomhus i såjord. Ljusgroende. Fukta jorden före sådd och tryck endast lätt ned fröerna på ytan. Transparent täckning försedd med lufthål, alternativt lufta regelbundet.

Kan man ha prydnadsgräs i kruka?

Odla i kruka – Att odla prydnadsgräs i kruka går alldeles utmärkt. Krukan bör vara ett par storlekar större än rotklumpen med dräneringshål i botten. I botten på stora eller djupa krukor man lägga ett lager lecakulor på ca 10 cm, med en bit fiberduk uppe på lecan, detta för att förhindra att jorden blandas med lecakulorna.

 1. Använd gärna jord med lecakulor i, för bättre dränering.
 2. Trots att miskantus är torktåliga så vill de inte stå torrt länge.
 3. Ge dem en rejäl rotblöta tillsammans med andra växter i kruka.
 4. Gödsla med flytande näring enligt dosering på flaskan.
 5. När rötterna når krukans väggar efter några år och man ser sämre tillväxt bör man dela plantan och börja om från början.

Under vintern bör den ställas mot en vägg eller skyddad mot för mycket väta.

Kan prydnadsgräs övervintra i kruka?

Vinterförvaring av prydnadsgräs i kruka – Hur du bäst vinterförvarar prydnadsgräset beror delvis på vilken växtzon du bor i samt hur härdig grässort du har. Bor du i zon 1-3 och har ett härdigt prydnadsgräs kan du ha kvar gräset utomhus. Ställ gärna krukan mot en solig vägg skyddad mot vind och för mycket väta, täck rötterna med torra löv och själva gräset med juteväv.

Bor du i en högre växtzon eller har ett känsligare prydnadsgräs kan du ta in dem i ett förråd eller garage, där det inte blir så kallt under vintern (runt 5-10 grader är en lämplig temperatur). Gräset vill ha ljus, så komplettera gärna med växtbelysning om utrymmet är mörkt. Vattna sparsamt under vintern eftersom växterna vilar.

Juteväv och andra planteringstillbehör Växtbelysning

Är prydnadsgräs perenn?

NR Plantera PrydnadsgräS Ett vackert gräs i rabatt eller kruka ger trädgården både färg, form och ett behagligt rassel när det vajar i vinden. Variationen är stor, här listar vi några favoriter. Augusti är prydnadsgräsens högtid. De står då i sin prakt och gör trädgården till en härlig plats att vara i.

 • De sorter som blommar brukar göra det just i augusti med olika slag av plymer och vippor.
 • Det finns mängder av olika prydnadsgräs att välja mellan.
 • En del är ettåriga, andra är perenna.
 • Det finns höga och låga, torktåliga och fuktkrävande, mjuka och vassa, silvriga och varmgula – ja, i stort sett finns ett gräs för varje plats i trädgården.

Stora gräs passar allra bäst som solitärer, mitt i gräsmattan eller kanske intill en stor sten. Lägre sorter gör sig perfekt tillsammans med andra växter i rabatten medan de lägsta fungerar fint som kantväxter. Gräs gör sig fantastiskt bra i krukor och urnor av alla de slag och fungerar både vid entrén, på terrassen eller varför inte på balkongen.