Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen?

Blomman för dagen – Trädgårdsväxter.com Blomman för dagen, på latin kallad Ipomoea tricolor, tillhör familjen vindeväxter och är en ört. Det engelska namnet på den här blomman är Morning glory. Den förväxlas ofta med kejsarvinda och purpurvinda, men de går att skilja på då båda dessa arter är mer håriga.

 • Den här blomman är mycket giftig och man bör undvika att få i sig blomman.
 • Om detta ändå av någon anledning skulle ske kan du känna yrsel och i vissa fall även hallucinationer.
 • Ring då snarast till Giftcentralen och fråga hur du ska gå till väga.
 • Ursprungligen kommer växten från den tropiska delen av Amerika.

I Sverige odlas den som en ettårig sommarblomma. Den är en så kallad klättrande ört som blir uppemot 3 meter hög. Blommans stjälkar saknar helt hår, även bladen är kala. Bladen har en äggrund form, är hjärliknande i toppen och blir mellan 4 och 10 cm långa.

Blommorna växer på korta blomställningar och sitter inne i bladvecken. Blommorna har en trattliknande form och är mellan 6 och 10 cm i diameter. Färgen på blommorna varierar lite, från blekt blå, grön eller strimmiga i blått och vitt, med vitt eller blekt gult djup. Ofta får de aningen rosa färg just innan de vissnar.

Förodla plantan i början på mars i krukor. Plantera sedan ut den när den växt till sig och risken för frost upphört. När den är färdigväxt blir den som sagt upp till 3 meter hög och då behövs den stödjas upp och någonting att slingra sig runt. Vanligtvis slår blommorna ut under morgonen och hinner blomma ut innan dagen är slut.

Men det är ingenting att oroa sig för, eftersom det kommer nya blommor hela tiden. Den här arten är en mycket uppskattande sommarblomma eftersom den är så lättskött. Jorden blomman planteras i bör vara väldränerande och bör aldrig hinna torka upp mellan vattningarna. Du kan tillsätta lecakulor eller vermikulit för att göra jorden mer porös och dränerande.

Tillsätt hönsgödsel till jorden och håll plantan borta från skadedjur. Behandla upptäckat skadedjur snarast. Att mixa olika sorter av Blomman för dagen kan göra att du få blommor i mängder av olika färger, eftersom de kommer att korsa sig med varandra och året därpå kan du räkna med spännande hybrider om du spar frön.

 • Blomman för dagen kan ha svårt att klara direkt solljus, så sätt den helst på en någorlunda skuggigt plats.
 • Det kan däremot vara bra att härda plantan för att på så sätt undvika UV-skador.
 • Placera den då i solen ett par timmar mitt på dagen, för att senare skärma av dem om de ser ut att fara illa av solen.

Blomman för dagen lämpar sig även till att ställas i ett söderfönster och uterum, enda kravet är att det är luftigt i rummet. Den kan självklart även planteras på terrasser eller planteras ute i trädgården : Blomman för dagen – Trädgårdsväxter.com

När ska man plantera blomman för dagen?

Utplantera efter sista frost. Avhärda innan utplantering.

När kan man ställa ut blomman för dagen?

Antal:

Portionsmängd: 50 frö
Grotid: 5-20 dagar
Blomtid/Skördetid: juni-sep
Årighet: Ettårig
Engelskt namn: Morning Glory

Hur stor kruka till blomman för dagen?

Blomman för dagen | Odla.nu Hej! Har för första gången i mitt liv drivit upp små frön i drivhus och valde blomman för dagen som jag vill ska klättra ute på min altan mot husväggen i sommar. Min fråga är nu: De små plantorna har växt upp i drivhuset i såjord och är nu så stora att de snart tar i taket på drivhuset.

Jag undrar hur stora krukor jag behöver plantera om dom i? Planterar jag om i bara snäppet större kruka nu för att sedan plantera om i större kruka vid utplantering? Och hur stor kruka behövs för att de ska kunna växa sig stora? Planterar man en planta i varje större kruka eller tar man fler miniplantor? Tack för svar! MVH Fanny Odla svarar: Hej! Det enklaste är nog att ta den krukan med en gång där du tänker ha dem under sommaren, d v s en större kruka.

Ta en kruka som är ca 30 cm i biameter och m minst lika djup. Fyll den med bra plantjord, typ Yrkesodlarjord eller Balkongjord. Plantera 6-10 plantor i varje kruka, med ca 10 cm mellan plantorna. Ordna stöd direkt, det finns fristående höga ”krukspaljéer” att köpa.

See also:  Hur Plantera OlivtrD I Kruka?

Hur får man bort blomman för dagen?

Hur går deadheading till? – Det vanligaste är att knipsa bort blomman och stjälken ovanför ett nytt bladpar eller knopp vilket brukar vara ungefär fem-tio centimeter ner, lite beroende på vilken blomma det rör sig om. Du bör inte beskära för nära marken eller ta bort alltför mycket för då riskerar du att stjälken torkar ut, men du ska inte heller knipsa bort endast blomhuvudet.

När kan man plantera ut Förodlade blommor?

Hur avhärdar jag växterna och vad innebär det? – Innan plantorna kan flyttas inifrån och ut bör de avhärdas. Det betyder att de sakta ska vänjas vid klimatet utomhus, det vill säga varierande temperaturer, sol, regn och vind. Sätt ut plantorna korta stunder i början och öka tiden under en till två veckor tills de kan stå ute dygnet om.

När kan man ställa ut luktärt?

Köldtålig tuffing – Luktärter är skira till sitt utseende, men de är tämligen tåliga växter. De klarar till och med lite frost och kan avhärdas redan i april-maj. Ta in dem på natten eller placera dem skyddat i kallväxthus eller drivbänk. Luktärterna kan planteras på sin slutliga växtplats när det är minst 5-8 grader under natten.

När kan man plantera ut Purpurvinda?

Purpurvinda – Odling, skötsel, frösådd och sorter NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen Purpurvinda är en härlig klätterväxt som slingrar sig flera meter på en sommar. Purpurvinda är en ivrig klättrare som ger blommande, frodiga gardiner på en sommar. Ett bra val för utekrukan på balkong och uteplats där du önskar ett blomstrande insynsskydd. Frön hittar du under, Kort om att odla purpurvinda från frö:

 • Förodla inomhus från februari-april. Alla finns under vår kategori Så och förodla.
 • Rugga fröna försiktigt med sandpapper och lägg dem i ljummet vatten några timmar före sådd.
 • Så i såjord, håll varmt, 21-25 °C.
 • Använd gärna ett för ökad luftfuktighet.
 • Plantera om i 7 cm krukor när plantan fått några blad och är hanterbar.
 • Toppa plantorna när de fått ca 10 blad för ett buskigare växtsätt.
 • Plantera ut när frostrisken är över.
 • Använd om köldgrader hotar.
 • Odla i välgödslad, genomsläpplig jord i rejäl utekruka eller rabatt.
  • Svenskt namn : Purpurvinda
  • Vetenskapligt namn : Ipomoea purpurea
  • Familj : Convolvulaceae – vindeväxter

  Sorter : Purpurvinda påminner om nära släktingen blomman för dagen, men har mindre blommor och lätt håriga stjälkar och blad. Blommorna går i det purpurlila spektrat, med röda, vita eller rosa nyanser och strimmor. Våra frön hittar du under, NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen ’Grandpa Ott’ är en omtyckt, klassisk sort. NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen Sorter med gult svalg är uppiggande. Botanik : Ettårig ört. Hör naturligt hemma i tropiska delarna av Amerika och trivs på en varm plats i näringsrik jord. Blad och stjälkar är fint behårade. Purpurvindan växer snabbt till långa, flera meter långa rankor. NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen Vildväxande purpurvinda på vift. Växttyp : Ettårig ört.

  1. Svårighetsgrad : Lätt-medel.
  2. Höjd : 200-300 cm
  3. Blomfärg : Purpur, lila, rosa och nyanser däremellan.
  4. Jordmån : Trivs i porös, mull- och näringsrik,

  Näring : Näringskrävande om plantan ska orka blomma rikligt och länge. För mycket kväve ger frodig bladväxt på bekostnad av blomningen.

  • Vattning : Vattnas när jorden torkat upp.
  • Förodlas : Ja.
  • Läge : Sol/halvskugga.
  • Odlingsplats :, rabatt, gärna med,
  • Såtid : Inomhus i feb-apr.
  • Sådjup : 0,5 cm
  • Avstånd : ca 30 cm
  • Groningstemperatur : 20-25 °C
  • Groningstid : 1-3 veckor
  • Blomning : juni-oktober
  • Förökningssätt : frö
   ads NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen Purpurvindan täcker en vägg på ett kick!

   • Så inomhus i såjord under våren.
   • Rugga fröet försiktigt med sandpapper och låt det dra i ljummet vatten några timmar före sådd.
   • Så i såjord och ställ varmt, ca 23 °C, och fuktigt under groningstiden. Ett miniväxthus rekommenderas.
   • Plantera om i näringsrik jord i 7 cm krukor när fröplantan fått rötter och några karaktärsblad.
   • Toppa plantorna när de fått några blad för en buskig planta. Gärna ännu en gång vid tiden för utplantering.
   • Plantera ut när frostrisken är över.
   • Odla i rejäla eller i rabatt i näringsrik jord.
   • Plantan behöver någon form av klätterstöd.
   • Vattna vid torka, purpurvinda tål inte att torka ut och den stora bladmassan kräver mycket vatten.

   Läs gärna om fler odlingsråd i, NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen Också blomknopparna har ett stort skönhetsvärde. Vanligen problemfri. kan slå till varma och torra somrar. Se till att vattna ordentligt och duscha bladen med, NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen De purpurfärgade blommorna skimrar särskilt fint i halvskuggigt läge. Purpurvinda passar varhelst du snabbt önskar frodig växtlighet. En perfekt växt för balkong och uteplats. Men också i köksträdgården, där blommorna drar till sig pollinerande insekter.

   1. Purpurvindan är en tropisk växt och trivs bäst på en varm, skyddad plats med rik tillgång på vatten och näring.
   2. Foto: Karin Elmberg m fl.

   Text av: Karin Elmberg, 2021-11-22 Info : Purpurvinda – Odling, skötsel, frösådd och sorter

Kan man ha Blomman för dagen inomhus?

Hem Blommor Ettåriga, annueller Blomman för dagen

Ipomea tricolor/purpurea Blomman för dagen är en vacker klättrare som tillhör vindefamiljen. Varje blomma blommar en mycket kort tid, men det kommer hela tiden nya. Passar bra på balkongen och i skyddade lägen, men även som krukväxt inomhus. Eko Den tidigaste Blomman för dagen vi hittat. Kraftigväxande med 5-8 cm stora violetta. Mer info → Eko Ipomea purpurea. Ovanlig, dubbelblommande blomma för dagen men som faktiskt blommar mer. Mer info → Eko Himmelsblå blommor. Den vanliga Blomma för dagen. Innehåller ca. Mer info → Eko Ipomea purpurea. Blomma för dagen med purpurfärgade blommor. Innehåller ca 30. Mer info → Eko Ger små, 2-3 cm i diameter, klarröda trumpetblommor på långa vindor med ett mycket. Mer info → Ange din e-post nedan för att få ett mail när den åter finns i lager.

Kan man plantera prydnadsgräs i kruka?

Prydnadsgräs i kruka – Prydnadsgräs passar väldigt fint i kruka och går därför även att ha på balkonger och terrasser, där de även kan ge vind- och insynsskydd. Plantera i en större frosttålig kruka med dräneringshål och lägg gärna ett lager lecakulor i botten. NR Plantera Ut Blomman FöR Dagen Prydnadsgräs ser även fina ut när de är frostnupna.

Hur lång tid torka blommor?

HUR FÅR MAN BÄST RESULTAT NÄR MAN TORKAR BLOMMOR? – Det viktigaste är att börja torka dina blommor medan de fortfarande är fina, vänta inte för länge. Har blomman ett tyngre huvud så att den ”nickar” i vasen är det bäst att hänga den upp och ned, i annat fall går det bra att torka i en torr vas.

När ta bort sommarblommor?

Sommarblommor vill ut – De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni.

 1. Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter.
 2. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen.
 3. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn.

Olika typer av dukar och väv kan skydda växterna mot kyla, vind och stark sol.

Kan man äta blomman för dagen?

Träffyta för direktlänk till innehåll Ipomoea tricolor Att smaka på mindre mängder kan betraktas som ofarligt. Förgiftningar har inträffat då växten prövats i missbrukssyfte.

Vilka blommor kan Direktsås?

Direktsådd på våren – Så härligt det kliar i odlingsfingrarna när ljuset återvänder! Från april-maj brukar det vara dags att peta ner den första vårsådden i marken. Sallat, sockerärt, rädisa, salladslök, dill, svartrot, kålrot och palsternacka är några frön som kan sås riktigt tidigt, så fort jorden reder sig och jorden är ca fem grader varm.

När jordtemperaturen nått ca tio grader är det dags för mangold, grönkål, morot och rödbeta. Bondbönan är en viking som gror redan vid fyra grader, men andra bönor vill ha en jordtemperatur på minst tolv grader. Även gurkväxter gror bäst i varm jord. Kolla på fröpåsen eller ta hjälp av en såkalender – de finns på nätet och i många trädgårdsböcker.

Många sommarblommor går också utmärkt att direktså utomhus. Några av våra favoriter är solros, zinnia, klint, ringblomma, sommarmalva, atlasblomma och rosenskära. Många blommor som går bra att direktså självsår sig sedan år efter år i rabatten – exempelvis honungsfacelia, vallmo, gurkärt och nattljus.

När ska man plantera ut solrosor?

Plantera ute! – I början av juni borde det vara tillräckligt varmt för att plantera ut solrosorna. Jorden ska vara välgödslad. Plantera dem med ca 40 cm mellan plantorna så att de får lite utrymme. Man kan så fröerna direkt på växtplatsen men då måste jorden vara tillräckligt varm (maj/juni).

När kan man ta ut blommor på balkongen?

Krukväxter på balkong eller terrass När de nattliga temperaturerna inte understiger 10 grader kan man så smått börja flytta ut krukväxterna.

När blommar blomman för dagen?

Blomman för dagen Vetenskapligt namn Ipomoea tricolor Familj Convolvulaceae, vindeväxter Ursprung Mexico, Centralamerika Färg Blå, violett, rosa, purpur, vit samt tvåfärgade Användning Klättrande utplanteringsväxt för kruka och rabatt. Beskrivning Ipomoea betyder maskliknande.

Artnamnet tricolor kommer av latinets tres som betyder tre och color som betyder färg, kulör. Placering Trivs på soliga växtplatser. Egenskaper Blomman för dagen är en lättodlad klätterväxt som får hjärtformade blad på meterlånga rankor. Kan nå en höjd av 2-3 meter på en säsong. Blomman för dagen blommar med trattformade blommor som bara håller en dag.

Trots denna egenskap upplevs växten som blomrik då den producerar mängder av blommor under säsongen från juni till september. Skötsel Använd ordinär jord. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. Behöver stöd eller pinnar att klättra i. Sorter Finns i en mängd olika blomnyanser.

Kan man ha Blomman för dagen inomhus?

Hem Blommor Ettåriga, annueller Blomman för dagen

Ipomea tricolor/purpurea Blomman för dagen är en vacker klättrare som tillhör vindefamiljen. Varje blomma blommar en mycket kort tid, men det kommer hela tiden nya. Passar bra på balkongen och i skyddade lägen, men även som krukväxt inomhus. Eko Den tidigaste Blomman för dagen vi hittat. Kraftigväxande med 5-8 cm stora violetta. Mer info → Eko Ipomea purpurea. Ovanlig, dubbelblommande blomma för dagen men som faktiskt blommar mer. Mer info → Eko Himmelsblå blommor. Den vanliga Blomma för dagen. Innehåller ca. Mer info → Eko Ipomea purpurea. Blomma för dagen med purpurfärgade blommor. Innehåller ca 30. Mer info → Eko Ger små, 2-3 cm i diameter, klarröda trumpetblommor på långa vindor med ett mycket. Mer info → Ange din e-post nedan för att få ett mail när den åter finns i lager.

Hur länge blommar blomman för dagen?

Blomman för dagen Synonymer Vetenskapliga namn: Ipomoea rubrocaerulea, Ipomoea violacea, Pharbitis rubrocaerulea Härdighet Perenn men odlas hos oss som ettåring. Beskrivning Den är sirlig i växtsättet med tunna stjälkar och mörkgröna blad, men växer ymnigt.

 1. Blomningen är riklig på sensommaren.
 2. Det finns flera sorter med både enfärgade och flerfärgade blommor i vitt, rosa och olika nyanser av blått och purpur.
 3. Det är den intensivt himmelsblå som vi är vanliga att se.
 4. Den trattformade skira blomman varar bara en dag, men växten har lång blomtid.
 5. Växtplats Trivs i soliga ljusa lägen, men det kan bli lite väl bra mot en södervägg.

Vanlig planteringsjord funkar, gärna med lite extra gödsel. Plantavstånd 20 cm. Skötsel Slingrar sig själv upp, men behöver någon typ av växtstöd. Vattna med flytande näring i vattnet. Låt inte jorden torka ut helt. Putsa bort vissna blommor och fröställningar, så blommar den längre.

 • Förökning Enkelt att ta vara på fröställningar och fröföröka själv.
 • Det är inte säkert att det blir samma färg på blomman, då de kan korsföröka sig.
 • Förodla i mars-april för utplantering efter första frosten.
 • Användning Ypperlig spaljéväxt.
 • Pryder sin plats i trädgårdslandet.
 • Går bara att odla i kruka på balkongen.

Arter och sorter ’Heavenly Blue’, strålande himmelsblå blommor. ’Blue Star’, stora krämvita blommor med en violett rand i varje blomblad, som bildar en stjärna. ’Candy Pink’, rosaröda blommor, vardera med ett distinkt ljusare rosa femuddigt kors. ’Flying Saucer’, utsökta vita blommor med blå-lila strimmor i överflöd.