Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera Ut Paprika I VäXthus?

Paprikan kommer från Sydamerika och är en populär grönsak som går att odla själv om man har tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras. Plantuppdrivning påbörjas i mars, då det tar 8 veckor från sådd till plantering.

Fröer gror vid + 22–25 grader. Låt dem växt tills de har fått några vanliga blad, omskola i enliters krukor i P-jord. Det är viktigt att småplantorna har gott om ljus under förkultiveringen. Planteras ut i växthus i månadsskiftet maj–juni med planteringsavstånd 50 cm eller i stora krukor. Växtplats i det varmaste läget i växthuset.

Behöver varmt och porös jord på minst 20 cm. Det går även att odla paprika i stora krukor med minst 10 liter jord per planta. Plantera i U-jord, Jorden måste ha en temperatur på minst +15 grader. Stöd med snören eller pinnar. Se till att plantorna har god tillgång på vatten, låt aldrig plantorna torka ut.

 • Skugga växthuset när det blir för hett på sommaren.
 • Nipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större totalskörd.
 • Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.
 • Gödsla med Gödsel för köksträdgården för att säkerställa en riklig och välsmakande skörd.
 • Håll uppsikt över bladlöss på topparna.

Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten. Paprika kan även drabbas av spinn och annan ohyra. Frukterna skärs loss. De kan skördas innan de mogna helt på plantan för att påskynda utvecklingen av nya frukter. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur.

Var trivs paprika bäst?

Odla ätbarts växtbibliotek! – NR Plantera Ut Paprika I VäXthus Paprika odlas för dess aromatiska och krispiga frukter. Den är egentligen flerårig men odlas normalt som ettårig. Parikan tillhör samma familj som potatis och tomat. För att odla paprika: Så inomhus i såjordi kruka eller brätte. Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C.

Sänk temperaturen efter uppkomst. Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Plantera i planteringsjord i en mindre kruka.

Ofta behövs en andra och tredje omskolning då rötterna sticker ut ur krukans undersida. Frilandsodling kan fungera om läget är varmt och skyddat. Plantera ut i växthus eller på skyddat läge utomhus efter avhärdning när all risk för frost är över och nattemperaturen är över 10 grader.

 • Den är frostkänslig och kräver mycket värme för att bli välutvecklad.
 • Odla gärna i kruka.
 • Tänk på att för odling i skyddat läge utomhus bör paprika förodlas och planteras ut ca 3 veckor senare än i växthus.
 • Paprikan trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord.
 • Vattna rikligt men inte för mycket.

Rötterna får inte stå i vatten. Plantorna bör duschas då och då. Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.

I växthus kan paprikan också bindas upp som tomat och bli 2-3 meter hög om den sås riktigt tidigt. Beskär till 2-3 grenar och fäst upp dem längs hängande trådar. Skörda kontinuerligt. Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C. Frukterna skörtas efter hand.

Det stimulerar växten att utveckla fler blommor. Både omogna, gula eller gröna frukter, och mogna, oftast röda frukter kan skördas. Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre.

See also:  NR Kan Man Plantera Tomatplantor I VäXthus?

Hur djupt ska man plantera paprika?

Omskolning ger kraftigare plantor – När plantorna har utvecklat hjärtbladen och ett–två par karaktärsblad är det dags att omskola dem. Sätt chili- och paprikaplantorna en och en, i 8–10 cm krukor fyllda med näringsrik plantjord. Plantera dem så djupt det går, gärna så att bladen hamnar precis ovan jordytan.

På så vis får du stadigare och kraftigare plantor. Vid behov kan de behöva omskolas ännu en gång innan plantering i den slutgiltiga krukan. De omskolade plantorna placeras ljust och lite svalare än förut, ca 20–22 grader. Det hjälper plantorna att hålla sig knubbiga och fina. Ge extra tillskott av näring regelbundet från ca 2 veckor efter omplantering.

Plantorna flyttas ut efter avhärdning tidigast när frostrisken är över helt. De vill stå ljust och varmt för att trivas ordentligt. Växthus är det bästa, men även utomhus i ett skyddat läge går bra. Vid svalare temperaturer kan man skydda dem med fiberduk eller flytta in dem under nätterna.

Hur stora krukor vill paprika ha?

Capsicum annuum (Paprika-Gruppen) Produkten går inte att köpa just nu. En rikbärande grönsaksplanta som gillar varma lägen. För odling i växthus eller på varm, solig plats utomhus. NR Plantera Ut Paprika I VäXthus Frukterna går att äta omogna då de är gröna men är sötare och mer aromrika när de mognat och skiftar mot gult och rött. Skär av frukten med vass kniv, lämna en bit av skaftet kvar. Paprika funkar lika bra att odla i kruka på varm, solig plats som i växthus.

Hur mycket sol behöver paprika?

NR Plantera Ut Paprika I VäXthus Nu är det äntligen dags att plantera paprikaplantorna i de krukor de ska bo i under hela sommaren. Det är viktigt att man använder en bra jord och gödslar väl för att få ett bra resultat. Följer ni mina enkla råd och vi får en hyfsat varm sommar är chansen stor att vi lyckas med årets paprikaskörd.

 1. Både paprika och dess nära släkting chili mår bäst av att bo i krukor i storlekarna om 10 – 50 liter.
 2. Rukorna garanterar att de har det varmt om fötterna, något dessa växter verkligen gillar och behöver.
 3. Det innebär att pallkragar och friland inte är ett bra alternativ.
 4. Innan du sätter igång bör du rulla ner i inlägget och läsa tips 2 om avhärdning.

När vi odlar växter i krukor använder vi uteslutande planteringsjord, i det här fallet den kravmärkta och naturgödslade EKO-jorden från Hasselfors garden. Men det räcker inte bara med att ha en bra planteringsjord när en växt ska bo i den under hela sin säsong.

En växt behöver även näring, något väldigt många odlare märkligt nog missar. Näringen i planteringsjorden räcker i 3 – 4 veckor, sedan behövs det fyllas på med antingen flytande näring i svag koncentration vid varje vattning eller göra som jag gör, lägga ner ett fast gödsel i den nedre delen av krukan vid planteringen.

Förutom näring behövs det också rejält med sol, minst 10 timmar full sol per dygn för att paprika och chiliplantor ska utveckla bra med frukter. Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. NR Plantera Ut Paprika I VäXthus

Hur vill paprika växa?

Så och plantera paprika – Paprika behöver lång tid på sig för att utveckla frukt. Så inomhus redan i jan-april. Lägg gärna fröna i blöt i ljummet vatten ett dygn före sådd, så gror de snabbare. Täck med 0,5-1 cm jord och håll fuktigt under groning. Paprika vill ha varmt för att gro, ca 22-25 grader.

När småplantorna tittat upp, behöver de extra ljus för att bli kompakta. För att undvika gängliga växter brukar vi dessutom toppa dem precis ovanför ett blad någon gång medan de växer till sig. Omplantera plantorna i allt större krukor. Vid sista omplanteringen behöver de en rejält stor kruka, gärna 10-20 liter.

See also:  Plantera KRsbäRsträD VåR?

Då får rötterna gott om plats att växa och paprikan får kraft till fruktsättning. Efter ett par veckor har plantan ätit upp krukjordens näring. Då börjar vi ge flytande näring ungefär var tredje vecka. Kanske lite mer när de är i färd med att producera frukt.

Varför växer inte min paprika?

Skötsel – Paprikaplantor är mycket lätta att sköta när de har passerat en viss storlek. Innan detta kan de såsom nämnt ovan vara lite känslige. De vill bli vattnade regelbundet så att de inte torkar ut helt men vill inte heller bli dränkta. Använd väldränerad jord så att rötterna aldrig blir stående i vatten.

 • Det är oftast bättre att de står lite för torrt än att de står för vått.
 • De bör gödslas ungefär var 14:e dag med en välbalanserad gödning.
 • 20-20-20 är bra).
 • Om du använder en obalanserad gödning kan du få alltför mycket bladtillväxt men inga paprikor eller också kan plantan sluta växa för tidigt och fokuserar helt på att ge dig frukt.

Detta ger en mindre skörd. Paprikaplantor behöver relativt mycket plats och jag skulle rekommendera att du planterar dem i en kruka som är minste 20 cm vid. Att ge dem plats att skapa ett stort rotverk minskar tillväxten tidigt i säsongen men ger dig en tåligare planta.

Kan man ha Tomatjord till paprika?

TOMAT & CHILIJORD HASSELFORS 40L Jord för dina grönsaker! Detta är en specialgödslad jord som används för odling i krukor eller växtbäddar på varma, skyddande platser. Du kan dessutom odla direkt i säcken. Jorden är gödslad med extra kalium, kalcium samt magnesium vilket säkrar en god smak och kvalitet.

Hur lång tid tar det för en paprika att mogna?

Lyckats eftermogna paprikor – Det här har aldrig funkat tidigare. Av en slump verkar frukt på frukt mogna och i november äter jag läcker hemodlad paprika på smörgåsen. Eftersom jag odlar en del av de värmekrävande grönsakerna (tomat, paprika, gurka bland annat) på friland måste jag alltid räkna med att en del av skörden inte hinner mogna.

 • Vissa grönsaker eftermognar fint inomhus, men inte alla.
 • Mina tidigare försök att eftermogna paprika har inte alls funkat bra.
 • Jag har provat att ha dem svalt, mörkt, soligt, varmt.
 • De har skrumpnat ihop och blir dåliga en efter en.
 • Därför har jag de senaste åren varit snabb med att frysa in halvmogna frukter för att inte gå miste om skörden.

Test i brist på annat I år lade jag den gröna skörden i en lerskål vid fönstret i köket, mest för att påminna mig själv om att äta, äta, äta det som jag tyckte var för smått för att skära upp till frysen. Efterhand har frukt efter frukt mognat. De har legat nära nog två månader i lerskålen och vi hämtar fortfarande fina paprikor till frukostsmörgåsarna. NR Plantera Ut Paprika I VäXthus Paprikorna mognar olika snabbt. Efter nära två månader i skålen börjar de bli lite skrumpna men är fortfarande mycket goda. Minipaprikor för friland De som mognat finast är de små minipaprikorna. Jag odlar gärna flera sorters minipaprika just på friland, de mognar mycket snabbare än de med stora frukter.

 • Och kanske är det så att minipaprikorna också hinner eftermogna inomhus, helt enkelt innan de börjar ruttna eller bli skruttiga på annat sätt.
 • Om du är nyfiken på att odla paprika på friland är ett tips just att leta efter sorter som ger små frukter, ibland kallas de för ungersk paprika.
 • Sorter jag provat och tycker väldigt mycket om är till exempel ’Hamik’ (nästan kärnfria små orangea frukter) och ’Mini Bell Mixed’ (supermånga frukter i olika färger).
See also:  NR Kan Man Plantera VinbäRsbuskar?

Tips om sådd kan du läsa här i inlägget Kolla paprikans utvecklingstid, Min hugelkultur – YouTube Sara Bäckmo 67.5K subscribers Min hugelkultur Sara Bäckmo Search Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.

Kan man använda Tomatjord till paprika?

Ja, det går bra att plantera alla olika typer av grönsaksplantor i samma jord. det viktiga är att det blir någon forma av näringsrik planteringsjord, så t ex tomatjord eller Blomsterlandets yrkesodlarjord går jättebra.

Kan man ha paprika i kruka?

Paprikan kommer från Sydamerika och är en populär grönsak som går att odla själv om man har tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras. Plantuppdrivning påbörjas i mars, då det tar 8 veckor från sådd till plantering.

Fröer gror vid + 22–25 grader. Låt dem växt tills de har fått några vanliga blad, omskola i enliters krukor i P-jord. Det är viktigt att småplantorna har gott om ljus under förkultiveringen. Planteras ut i växthus i månadsskiftet maj–juni med planteringsavstånd 50 cm eller i stora krukor. Växtplats i det varmaste läget i växthuset.

Behöver varmt och porös jord på minst 20 cm. Det går även att odla paprika i stora krukor med minst 10 liter jord per planta. Plantera i U-jord, Jorden måste ha en temperatur på minst +15 grader. Stöd med snören eller pinnar. Se till att plantorna har god tillgång på vatten, låt aldrig plantorna torka ut.

Skugga växthuset när det blir för hett på sommaren. Knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större totalskörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem. Gödsla med Gödsel för köksträdgården för att säkerställa en riklig och välsmakande skörd. Håll uppsikt över bladlöss på topparna.

Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten. Paprika kan även drabbas av spinn och annan ohyra. Frukterna skärs loss. De kan skördas innan de mogna helt på plantan för att påskynda utvecklingen av nya frukter. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur.

Kan paprika växa inomhus?

1. Vilken sorts paprika ska jag välja? – Vill man sänka sina matkostnader är det allra bästa att odla från frö. Att köpa en planta är på många sätt enklare men dyrare. Och att så från frö tar inte jättelång tid. det finns olika typer av paprika där de som ger mindre frukter passar att odla på fönsterbrädan inomhus medan de med större frukt passar bättre på en balkong eller uteplats då de kräver mer utrymme.

Kan man odla paprika i kruka?

Capsicum annuum (Paprika-Gruppen) Produkten går inte att köpa just nu. En rikbärande grönsaksplanta som gillar varma lägen. För odling i växthus eller på varm, solig plats utomhus. NR Plantera Ut Paprika I VäXthus Frukterna går att äta omogna då de är gröna men är sötare och mer aromrika när de mognat och skiftar mot gult och rött. Skär av frukten med vass kniv, lämna en bit av skaftet kvar. Paprika funkar lika bra att odla i kruka på varm, solig plats som i växthus.

Vilka grönsaker behöver växthus?

Odla vanliga grönsaker – Traditionellt sett odlas tomat, gurka, paprika och chili i växthus för värmens skull. Men en lång rad vanligare (och lättare) grönsaker passar minst lika bra. Genom att sätta ut sallat, potatis, dill, rädisor, kålväxter, lök och annat så förlängs skördeperioden av dessa ordentligt.