Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera Ut Tomat I VäXthus?

Växthus – De första tomaterna att planteras ute, är de som ska odlas i växthus. Innan du planterar ut i växthus behöver du kika på väderprognosen. Låt plantorna stanna inomhus till dess att natt-temperaturen ligger stadigt över minst 5 plusgrader. Bor du i ett köldhål kan det vara bra att ha några grader till godo.

Ibland har man oturen att kondensen i växthus skapar ett extra kyligt klimat, jämfört med utomhus. Då är det bra att prognosen visar med god marginal över nollan. Ett tips när du planterar ut i växthus är att plantera tomatplantan så djupt du kan i jorden. Då isolerar jorden stjälken och delarna ovan jord är lättare att skydda vid kyla.

Plantan bildar nya rötter längs stjälken som ligger under jord.

Hur binder man upp tomater i växthus?

Stöd ovanifrån – Har man högt i tak, vilket vi har i växthuset på Nordanby Äng, kan de vanliga höga busktomaterna bli över 3 m höga. Då behöver de oftast stödhjälp från annat håll om de inte ska kapsejsa och gå sönder. I växthuset på Nordanby Äng har vi skjutit in träribbor i växthuskonstruktionen ovanför där tomaterna växer.

 • I dem binder vi fast långa gjutesnören och lindar dem några varav försiktigt runt tomatstammarna och topparna, ungefär 3.6 varv.
 • Vartefter växten växer så drar de fast sig i snöret utan att strypa sig själv.
 • Vill man göra det lite mer ordnat så kan man knyta fast något tungt i slutet på snöret som ska snurra runt tomaten.

Då hålls snöret rakare och tomatplantan binds hårdare mot snöret men utan att strypas. I växthuset i skogsträdgården brukade jag knyta fast avslagna tegelstenar längst ner på snörena.

När kan man ställa ut gurka i växthus?

Utplantering – När frostnätterna är över och jordtemperaturen ligger runt 15 grader är det dags att plantera ut gurkorna på friland (om det är sorter som tål detta) eller i rejäla kärl i växthus eller odlingstunnel. Kärlen bör ha dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna bort och gärna också dräneringsmaterial i botten, som lecakulor eller grus, de fylls därefter med vanlig planteringsjord.

See also:  Plantera P Graven VåR?

Hur sköter man tomater i växthus?

Tomatplantor skötsel – Vattna regelbundet och håll jorden fuktig, jorden ska varken stå torr eller vara genomblöt. Se till att tillföra näring regelbundet under säsongen, plantor i kruka behöver näring oftare än plantor på friland. Skaka gärna plantan lätt när de blommar, det ökar pollineringen.

Odlar du tomater i växthus behöver du vara noga med att lufta under varma dagar, och under kalla sommarnätter är det bra att skydda plantan med fiberduk. Hjälp plantan med så kallade tjuvskott, det är de sidoskott som växer ut i bladvecken. De tar nämligen kraft från plantan. Däremot behöver inte busk- och ampeltomater tjuvas.

Här kan du läsa mer om hur du tjuvar tomater.

Hur mår tomatplantor bäst?

2. Svalkan – Hetta är inget för en tomat. En planta på tillväxt mår bäst i en temperatur kring 18 grader och det kan ibland krocka med plantans starka ljusbehov. Ett soligt fönster kan bli gassigt hett, en lösning är att ställa en fläkt i närheten som får luften att röra sig eller ställa ett fönster på glänt.

Varför blir inte tomaterna röda i växthuset?

Varför mognar inte tomaterna? Fråga: Varför mognar inte mina tomater? Jag har massor av gröna fina tomater i mitt växthus som inte vill mogna. /Ann-Sofie Svar: Det tar lång tid för tomater att mogna, ca 8 veckor från blomma till skörd om temperaturen är den rätta.

De kanske har drabbats av gröna nackar? De uppstår vid för hög temperatur och solgass direkt på frukterna, som då blir hårda och inte vill mogna. Tomater ska inte ha över 27 grader och frukterna ej ha gassande sol då temperaturen kan bli avsevärt högre. Vatten- och näringsbrist kan också bidra till dålig mognad.

Lars Forslin : Varför mognar inte tomaterna?

När kan man sätta ut tomatplantor?

Odla tomat i kruka inomhus – Trädgårdssäsongen börjar hemma på fönsterbrädan. Följ några enkla steg nedan och skörda tomater inomhus. Tipsen och bilderna kommer från boken ”Odla grönsaker inne” av Bella Linde. Välj små busktomater, de passar bra på fönsterbrädan – till exempel sorterna Vilma, Tiny Tim och Totem.

 1. Det tar ungefär sex månader från det att du sår frön tills du kan skörda tomater.
 2. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 1. Sätt frö.
 3. Fyll små krukor med jord.
 4. Vattna med vattenkanna på jorden.
 5. Häll långsamt så att du är säker på att jorden kan suga upp vattnet.
 6. Jorden ska bli fuktig men inte blöt.
See also:  Hur Ska Man Plantera Dahlior?

Lägg tre frön i varje kruka. Täck fröna med ett lager jord. Tryck till jorden med fingrarna. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 2. Spreja. Ställ krukorna i en bakform och spreja vatten på jorden med sprejflaskan. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 3.

Plasta in. Täck formen med plastfolie. Gör åtta hål i plastfolien med en grillpinne. Ställ formen i ett fönster som släpper in mycket ljus. Jorden och fröna ska alltid vara fuktiga. Lyft därför på plastfolien varje dag och spreja vatten med sprejflaskan. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 4.

Vecka ett. Efter cirka en vecka sticker det upp lite grönt ur jorden. Då tar du bort plastfolien. Låt plantorna växa tills de har fyra blad var. Det tar cirka fyra veckor. Då är det dags att plantera om! Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 5.

 1. Dela plantorna.
 2. Fyll mellanstora krukor med jord.
 3. Du ska ha en kruka med fat till varje planta.
 4. Använd fingrarna för att göra ett litet hål i jorden i varje kruka.
 5. Om du har flera plantor i varje liten kruka ska du försiktigt dela på plantorna.
 6. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 6.
 7. Ställ ljust.

Ta försiktigt upp en planta i taget och plantera en i varje kruka. Tryck till jorden så att plantorna står stadigt. Ställ krukorna i ett fönster som släpper in mycket ljus. Vattna försiktigt med kanna på jorden. Jorden ska bli fuktig men inte blöt. Vattna så en gång varje dag.

 1. Vrid även lite på krukan varje dag så att plantan får jämnt med ljus.
 2. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 7.
 3. Ge växtnäring.
 4. Tre veckor efter att du har planterat om behöver växterna näring.
 5. Blanda 1 tesked flytande växtnäring med 1 liter vatten i din vattenkanna.
 6. Vattna jorden med blandningen.
See also:  NR Ska Man Plantera VinbäRsbuskar?

Den ska bli fuktig men inte blöt. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 8. Låt växa. Låt plantorna växa i cirka fyra veckor. Vattna med växtnäring en gång i veckan. De andra dagarna håller du jorden fuktig med vanligt vatten. När plantorna har blivit större och rötterna sticker ut ur hålen i krukornas botten är det dags att plantera om! Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 9.

Plantera om. Fyll stora krukor till hälften med planteringsjord. Du ska ha en kruka till varje planta. Tippa försiktigt ut plantorna ur de mellanstora krukorna och sätt ner dem i varsin stor kruka. Fyll upp med planteringsjord runt varje planta. Tryck till jorden så att plantorna står stadigt. Vattna dina omplanterade plantor.

Jorden ska bli fuktig men inte blöt. Fortsätt vattna en gång varje dag med vanligt vatten. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 10. Mer växtnäring. Tre veckor efter att du har planterat om behöver växterna mer näring. Blanda 1 tesked flytande växtnäring med 1 liter vatten i din vattenkanna.

Vattna jorden med blandningen. Den ska bli fuktig men inte blöt. Vattna med växtnäring en gång i veckan. De andra dagarna håller du jorden fuktig med vanligt vatten. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 11. Blomning. När plantan får blommor betyder det att den mår bra. Skaka gärna lite på plantan.

Då sprids pollen i blommorna så att de kan bilda tomater. Foto: Lena Granefelt / Ur boken ”Odla grönsaker inne” 12. Näring. Efter cirka två veckor får plantan små gröna tomater. Då behöver den få mer växtnäring. Blanda 2 teskedar flytande växtnäring med 1 liter vatten i din vattenkanna.