Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera Ut Tomater I VäXthus?

Växthus – De första tomaterna att planteras ute, är de som ska odlas i växthus. Innan du planterar ut i växthus behöver du kika på väderprognosen. Låt plantorna stanna inomhus till dess att natt-temperaturen ligger stadigt över minst 5 plusgrader. Bor du i ett köldhål kan det vara bra att ha några grader till godo.

  1. Ibland har man oturen att kondensen i växthus skapar ett extra kyligt klimat, jämfört med utomhus.
  2. Då är det bra att prognosen visar med god marginal över nollan.
  3. Ett tips när du planterar ut i växthus är att plantera tomatplantan så djupt du kan i jorden.
  4. Då isolerar jorden stjälken och delarna ovan jord är lättare att skydda vid kyla.

Plantan bildar nya rötter längs stjälken som ligger under jord.

När ska man plantera ut tomater?

Tomatplantor, i synnerlighet när de är små, är frostkänsliga och ska inte flytta ut förrän risken för frost är över. Helst ska nattemperaturen dessutom hålla sig över 7 °C, vilket såklart kan vara svårt att försäkra sig mot på många håll i landet. Det är viktigt att avhärda plantorna innan de flyttar ut helt.

När ställa ut tomat i växthus?

Steg 6 – När nattemperaturen håller sig runt 8-10 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid att stå ute genom att låta dem vara ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar.

Hur odla tomater i växthus?

Odla tomater i växthus – Vid odling i växthus kan tomaten sättas ut tidigare än om de ska odlas ute eller på friland. Tar man hjälp av en frostvakt eller värmefläkt kan utplanteringen ske flera veckor tidigare. Avhärdning rekommenderas för att undvika att plantan chockas.

Växter som utsätts för snabba ändringar i miljö riskerar försvagad tillväxt, bladskador och nedsatt immunförsvar med större risk för angrepp av ohyra, I växthus kan de odlas direkt i jordbäddar men de kan också med fördel odlas i kruka även i växthus. Vid plantering i jordbädd i växthus gäller 40-50 cm mellanrum mellan plantorna.

Plantera gärna basilika i bäddarna under plantorna för att utnyttja platsen och få extra mycket gott att äta!

När ska man halshugga tomater?

Halshugga tomat – Så här går det till Tomater har jag odlat varje år under mina 25 odlingsår. Jag har lärt känna växten ganska bra. Äntligen ska jag ta mig i kragen och berätta lite mer ingående hur och varför jag klipper i mina tomatplantor. Jag kallar det för halshuggning men efter att ha sett ett par inlägg på facebook, där jag tror att några odlare missförstått mig känner jag att jag behöver förtydliga mig.

  • I det här inlägget lär du dig förutom hur du halshugger dina tomatplantor också om hur du tar hand om de plantor du just klippt av.
  • Jag kallar topparna jag klipper av för toppskott och plantorna som jag klipper av topparna från för moderplantor.
  • Jag klipper inte högt upp på mina moderplantor, för jag vill inte ha långa moderplantor.

Jag klipper nästan av hela växten, så långt ner jag bara vågar, oftast vid första eller andra bladparet och jag gör det av fler olika anledningar. Dels för att få ner höjden på moderplantorna, för att få flera toppar på dem och för att få nya toppskott genom topparna jag klipper av.När jag för många år sedan började klippa i mina tomatplantor gjorde jag det först och främst för att börja om på ny kula med den nya toppen.

Moderplantan hade blivit för hög och gänglig och med ett växthus som bara var 2, 30 m högt blev det en alldeles för stor skördeförlust om första klasen skulle bildas ca 60 cm upp på en planta. Det var min nyfikenhet i kombination med min odlarvän Karins experiment som gjorde att jag vågade mig på att börja klippa i dem.

Hon hade nämligen berättat för mig att tomater är extremt benägna att bilda nya rötter längs hela dess stam. Då, när jag började ta sticklingar/ toppskott slängde jag moderplantan och satsade på den nya toppen. Idag slänger jag inga moderplantor, för dessa har kommit att bli de mest värdefulla tomatplantorna för mig.

  1. De är låga, har redan ett välutvecklat rotsystem och ger oftast två nya toppar och om man gödsar plantan rätt, kan den ge dubbelt så stor skörd.
  2. På den här bilden gör jag en vågad klippning, vid första bladparet.
  3. Änner du dig det minsta rädd för att klippa så här långt ner bör du klippa vid det andra eller tredje bladparet istället, mest för att slippa leva med oron.
See also:  Plantera TulpanlKar VåR?

Jag har märkt att för mycket oro hos oss odlare nästan kan påverka resultatet på ett negativt sätt. Så för din hälsa och för ett gott slutresultat, klipp högre upp om du känner dig osäker. När jag klippt av växten stoppar jag ner de avklippta topparna i ett högt glas med vatten eller i en kruka med såjord som jag fuktar.

  1. Om topparna är långa klipper jag av dem ytterligare, det kan du se i filmen längst ner i det här inlägget.
  2. På ca en vecka har toppskotten bildat rötter.
  3. Moderplantorna låter jag antingen stå kvar i odlingsbehållaren jag drivit upp dem i och i så fall gödselvattnar jag dem lite då och då eller så planterar jag om moderplantorna.

De förodlade tomaterna kan man väja att plantera om en och en eller som en grupp på grund av platsbrist. Jag brukar jag bryta isär själva jordklumpen i mindre delar så att de olika jordklumparna passar att stoppas ner i en kruka.4 -5 plantor tycker jag är lagom många i en 10 cm kruka.

Man behöver inte vara så försiktig med rötterna, tomaterna klarar ganska oöm behandling. Här har fyra tomatplantor hamnat i en 10 cm kruka. Snart kommer det att växa upp nya toppar på dem och så småningom hamnar plantorna uppe på taken i centrala Västerås. Där uppe skördar vi mellan 200 – 300 kilo egna tomater, de flesta härstammar från halshuggna / avklippta tomatplantor.

Vi brukar avhärda våra tomatplantor i maj bakom fiberduk i våra växthus och ett par veckor innan midsommar planterar vi dem i våra earthboxes, hinkar eller pallkragar. Sent säger en del, lagom menar vi. På taket odlar vi tomaterna ute på takterassen och aldrig i vårt växthus.

Vi tycker att de blir kraftigare om de står direkt på taket. Tveka inte. När du lider av gängliga tomatplantor, ta fram saxen och klipp i dem. Har du tur får du så mycket plantor att du kan ge bort några (men antagligen har du redan alldeles för många). ”Men om plantorna börjat blomma, hur gör jag då?” Det går bra att halshugga även fast plantan börjat blomma.

Då får man tänka att man genom halshuggningen försenar tomatskörden något, men att man i förlängningen får en kompaktare planta som inte behöver bindas och stödjas i lika stor utsträckning. På moderplantan som brukar få två toppar, brukar man kunna räkna med dubbelt så mycket skörd om man gödslat ordentligt.

See also:  NR Plantera BarrväXter?

Vad händer om tomater får för mycket vatten?

Symptom Ger skador på rötterna som helt enkelt kvävs och dör. Då rötterna dör kan de inte längre ta upp vatten och växten slokar precis som vid vattenbrist. Åtgärd Vatten som inte har sugits upp en timme efter vattningstillfället ska hällas bort för att undvika att plantan står i vatten och därmed blir för blöt.

  1. Ett sätt att försöka rädda en övervattnad planta är att fortast möjligt lyfta ur den ur krukan och placera den på en tidning.
  2. Där kan jordklumpen torka upp från alla sidor.
  3. Tidningen suger åt sig fukt, så byt tidning då och då.
  4. När jorden torkat upp igen kan plantan sättas tillbaka i sin kruka.
  5. Placera plantan så ljust som möjligt, men undvik direkt sol, och var sparsam med vatten.

Plantan måste nu få bilda nya rötter för att successivt komma i balans igen. Att en växt har fått för mycket vatten kan visa sig genom att den får gula blad, växtslag som t.ex. dracena och gullranka får bruna och svarta fläckar på bladen. Viktigt är då att minska på vattningen och låta jorden torka upp, inte ut, innan nästa vattningstillfälle.

Varför blir bladen gula på tomater?

Gula blad – Oavsett växtplats händer det ibland att tomater får gulaktiga blad. Om de nedersta bladen tappar färg och trillar av brukar det inte göra så mycket, men om nya och annars friska blad blir gulaktiga får man ta sig en funderare. Ofta är gulaktiga blad ett tecken på att växten behöver mer näring.

  • Jorden som plantan växer i är en reservoar för näringsämnen och dessa förbrukar plantan när den växer.
  • Förr eller senare tar näringen slut och då behöver vi fylla på med nytt.
  • I samband med att tomatplantan utvecklas behöver den också större kruka och mer rum för rötterna.
  • Ett enkelt sätt att tillföra näring är därför att plantera om tomaten till en något större kruka.

Om tomaten redan står i en lagom stor kruka är det dags att tillföra gödsel i någon form. Du kan då gödsla med någon typ av gödselvatten eller mylla ner maskgödsel eller annan gödsel som passar växten. Om plantan är frisk tillgodogör den sig näringen ganska snabbt och bladen återfår sin gröna fina färg.

Kan tomater få för mycket sol?

4. Vänj din tomatplanta vid utelivet stegvis – När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar.

Undvik starkt solljus de första dagarna. Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver varje planta snart en större kruka. Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt bara en tomatplanta i varje kruka. Näringsvattna under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater.

Vissa sorters tomatplantor behöver tjuvas för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att du knipsar bort små sidoskott som ofta växer fram i grenvecken på tomatplantan. Busktomater och de flesta kruktomater behövs inte tjuvas men på högväxande tomatplantor är det viktigt att ta bort sidoskotten för att plantan ska orka ge kraft åt tomaterna. NR Plantera Ut Tomater I VäXthus Högväxande tomater behöver i regel både tjuvas och bindas upp. Den svarta tomaten ’Indigo Rose’ och den randiga ’Tiger’ F1 är båda högväxande tomater. Foto: Lovisa Back och Anna Lindeqvist

See also:  Vilka Blommor Kan Man Plantera I Mars?

Hur långt ska det vara mellan tomatplantor?

Plantera ut tomatplantorna – Efter några veckor är det dags att plantera tomatplantorna i sina slutgiltiga kärl.

Använd kraftig välgödslad jord t.ex. grönsaksjord. Detta gäller även vid uppväxta plantor. För bästa resultat planterar du plantorna med ett avstånd omkring 40 till 60 centimeter. De ska stå djupare än de gjort i sitt förkultiverade stadium, så att nya rötter kan växa ut från stammen. Det är bra att luckra jorden och vattna den regelbundet.

NR Plantera Ut Tomater I VäXthus

Hur tätt så tomater?

5. Ska växa en och en – Tomater bildar rejäla plantor som ska producera massor av frukt under säsongen. Det kräver både vatten och näring i jorden. För att tomatplantorna ska växa optimalt planteras de alltid en och en i krukor – ej flera i samma kruka eller flera som står tätt, tätt på samma växtplats ute.

Om de står packade tätt i samma kruka eller på samma växtplats ute blir det ont om näring och vatten i jorden, det blir trångt bland stammar och blad, svårt att binda upp plantorna bra och mindre ljus till växterna. Därtill torkar inte fuktiga blad lika bra i luften och därmed ökar risken för svampangrepp och annat.

Sätt alltid tomater en och en. Lagom avstånd mellan plantorna är 40-50 cm. NR Plantera Ut Tomater I VäXthus Tomater blir stora och höga på sommaren och behöver plats för att utvecklas. Plantorna sätts en och en i krukor och en och en i landet när det är dags att plantera ut. Foto: Ida Sjöö.

Hur många tomatplantor behöver man?

Ultrakort sammanfattning: –

Plantantal – 6-15 tomatplantor /”många” /ju fler desto bättre Selektering – spara ej frö från avvikande plantor, bara från friska och sorttypiska plantor, spara fullmatat/moget frö Sortavstånd – 3-12 m avstånd /30-200 m avstånd /200 m avstånd /ev täck med fiberduk vid blomning /30 m räcker

För mer utförlig motivering till sifforna se respektive rubrik ovan i detta blogginlägg. Detta är alltså en sammanställning av vad många olika källor anger Och ja, de säger olika. Vilket av dessa råd du väljer att följa är upp till dig.

Hur många tomatplantor i en kruka?

Steg 5 – Plantera om tomatplantorna ännu en gång till den slutliga odlingsplatsen, t.ex. på friland eller i en större kruka. När rötterna tittar ut ur hålen i botten på krukan brukar det vara dags. Tomater vill gärna ha mycket plats för rötterna, men det beror förstås på vilken sorts tomater du odlar.