Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Ska Man BöRja Plantera GröNsaker?

Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

  1. För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra.
  2. Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering.
  3. Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.

Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.

När ska man börja odla grönsaker?

Förodla kryddor och grönsaker – Hasselforsgarden.se I februari – mars är det dags att börja med de allra första sådderna! En del av de bästa köksväxterna måste förodlas inomhus för att ge skörd under sommaren. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor senare i vår, men då missar man den så spännande förodlingen.

  • Att först lägga ner fröna i fuktig såjord, ställa sådderna varmt och vänta.
  • Titta till dem dag för dag tills det plötsligt en dag spirar! Sedan ska sådderna vårdas med mycket ljus, inte för mycket värme och en jämn fuktighet så de håller sig knubbiga och gröna.
  • Sådden görs i svagt gödslad såjord; 50 l som har inblandning av fluffiga vita perlitkorn som gör jorden extra luftig och lucker.
See also:  Vad Kan Man Plantera I November?

Eller som är finsiktad mörk jord med extra mycket sand för att små sådder ska få både luft och fukt när de gror. När plantorna vuxit och börjar stå trångt är det dags att dela och plantera om dem i större krukor, att skola om dem. Nu ska plantorna ha en näringsrik jord, är ett utmärkt val.

När ska man börja Förodla?

Fröerna tar olika tid på sig – Vissa fröer är snabba och kan sättas i jord ganska sent. Andra sorter måste i jord mycket tidigt. Exempel på dessa är stockros, eukalyptus, pelargon, kronärtskocka och jätteverbena som ska försås redan i januari–februari.

Chili, selleri, purjolök och aubergin är grönsaker som ska sås tidigt. Lite senare – ungefär i mitten av mars – är det dags för tomat. Kål förodlas bäst i månadsskiftet mars–april, medan för gurka och squash är bra att vänta med till mitten av maj. Självklart kan du också testa dig fram. Vissa ettåriga sommarblommor kan bli ännu större om de försås tidigt.

Skulle du trots allt misslyckas har du lärt dig något. Så gärna olika sorter. Om du har otur med den ena går det förhoppningsvis bättre med de andra. NR Ska Man BöRja Plantera GröNsaker Att odla fram egna tomatplantor från frö är spännande och enklare än vad många tror. Foto: Kristina Niesel för Nelson Garden.

Vad ska man börja så i februari?

Dags att förså – Chili, purjolök, kronärtskocka, blomstertobak, pelargon, flitiga Lisa, lobelia, viol, jätteverbena och pensé är sorter som vi kunde förså redan i januari. I början av februari är det hög tid att dessa fröer kommer ner i jorden.

See also:  Vad Kan Man Plantera P Balkongen?

Vad är lätt att odla själv?

Odla grönsaker hemma – så här gör du Rädisor, sallat eller till och med potatis går alldeles utmärkt att odla i stora krukor eller hinkar på balkongen. Så fort du kan gräva i marken på våren kan du så till exempel romansallat, rädisa, dill, persilja, plocksallat, sockerärta och spenat.

Vilka grönsaker kan man Kallså?

Vilka grönsaker och kryddor går att kallså? – Sallat, kål, ruccola, spenat, sockerärt, rädisa, salladslök, dill, gräslök och persilja går jättebra att kallså.

Vad ska man börja odla i mars?

Så i mars – I mars är det är dags att så till exempel tomater och många sommarblommor. På fröpåsens baksida står lämpliga såmånader. Balkongodlare väntar med fördel till slutet av den rekommenderade perioden. Basilika är lätt att odla från frö – och det finns så många goda sorter.

Bredså (så tätt) i en kruka med jord och placera ljust och varmt. Håll jorden fuktig. Genom att skörda uppifrån (lämna alltid ett bladpar kvar på varje stjälk) kan du skörda från samma plantor hela säsongen. Sätt några vitlöksklyftor i en kruka med jord. Håll jorden fuktig. När de börjar växa kan du använda stjälkarnas gröna klipp som smaksättning på maten.

Vill du odla för att skörda själva löken, så får du ha tålamod till hösten då man sätter vitlök för kommande säsong. Luktärter är en populär sommarblomma som är vacker både i rabatter, krukor och som snittblomma. Luktärterna gror och skickar ut rötter på djupet så välj gärna lite högre krukor, eller varför inte en rootmaster som ger bra djup på jorden och underlättar hanteringen av de små ömtåliga plantorna.