Så och plantera tomat – Så tomaterna inne från februari till april i sålådor eller små krukor ca 7×7 cm. Räkna med att det tar omkring 8-10 veckor till utplantering.
Fyll krukorna med 2/3 grönsaksjord eller ekologisk blomjord och toppa upp med såjord. Vattna. Så fröna och täck med ett tunt lager såjord. Fukta sådden med sprayflaska. Placera krukorna på ljust och varmt ställe i miniväxthus eller täckta med en plastpåse med hål i för att hålla sådden fuktig och varm. När fröna grott kan de placeras svalare med fortsatt behövs mycket ljus, förstärk gärna med växtlampa.
När ska man plantera om tomater första gången?
Dags för plantorna att komma ut – Vänta med att ställa ut dina plantor tills nätterna är ljumma. Som regel är det i juni om du planterar dina tomater utomhus, och i maj om du har ett växthus. För att vänja plantorna vid utomhusmiljön ställer du först ut tomatplantan någon timme om dagen.
Vilken Tomatsort ska jag välja?
Tomatsorter som tar mindre plats – Välj låga och kompakta tomatsorter om du har begränsad en odlingsyta eller vill odla tomatplantan i en kruka som du enkelt kan flytta på. Busk- och kruktomater Busk- och kruktomaterna är lågväxande sorter med ett kompakt växtsätt som trivs i kruka på altanen eller balkongen.
’Ildi’ och ’Maskotka’ ger låga plantor i höjden 75–120 cm. ’Bitonto’, ’Tiny Tim’ och den ekologiska tomaten ’Ace 55 VF’ ger i regel ännu lägre plantor på ca 50–90 cm. Ampeltomater Tomater att hänga i en ampel är smidigt när du har ont om plats på altan- eller balkonggolvet. ’Romello’ F1 är en ampeltomat som ger rikligt med söta, goda tomater.
Körsbärs- och plommontomater för den lilla odlingsytan Busktomaterna ’Bitonto’ och ’Tiny Tim’ som vi tipsar om ovan, ger små tomater av körsbärtstyp. Vill du ha en lågväxande och avlång plommontomat rekommenderar vi ’Incas’ F1, en tomat som trivs bäst i växthus eller ett riktigt varmt läge. Högväxande tomater behöver bindas upp och ger möjlighet till stor skörd.
När ska man börja Tjuva tomater?
Nyp bort de nya sidoskotten – När sidoskotten på de högväxande tomatplantorna har blivit mellan fem och sju centimeter är det hög tid att nypa bort dem. Anledningen till att du väntar så länge är för att du ska se att de nya skotten inte utvecklar en blomklase.
Ser du en blomklase så låter du det nya skottet sitta kvar, förutsatt att planta inte redan är översållad med tomater. Då kan det vara smart att begränsa även antalet tomatklasar, om du vill att alla ska hinna mogna på plantan. På potatisbladiga sorter är avståndet mellan bladparen större vilket gör att du kan vänta tills sidoskotten hunnit bli upp till en dryg decimeter innan du avlägsnar dem.
Du kan också hjälpa tomatplantan på traven genom att ta bort en del av bladmassan när tomatplantan har vuxit färdigt. På så sätt hindrar inte bladen solen från att komma åt de mognande tomaterna. Även gulnande blad längre ner på stammen kan tas bort. Dessutom är tomaterna i stort behov av solljus, vatten och mycket näring under hela sommaren.
När är det lagom att så tomater?
Ljus – Tomatplantor som får tillräckligt med ljus blir kompakta och starka. Tomatplantor som får för lite ljus blir gängliga och svaga. Om två tomatplantor växer fram i varje odlingsplugg eller -cell tar du bort den svagaste av dem. Högväxande tomater behöver bindas upp och tjuvas. När du tjuvar tomter tar du bort de små nya skotten som växer fram ur vecken mellan tomatgrenar och tomatplantans stam. På så vis får tomatplantan kraft att utveckla fler och större tomater. Foto: Lovisa Back
Vilka tomater ska man inte Tjuva?
Tjuva tomater – få en bättre skörd Kanske har du hört talas om begreppet ”att tjuva tomater” och att det är något man borde göra? Vi reder ut frågetecknet och förklarar varför du bör just tjuva dina tomater. Att tjuva tomatplantan innebär att man tar bort de sidoskott som växer upp i grenvecken.
- Detta gör man för att de just stjäl kraft och energi från plantan.
- Låter man tjuvarna sitta kvar blir tomatplantan väldigt tät och buskig och solen har svårt att komma åt tomaterna som ska mogna fram.
- Har man många tomatplantor som står lite tätt är det också viktigt att gallra ur plantorna så att det kommer in luft och ljus på alla plantor.
Tjuvskotten växer alltid ut i vecket där en vanlig bladstjälk växer från stammen. Nyp försiktigt bort tjuvarna från plantan och gör det gärna ofta, så att de inte hinner växa sig så stora. När de är små är de enklare att nypa av och det är också lättare att urskilja tjuvarna.
När grenarna blivit större och grövre kan det vara svårare att se vilken stjälk som är tjuven, speciellt om de sitter högt upp i plantan och bildar nya toppar. Du behöver också veta om din tomat är en högväxande tomatsort eller om det är en mer lågväxande busk- eller ampeltomat. Busk- och ampeltomater ska nämligen inte tjuvas alls.
Den här informationen brukar stå när du köper din tomatplanta eller så kan du fråga i butiken. Tjuvarna växer ut från grenvecken, nyp av dem medan de är små. Det blir en bättre tomatskörd om du ser till att regelbundet tjuva dina tomater. Men det är inte hela världen om det blir lite fel. Försök bara se till att du inte klipper av toppen på plantan som hör till huvudstammen.
Guide Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater.
Guide Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.
Guide Välj sort efter tycke och smak, ett tips är att utgå från vad du vill göra med din potatis, äta kokad, ugnsrosta eller göra mos. : Tjuva tomater – få en bättre skörd
Hur många pallkragar till tomat?
Fruktgrönsaker: –
4 gurkväxter med stor utbredning typ zucchini och pumpa 7-9 kålplantor beroende på storlek 9 yvigt växande busktomater, physalis eller tomatillo 9-12 normalstora sorter av aubergine, paprika, chili mm 12 högväxande tomater som tjuvas med växtstöd 15 små kruktomater 15 majsplantor 15 gurkor med bra växtstöd
Sallat kan gärna planteras som undervegetation eller i kanterna i början på säsongen men under högsommaren bör odlingen täckodlas för näringstillförsel och som avdunstningsskydd för att minska bevattningsbehovet. Sallaten växer under tomaterna i början på säsongen och ersätts med täckmaterial efterhand. Speciellt under torra varma somrar för att minska avdunstningen. Sex högväxande tomater i en halvpallkrage (motsvarande 12 i en hel) med fint stöd att växa uppåt. Det fungerar även med stödpinnar såklart. De tjuvas och de nedre bladen plockas av efterhand som plantorna växer för att släppa fram sol till alla plantorna.
Kan man gödsla tomater med urin?
Gödsel till dina tomater! – Bondjäntan För att dina tomater ska bli fina och producera många goda tomater kan det vara bra att ge dem lite gödsel. Tomater är ganska näringskrävande och om du ger dem lite kärlek i form av gödsel kommer de kärlek tillbaka genom en stor skörd av härliga näringsfyllda tomater! Antingen köper du färdig näring i affären som du blandar ut med vatten och vattnar eller så gör du ditt eget gödsel och tar hand om jordens resurser samtidigt som du sparar en slant.
Det där med att göra sitt eget gödsel behöver dessutom inte vara så avancerat utan räcker faktiskt med en hink eller potta. Jag rekommenderar verkligen användning av kissvatten eller guldvatten som gemene man säger men även vallört och gräsklipp är dunder för tomater! Kissvatten Kissvatten är ypperlig för tomater! Urin som gödsel utspädd 1:10 har ungefär samma näringsinnehåll som blomsternäring på flaska från affären.
Håkan Jönsson som är professor i miljöteknik vid SLU säger att gödsla med urin ger två till tre gånger högre skörd, ibland ända upp till sju gånger högre jämfört med att inte gödsla. Kissa i en hink eller potta, blanda med vatten 1:10 och så har du ett gödsel som är både näringsrikt och gratis.
Ett litet varningens finger kan jag väl komma med och det är att spara urin en lång tid för det luktar inte särskilt gott. Näringsämnena är kvar men det luktar ganska starkt och illa vid lagring. Vallörtsvatten Vallört är precis som nässlor sprängda med näringsämnen och lämpar sig mycket bra till gödsel för tomater vid fruktsättning.
Vallört innehåller en stor del kalium som stimulerar blommor och fruktsättning så vallörtsgödning passar till tomater, aubergine, paprika och chili och andra fruktgrönsaker. Här kan du läsa mer om hur du får fram tre sorters gödning med Vallört: Gräsklipp Gräsklipp är en underskattad produkt som borde alltid tas hand om. Glöm inte att vattningen är A och O för att du ska få fina plantor som producerar härliga tomater! Tomater mår bra av jämn bevattning, tyvärr spricker tomater lätt om de får ojämnt med vatten. Med täckodling blir fuktigheten i jorden mer stabil och du får färre tomater som spricker.
Vilka växter gillar äggskal i jorden?
Här är 5 skäl att spara på äggskal: – Skölj alltid ur äggskalen och lägg dem på tork, nej de luktar inte, i väntan på användning. Använd äggskalen som minikrukor till frösådden. Foto: Thinkstock
Frösådden: Använd äggskalen som minikrukor, gör ett hål i botten för dränering. Perfekt att driva upp små plantor i. När de sätts ut i trädgårdslandet är det bara att krossa botten lite mer så att rötterna kan växa ut. Både miljövänligt och bra för jorden som tillförs kalcium. Jordförbättring: Äggskal innehåller kalk och mineraler och passar perfekt där kalkälskande växter som rosor, bönor, kål och morötter odlas. Krossa äggskalen till fint mjöl och strö ut det i rabatten eller grönsakslandet.
Mata komposten och mota sniglarna med äggskal. Foto: Johnér
Komposten: Krossa äggskalen och lägg dem i komposten. Då tillförs kalk och mineraler till komposteringsprocessen och gör jorden mer kalkhaltig. Snigelstopp: Krossade äggskal kan sätta stopp för sniglarnas framfart. De gillar inte att försöka glida över krosset och tar då en annan väg.
Tomater älskar kalcium. Foto: Thinkstock
Tomaterna: Gör som trädgårdsmästarna, lägg krossat äggskal runt tomatplantorna så orkar de hålla upp tunga tomater bättre. Om tomater drabbas av kalciumbrist ruttnar de från fästet. Lägg äggskalen i vattenkannan och låt det står och dra ett par dagar innan vattning.
: Släng inte äggskalen – dina växter älskar dem
Vilka plantor vill ha kaffesump?
Gödningsmedel för blommor och andra växter – Häll ut kaffesumpen över tidningspapper och låt den torka så att den blir lättare att sprida ut. Använd den sedan för att gödsla rabatter, krukväxter, och inomhusväxter. Hur ofta du ska gödsla beror på typ av växt.
När är det dags att plantera om?
Ny jord – ny kruka – Det bästa är att utföra jordbytet när växternas viloperiod är över, normalt från månadsskiftet februari-mars och framåt. För långsamt växande arter räcker det kanske att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbt växande plantor behöver större kruka varje år eller till och med flera gånger på ett år.