Guide När du förodlar är det bäst att skola om dina plantor en eller flera gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats. Vi förklarar varför. Allra bäst är att skola om, annat ord för att plantera om, dina plantor steg för steg. En alltför stor jordvolym i förhållande till plantans rotsystem kan sakta ner tillväxten, eftersom jorden lätt blir kall och blöt.
- Plastkrukorna från Nelson Garden har en diameter på 7 cm, 9 cm respektive 11 cm.
- Jordvolymen ökar succesivt, vilket passar utmärkt för just omplantering, omskolning, i flera steg.3–4 veckor efter sådd brukar vara lagom för den första omplanteringen.
- Då byter du till en lite större kruka, samt till planterings- eller blomjord,
Ofta är plantorna som känsligast i detta stadium. Om du planterar om små plantor, bör du hellre hålla plantorna i bladen än i stjälken när du lyfter dem.
Vilken jord omskolning?
Till omskolningen behöver du lucker, näringsrik jord och krukor, med hål i botten, som är större än de som fröet har grott i, exempelvis ekologisk odlingskruka 9 cm eller fiberkrukor 8 cm.
När ska man plantera om sådden?
Omplantering – När fröerna grott och plantorna vuxit till sig är det dags att plantera om dem i större krukor. Det kallas för omskolning eller prikling. Ett tips är att försiktigt bryta loss plantorna en och en och därefter sätta ner de i ny jord, nu ska en kraftigare gödslad jord användas.
Vilken jord ska man ha efter Såjord?
Läs också: Det är lätt att göra egen såjord – Fröer som jag gärna sår i såjord är ömtåliga, små, dyra fröer som det inte finns så många av i förpackningen. Helt enkelt de som jag inte har lust att förlora i experiment. Det kan till exempel vara paprika, basilika, sommarblommor, physalis, rotselleri och liknande.
- Ljusgroende fröer brukar jag också så i såjord eftersom jag tycker strukturen i jorden gör sig bättre till ljusgroende fröer som bara lätt kläms fast på jordytan.
- Också krukväxter brukar jag skämma bort med dyr såjord.
- Den ekologiska på bild först i inlägget är förresten ett bra val, den har fin sammansättning och struktur.
Regler är till för att brytas och det finns mängder med varianter på sätt att så som inte alls involverar så-jord, eller är en mix av både såjord och planteringsjord. De flesta grönsaker jag sår använder jag fin planteringsjord till, gödslad. Det gror perfekt ändå.
Måste man så frön i Såjord?
Hur ligger det till egentligen med att så i såjord? Måste man använda en såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor eller kan man använda planteringsjord och slippa köpa ännu en produkt? Behöver man tillsätta vermiukulit, pimpsten eller perlit för att det ska bli bra? Vi anser inte att såjord behövs, försåvitt man inte vill föröka sticklingar genom att stoppa ner dem i ett poröst material och rota dem där.
- Men till frösådder av perenner, grönsaker och blommor, och för oss som inte odlar industriellt, är det inte ett krav.
- För oss går det alldeles utmärkyt att använda planteringsjord till både sådd, omplanteringar och slutplantering.
- Om ihåg att under denna smått osäkra tid med eventuella giftrester av pyralider i ekoprodukter, är det bäst att använda oekologisk jord om du inte vet säkert att de är giftfria.
Läs mer här om gifter i jord: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?
Hur får man kraftiga plantor?
Hur – Fyll en kruka med blomjord och gör en grop i jorden för plantan. Har du sått i briketter flyttar du över dem med plantorna i den nya krukan, har du sått i såjord flyttar du över plantan försiktigt så att inga rötter skadas. Fyll på med ett lager jord och vattna.
Hur länge håller Såjord?
Frågor och svar Torv är ett unikt naturligt material som bildas av delvis nedbruten växtlighet på torvmarker. Den klassificeras av IPCC som torv, långsamt förnybar biomassa. Sverige har bra förutsättningar för torvbildning och det har skapats torvmarker sedan inlandsisen drog sig tillbaka för mer än 10 000 år sedan.
Naturligt och organiskt Goda fukthållande egenskaper Goda näringshållande egenskaper Bidrar med volym och struktur för god rottillväxt Lätt att anpassa till olika växter så att odlingen blir förutsägbar (struktur, näring, pH-värde) Fri från oönskade organismer och föroreningar; patogener, tungmetaller, ogräs, växtskyddsmedel, främmande föremål, plast mm Finns tillgängligt i stora och enhetliga volymer, året runt Stabil och lagringsbar Transporteffektiv med låg vikt Inhemsk och lokal
Läs mer om torv och miljö: Ja, man kan odla ätbara växter i alla våra jordar även om det är specialjordar med namngivning som kanske inte omfattar ätbara växter. Våra jordar består bara av kontrollerade och för livsmedelsproduktion godkända råvaror. Vi har inte rötslam från reningsverk på våra jordfabriker eller i några produkter.
Vi har heller inte kompost av hushållsavfall i våra yrkes- eller konsumentprodukter. Blomjord och många andra av våra jordar är gödslade med mineralgödsel (konstgödsel) så om man vill rekommenderar vi att använda några av våra ekologiska alternativ:, eller, Jord som inte används ska sparas mörkt och svalt i väl tillsluten påse.
Det som kan hända med jorden är dels att den torkar ut och blir svår att vattna upp igen och att näringsämnen försvinner. Både uttorkningen och näringsförlusten sker snabbare ju varmare jorden lagras. Vid frysgrader och upp till 10 grader händer det inte mycket, då kan jorden lagras upp till två år.
- Undvik att använda gammal jord i krukor, lägg ut den som jordförbättring i rabatter och land istället.
- Om det bildas ett gulbrunt skikt på jordytan är det troligen torvmögel.
- Det är en svamp som förekommer bland råvaror som utgör blomjorden.
- De mikrober som lever i blomjorden är livsviktiga för växternas rotsystem, de gör ingen skada.
Men man vill ju helst inte ha någon oestetisk tillväxt på blomjordens yta. Det effektivaste sättet att bekämpa svamptillväxten är att vattna underifrån. Genom att vattna underifrån hålls blomjordens yta torr och svampen, som trivs i en fuktig miljö, kan inte växa på jordytan.
- För bekämpning av mögel på jorden kan man också täcka ytan med dekorationsprodukter eller lecakulor.
- Lecakulor på ytan gör att även så att växten inte behöver vattnas lika ofta.
- Svampen kan stjäla lite näring från växterna så var noga med att vattna med flytande näring så får växten säkert det den behöver.
Mögeltillväxten försvinner så småningom. Tropisk svamp kan ibland dyker upp i blomkrukorna inomhus. Den heter Gul veckskivling, Leucocoprinus birnbaumii. Man kan ibland även se den i en annan form nere i blomjorden då som myriader av små gula eller vita korn.
Svampen lever inte i symbios med plantan, utan är en saprofyt, d.v.s. livnär sig på förmultnade växtdelar i blomjorden. Svampen försvinner av sig själv så småningom. Svampen är inte farlig att ta på men ät den inte! En av ingredienserna i blomjord är torv som utvunnits från mossar. Stubbarna efter de träd som har växt på mossen har visserligen avlägsnats efter avverkningen, men torven kan innehålla tunnare stubbrötter som ibland blir kvar i blomjorden trots att den sållas.
Vi blandar även i bark för att få lite grövre struktur som gör jorden luftigare. Träbitar kan också komma med i barken. Om blomjorden innehåller träbitar kan du plocka bort de synliga. Träbitar som är under ytan gör ingen skada. Tussar eller långa trådar i jorden kommer från en växt som vuxit på mossen där torv bryts, tuvdun.
- Det kanske ser lite skräpigt ut men är inget farligt, snarare är det bra med lite grövre fibrer i jorden som för in luft i den.
- Normalt siktas tussarna bort.
- De små flugor som flyger runt krukväxterna är med all sannolikhet sorgmyggor.
- De är allmänt förekommande i naturen men dras till doften av färsk jord.
Sorgmyggor dyker ofta upp när man planterat om sina växter. Då kan man misstänka att de kommer med jorden. Inga skadedjur Sorgmyggor dras alltid till ny, färsk jord och förökar upp sig på kort tid – det tar cirka en månad från ägg till vuxen mygga i rumstemperatur.
- Larverna lever av torven i jorden.
- Sorgmyggan är vanlig ute i naturen och kan följa med råvarorna i jorden, men vanligare är att de under lagring i till exempel butiken kryper in i jordpåsen och lägger sina ägg.
- Sorgmyggorna är i och för sig inga skadedjur, men kan vara nog så förargliga.
- Larverna kan äta av växternas rötter och kan i stort antal ställa till skada, särskilt på sådder och sticklingar.
Äldre växter brukar normalt inte påverkas. De fullbildade sorgmyggorna äter inte på växter. Minska på sorgmyggorna Att det blivit vanligare med sorgmyggor i blomjord beror på två saker. Dels blandade vissa tillverkare kemiska bekämpningsmedel i jorden förr för att ta död på myggorna (detta är inte längre tillåtet), dels använder vi nuförtiden mer naturgödsel i blomjordarna.
- Du kan minska på sorgmyggorna genom att hålla jordytan torr så att inte myggorna vill lägga sina ägg där.
- Vattna gärna från fatet och håll växterna åt det torrare hållet en tid.
- Ett alternativ är att täcka jordytan med något material som snabbt torkar upp till exempel lecakulor eller sten.
- Gula klisterskivor som finns i trädgårdsfackhandeln fångar de vuxna myggorna.
Ett annat knep för att fånga sorgmyggorna är att ställa fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel. Helst bör skålen vara gul på insidan. Blandningen lockar till sig myggorna och när de sätter sig på vattnet ramlar de i och drunknar eftersom ytspänningen minskat med diskmedlet.
Det finns biologiska bekämpningsmedel, nematoder och bakterier, som säljs i trädgårdsfackhandeln eller som kan beställas över nätet. De är färskvara och kan tyvärr inte blandas i jorden vid tillverkningen. U-jord och en del andra jordar innehåller hönsgödsel som är ett mycket bra långtidsverkande naturgödsel.
Använder man jorden utomhus brukar det inte synas något men lägger man jorden i krukor inomhus kan det förekomma grå mögeltussar i ytan på jorden. Det är hönsgödseln, som är pelleterad, som när den ligger i ytan börjar mögla. Det är helt naturligt och ett led i nedbrytningsprocessen som gör att näringen blir tillgänglig för växterna.
- Om du vill kan du trycka ner pelletsen under jordytan annars försvinner möglet av sig självt efter ett tag.
- Många växter som vi köper i plantskolan har drivits upp i en kruka med torvbaserad jord.
- Skillnaden är väldigt stor mot markjorden som växten sedan ska planteras i.
- Markjorden kan vara lerig eller sandig, tät eller stenig.
För att få rötterna att söka sig ut i den nya omgivande jorden är det bra att den i viss mån liknar den jord rötterna vuxit i. Blandar man den köpta jorden med befintlig jord så får man en gradvis övergång till den nya jorden, både vad gäller struktur och näringsinnehåll.
Om man bara häller i jord direkt från påsen i planteringsgropen finns det en risk att det blir som en ”kruka i jorden” -och rötterna kommer inte att söka sig ut längre än den näringsberikade luckra jorden från påsen. Det är också stor risk att den befintliga jorden antingen drar ut vattnet ur planteringsgropen eller gör att det blir stående så att jorden alltid är för våt och syrefattig.
Det finns jordar som är avsedda för specifika grupper av växter eller som är bättre lämpade för vissa specifika odlingsförhållanden. Här är några exempel. är det bästa valet till sommarblommor av alla slag. Jorden ger en otrolig blomning i urnor, amplar och balkonglådor.
U-jord är även ett utmärkt val till andra näringskrävande växter som odlas i stor jordvolym t ex tomater. eller orkidékompost är en grov blandning av barkbitar och torv för alla vanliga orkidéer. Den är så grov för att luften kring orkidéernas känsliga rötter ska hållas fuktig men inte mer. ger en rik och varaktig blomning hela säsongen därför att den innehåller rikligt med långtidsverkande näring och har en struktur som gynnar rötterna.
ger lite extra till krävande rosor, jorden är rik på lera samt innehåller extra kalium och tångmjöl. Det främjar bildning av blomknoppar som ger en rik blomning med vackra färger. är en specialjord för surjordsväxter som behöver ett lågt pH-värde för att trivas.
Jorden är gödslad och används som den är vid plantering både ute i kruka. är en specialgödslad jord för odling av alla slags tomater, chili och paprika men även till andra fruktgivande grönsaker. Jorden används främst till odling i krukor och växtbäddar på varma skyddade platser. Jorden är gödslad med extra kalium, kalcium och magnesium för att säkra god smak och kvalitet.
På hösten blir bladen gula och växterna går in i sin viloperiod. Anledningen till att du ska höstgödsla på sensommaren är för att växterna ska hinna ta upp näringen inför vintern. Höstgödsling gör nämligen växterna mer tåliga inför vintern och främjar bildandet av blomsterknoppar till nästa år.
passar till alla växter i trädgården och det är bara doseringen som skiljer. Den bästa tiden att höstgödsla är faktiskt under sensommaren eller tidig höst när växterna fortfarande växer och kan utnyttja näringsämnena. Läs mer, Om orden registrerats hos oss innan klockan 11:00 sker leverans inom fyra arbetsdagar.
Med arbetsdag avses helgfri vardag med undantag för lördagar, julafton, midsommarafton och nyårsafton. Snabbare leverans kan erbjudas, se separat prislista. Våra öppettider är 07:00-16:00. Leveransen ska levereras så nära kunden som möjligt där dragbil med släp kan lossa.
Om dragbilen inte kan lossa vid kaj är det kundens ansvar att ombesörja truck eller annat godkänt fordon för avlastning. När man pratar pH–värdet i en jord handlar det om växternas möjlighet att ta upp näringsämnen. En generell riktlinje är att de flesta växter trivs med ett värde på 5,5-7. För att höja pH-värdet kan man tillsätta kalk.
Att mäta volym på torvbaserad jord är inte helt lätt, eftersom den till största delen består av porvolym antingen fylld med luft eller vatten. Det är därför växterna trivs så bra i den. Säckpackad jord är manglad (dvs luften pressas ut) för att inte jorden ska ta mer transport- och lagringsvolym än nödvändigt.
Förpackningen (eller bulkmaterialet) som ska volymbestämmas vägs, vikten noteras. Vid senare beräkning dras tomemballagets vikt bort. Materialet luckras upp (enligt producentens anvisningar) och man undersöker vilken falldämpare som ska användas. Högst 10 vol% av materialet får stanna kvar i falldämparen. Mätcylindern vägs (lämpligen nollställs vågen med cylindern på), kragen monteras och falldämparen ställs på plats. I portioner om högst 5 liter åt gången fylls burken. Material som stannar i falldämparen hälls ned i cylindern mellan varje ny portion. Sluta när burk och krage är fyllda. Skrapa av kragen, ta av den och stryk därefter av mätcylindern jämns med kanten. Var noga med att inte packa materialet vid avstrykningen. Nu har man en standardiserad volym. Väg denna volym. Vikten divideras med cylinderns kalibrerade volym. Den på detta sätt beräknade volymvikten används för att bestämma volymen i förpackningen vars vikt är känd.
På alla Hasselfors Gardens fabriker arbetar vi rutinmässigt med denna standardmetod och prover tas från varje tillverkningsomgång. Jord och odlingssubstrat innehåller ett brett utbud av jordmikrober. Dessa naturligt förekommande mikrober har många fördelar men det finns några som kan vara skadliga för människor.
- Det är därför viktigt att vara medveten om potentiella risker och skydda sig mot dem vid behov.
- Stelkramp, till exempel, är en vanlig sjukdom som orsakas av en jordmikrob, men som vi kan vaccineras mot.
- För att undvika att bli sjuk är det särskilt viktigt att vara medveten om möjligheten att vaccineras samt att skydda potentiella sår genom att hålla händerna bort från dem och att hålla händerna rena när du arbetar med jord.
Legionella är en bakterie som kan förekomma i jord, kompost och odlingssubstrat och som har orsakat infektioner hos människor genom åren. De flesta som utsätts för bakterien blir inte sjuka, men bakterien kan orsaka lunginflammationsliknande symtom som är viktiga att diagnostisera korrekt.
Medvetenheten om risken för Legionella-infektioner från jord och förbättrade diagnostiska metoder har ökat erkännandet av sjukdomen. Finns Legionella i jorden kan mängden bakterier öka kraftigt när förhållandena blir mer gynnsamma för bakterien. Legionella gynnas av hög värme. Legionella bakterier överförs huvudsakligen genom inandning av damm och aerosoler.
I synnerhet bör riskgrupper som äldre, rökare eller personer med nedsatt immunförsvar helt undvika inandning av jorddamm på grund av eventuell exponering för Legionella-bakterier. Säker hantering av jord berör både yrkesverksamma som arbetar med anläggningsjord och odlingssubstrat samt fritidsodlare som hanterar kompost, trädgårdsjord och påsjord.
Vi avråder från att lagra jordprodukter direkt i solen eftersom detta kan öka temperaturen i förpackningen, vilket kan stimulera bakterietillväxt. Förpackningen ska öppnas försiktigt så att jorddamm inte sprids i ansiktet. Legionella bakterier överförs huvudsakligen genom inandning av damm och aerosoler. Undvik inandning av organiskt damm. Torra jordar bör vattnas med lågt vattentryck före användning för att undvika damm och stänk. Vid bevattning är det en bra idé att använda sprinkler- eller vattenstrålespridningsmunstycke. Är jorden torr i påsen rekommenderar vi att den fuktas i påsen innan hantering. Bakterier såsom stelkramp kan även infektera via sår så tänk på att använda handskar om du har sår på händerna. Undvik att röra sår med smutsiga händer. Det är också viktigt att tvätta händerna efter att ha hanterat jord.
Vi märker våra produkter med hanteringsråd. Dessa säger att produkterna ska förvaras mörkt och svalt och att damm av produkterna inte bör andas in. Dessutom rekommenderar vi alltid att tvätta händerna efter avslutat trädgårdsarbete. Vi deltar också i forskning och kommunikation med andra aktörer och myndigheter inom området.
- Lopyralid är ett godkänt bekämpningsmedel som vanligtvis används vid odling av till exempel sockerbetor och raps.
- Små mängder av klopyralid kan förekomma i restprodukterna från livsmedelsindustrin, varifrån små rester också kan hamna i gödselråvaran som utvinns från dessa restprodukter.
- Produkter för ekologisk odling använder cirkulära råvaror som därför kan innehålla små rester av bekämpningsmedel.
På Hasselfors Garden vill vi vara med och främja hållbar utveckling och hitta lösningar baserade på cirkulär ekonomi. Användbarheten, säkerheten och kvaliteten på våra produkter är av största vikt för oss och vi vill att våra produkter ska göra det enkelt att ta hand om växter.
Utmaningarna i användningen av cirkulära råvaror gäller för hela sektorn och vi, som en ledande aktör inom sektorn, kommer att främja testningen av cirkulära råvaror och se till att industrin sätter tydliga gränser för den mängd bekämpningsmedel som kan finnas i cirkulära produkter. För närvarande finns till exempel inga sådana gränsvärden för klopyralidkoncentrationer i gödningsmedel.
Du kan läsa mer om våra undersökningar och åtgärder gällande klopyralid i dessa artiklar: : Frågor och svar
Vilken jord är bäst att odla grönsaker i?
Grönsaker bäst i jord med lågt pH – Gröna rader Kalka inte jorden om du inte vet att den har väldigt lågt pH. Forskning har visat att grönsaker och de flesta andra växter trivs bäst i en lätt sur jord med ett pH-värde mellan 5,5 och 6,5. Text:
När ska man byta från Såjord?
Omplantering – När plantorna börjar trängas och fått 4-5 blad är det dags för omskolning (omplantering) till större kruka med näringsrik jord. Bredsådda (många frö sådda tillsammans över en större yta) krasseplantor börjar skjuta i höjden och behöver nu mer näringsrik jord. Pluggplantorna till höger är behändiga då de får med sig en intakt rotklump och behöver planteras ut eller omskolas så att den lilla plantan inte slackar av vatten- och näringsbrist.
- Förbered den nya krukan med jord.
- Välj inte en allt för stor kruka av samma skäl som tidigare.
- Vid för stor kruka är risken för övervattning, för mycket vatten i krukan stor.
- Vissa plantor skolas därför om flera gånger innan de sätts på sin slutliga växtplats av just det skälet.
- Till dessa hör t.ex.
- Tomat och chili som brukar skolas om 2-3 gånger.
Vattna igenom jorden i såkrukan först så skonas rötterna vid omplanteringen och jorden släpper lättare från krukan. Använd gärna en prickelpinne till att flytta plantan. Ett mycket smidigt redskap som passar mycket bra för att lyfta upp småplantor ur tråg och pluggbrätten och sedan lätt trycka till rötterna i den nya krukan.
- Sitter plantorna i en kruka kläm lätt på den och luta försiktigt så släpper den ur krukan.
- Håll i bladen, inte i stjälken som lätt kan klämmas sönder eller gå av.
- Om flera plantor sitter tillsammans delas de genom att försiktigt skaka plantan.
- Gyllene regeln är annars att störa rötterna så lite som möjligt.
Tag därför inte bort jord runt rötterna i onödan när du skolar om plantan. Gängliga tomatplantor kortas in genom att hela nedre stjälken planteras under jord. Då utvecklas nya rötter längs stammen. Sätt plantan på samma djup i nya krukan eller på sitt slutliga växtställe som den stod i såkrukan. Undantag är tomat- och chiliplantor som tål att planteras djupare och dessutom kan bilda nya rötter från stammen.
Nu uppstår lätt akut platsbrist, plötsligt tar småttingarna tio gånger så stor plats och vill stå svalt och ljust. Om möjligt är placering i ett rum med 15-18 grader att föredra. Annars får man kompensera med mer ljus för att undvika gängliga plantor. Efter ett par veckor kan de små plantorna börjar gödslas med specialnäring som är skonsam mot frösådder och sticklingar men samtidigt har ett brett näringsinnehåll,
Formulex kan man använda både för att vattna plantorna, men näring kan också tillsättas genom att bladgödsla, dvs spraya näringen över bladen. Ett effektivt sätt som som växten snabbt tar till sig.
När används Såjord?
Används främst till förökning av växter med frön och sticklingar Naturgödslad såjord går även att använda till omplantering av kaktusar, fetbladsväxter (succulenter) och andra långsamt växande krukväxter. Så små fröer ytligt, större frön sätts djupare i jorden. Fukta sådderna genom att duscha jorden lätt.
Vad är det för skillnad på Såjord och blomjord?
Förklaring på vad som skiljer olika slags jordar för trädgårdsodling Det är viktigt att veta vilken jordtyp man har att odla i. Sandjorden till vänster blir fort varm och är lättarbetad men håller vatten och näring dåligt. Till höger den tunga lerjorden som är näringsrik och håller vatten men kan slamma igen vid regn och få en typisk krackelerande ytskorpa.
- Det hindrar man genoma att täcka marken med växtrester, så kallad täckodling.
- Börja med att ta reda på vilken typ av jord du har i trädgården.
- Sandjorden har en lös struktur som rinner igenom fingrarna när den är torr.
- Motsatsen är lerjorden som håller ihop, om den fuktas kan den rullas ut i handen till en liten tunn ”mask” eller till och med tråd om den är riktigt fin.
De flesta jordar är en mix men med dominans åt ena eller andra jordarten. Mager jord betyder näringsmässigt mager. Det gäller generellt för rena sandjordar, som inte har förmåga att binda partiklar som kan hålla kvar varken näring eller vatten. Men så fort sandjordar berikas med mullämnen (organiskt material) blir de fantastiskt produktiva eftersom de är varma och mullämnen kan hålla kvar både fukt och näring, även om näringen till en början behöver tillsättas i form av gödsling.
Lätt jord betyder att den är lätt att bearbeta, ofta en sandblandad jord eller en mullrik, torvbaserad jord. Tung jord är en näringsrik, men svårbearbetad jord som lera. Den kan å andra sidan hålla mycket vatten. För att göra den brukbar höjer man mullhalten med tillskott av växtrester som gräsklipp och lövkompost.
Torr är en jord som är dålig på att hålla vatten. Det gäller generellt sandjordar, men kan också drabba torvjordar. Blir torv helt uttorkad har den sedan svårt att ta till sig fukt. Det finns en djungel av odlingsjordar för hobbybruk i påsar. Generellt är det följande typer som används/behövs: : en näringsfattig, lätt och porös jord som består av sand uppblandad med torv som håller fukten.
- Aktusjord har ungefär samma mix, men med lite grövre grusstruktur.:.
- En näringsrik, mullrik jord.
- En bra kvalitetsjord håller strukturen bra under hela odlingssäsongen och har därför lite grövre struktur.
- Den ska också ha långtidsverkande gödning som främjar blomning och därför är rik på kalium och fosofr men har mindre kväve som främjar skottillväxt.
Denna jord funkar för alla växter som man vill ska blomma och bära frukt som tomater, bönor, ärter och chili. : en mullrik jord som innehåller lite lera och näring som fosfor och kalium som främjar blomning. Frukt- och bärjord : samma som rosjord. : en mullrik jord som är rik på torv för att hålla ett lågt pH.
: En mullrik, näringsrik jord som innehåller mer kväve än blomjorden och som därför lämpar sig för grönsaker som ska växa vegetativt som sallat, spenat, kål och mangold. kan du läsa mer om växtnäring och olika jordar.Lycka till! Hälsar Karin
Text av: Karin Elmberg, 2018-05-18 : Förklaring på vad som skiljer olika slags jordar för trädgårdsodling
Hur planterar man om plantor?
Omplantering – så lyckas du Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre.
Vattna växten innan du ska plantera om. Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten. Ta växten ur krukan och ta bort en del av den gamla jorden och vissna rötter. Sätt växten i den nya krukan och fyll upp med jord runt om, vattna och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta tre till fyra veckor efter omplantering innan ny näring tillförs.
Hur många plantor per dag sätter man?
I dag börjar feriejobbare över hela Norr- och Västerbotten att plantera skog. Sveaskog, inklusive affärsområdet Svenska Skogsplantor, har som mål att få ner 60 miljoner plantor i markerna under maj-september. Sveaskog är Sveriges största skogsvårdare och Sveaskog sår, självföryngrar och planterar miljontals plantor varje år på egna skogsmarker och för privata skogsägare.
- I dag började skolungdomar i åldrarna 15–18 år att plantera skog i Långträsk, utanför Piteå.
- Många satte sin allra första planta i strålande solsken och i 27 graders värme.
- Roland Eklund, en av Sveaskogs entreprenörer är glad när han ser ivern hos de unga sommarjobbarna – De är 15 unga hungriga trädplanteringsaspiranter som för första gången ska plantera skog.
Två har vi skickat på ackordsuppdrag en bit längre bort, de har planterat skog tidigare. De övriga går på tim-tid så att de inte ska bli för stressade på sin första dag. Det är ju riktigt bra väder i dag jämfört med något år då vi hade snöbyar. Så allt känns toppen.
- Sveaskog är överväldigade av det stora intresse som funnits för att vara med och sätta vårens plantor.
- Idag bedömer Sveaskog att det är över 150 nya plantörer från den svenska arbetsmarknaden som kommer att sätta plantor i verksamheten.
- Johanna Häggström gör sin första dag som skogsplantör.
- Hon tänker göra militärtjänstgöring och ser skogsplanteringen som ett bra fystest.
– Det har börjat bra, fint väder och bra handledare. Hittills så känns det inte så tungt men det är väl i morgon det kommer att kännas i armarna och benen. Ludvig Nyberg är inne på sitt tredje år skogsplantering. De första två åren planterade han skog men i år är han arbetsledare och kör även den minibuss som hämtar upp sommarjobbarna. Han tycker att Johanna är ovanligt snabb och beskriver att lära sig plantera skog är som att lära sig att cykla.
Om du en gång lärt dig så sitter det kvar för resten av livet. – Jag tycker att det är roligt att vara i skogen och är van att vara det men för de som gör detta för första gången kan det ju vara väldigt tungt, säger Ludvig Nyberg. I år har intresset varit större än vanligt. Roland Eklund, entreprenör för Sveaskog, har till och med fått säga nej till sökande.
Han hoppas på att de som planterar i år vill komma tillbaka nästa år också. – Som nybörjare planterar du cirka 1 700 plantor per dag. När du har fått upp farten så ligger du på uppåt 3 000 plantor per dag. Eftersom de jobbar på ackord så kan då lönen bli mellan 100 och 200 kr i timmen. Sedan effekterna av covid-19 blev uppenbara i slutet på mars har ett stort omställningsarbete genomförts av Sveaskog och av de cirka 45 entreprenörer som genomför planteringen. I Jämtland och Västerbotten handlar det om drygt 12 miljoner plantor och i Norrbotten om cirka 18 miljoner plantor som entreprenörerna och de egna arbetslagen ska få ner i marken.
I Roknäs utanför Piteå har raderna börjat att fyllas med plantor. Roland Eklund tycker att de unga sommarjobbarna är ivriga på att lära sig. – Från början är det helt enkelt att de ska lära sig var planteringsraderna är. Det är inte helt lätt för någon som aldrig planterat skog. Sedan är det kepan på, en vattenflaska i handen och en stor matsäck.
Det du äter och dricker i dag ser till hur orken är i morgon. Det är en chock för många att det är så fysiskt och psykiskt krävande. – Jag har ju ett grymt tävlingssinne så mitt mål är att vara snabbare och plantera mer än vad brorsan gjorde när han planterade skog, säger Johanna Häggström och stoppar in en till planta i röret som raskt åker ner i backen. Varje år sätter Sveaskog, inklusive affärsområdet Svenska Skogsplantor, ungefär 60 miljoner plantor. Det engagerar mer än 1 000 personer. Ett viktigt led i Sveaskogs skogsvårdsarbete är plantering. Genom att sätta tre nya plantor för varje träd som avverkas säkerställer Sveaskog att det finns skogar som är rika på både hållbar råvara, arter och upplevelser även i framtiden.
När ska man skola om?
När dina plantor börjar stå trångt är det dags att omskola, plantera om dem i större krukor med lite mer näringsfylld jord. När fröerna grott och plantorna vuxit till sig så att de börjar stå trångt i krukan är det dags att plantera om dem i större krukor.
Kan man plantera i kall jord?
Vinterså i kall jord – Även om sådden sker på vintern, börjar groning och tillväxt först när temperaturen stiger tillräckligt till plussidan. Så fröna en vacker vinterdag så att vinden inte blåser bort fröna. Så fröna i jorden som vid vanlig sådd. Täck fröerna med lite ny jord, till exempel Hasselfors Garden P-jord,
- Omprimera jorden lätt ovanpå sådden.
- Skotta gärna lite snön ovanpå så att vinden inte blåser jorden med fröna från den frusna marken.
- Sådderna får tillräckligt med fukt när vårsolen smälter snön.
- Vill du skynda på groningen kan du skydda såplatsen med till exempel ett plastskydd eller ett gammalt fönster.
Under locket stiger temperaturen snabbare och locket fungerar som ett miniväxthus. Såraderna kan märkas med t.ex. sand så att raderna syns tydligt innan de gröna skotten kommer upp. Märk även med namnskyltar så att du kommer ihåg vad du odlat och var.
Täck sådden med snö som smälter och vattnar jorden efter behov när vädret blir varmare. På så sätt behöver du inte övervaka sådden varje dag, som när du förodlar plantor inomhus. Tips: Vill man få en tidigare skörd kan man så fröna tätare än vid instruktionerna och gallra ut och äta upp skörden efter hand.
Vilken jord till Kallsådd?
Sådd i plastlåda – Det första du gör är att ta fram lådor eller krukor och ser till att de har ordentligt dränage. Det vanligaste felet är att överloppsvatten inte slipper bort och din sådd drunknar. Så se först och främst till att dina kärl har hål i botten.
Vilken typ av odlingskärl du använder har ingen större betydelse. Du kan använda askar från minitomater, vindruvor, champinjoner, malet kött eller lösgodisaskar från butiken, bara för att nämna några exempel. När det kommer till vilken jord du ska använda beror det lite på vad du sår. En del frön gror helt enkelt inte om jorden är för kraftigt gödslad eller för grov, och då kan du lyxa till det med finare så- och plantmylla.
I princip ska det som går att vinterså också tåla helt vanlig trädgårdsjord. Har du tur finns det en hårdvaruhandel i din närhet som tänkt på det här och tagit in jordsäckar att tina i värmen (Bor du i Nykarleby har du en sån!). På hösten kan också skyffla din egen trädgårdsjord i säck och använda av den till vintersådd.
Nu fyller du dina lådor med jord och sår dina frön. Som vanligt löns det att inte så alltför tätt fastän det är lockande. Rötterna trasslar ihop sig och det blir svårare att dela på plantorna vid utplantering. Trust me. Lådorna ställer du (obs! utan lock) i skuggigt läge och lägger snö på jorden. Skuggan skyddar sådderna från den starka vårsolen och från att torka ut.
När det blir varmare kommer snön att smälta och vattna din sådd. Du kan ”vattna” med mer snö när det börjar se torrt ut i dina lådor, men kom för allt i världen ihåg att ha dräneringshål undertill för att förhindra att sådden drunknar.
Om du vill att sådderna ska gro snabbare kan du sätta dem i en större plastlåda med vädringshål, men då tycker jag att risken för att plantorna fryser också är större om det kommer frostnätter. När plantorna växt till sig och känns hanterbara, i maj-juni någon gång, delar du dem försiktigt och planterar ner dem där du vill ha blommor i sommar. Använd vilka lådor och askar som helst, men ställer du dem utomhus där naturen sköter bevattningen måste de ha dräneringshål i botten
Kan man så i planteringsjord?
Publicerad: 28 dec 2009, kl 10:06 Varför ska man så i speciell såjord? Kan man inte ta vilken jord som helst? Svar: I princip kan man så i vilken jord som helst, men såjord ger bäst resultat. Den är sandblandad, sparsamt gödslad, fri från ogräsfrön och framför allt sjukdomsfri.
- Sanden gör jorden väldränerad och luftig så att fröna inte ruttnar och de små groddplantornas rötter får en syrerik miljö där de kan utvecklas optimalt.
- Att såjord är sparsamt gödslad gör att riskerna för angrepp av svampsjukdomar på jord och småplantor minimeras.
- Att jorden är fri från ogräsfrön innebär att de små plantorna slipper konkurrera om utrymme och näring.
Allra viktigast är det med såjord om man sår inomhus eller i växthus, eftersom miljön där är extra utsatt. Den jord som står närmast till hands som alternativ om butiken inte har såjord, är kaktusjord.
Hur får man kraftiga plantor?
Hur – Fyll en kruka med blomjord och gör en grop i jorden för plantan. Har du sått i briketter flyttar du över dem med plantorna i den nya krukan, har du sått i såjord flyttar du över plantan försiktigt så att inga rötter skadas. Fyll på med ett lager jord och vattna.