Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Ska Man Plantera Om FröN?

Omplantering – När plantorna börjar trängas och fått 4-5 blad är det dags för omskolning (omplantering) till större kruka med näringsrik jord. NR Ska Man Plantera Om FröN Bredsådda (många frö sådda tillsammans över en större yta) krasseplantor börjar skjuta i höjden och behöver nu mer näringsrik jord. Pluggplantorna till höger är behändiga då de får med sig en intakt rotklump och behöver planteras ut eller omskolas så att den lilla plantan inte slackar av vatten- och näringsbrist.

 • Förbered den nya krukan med jord.
 • Välj inte en allt för stor kruka av samma skäl som tidigare.
 • Vid för stor kruka är risken för övervattning, för mycket vatten i krukan stor.
 • Vissa plantor skolas därför om flera gånger innan de sätts på sin slutliga växtplats av just det skälet.
 • Till dessa hör t.ex.
 • Tomat och chili som brukar skolas om 2-3 gånger.

Vattna igenom jorden i såkrukan först så skonas rötterna vid omplanteringen och jorden släpper lättare från krukan. Använd gärna en prickelpinne till att flytta plantan. Ett mycket smidigt redskap som passar mycket bra för att lyfta upp småplantor ur tråg och pluggbrätten och sedan lätt trycka till rötterna i den nya krukan.

 1. Sitter plantorna i en kruka kläm lätt på den och luta försiktigt så släpper den ur krukan.
 2. Håll i bladen, inte i stjälken som lätt kan klämmas sönder eller gå av.
 3. Om flera plantor sitter tillsammans delas de genom att försiktigt skaka plantan.
 4. Gyllene regeln är annars att störa rötterna så lite som möjligt.

Tag därför inte bort jord runt rötterna i onödan när du skolar om plantan. NR Ska Man Plantera Om FröN Gängliga tomatplantor kortas in genom att hela nedre stjälken planteras under jord. Då utvecklas nya rötter längs stammen. Sätt plantan på samma djup i nya krukan eller på sitt slutliga växtställe som den stod i såkrukan. Undantag är tomat- och chiliplantor som tål att planteras djupare och dessutom kan bilda nya rötter från stammen.

 • Nu uppstår lätt akut platsbrist, plötsligt tar småttingarna tio gånger så stor plats och vill stå svalt och ljust.
 • Om möjligt är placering i ett rum med 15-18 grader att föredra.
 • Annars får man kompensera med mer ljus för att undvika gängliga plantor.
 • Efter ett par veckor kan de små plantorna börjar gödslas med specialnäring som är skonsam mot frösådder och sticklingar men samtidigt har ett brett näringsinnehåll,

Formulex kan man använda både för att vattna plantorna, men näring kan också tillsättas genom att bladgödsla, dvs spraya näringen över bladen. Ett effektivt sätt som som växten snabbt tar till sig.

När ska jag plantera om mina frön?

Omplantering – När fröerna grott och plantorna vuxit till sig är det dags att plantera om dem i större krukor. Det kallas för omskolning eller prikling. Ett tips är att försiktigt bryta loss plantorna en och en och därefter sätta ner de i ny jord, nu ska en kraftigare gödslad jord användas. NR Ska Man Plantera Om FröN

När ska man skola om frön?

Omskola frösådda plantor NR Ska Man Plantera Om FröN Några veckor efter första sådden börjar groddplantorna anta sin framtida form, om än i miniformat. De första karaktärsbladen vecklas ut och i samband med det kan du räkna med att rötterna spirar under jord. Det börjar bli dags att tänka på omskolning av plantorna.

Omskola när de första karaktärsbladen har bildats.Välj en lite större kruka än den som fröet har grott i.Fyll nya krukan med lucker, näringsrik jord.Plantera fröplantan lite djupare i den nya krukan.Odla vidare på en ljus och sval plats.

När du sådde dina fröer användes små krukor eller pluggar och näringsfattig såjord, eftersom fröet innehåller all näring som behövs i början. Läs mer om första delen av sådden i och

See also:  NR Plantera Tomater I VäXthus?

Hur ska frön planteras?

Stratifiering av fröer – Frö till vedartade växter ligger ibland i djup dvala. För att häva detta stadium krävs stratifiering, vilket sker i två steg: Först ska fröerna suga upp vatten. Därefter genomgår de en kylperiod. Stratifieringen bör tidsanpassas så att fröerna blir färdiga för sådd enligt vad som anges på fröpåsen.

Använd en bas av finsiktad sand, finsållad torv eller vermikulit. Tillsätt kokt, avsvalnat vatten, så mycket som stratifieringbasen kan suga upp. Ta ca 1 dl basmassa per fröportion. Blanda i fröerna i basmassan och lägg allt i en tät plastpåse. Förslut påsen och märk noga med vilken frösort den innehåller samt startdatum för stratifieringen.

Låt påsen ligga i rumstemperatur i 5–6 dagar för att fröerna ska suga till sig vattnet. Placera sedan påsen i kylskåp under 5–8 veckor om inget annat anges på fröpåsen. Skaka om och kontrollera innehållet regelbundet, utan att öppna påsen, minst en gång per vecka.

Efter angiven tid är det dags att så. Bred ut massan med fröerna på den genomfuktade jordytan. Så helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus.

Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Om fröerna skulle gro under stratifieringen avbryts behandlingen omgående och fröerna sås enligt ovan. Man kan även så fröerna på hösten utan stratifiering.

Måste man ha Såjord till frön?

Måste jag använda såjord? – Nej, däremot är det större chans att lyckas med sådden om du använder särskild såjord, Denna jord är snällare mot fröet som lätt kommer igång att gro. Blomjord fungerar också, men för mycket näring i jorden när du sår frön kan göra att fröer gror långsammare.

Hur ofta ska jag vattna mina frön?

Vattna lite varje dag – När fröerna sedan är i jorden är det en bra regel att försöka vattna varje dag, till dess fröerna börjar gro. Det är inte säkert att du kommer lyckas pricka in varje dag ändå, men med den ambitionen blir det ändå mer ofta än om du tar det på studs.

Hur länge ska frön ligga i blöt?

Blötlägga – Nötter, frön och mandlar behöver ofta blötläggas innan de konsumeras. Detta för att de innehåller fytinsyra vilket är ett naturligt ämne i nöten som skyddar den från att inte förstöras innan den har hamnat i jorden där den ska börja gro. Fytinsyran hindrar således även att näringsämnen kan tas upp från de som äter nötterna eller fröna.

Genom att blötlägga nötter och frön imiteras det naturliga förloppet där fröet ligger i jorden och gör sig redo för att börja gro. Genom blötläggningen släpps enzymhämmare ut och näringsämnena aktiveras och på så sätt kommer vi åt näringen som finns lagrad inuti dem. Blötläggningen gör även att nötter, frön och mandlar blir mer lättsmälta för vår mage och tarmar.

Vissa nötter kräver längre blötläggning än andra. Cashewnötter behöver inte lång tid medan mandel gärna kan ligga över natten. Pistage, paranötter, macadamia eller pinjenötter behöver däremot inte blötläggas alls. Gör så här:

Skölj nötterna Lägg dem i en skål, gärna i glas och täck nötterna med vatten. Byt gärna vatten någon gång under själva blötläggningen – dock inget måste! Låt dem ligga i blöt så länge du kan, gärna över natten. Men blir det bara i en timme så är det i alla fall bättre än ingenting. Hinner du inte blötlägga dem alls så är det inte hela världen – du får bara inte i dig alla de nyttiga näringsämnena som nöten eller fröet egentligen har.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor?

Kan frö gro i mörker?

Forummeddelande (Meddelandet stngs automatiskt om 2 sekunder)

20-03-2012, 20:47 Lnk hit: #1
Medlem Antal inlgg: 12 Medlem sedan: 16-03-2012 Medlem nr: 75 639 Hur ska man veta vilka frn som r ljus- och vilka som r mrkergroende? Jag tycker inte jag sett ngra uppgifter om det p de frpsar jag haft. Eller innebr det helt enkelt bara att de frn som ska tckas med jord r mrkergroende, och de som ss utan att tckas r ljusgroende? Nybrjare Redigerat av Rosino : 20-03-2012, 21:04

table>

20-03-2012, 21:56 Lnk hit: #2
Medlem Antal inlgg: 3 419 Medlem sedan: 21-01-2005 Medlem nr: 4 901 Tror att du inte behver oroa dig, s smningom gror det iaf. Vilka frer r det frgan om frresten?

table>

Eva 33c 20-03-2012, 22:11 Lnk hit: #3 Gster Frer som mste ha mrkt fr att gro r rtt ovanliga, kommer nte p nt exempel p rak arm. Dremot r det vldigt mnga som gror bttre om de fr ljust, och fr vissa r det absolut ndvndigt. Jag sr allt (som jag frkultiverar inne allts) ytligt, tcker bara med lite vermiculit fr att hindra att frerna inte torkar ut s ltt. Om det inte str uttryckligen p psen att ett fr mste mrkt el ljust fr att gro s gr det bra vilket som. Generellt kan man sga att sm frer oftast vill ha ljust medan strre tmisntone tl mrker. Och ljust betyder just ytlig sdd, inte direkt belysning ndvndigtvis. Det finns en del kllor p ntet man kan konsultera tex Tom Clothier Jelitto som har srd till alla arter de sljer. Det finns fler stllen ocks men dessa tv rcker lngt tycker jag. Redigerat av Eva 33c : 20-03-2012, 22:14

table>

21-03-2012, 07:56 Lnk hit: #4 Medlem Antal inlgg: 12 Medlem sedan: 16-03-2012 Medlem nr: 75 639 CITAT (CillaM @ 20-03-2012, 22:56) Tror att du inte behver oroa dig, s smningom gror det iaf. Vilka frer r det frgan om frresten? Det var mest i allmnhet jag undrade, men jag lste nnstans att smultron ska gro mrkt. Jag har stt bl.a. paprika, tomater och smultron. Tack E va 33c fr lnkarna!

table>

Eva 33c 21-03-2012, 08:19 Lnk hit: #5 Gster Smultron och mrker vet jag ocks har diskuterats, men min erfarenhet sen mnga r r att de gror bra ytligt sdda utan speciell mrker tckning. Tomater och paprika likas.

table>

21-03-2012, 09:21 Lnk hit: #6 Medlem Antal inlgg: 12 Medlem sedan: 16-03-2012 Medlem nr: 75 639 CITAT (Eva 33c @ 21-03-2012, 09:19) Smultron och mrker vet jag ocks har diskuterats, men min erfarenhet sen mnga r r att de gror bra ytligt sdda utan speciell mrker tckning. Tomater och paprika likas. Lter bra, d kr jag p det – tack!

1 anvndare lser den hr trden just nu (1 gster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar):

/td>

/td>

Kan man så frön i planteringsjord?

Jag skulle vilja veta på vilket sätt såjord är bättre än annan jord? Jag har odlat sedan 60-talet och jag har försått till exempel tomater och gurka för utplantering i växthus och trädgårdsland. Jag har alltid använt trädgårdsjord och det har gått bra.

 • Växter som självsår sig har ju ingen såjord.
 • /Undrande amatör Svar: Håkan Asp, docent i trädgårdsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger att de allra flesta frön går att så i vanlig planteringsjord, de kommer oftast fint i vilket fall som helst.
 • Vitsen med såjord är att den ger en bättre rotutveckling, vilket ger plantan en större chans att etablera sig då den planteras om i marken eller i en kruka.

Såjord optimerar alltså chanserna för en god etablering. Håkan Asp förklarar att det dels beror på att såjorden genom att vara sandblandad är mindre kompakt, vilket gör det lättare för rötterna att tränga igenom materialet. Dels så beror det på att såjorden är mer näringsfattig, vilket gör att rötterna bli längre i sin jakt på näring.

Kan man odla i vanlig jord?

Gödsel och jordförbättring – Oavsett hur bra jord du har märks det när de viktigaste näringsämnena sinar. Då växer dina odlingar långsammare, du får färre blommor och bladen bleknar. Du kan undvika att detta händer genom att tillföra näring. Näring kan du tillföra i form av gödsel och olika typer av jordförbättring.

 1. Granngården har ett brett sortiment av gödsel som maskgödsel, gräsmattegödsel och trädgårdsgödsel.
 2. Som jordförbättring kan du använda all typ av organiskt material.
 3. Gödsel Beroende på din odling kan du också använda en färdig blandning som till exempel Granngårdens trädgårdsjord.
 4. I vissa fall kan du också använda planteringsjord och specialjord som rosjord som jordförbättring.

Ett tips är att titta på säckarnas innehållsdeklaration- Där står det vad jorden innehåller och hur mycket gödsel som är tillsatt. Jordens ledningsförmåga ger en signal om hur mycket lättillgänglig näring som finns i jorden.

När kan jag plantera ut mina plantor?

Sommarblommor vill ut – De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni.

Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn.

Olika typer av dukar och väv kan skydda växterna mot kyla, vind och stark sol.

När ska man plantera om luktärt?

Direktså eller förodla luktärt – Det går att direktså luktärter utomhus. Vänta tills risken för frost är över och jordtemperaturen är minst 12 grader. Håll ca 10 cm mellan plantorna och gallra till ett avstånd på ca 20 cm. För att få tidigare blomning brukar vi välja att förodla.

En bra tid att så inomhus är feb-april, beroende på odlingszon. Beräkna sådden till 5-7 veckor innan plantorna ska ut i landet. Som många frön gror luktärten lite kvickare ifall de läggs i blöt. Men det räcker med 2-3 timmar för att mjuka upp ärterna. Ligger de för länge i vatten är risken att de börjar mögla.

Luktärtens rötter är lite känsliga. Vi tycker att det är smidigt att förodla i tomma toapappersrullar. Vi klipper ett par skåror i ena änden och viker till en enkel botten. Sen grundar vi med planteringsjord och har såjord i övre tredjedelen. På så sätt får luktärterna en näringsskjuts när plantan blivit stor nog att behöva det.