Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Ska Man Plantera Om OlivträD?

Samma jord som hemma – Du ska plantera om olivträdet ungefär vart tredje år. Då behövs en speciell, lerhaltig och nästan lite sandig medelhavsjord som påminner om jorden på varmare breddgrader. När du planterar om olivträdet ska du välja ut en kruka som är tillräckligt stor och som har hål i botten.

När ska man plantera om olivträd?

Våren är bästa tiden på året att plantera om sitt olivträd. – Ungefär vartannat, var tredje år är ett lagom intervall för omplantering av sitt olivträd. Ge då trädet en lite större kruka och ny jord. Tänk på att alltid välja en kruka med hål i botten så överblivet vatten kan rinna ut. NR Ska Man Plantera Om OlivträD

Kan man plantera olivträd i vanlig jord?

Olivträdet trivs i de flesta typer av jordar, både lerjord och sandjord. Det viktigaste är att där finns tillräckligt med näring i jorden och att den inte är för blöt. Tips är att blanda lera med trädgårdsjord. Då kommer trädet att trivas. Det finns även färdiga jordblandningar till medelhavsväxter att köpa, som oftast går under namnet medelhavsjord.

  Hur ska man plantera olivträd?

  Olivträd Olivträd kallas ”hälsans träd” och kan bli väldigt gamla, världens äldsta olivträd är 3000 år och växer på Kreta. I medelhavet är olivträd ett viktigt inslag i naturen eftersom de ger skugga, frukt och ved. Inte bara frukten utan även olivens blad är välgörande för hälsan, t ex har de en antibakteriell effekt.

  Olivträdet är ett städsegrönt träd som är van vid ett milt klimat med varma nätter och mycket sol. Den växer i kalkrik, torr och mager jord, och tål några minusgrader vid enstaka tillfällen. I vissa delar av södra Sverige kan man faktiskt plantera olivträd utomhus, de bör då planteras som färdigvuxna eftersom de då tål minusgrader lite bättre.

  Vårt klimat är dock inte optimalt för olivträd, så om vi ska få den att trivas får vi ge den lite extra omsorger. När trädet är kring fem år börjar olivträdets små vita blommor att bilda frukt, och om du har olivträd inomhus får du hjälpa till att befrukta blommorna med en liten pensel.

  • Under vintern eller vid uttorkning kan olivträd tappa en del blad för att spara energi, de kommer tillbaka på våren/vid vattning.
  • Om du är orolig att plantan har dött, skrapa lite med nageln på en gren, om det är grön färg under så lever veden.
  • Den går att återuppliva med vattning, gödsling och omplantering, och genom att ställa ut den på sommaren.

  Olivträd trivs utomhus på sommaren eftersom det är mycket ljus och högre luftfuktighet. Det är knepigare att få till en bra vintermiljö för olivträd (precis som för andra medelhavsväxter), här är några saker man kan ska tänka på för att den ska trivas bättre.

  Olivträd som växer inomhus behöver stå i ett ljust rum med hög luftfuktighet, därför ska de inte stå vid ett element. Kronan på olivträdet behöver en dusch 1-2 gånger i veckan, men duscha inte direkt på bladen. Olivträdet ska vattnas rejält, och låt jordytan torka upp mellan vattningarna. Håll rummet svalare på vintern, till exempel genom att hålla ett fönster lite öppet.

  Ljusbristen är det svåraste för olivträd att klara av på vintern, så ha gärna en extra växtbelysning även om trädet står vid ett fönster. Ju varmare rum, ju mer belysning trädet behöver. Bäst övervintrar olivträdet på en inglasad balkong eller växthus där det inte blir för kallt, eller i ett uterum som hålls mellan 5-12 grader varmt.

  1. Det viktiga är att utrymmet är välventilerat, ljust, kallt och frostfritt.
  2. Vattna trädet mer sparsamt på vintern, och gödsla inte.
  3. Om du bor i zon 0-1 och har en solig och vindskyddad plats i trädgården kan du testa att plantera ut ditt olivträd (om du har en i större storlek).
  4. På våren när ljuset kommer tillbaka är det dags att plantera om mindre olivträd.

  Större träd behöver man inte plantera om lika ofta. Välj en kruka som är ungefär lika stor som kronan, så har rötterna plats att breda ut sig. Plantera trädet i, som är sandig och innehåller lera. Ungefär en månad efter omplantering kan du börja gödsla ditt olivträd med,

  • Nu kan du även beskära ditt olivträd.
  • Vill du ha ett buskigare och mer vildvuxet utseende kan du vara sparsam med beskärning och bara ta bort torra grenar.
  • Olivträdet skickar ut mycket nya sirliga grenar som ger ett rufsigt intryck.
  • Vill du ha ett striktare, mer skulpturalt utseende kan den beskäras ganska hårt till den form du vill ha.

  Vänj olivträdet vid utomhusmiljön på våren, ställ i skugga dagtid, eller täck med skuggväv för att skydda mot solens brännande ljus. När den är avhärdad ska olivträdet stå i full sol. Använd olivkvistar som stomme i sommarblomkransar! : Olivträd

  Hur lyckas man med olivträd?

  Olivträd – Fakta & skötselråd för Olivträd | Interflora Blomfakta Skapa din egen medelhavsoas med olivträd som ger en härlig exotisk känsla. Olivträdet kallas också för hälsans träd, vilket är ytterligare en bra anledning till att ha minst ett olivträd hemma.

  • Latinskt namn: Olea europaeaVäxtfamilj: Syrénväxter Här får du några tips som får ditt olivträd att trivas både sommar som vinter.
  • Läge: Om du ska ha den utomhus bör du placera trädet på en solig och vindskyddad plats.
  • Temperatur: Du kan ställa ut ditt olivträd i mitten av maj, när det inte längre är frost på nätterna.

  Vill du ställa ut det tidigare kan du ställa ut det dagtid och sedan ta in krukan under natten. Vattning: Ge ditt olivträd en jämn vattning under sommarhalvåret. Ju varmare den står desto mer vatten behöver den. Näring: Olivträdet kan under sommaren behöva näring specialanpassad för medelhavsväxter.

  Omvård: Ställ in trädet till vintern och förvara det svalt. En inglasad altan eller balkong där det är ljust och kallt (men inte frost) är en lämplig plats. Olivträdet behöver stå svalt för att en det ska få en bra blombildning. Vattna trädet mycket sparsamt under vinterhalvåret. Plantering: Vid omplantering ska du använda en lerhaltig jord, gärna speciellt anpassad medelhavsjord.

  Olivträd växer vilt i Medelhavsregionen och kan bli över 1000 år gamla. Trädet känns ofta igen på sina smala gråaktiga blad. Framåt våren får de små vita, doftande blommor som sedan utvecklas till frukter, oliver. I medelhavsområdet räknas olivträdet som den allra viktigaste nyttoväxten.

  Hur mycket kyla tål ett olivträd?

  Vinterförvara olivträd – Olivträdet är förhållandevis tåligt vad gäller kyla och klarar några minusgrader. Det behåller de flesta bladen och hanteras i stort sett på samma sätt som citrusträden under vintern. Temperatur: 5-12 grader Ljus: Även olivträdet mår bra av extra ljus under vintern.

  Vad gödslar man olivträd med?

  Vattning och gödsling I kruka bör rotklumpen torka upp lätt mellan vattningarna, men inte stå torr. Var väldigt noga med att fylla på med vatten under varma och torra perioder. Om olivträdet blir för torrt, fäller växten en del blad. Gödsling sker med speciell olivträdsnäring eller med citrusnäring.

  Hur många år kan ett olivträd bli?

  Systematik Domän Eukaryoter Eukaryota Rike Växter Plantae Division Fröväxter Spermatophyta Underdivision Gömfröväxter Angiospermae Klass Trikolpater Eudicotyledonae Ordning Plisterordningen Lamiales Familj Syrenväxter Oleaceae Släkte Olea Art Olivträd O. europaea Vetenskapligt namn § Olea europaea Auktor Linné Utbredning Hitta fler artiklar om växter med Växtportalen Växtindex

  Olivträd Olivträd ( Olea europaea ) är ett träd vars frukter är oliver, som bland annat används för att framställa olivolja, Själva ordet olja ( grekiska elaion ) är för övrigt en avledning till oliv (grekiska elaiá ). Blommorna som sitter i bladvecken är små, vita och väldoftande.

  De saknar nektar, och lockar alltså inte insekter som pollinerare. Pollineringen sker i stället med vindens hjälp. Inte förrän det nyplanterade trädet blivit 5 år gammalt börjar det bära frukt, Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver per år, när det är som bäst. Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt.

  Världens äldsta olivträd är 3000 år gammalt och finns på Kreta, Olivträd är en förmögenhetstillgång. Exempelvis på Cypern förekommer det att olivträden har en ägare – i en olivlund kan det vara flera ägare till individuella träd – och marken träden växer på en annan ägare.

  Vid tomtköp räcker det alltså inte att köpa bara marken, utan varje individuellt olivträd, som står på tomten, måste köpas av dess individuella ägare, I antikens Grekland var olivträden heliga och man fick varken hugga ner eller bränna dem. Olivträ har en gulrödbrun färg och är ådrat i ett oregelbundet mönster som gör träslaget eftertraktat för finsnickeri,

  Det används ofta till svarvning av diverse konstföremål.

  Hur ofta ska man vattna olivträd i kruka?

  Vattning av olivträd i kruka – Under sommarhalvåret ska du ge olivträdet jämn vattning. Ju varmare och torrare det är desto mer vatten behöver det så klart. Du kan vattna rejält och sedan låta det torka upp mellan vattningarna. Det kan också vara så att trädet behöver specialanpassad näring för medelhavsväxter.

  När ska man klippa ner olivträd?

  Beskära olivträd – så gör du Olivträd är seglivade och tåliga. Det äldsta olivträd man känner till är över 3000 år gammalt och växer på Kreta, men normal livslängd är runt 1500 år. I sin rätta miljö blir ett olivträd mellan 5 och 12 meter högt, men här i Norden blir det avsevärt lägre och det växer långsamt.

  Kan man klippa ner olivträdet?

  Växterna vaknar ur sin vinterdvala 24 januari 2022 Vad gör man med de växter som man har behållit från föregående år? Det finns så många växter som man kan behålla och övervintra i en kall källare eller ett svalt rum. Pelargonia, tårträd, dahlior, dahlior, dahlior, afrikansk lilja, chokladkosmos – det är några av de blommande växterna. NR Ska Man Plantera Om OlivträD Jag satte ner alla plantor i källaren sent på hösten efter den första frostnatten. Jag har inga lampor på, så de står i fullständigt mörker hela vintern. Jag ser till att vattna några gånger så att de inte torkar ut. Växterna går i dvala och tolererar detta mycket bra.

  Olivträden behåller de flesta av sina blad på, men är inte nödvändigtvis döda om de tappar många blad. I den här videon visar jag hur du kan avslöja friska träd och klippa dem för ett långt liv! Om du har ett svalare rum i huset (+10-17 °C) kan det också fungera bra, men håll växterna så ljusa som möjligt och vattna ofta.

  Om du har hållit olivträd inne i rumstemperatur på vintern kommer du att märka att de tappar många av sina blad snabbt. Växterna blir stressade när temperaturen är hög, luften torr och ljuset svagt. Jag talar mer om det i videon i det här numret. När påsken närmar sig är det dags att ta fram växten.

  • Citrus- och olivträd Citrusfrukter och oliver gillar lite tung lerjord, de uppskattar att omplanteras och fyllas på med ny jord blandad med kompost, du kan köpa speciell jord för detta, men du kan också göra den själv.
  • Jag har lite lerjord i trädgården så jag använder lite av den men blandar i lite kompost av kogödsel.

  Dessutom börjar jag gödsla regelbundet. Bladen ska ha en fräsch djupt grön färg. Om de är lite ljusa och fläckiga i färgen är det ofta ett tecken på gödselbrist. Jag föredrar flytande organiska näringsämnen som jag vattnar ut, då har jag god kontroll och det fungerar snabbare.

  Vattna väl men inte för ofta. Om du har citrusträd och tänker ”det är torrt och dags att vattna” kan du vänta några extra dagar innan du vattnar. Både oliver och citrusfrukter gillar att vara utomhus, så ta ut dem på dagen när det är över fryspunkten och ta in dem på kvällen om det är under fryspunkten, de kommer att tacka dig för det.

  Att plantera i lådor med hjul från BEDD gör det mycket lättare att flytta även stora växter in och ut när det behövs. Beskärning behövs i mindre utsträckning. På citrusträd kan du klippa bort skadade, torra grenar. Om du har grenar som är lite långa och slanka kan du klippa av en del av längden. NR Ska Man Plantera Om OlivträD Olivträd tål beskärning bra, så om du tycker att kronans form inte är snygg kan du beskära den. Du bör också ta bort torra och skadade grenar. Om det finns några långa tunna grenar kan dessa också klippas bort lite, vilket stimulerar tillväxten av sidogrenar, NR Ska Man Plantera Om OlivträD Det finns inget bättre än när citronträden blommar, de har en härlig blommig doft.För att få frukt måste blommorna pollineras, du kan hjälpa till med lätt borstning, men humlor och bin gör ett fantastiskt jobb. Citrusträd har blommor karta och mogna frukter samtidigt på trädet.När en apelsin är mogen lägger den sig i din hand och släpper grenen när du försiktigt känner på den.I höstas fick jag min första egenodlade apelsin.

  Glädjen var stor och jag delade den i båtar, så spänd på att se hur den skulle smaka. Handen på hjärtat, det var den bästa apelsin jag någonsin ätit! Så tät i köttet, så saftig och otroligt söt!!! (Jag hade föreställt mig att den skulle vara ganska torr och sur). Pelargonia, Tears, Dahlias och alla andra.

  Växter som övervintrar kan se ganska slarviga ut efter en vinter i en kallare miljö. Rötterna på dahlior kan se ut som några torkade, skrynkliga plommon. Ge dem en natt i ett vattenbad innan du lägger dem i sängen. Jag använder en låda med lite jord i botten, sedan täcker jag rötterna nästan med jord, vattnar väl och täcker med genomskinlig plast.

  • Det blir som en liten inkubator med bra och varmt och hög luftfuktighet.
  • När rötterna får några fina groddar med ca 2 blad, så krupit jag upp dem i en lämplig stor låda som roten får plats i.
  • Låt grodden stiga upp ur jorden i toppen, snart har du en fin stark planta.
  • Du kan med fördel toppa den, för att få en fin form och nya sidogrenar.

  Använd topparna som sticklingar för att göra nya plantor. På pelargoner och teesel, klipp bort fula grenar och sjuka torra grenar, ta bort krukan och ta bort en del av den gamla jorden. Plantera om i en något större kruka eller låda och använd god kompostjord.

  • Helst blandad med koskompost.
  • Den är mild och fin och sticker inte i rötterna.
  • Vattna regelbundet, använd flytande organiskt gödsel för god kontroll och snabb verkan.
  • Placera plantorna på en ljus plats, men skydda dem från stark sol som kan bränna bladen.
  • Jag brukar låta dem stå i rumstemperatur, men när de växer ställer jag dem lite svalare, då blir det tätare och finare i formen.

  När pelargonerna och tårna har vuxit lite kan du ta sticklingar och göra fler plantor. Detta är både enkelt och roligt och du får snabbt fina växter på detta sätt. Ofta behöver plantorna också toppas så att de sätter sidogrenar och får en fin form. Så här gör du.

  Fyll en liten kruka med fröjord (ca 5 cm), tryck jorden så att den blir fast, vattna väl. Klipp av ett toppskott eller en sidogren med 5-6 blad på den växt du vill föröka. Dra av de nedersta 2-3 bladen. Du har nu en stickling, stick ner sticklingarna i jorden så att stjälken kommer ner ordentligt och jorden täcker där du har tagit bort bladen.

  Lägg krukan i en brödpåse och blåsa luft i den som en ballong och knyt ihop den.Om du har flera krukor kan du lägga dem i en fröbricka med ett genomskinligt lock ovanpå eller täcka dem med genomskinlig plast. Det ska vara hög luftfuktighet under plasten och temperaturen omkring + 20-22c snart har du många fina plantor som du kan kruka upp i större krukor.

  Hur får jag mitt olivträd att blomma?

  Få frukt på och övervintra olivträd | Odla.nu Hej Oj då, ett så stort olivträd, du har visst haft väldig tur med det! Det här att blomknopparna ramlar av har säkert med luften att göra, det kanske är för torr luft där ditt olivträd bor. Även ljus och lite mer värme behövs då olivträdet blommar – den varan är vi ju inte så rika på här i Norden och denna vår är extra besvärlig.

  Olivträd trivs på en varm, solig och helst vindskyddad plats sommartid, så placera det så under sommaren. Vattna ditt olivträd rejält under varma somrar men låt sedan jorden torka upp mellan vattningarna. Tillsätt näring, gärna Medelhavsnäring, i vattnet varannan vecka från vår till sensommar. Vintertid vattnas olivträdet mycket sparsamt så att inte rötterna ruttnar.

  Du kan klippa och beskära ditt olivträd nästan som du vill ha det, men du kan också låta det växa tämligen fritt. Det är ju frågan om hur mycket plats du har. Nu på senvinter/tidig vår är bästa tiden att klippa olivträdet. Olivträd bör övervintra så ljust som möjligt och temperaturen bör vara mellan 2 och 10°, så inne i boningsrummet blir det för varmt.

  På våren innan du ställer ut krukan, låt ditt olivträd vänja sig långsamt vid utelivet: låt det stå ute under dagarna och ta in det om nätterna under någon vecka. Då återstår det bara att vi får hoppas att du får se blommorna och att ditt olivträd får frukt också!Med vänlig hälsning Sylvia

  : Få frukt på och övervintra olivträd | Odla.nu

  Kan man äta oliver från olivträd?

  Oliver – Världsnaturfonden WWF Oliven är en frukt som växer på olivträd. De finns i olika färger, och färgen beror också på när de skördas. Olivträden kan bli mycket gamla, över 1000 år. Om man tar oliverna direkt från träden har de väldigt bitter smak, så de behöver läggas in i lag innan de kan ätas.

  1. Av oliver görs också olivolja, i Vegoguiden tittar vi på hela oliver och inte oljan.
  2. Oliver i svenska butiker kommer ofta från södra Europa.
  3. Att odla oliver kan ge mycket hög påverkan på vattenresurserna.
  4. Dessutom kan odlingarna kräva relativt mycket mark eftersom skördarna är låga, och det finns risk för förlust av biologisk mångfald eftersom de kan anläggas i områden som är naturligt artrika.

  Visste du att en olivodlare måste ha tålamod? Det dröjer ofta fem år innan den första skörden och det kan dröja mer än 20 år innan trädet ger full skörd. : Oliver – Världsnaturfonden WWF

  Hur vet man om ett olivträd lever?

  Har du också ett risigt olivträd? Oj vad denna vinter gick hårt åt på mina olivträd. Dem stod i växthuset hela vintern, och där är i princip lika kallt som utomhus. Det var ren lathet som gjorde att dem blev ståendes där. Men det får jag sota för nu. För dem är vid liv, men här krävs en insats för att få fina olivträd igen! Ett bra knep man kan ta till, för att se om växten är vid liv eller inte, är att skrapa lite på stammen.

  Är det grönt, så lever trädet. Ta och skrapa med en sekatör eller en kniv, försiktigt,försiktigt. Det man måste göra sedan är att klippa in hela grenverket, ordentligt. För jag vill ju ha en tät och fin krona igen. De flesta växter skjuter alltid nya skott i topparna, inte inifrån som man hade velat i det här fallet.

  Så därför får jag se till att klippa in det hårt, så att jag får nya skott, långt in i den klotformen som jag vill att dem ska få så småningom. Klipper jag inte in dem hårt, kommer det bara bildas skott i toppen, som gör att det blir en risig och ihålig boll med gröna skott på toppen.

  När väcker man olivträd?

  Vårat Olivträd har stått i gäststugan över vintern med en temperatur av cirka 10 grader. Har nog fått för lite vatten, bladen har torkat och faller av om man rör den. Hur gör jag för att få den att bli bra igen? Eller måste jag köpa en ny? Skickar med en bild.

  1. Mvh Benny Odla svarar: Hej, jag tror inte bilden kom med.
  2. Men olivträd brukar tappa en del blad under vintern speciellt om de inte fått så mycket ljus eller vatten.
  3. Du kan börja med att ta fram den i ljuset igen samt vattna försiktigt.
  4. Efter ett tag när du ser att den vaknar till liv kan du plantera om den i ny jord.

  Om det är döda grenar eller toppar kan du klippa av dem. Lycka till! //Anna Theorin

  Hur ofta vattna olivträd utomhus?

  Olivträd kräver i allmänhet ingen avancerad skötsel. Gamla träd i synnerhet är imponerande tåliga. Det finns dock några viktiga saker att tänka på om du vill kunna njuta länge av ditt olivträd. Vilken sorts skötsel som krävs beror på om du planterar trädet direkt i marken eller om du låter det stå i en kruka.

  Om du bor på kyligare breddgrader rekommenderar vi att du planterar olivträdet i en stor kruka, så att det blir flyttbart och kan övervintra på en frostfri plats. Olivträdet kommer att tacka dig, eftersom unga träd är särskilt känsliga för frost. På sommaren kan du ställa ut olivträdet i direkt solljus, eftersom det är en riktig soldyrkare.

  Om du bor längre söderut där klimatet är varmare och väljer att plantera ut olivträdet i trädgården behöver du inte vattna det särskilt ofta. För det mesta räcker den naturliga nederbörden, eftersom rötterna går djupt ner i jorden där de förses med vatten.

  1. Om trädet börjar tappa löv är det däremot ett tecken på att det behöver vatten.
  2. Det här ser man ofta hos krukväxter.
  3. Det kan till och med hända att du måste vattna ditt olivträd dagligen på sommaren.
  4. I vilket fall som helst måste du se till att marken inte blir vattenmättad – annars kan de fina rötterna börja ruttna.

  När du planterar trädet i en kruka eller i trädgården bör jorden vara sandig, eftersom det motsvarar olivträdets naturliga växtförhållanden. Planteringskrukans storlek är också viktig. Den bör vara åtminstone lika stor som trädkronan. Då vet du att rötterna har tillräckligt med plats för att kunna sprida ut sig.

  • Ju längre söderut du bor, desto större är chansen att du får frukt på ditt olivträd.
  • De flesta sorter är självpollinerande, men det finns även speciella sorter som kräver korspollinering.
  • Det innebär att två olika sorters olivträd måste placeras i närheten av varandra.
  • Då kan blommorna pollineras med hjälp av vinden.

  olivträdet också kallas ”hälsans träd”? olivträd kan bli över 1000 år gamla? ett fullvuxet olivträd kan bära mellan 40 och 70 kilo frukt varje år? olivträdet även kan odlas som ett bonsaiträd? Bild på olivkvist: © insalateammodo – Fotolia.com

  Hur väcker man ett olivträd?

  Dags att väcka medelhavsväxterna! – Rebeccas växthusliv Nu närmar sig tiden då det är dags att väcka våra växter till liv! Jag har övervintrat olivträd, citrus och fikon. Jag gör på samma vis oavsett vad det är jag ska väcka till liv. Jag har haft mina träd övervintrande i mitt övervintringstält, som jag har haft uppvärmt med en fläkt.

  Temperaturen har inte gått under 4 grader på hela vintern, och har säkert inte varit varmare än 10 grader. Jag har haft tältet i vårt förråd där det är mörkt. Så under vintern har jag haft en belysning som ger ett kall vitt ljus som är enbart för övervintring. Detta behöver träd som inte fäller sina blad under vinterhalvåret.

  Jag börjar att flytta ut mina växter i växthuset nu. Det ska man inte vänta för länge med, anledningen till det är att kontrasterna blir förstora vad det gäller ljusmängd om jag väntar tills att den riktigt starka vårsolen träder i kraft. Jag vill få ut mina övervintrade växter innan.

  Då blir övergången mildare. Jag jämför detta med om en människa hade under 6 månaders tid enbart sett ljuset från en glödlampa och sedan kommit direkt ut i starkt solsken. Då hade man varit tvungen att ha solglasögon på, annars hade ögat blivit skadat. På samma vis gäller med växterna. Dom måste få möjlighet att vänja sig långsamt vid det nya klimatet.

  Har du inte omplanterat dina medelhavs växter på ett par år bör detta göras. Då i en speciell citrusjord som du hittar i blomsterhandel. Annars börjar du göda med en citrusgödning som är speciellt framtagen för medelhavs växter och har den näringssammansättning som dom behöver.

  Fortsätt sedan göda hela sommaren. Fikon blev under förra året min absoluta favorit. Denna enorma livskraft som finns och detta bjussiga sätt att producera frukter på löpande band. Fikon tappar alla bladen på vintern till skillnad från citrus och oliv. Detta gör det också då möjligt att övervintra fikon trädet helt mörkt.

  Frukterna som utvecklades i höstas men som inte blev mogna sitter fortfarande på trädet. Min förhoppning är att dessa ska få möjlighet att mogna nu i vår och sommar. Något som jag absolut rekommenderar dig att prova i år om du inte redan har ett är alltså Fikonträdet.

  Varför rullar bladen ihop sig på olivträdet?

  Varför tappar olivträdet bladen om våren? Jag plockade ner mitt olivträd från den svala övervinteringen på vinden till det 19-gradiga sovrummet i början av mars för att ge det en liten tillväxtperiod innan det skulle få stå ute om dagarna i vårvädret.

  1. Men det blev inget vårväder i mars och nu står jag med ett olivträd som börjat växa till sig ordentligt och som längtar efter ljus.
  2. En sak kan man vara säker på och det är att vädret kan man inte styra.
  3. Men det här får bli sista året, nästa vår har jag åtminstone ett växthus att ställa det i under mars månad.

  Olivträdet blommar i april-juni med små gulvita, vindpollinerade blommor. Många, liksom jag upplever att deras medelhavsväxter har svårt att klara sig igenom vintern och våren, utan ohyra, med livet i behåll. Ofta blir det ett kraftigt bladfall just i skarven mellan årstiderna.

  Men för dessa växter är det snarare sommaren som är den svåra årstiden när de växer i sin naturliga miljö. Dagstemperaturen går lätt över 40 grader och marktemperaturen kan sträcka sig upp emot 70 grader. Då gäller det att ha ett smart avdunstningsskydd för att hålla inne med så mycket som möjligt av vatten.

  Håriga, silvriga blad och små klyvöppningar är ofta deras recept för att förhindra onödig avdunstning. Ibland kan man dessutom se att de rullar ihop bladen som en extra åtgärd. Ullössen skyddas av ett bomullsliknande ludd som syns i grenvinklar och på unga skott.

  Problemet hos oss i kalla Norden är istället förvaringen vintertid. Den som har tur äger ett tempererat uterum. Under vintern är det toppen för ett olivträd med ljus förvaring i 5-10 plusgrader. Då behöver de nästan inget vatten alls. Men när solen börjar värma fram mot vårkanten och trädet sätter igång att växa glömmer vi just bort att vattna.

  Får olivträdet inget tillskott av vatten som täcker den ökade tillväxten och avdunstningen så faller bladen. Man kan höra det rassla och ser med fasa framför sig ett skalperat olivträdsskelett. NR Ska Man Plantera Om OlivträD Olivträden, ett litet och ett stort har fått komma ut. Men oftast är det ingen fara – det kommer fram nya blad under sommaren när du släppt ut växten på grönbete. Men för att undvika rasslet – passa med vattenkannan ett par gånger i veckan. Och håll koll efter skadegörare.

  Varför blir bladen på olivträdet bruna längst ut?

  När vårsolen börjar komma och jorden fortfarande är frusen så vill plantorna börja växa, men kan inte få upp något vatten. Man får då sådana brunbrända blad.

  Hur stor kruka till träd?

  Plantera träd i kruka för balkong och terrass Träd i kruka, går det? Jo, faktiskt, det går att sätta i princip alla träd i kruka så länge de inte blir för stora. Men det finns några saker att tänka på. Här här trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips.

  1. Det är inte alla förunnat att ha en trädgård med plats för stora träd och buskar, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård.
  2. Visst vore det härligt att njuta av syrendoften, plocka äpplen eller sitta i skuggan av en liten trädkrona även om man bara har tillgång till en liten balkong.

  Och det går faktiskt. – Viktigast när man planterar träd är att använda en stor kruka. Trädet består av två delar, den ena ovan jord, stam och krona, och den andra under jord, rötterna, och båda är ungefär lika stora. Så välj en kruka som är minst tre gånger så stor som rotklumpen, säger Bosse Rappne. Smultron är trevligt att ha runt trädets fot. Foto: Björn Lindahl Det finns mycket att välja mellan om man vill sätta ett träd i kruka. Bosse Rappne har valt en uppstammad rödvinbärsbuske, Jonkheer van Teets, som har ett kraftigt växtsätt och stora, lysande röda, bär.

  – Vinbär och syren är mina favoriter i kruka, säger han. När man planterar så här så är det ju ett hål i krukans botten för dräneringens skull och för att kunna flytta på den utan att lecakulor eller jord åker ut behövs en krukskärva över hålet. Han knackar sönder en liten lerkruka och tar en kupig bit och lägger över hålet så att vattnet kan passera men allt annat stannar kvar.

  – Fyll bara på 3–4 centimeter med dräneringsmaterial, till exempel lecakulor. Jorden förser trädet med näring och håller kvar vattnet. Är det för lite jord får du springa hem på lunchen och vattna, och det är ju inte så bra, säger Bosse Rappne. Han fyller på ett lager lecakulor och sedan urnjord, som är en jordblandning speciellt för just krukor.

  Den håller länge och näringen räcker ungefär en månad. Därefter blandar du näring i bevattningsvattnet eller lägger något långtidsverkande gödsel i jorden. – Vedartade växter ska aldrig ha jord upp på stammen, säger Bosse Rappne. Och jordytan ska hamna en bit under krukans kant så det inte svämmar över när du vattnar.

  Ett sådant här träd växer i flera år. Och det som är smart med att ha ett uppstammat träd på balkongen, där det kan vara lite trångt, är att när du sitter bredvid det så hamnar kronan över ditt huvud och du kan njuta av doft, smak eller skugga utan att det tar så mycket plats. Det finns en mängd olika träd som passar att odla i kruka. Foto: Björn Lindahl

  Dvärgsyren. Vackert blommande och ljuvligt doftande. Äpple. Välj en sort med svagväxande grundstam. Blommor på våren och frukt på hösten. Vinbär. Både svarta och röda vinbär passar att stamma upp. Njut av bären i juli/augusti. Pärlrönn. Dekorativt och får vita bär på hösten. Ormhassel. Härligt knollriga grenar och vackra blad. Alpvide. Litet träd med rund bredväxande krona. Unga blad och skott är silveraktiga och vitfiltade. På våren är den full av videkissar. Rosor. Rosor behöver en rejäl kruka, helst både 50 centimeter djup och vid. Men har du palts är det underbart med rosendoft på balkongen. Japansk lönn. Finns i en mängd olika vackra färger och former. Rönnsumak. Grönskar sent med ett exotiskt uttryck med sina flikiga blad. Paradisäpple. Långsamväxande träd med klotformad krona. Rikligt blommande i maj med vita blommor.

  : Plantera träd i kruka för balkong och terrass

  När klipper man olivträd i kruka?

  En bra tidpunkt att beskära olivträd är i februari – mars. Då klipper du det till den form du önskar, därefter är det bara att frisera det vid behov. Olivträd är seglivade och tåliga.

  Var trivs olivträd bäst?

  Olivträdet kräver mycket ljus. Bäst trivs det på en balkong, i välventilerade uterum eller en solig och skyddad plats i trädgården, där trädet kan stå från maj till mitten av oktober. Det kan till och med trivas i ett ljust rum om luften inte är alltför torr.

  Kan olivträd stå ute året om?

  Ta in olivträdet till vinterförvaring vid första frosten – Olivträd är inte härdiga i Sverige. De trivs jättebra utomhus under sommarhalvåret men måste tas in när frosten kommer. En frostknäpp kan till och med vara bra, då har trädet hunnit uppfattat att det är vinter. De klarar ner till minus 10 grader men tål inte det en längre tid.

  Hur övervintrar man olivträd i kruka?

  Övervintra olivträd – Olivträd kan tillfälligt tåla några minusgrader, men i längden överlever de inte kyla. Ett garage med växtlampa eller en inglasad balkong med frostvakt fungerar ofta bra till övervintringen, det optimala är om det går att uppnå en temperatur på mellan 5-10 plusgrader.

  • Olivträd vill också ha det så ljust som möjligt, använd gärna extrabelysning med växtlampa.
  • När det gäller vattningen ska den vara sparsam och utan näring – men jorden får aldrig torka ut helt.
  • Spraya vatten även kring kronan eller sätt gärna in en luftfuktare ett par timmar per dygn för att höja luftfuktigheten.

  Olivträd ska behålla sina blad över vinterhalvåret, men ibland kan de falla av på grund av felaktiga förhållanden, är trädet helt kalt kan du genom att skrapa med nageln på barken se om det lever, då är stammen grön. På våren kan du plantera om i ny jord anpassad för medelhavsväxter då ger du trädet goda förutsättningar att precis som uråldriga träden i Grekland ge delikata oliver. NR Ska Man Plantera Om OlivträD