Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Ska Man Plantera SäTtlöK?

Hur sent kan man sätta lök? Att odla egen lök är lika lätt som att odla potatis – och du slipper kupningen. Att odla från sättlök är den enklaste och snabbaste vägen till ett gott resultat. Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren.

När ska man plantera Sättlök?

Hur ska man tänka kring plantering av sättlök i Stockholm? När är det rätt tillfälle att sätta ner gul och röd lök? Ska man gå efter hur varmt vädret är eller hur varm jorden är? Svar: Gul- och rödlök är känslig för kyla efter att de har planterats ut på våren.

Speciellt om sättlökarna har börjat växa och sedan utsätts för kyla (så kallat bakslag). Då kommer de gå upp i blom istället för att bilda lökar. Så här gäller det att hitta en bra avvägning mellan att startat tidigt och invänta eventuella bakslag. Ett riktvärde är att inte plantera innan jorden har en temperatur av 5 plusgrader och sedan täcka med fiberduk om det är risk för en kylperiod, vilket ibland kan komma i början eller slutet av maj.

Henrik Bodin, Trädgårdsrådgivare FOR mars 2022

Hur sätter man Sättlök?

Plantera och sköta om gul lök – Plantera ut lökarna i grundgödslad jord när frostrisken är över. Gul lök trivs bäst i ett soligt läge. Sätt lökarna grunt med ca 10 cm mellanrum. Det går också utmärkt att inte dela på lökarna, ifall de såtts i småkrukor eller pluggbrätten med 3-5 lökar i varje kruka.

Så länge det finns lite avstånd till nästa samling av lökar, så har de plats att växa. Ett bra radavstånd vid utplantering är 20-40 cm. Grundgödslingen brukar räcka för lökplantorna under resten av säsongen, så någon extra tillförsel av näring behövs inte. När man odlar lök bör man byta plats för odlingen år efter år.

Då klarar sig plantorna bättre från att drabbas av sjukdomar eller svamp. Lök gillar inte att ha ogräs växande omkring sig. Lägg gärna gräsklipp eller annat organiskt material mellan plantorna. Detta håller fukten kvar i jorden, kväver ogräset och tillför extra näring allteftersom det bryts ner.

Hur planterar man en lök?

Odla röd lök, gul lök & schalottenlök – De små lökarna vill ha mullrik jord. FOTO: Istock • Använd värmebehandlad sättlök, den går inte i blom i förtid. Lök vill stå soligt och vill ha mullrik, lucker och jämnt fuktig jord. Vid plantering ska jorden hålla minst 10 grader. Vattna gärna jorden ordentligt dagen innan sättning.

 1. Sätt lökarna med 6-8 centimeters mellanrum, toppen av sättlöken ska synas ovan jord.
 2. Tryck till jorden så att löken står stadigt.
 3. Vattna regelbundet och rejält, utan vatten blir löken bitter i smaken.
 4. Lägg på ett täcke med 5 centimeter gräsklipp två gånger under säsongen, det ger näring och håller jorden fuktig.

• Håll ständigt efter ogräs så att det inte stjäl näring från löken vars grunda rotsystem tål inte konkurrens om näringen. • Skörda lök för färskkonsumtion löpande under sommaren, medan blasten ännu är grön. Dags för lagring när lökarna torkat. FOTO: Istock • När blasten börjar gulna och vissna är det dags för storskörd. Skörda vid varmt och torrt väder, låt lökarna ligga kvar på jorden och torka några dagar. Ta in den under tak om det börjar regna. När löken är torr ska den putsas från smuts och trasiga ytterskal innan lagring.

Kan man spara Sättlök till nästa år?

Sättlök från egen skörd – Om du odlar vitlök och schalottenlök är det kul att kunna ta eget utsäde och odla vidare nästa år. Löken lagras efter skörd och sätts i jorden på hösten eller våren, beroende på vilken lök du odlar. NR Ska Man Plantera SäTtlöK I en vanlig trädgård kan du odla mängder med olika löksorter. Några av dem kan förökas genom utsäde från egen skörd. Foto: Ida Sjöö. Hösten är en fin del av året, på många olika sätt. I trädgården varvas förberedelser inför vinter och vår med skörd av många olika grönsaker som fyller på förråden.

 • Det är också dags att gå igenom sommarens skörd för att uppskatta hur tillgången på mat och utsäde ser ut.
 • Flera av grönsakerna vi skördar kan nämligen ge både frö och sättor till nästa år – så att vi kan odla vidare unika sorter från eget utsäde.
 • Jag har fått flera frågor om hur man kan använda egenodlad lök till sättlök kommande vår och mer specifikt hur den löken då ska lagras.

Så, här kan du läsa hur jag brukar göra.

See also:  Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Tomater?

Vilket håll ska löken planteras?

Så här planterar du vårlökarna – När du köpt lökarna är det viktigt att de kommer ner i jorden ganska omgående så att de inte blir dåliga. Du kan plantera blomsterlökarna från slutet av augusti tills tjälen sätter stopp i december, Anledningen till att man planterar vårlökar på hösten är att de behöver en sammanhängande  kylperiod för att blomma vackert till våren.    Blomsterlökarna planteras på ett varierande djup mellan 5-30 cm, beroende på sort. Men du kan ha som tumregler att plantera lökarna på ett djup som är 2-3 gånger lökens storlek. Rätt planteringsdjup och avstånd kan du oftast enkelt utläsa på baksidan av förpackningen. Du kan också hitta tips i vår t växtbibliotek om exempelvis tulpaner.   Om du har tät lerjord på platsen du tänkte plantera blomsterlökarna på så kan du blanda ut jorden med både O dlingssand och P – jord,

Om jorden är sandig från början behöver de n bara blandas med P-jord, Det är viktigt att ha god dränering i sin plantering så att det inte blir för blött när snön smälter, då trivs inte vårlökarna.  Tänk på att sätta löken åt rätt håll så att den inte behöver lägga energi på att vända tillväxten åt rätt håll.

Felvända lökar kommer oftast upp men blomningen kan bli försenad. NR Ska Man Plantera SäTtlöK

Hur ofta ska man vattna lök?

Löken gillar lucker jord – Löken har ett rätt grunt rotsystem så ett mulldjup på cirka 40 cm räcker väl till. Jorden får gärna vara lucker och rik på humus. Tunga lerjordar passar inte för lökodling. Blanda gärna in kompost i myllan och gödsla med välbrunnen kogödsel för att lätta upp jordmånen och tillföra näring.

Kan man plantera lökar på sommaren?

Lökar – Ett av de roligaste och lättaste höstjobben i trädgården är plantering av vårlökar. Lökarna som verkar livlösa då de planteras under den mörka hösten spricker ut till vackra blommor i vårsolen. Planteringen är därför symbolisk för många, väntan på något nytt kan börja.

 1. Den bästa planteringstiden för lökar och knölar är från slutet av augusti till slutet av september.
 2. Men du kan plantera ända fram tills tjälen går i marken.
 3. Lökar som ligger för länge torkar och mister sin växtkraft.
 4. Dessutom får löken längre tid på sig att rota och etablera sig om du planterar den så snabbt som möjligt.

Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt, ska du förvara dem torrt och luftigt. Om du planterar lökar med olika blomningstider kan du få en blomstrande rabatt redan i mars-april som sen håller i sig in i juni. Väljer du dessutom lökar där blomstjälkarna har olika längd kommer du få en rabatt med djup.

Om du ska plantera lökarna i en redan befintlig rabatt är det ett bra val att kombinera lökväxter med perenner. Perennernas blad kommer effektivt att dölja de vissnande bladen hos lökväxterna och rabatten håller sig fin hela tiden och arbetsinsatsen minskar. Om vilda djur besöker trädgården t.ex. hare, sork eller rådjur lönar det sig att plantera lökväxter som djuren inte tycker om t.ex.

vintergäck, stjärnhyacint, kejsarkrona, snöklocka och narciss, de innehåller dofter och andra egenskaper som djuren inte tycker om. Tulpaner brukar dock vara älskade av rådjuren.

Vad kan man odla tillsammans med lök?

Samodla lök och jordgubbar – Jag spar plats i köksträdgården genom att samodla lök och jordgubbar. De trivs tillsammans och ger odlingen ett muntert grönt uttryck. Köksträdgården blir spännande och effektivt odlad när grönsaker växer tillsammans. Dessutom ser det fint ut när bäddarna fylls av växter med olika utseende. NR Ska Man Plantera SäTtlöK Jordgubbar, purjolök och atlasblomma i en täckodlad bädd, juli 2015. NR Ska Man Plantera SäTtlöK Samma bädd nästan exakt en månad senare, när atlasblomman precis börjat blomma. Lök, purjolök och vitlök trivs fint tillsammans med jordgubbar. Eftersom lök har blast som växer rakt upp passar den fint att odla bland gubbarna, de behöver inte konkurrera om utrymmet.

 1. Däremot är det lite knepigt med gödsling.
 2. Jordgubbar ska ju helst inge gödslas tidigt på säsongen eftersom bladen växer ordentligt då, på bekostnad av bären.
 3. Vitlök och purjo gillar mängder av näring under hela säsongen, så här får jag välja ett mellanting när det gäller hur mycket täckmaterial jag lassar på under säsongen.

Jag försöker också att boosta jorden nu under hösten och langa på gott om maskmat nu. Det har jordgubbarna inget emot. Jag har också provat att odla vitlök i blomsterrabatterna. Det är ett smart sätt att spara plats i köksträdgården på. För mig blir resultatet dock inte så bra, jag är nämligen inte lika bra på att hålla efter perennrabatterna som jag är med ytorna i köksträdgården. NR Ska Man Plantera SäTtlöK Här har jag börjat rama in odlingsbäddar med jordgubbsplantor längs sidorna. I mitten finns plats för grönsaker. Ett knep för att samodla till exempel vitlök och jordgubbar är att rama in en odlingsbädd med jordgubbsplantor och lämna gott om utrymme i mitten av bädden till lök.

See also:  NR Kan Man BöRja Plantera I VäXthuset?

Jordgubbarna är perfekta som kantväxter, särskilt för oss som odlar tillsammans med barn. Här är bären lätta att plocka och barnen lockas inte att kliva in i bädden när bären växer i ytterkant. I mitten finns det då plats för flera rader av vitlök. Just nu håller jag på att rama in flera bäddar med just jordgubbar.

Jag har mer yta än jag kan ta hand om nu, eftersom jag utökar odlingen på norrsidan av tomten, och därför fyller gärna ut med jordgubbar. De sköter sig i princip själva under säsongen men ger efterlängtad skörd och begränsar odlingsytan något. I klippet nedan kan du se hur jag beskär mina jordgubbsplantor efter skörd för att minska risk för angrepp och få hanterbara plantor.

Hur många purjolök i en pallkrage?

Pallkragen har måtten 80 x 120 cm och är 40 cm hög. Tacksam för råd! Odla svarar: Räkna med att du kan få in 3 rader med 10 purjolöksplantor i varje, alltså 30 plantor.

Vad trivs inte med lök?

Det finns många anledningar att samplantera växter. Den ena växten kan hålla borta skadedjur från den andra, en annan kan fixera kväve så att det blir tillgängligt för de andra växterna. Växter kan samplanteras för att de växer på olika nivåer, både ovanför och under jord.

 • Då kan rötterna breda ut sig på olika djup utan att konkurrera om utrymme och ovan jord kan en högre soltålig växt kanske skugga en annan som behöver mer skugga Det finns inte så mycket forskning som visar på de exakta utbytesvinsterna för växterna.
 • Men det finns månghundraåriga praktiska erfarenheter kring samplantering som är värda att lyssna till.

Där det verkligen finns stöd från forskning på att växter kan ha utbyte av varandra är vad gäller kvävefixering, fosfor och kaliumupptag.95% av alla växter samarbetar med svampar. eller mykhorriza för att få kväve och mineraler. Växtens rötter möts då av svamphyfer där hyferna får kolhydrater, eller socker av växten och växten får kväve och mineraler.

Vad Trivs med Trivs inte med Egenskap
Aubergine Bönor
Basilika Tomat, chili, oregano, sparris Salvia Vissa påstår att smak på tomat och basilika förbättras om de planteras ihop.
Betor Blomsterböna, kålrabbi, kålrot, rödlök
Blomsterböna Betor, kålrot, selleri
Blomkål Bönor, selleri Ej efter spenat ger god smak
Bondbönor Dill, potatis, spenat
Buskbönor Gurka, jordgubbar, kryddväxter, kålväxter, mangold, morötter(tidiga), potatis, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, sallat, selleri, sommarkyndel, spenat, tomater Fänkål, gladiolus, lök, purjolök, vitlök, ärtor
Chili Basilika, Salladslök
Dill Gräslök, gurka, kålväxter, lök, morötter, persilja, rödbeta, sparris, sallat, kål, Salladslök Morot, tomater, chili Perfekt för pollinerare, kan korspollineras med morot. Dill kan dra till sig predatorer som äter upp kålfjärilslarver.
Endivesallat Fänkål, kålväxter, lök, stångbönor
Fruktträd Krasse, nyzeeländsk spenat, pepparrot, vitlök
Fänkål Gurka, sallat, salvia, ärtor Buskbönor, stångbönor, tomater
Gräslök Morötter (tidiga) Bönor, ärtor
Gurka Bönor, dill, fänkål, jordärtskockor, kålväxter, lök, majs, rödbetor, selleri, vitlök, ärtor Kryddväxter, potatis, rädisor, rättika, tomater
Hallon Spenat, vitlök
Jordgubbar Bönor, gurkört, lök, purjo, rosenkrage, rädisor, rättika, spenat, vitlök, ärtor, gran- och tallbarr Kålväxter, tomater Gurkört håller skadeinsekter borta och attraherar pollinerare, plus att jordgubbarna smakar bättre. Vitlök håller kvalster borta.
Jordärtskocka Gurka Potatis
Koriander Spenat, bönor, ärtor Fänkål Planteras gärna nära morot och kål för att hålla borta insekter.
Krusbär Potatis
Kålväxter Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor. Aromatiska örter och ringblommor. Jordgubbar, kålväxter, potatis, purjo, vitlök Aromatiska örter och ringblommor avvisar kålfjärilens larver
Lök Dill, endivsallat, gurka, jordgubbar, kålväxter, sallat Buskbönor, stångbönor
Majs Gurka, sallat, squash, tomater, ärtor Selleri
Mangold Buskbönor, kålväxter
Morötter Buskbönor, dill, gräslök, lök, sallat, tomater, vitlök, ärtor
Mynta Tomat, chili, kål, sallat, ärtor Persilja, kamomill Deras starka doft kan förvilla insekter.
Nässlor Tomater
Pepparmynta Sallad, tomater
Pepparrot Fruktträd
Persilja Tomat, chili, potatis, ärtor, dill, sparris, tomater Mynta, sallat Tips, persilja får rosor att dofta mer om du planterar dem vid roten.
Potatis Bondbönor, buskbönor, solros, spenat Gurka, jordärtskocka, krusbär, kålväxter, selleri, tomater
Purjolök Jordgubbar, sallat, selleri, svartrot, tomater Buskbönor, kålväxter, stångbönor
Rabarber Buskbönor, kålväxter, sallat, spenat
Ringblommor Kålväxter, tomater
Rosor Pepparmynta och vitlök vitlök avvisar bladlöss
Rosmarin Kål, chili, salvia, bönor Morot, potatis Håller insekter borta.
Rädisor, Rättika Buskbönor, jordgubbar, kålväxter, sallat, spenat, stångbönor, tomater, ärtor Gurka
Rödbetor Buskbönor, dill, gurka, kålväxter, vitlök Spenat
Rödlök Betor
Sallad Dill, fänkål, gurka, jordgubbar, kålväxter, lök, körvel (ger täta huvud och håller bladlössen borta), majs, morot, pepparmynta, purjo, rabarber, rädisa, rättika, sparris, stångbönor, svartrot, tomater, ärtor Fänkål, persilja, selleri
Salladslök Kål, sallad, persilja Bönor, ärtor. Spenat Kan hålla insekter på avstånd.
Salvia Kål, morot, rosmarin Gurka, salladslök Kan hålla borta kålmask, attraherar pollinerare.
Selleri Gurka, kålväxter, purjolök, stångbönor, tomater Majs, potatis, sallat
Solros Gurka, Potatis
Sparris Basilika, dill, kålväxter, persilja, sallat, tomater
Spenat Hallon, jordgubbar, kålväxter, potatis, rabarber, rädisor, rättika, stångbönor, tomater Rödbetor
Sojabönor Trivs överallt Stimulerar alla växter i närheten
Squash Bönor, ärtor, gurkört Potatis, kryddväxter, tomat Gurkört sägs förbättra smak och tillväxt samt attraherar pollinerare. Ärtor, bönor kan hjälpa till fixera kväve, klättra.
Stångbönor Gurka, krasse, kålväxter, rädisa, rättika, sallat, selleri, spenat Fänkål, lök, purjo, vitlök, ärtor
Svartrot Kålrabbi, purjo, sallat
Timjan Kål, sallat Attraherar pollinerare och rovkvalster. Håller kålmasken borta.
Tomat Basilika, Gräslök, krasse, kålväxter, majs, morot, nässlor, nyzeeländsk spenat, pepparmynta, persilja, purjo, ringblomma, rädisa, rättika, sallat, salladslök, selleri, sparris, spenat, tagetes, vitlök. Potatis, kål, dill, fänkål, Tagetes (skyddar mot nematoder)
Vitlök Fruktträd, gurka, hallon, jordgubbar, morötter, rosor, rödbetor, tomater Kålväxter, stångbönor, ärtor
Ärtor Dill, fänkål, gurka, kålväxter, majs, morötter, rädisa, rättika, sallat Bönor, gräslök, potatis, purjo, stångbönor, tomater, vitlök

Hur kallt tål lök?

Plastpresenning och lk lter som en helt hoppls kombination. Lk vill ha luft och ljus. Lk tl i allmnhet mttliga nattfroster. Har lken inte kommit upp nnu tror jag inte det r ngot problem, men r inte sker. Jag uppfattar nog lngre perioder med kyla hela dygnet som ett strre problem n nattfroster nr det gller risk fr stocklpning, men r inte helt sker.

Hur mycket benmjöl per lök?

Tips på hur du använder benmjöl: – Gödsla tidigt på våren. Rekommenderad mängd 1-2 nävar göding eller 70-150 g (1-2 dl) per kvm. Mylla ner och vattna. – Gödsla ytterligare 1-2 gånger under säsongen. – Lökväxter gödslas med 1/4 näve per lök sent på hösten eller tidig vår.

När kan man plantera?

Plantera ut och direktså sommarblommor – En del sommarblommor behöver förkultiveras men många kan sås direkt på sin växtplats. När frostnätterna har släppt taget och jorden är varm nog att odla i är det dags både att plantera ut dina förkultiverade, avhärdade plantor och att direktså.

 1. Plantera och direktså i krukor Sommarblommor är vackra att odla i stora krukor eller odlingslådor.
 2. Plantera eller så i bra, genomvattnad planteringsjord.
 3. För sådd följer du anvisning på förpackningen för varje enskild sort vad gäller sådjup och avstånd mellan plantor.
 4. Regelbunden vattning är lika viktigt för nysådd som för nyplanterade plantor.

Fröerna behöver fukt för att gro medan de unga plantornas rötter är i behov av bra tillgång till vatten för att kunna utveckla sina späda rötter och etablera dem i jorden. När fröerna har grott är det viktigt att fortsätta vattna så att groddplantorna kan utvecklas både ovan och under jord.

Kan man spara Sättlök till nästa år?

Sättlök från egen skörd – Om du odlar vitlök och schalottenlök är det kul att kunna ta eget utsäde och odla vidare nästa år. Löken lagras efter skörd och sätts i jorden på hösten eller våren, beroende på vilken lök du odlar. NR Ska Man Plantera SäTtlöK I en vanlig trädgård kan du odla mängder med olika löksorter. Några av dem kan förökas genom utsäde från egen skörd. Foto: Ida Sjöö. Hösten är en fin del av året, på många olika sätt. I trädgården varvas förberedelser inför vinter och vår med skörd av många olika grönsaker som fyller på förråden.

Det är också dags att gå igenom sommarens skörd för att uppskatta hur tillgången på mat och utsäde ser ut. Flera av grönsakerna vi skördar kan nämligen ge både frö och sättor till nästa år – så att vi kan odla vidare unika sorter från eget utsäde. Jag har fått flera frågor om hur man kan använda egenodlad lök till sättlök kommande vår och mer specifikt hur den löken då ska lagras.

Så, här kan du läsa hur jag brukar göra.

Hur mycket ska man vattna lök?

Löken gillar lucker jord – Löken har ett rätt grunt rotsystem så ett mulldjup på cirka 40 cm räcker väl till. Jorden får gärna vara lucker och rik på humus. Tunga lerjordar passar inte för lökodling. Blanda gärna in kompost i myllan och gödsla med välbrunnen kogödsel för att lätta upp jordmånen och tillföra näring.