Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Plantera AvokadokRna Vilken Jord?

Plantera AvokadokRna Vilken Jord
Plantera avokadokärna Sätt ner kärnan i en kruka med såjord eller blomjord som är ordentligt genomfuktad.

Hur stor kruka till avokado?

När ska du plantera din avokado? – Det tar några veckor innan avokadokärnan är redo att planteras i jord. I snitt tar det ungefär två månader för en avokadokärna att börja gro. När du ser att den börjat få rötter som är ungefär 10 cm är det dags att plantera din avokadoplanta i krukan.

 1. Det är enkelt! Allt du behöver är en lagom stor kruka, minst 13 cm bred, och jord som passar till avokado.
 2. Jag brukar använda klassisk näringsrik blomjord, samma som jag använder till andra växter med blad.
 3. Mina avokadoplantor vattnar jag ungefär två gånger i veckan.
 4. De gillar att stå i fönster med mycket ljus, men mina har även klarat sig bra på andra ställen i ljusa rum.

När din avokadoplanta börjat växa sig stor kan det vara bra att hålla koll på dess rötter. Tittar rötterna ut på undersidan av din innerkruka är det dags att plantera om växten och låta den få ett större hem. Det gör inget att plantan inte planteras direkt när rötterna nått 10 centimeter utan den kan lika gärna stå i vatten ett tag till.

Hur ofta ska man vattna Avokadoplanta?

Avokadoträd, skötsel | Odla.nu Se till att avokadon aldrig torkar ut men ge den för mycket vatten, särskilt inte nu under vintern. Alltså, lagom fuktig men inte blöt, mindre på vintern, mer på sommaren då du även gödslar avokadoplantan. Känn med fingret helt enkelt, vattna lätt när jordytan börjar kännas torr.

Duscha gärna avokadoplantan lätt med blomsprutan ett par gånger/vecka så de stora bladen inte torkar på kanterna. Av samma anledning bör inte avokadoplantan vara nära ett gassande element. Placera avokadon ljust men inte i direkt solgass, men under vinterhalvåret är det ingen fara med solen. Använd ev.

en växtlampa ovanför vintertid om det inte är så ljust hos dig. Toppa din avokadoplanta när du tycker att stamhöjden räcker, men vänta gärna till vårsidan. Nu under hösten/vintern kommer inte avokadoplantan att växa lika mycket som den har gjort hittills.

Hur planterar man en avokado kärna?

Plantera avokadokärna –

Tvätta kärnan noga i ljummet vatten och låt den sedan torka ett par dygn. Då spricker de yttersta, tunna skalet som man då lätt kan pilla bort. Vill man skynda på processen något kan man fila på toppen eller skära ett litet diagonalt snitt i toppen, men det brukar gå alldeles utmärkt ändå. Sätt ner kärnan i en kruka med såjord eller blomjord som är ordentligt genomfuktad. Placera så att 2/3 hamnar under jord. Det är inte alltid helt självklart vilken ände som ska vara uppåt. Oftast är det en liten spets i den änden som ska vara upp och en liten knopp i andra änden. För att gro behöver kärnan hög fuktighet så den behöver placeras i ett miniväxthus eller så kan man ställa ner den i en plastpåse eller sätta en avskuren PET-flaska över krukan. Nu behöver en stå i minst rumstemperatur.

Finns det undervärme kan groningen gå snabbare, men det är inte nödvändigt. I så fall behöver man kontrollera jordens fuktighet och vattna oftare. I rumstemperatur behöver man inte vattna särskilt ofta eftersom jorden hålls fuktig genom att plantan är instängd.

 • Änn efter med fingret någon gång i veckan och fyll på måttligt med vatten.
 • Blir det för blött kan kärnan ruttna Lufta då och då genom att lägga locket på miniväxthuset lite på glänt eller öppna påsen en stund.
 • Använd gärna sprayflaska och spraya vatten på kärnan då och då.
 • Redan efter ett par, tre veckor kan man få se skottet titta upp ur kärnans topp, men det kan också ta 3-4 månader, så ge inte upp för tidigt! När den väl kommit igång att växa går det fort.

Ställ den så ljust som möjligt utan för starkt solljus.

Hur övervintrar man avokado?

Hej jag har ett Avocado träd i mitt uterum, den har stått inne andra vintrar och nu undrar jag hur mycket kyla och minusgrader klarar den? Och klarar den att tas in ivärmen efter det att den stått ute i kyla? Med vänlig hälsning, Anne-Maria Odla svarar: Hej, den ska ha det ganska varmt under vintern, gärna mellan 10-15 grader.

See also:  Hur Ofta Ska Man Plantera Om Tomatplantor?

Kan man ta skott från Avokadoplanta?

Tips med långt avokadoträd?! Hej! Min mamma fick en liten avokadoplanta för 3 år sen. Nu har den nått upp till taket! Hon har planterat om den en gång. Hon tycker den växer för snabbt och undrar om det går att knipsa av vid toppen och kanske plantera om de grenarna? Eller har du något tips? Den står i köket och verkar trivas bäst där, men den växer så det knakar! Agnes Plantera AvokadokRna Vilken Jord Odla svarar: Hej! Den ser ju verkligen ut att trivas! Men visst kan ni frisera den så att det blir lite mer hanterbar storlek. Klipp av den långa grenen ovanför en förgrening om det finns sådana, annars ovanför ett bladpar. Försök bilda en någorlunda jämnbred krona.

Det bortklippta kan ni försöka rota. Klipp den i mindre bitar, det blir säkert flera sticklingar av den långa biten. Lämna ett par bladbar kvar ”upptill” och ta bort bladen nertill på varje stickling. Pröva både att sticka direkt i en kruka med såjord och en hålad plastpåse över och genom att ha sticklingen i vatten och hoppas på rötter.

Med vänlig hälsning Sylvia : Tips med långt avokadoträd?!

Vilket håll ska Avokadokärnan?

Odla avokadokärnor – vilken ände? Hej Det är den spetsiga änden på avokadokärnan som du ska ha upp. Tvätta avokadokärnan, låt den torka lite och gör ett 1/2 centimeter djupt snitt i kärnans båda ändar så att vatten kan komma in. Plantera avokadokärnan i kruka så att cirka 1 centimeter av toppen sticker upp ovan jord.

Vattna rejält men låt inte vatten stå på tallriken under. Du kan också hänga avokadokärnan över ett glas vatten med hjälp av tandpetare som lätt sticks in i kärnans midja från fyra håll. Ha vatten till cirka halva kärnans höjd. Plantera i jord när roten och grodden har kommit fram. Placera avokadoplantan ljust men utan direkt sol.

Här kan du läsa mer om hur du kan odla olika sorters kärnor: Med vänlig hälsning Sylvia : Odla avokadokärnor – vilken ände?

Vad är skillnaden på Plantjord och planteringsjord?

Planteringsjord – Planteringsjord är den bästa och vanligaste odlingsjorden för växter i kruka och rabatt. Plantjorden passar för både inom- och utomhusbruk. Jorden är luftig och näringsrik med bra vattenkapacitet. Den höjer näringsvärdet och tillför mull vid plantering. Planteringsjord

Hur fort växer avokado?

Avokado – Världsnaturfonden WWF Avokadon växer på träd som blir ca 20 meter höga och i snitt får man 120 avokados årligen från ett träd. Man tror att den har sitt ursprung i Mexiko. I Sverige har vi ätit avokado sedan 70-talet, och den har snabbt blivit en storfavorit världen över.

I butik hittar vi ofta avokado från Mexiko och olika länder i Sydamerika, till exempel Chile. Avokado kan komma från områden där odlingen kan ha mycket hög påverkan på vattenresurserna. Det kan också vara hög risk för förlust av biologisk mångfald eftersom odlingarna kan anläggas i områden som är naturligt artrika.

Så den snabba ökningen och suget efter avokado i världen kan skapa problem. Ät med måtta, och försök hitta andra favoriter – så att detta populära bär (ja, det är faktiskt ett bär) inte tär för mycket på vår planet! : Avokado – Världsnaturfonden WWF

Kan man toppa avokado?

Så här toppar du din avokado Hej! Jag har precis planterat om min avokadoplanta till en lite större kruka och har hört att man ska klippa av den för att den ska få fler grenar. Kan jag klippa av den var som helst på stammen, eller hur gör jag? Undrar Kent Hej Kent! En jättebra fråga.

 1. Rent praktiskt kan du klippa av (kan också kallas att beskära eller toppa) stammen vartsomhelst på plantan ovanför de nedersta bladen med bra resultat.
 2. Man brukar dock klippa precis ovanför ett par blad eftersom det är där som nya skott växer ut.
 3. Lipper man mitt på stammen får man en kal ’pinne’ som sticker upp där inga blad kommer att växa och det blir ju lite fult.
See also:  NR Kan Man BöRja Plantera Blommor Ute?

Använd en vass sax eller en som ger ett skarpt och rent snitt. Jag har försökt illustrera på bilden nedan ungefär vart du ska klippa. Man kan klippa över vilket bladpar (blad som sitter tillsammans på samma höjd) som helst. Klipp 3-5 millimeter över bladparet så att inte tillväxtpunkten, där de nya grenarna kommer att växa ut inte förstörs.

Vill man ha en högre stam innan förgreningen väntar man tills stammen vuxit sig lite högre och klipper över bladpar nummer två, tre eller ännu högre upp. Vill man ha förgreningen längre ner kan man toppa den så snart stammen är några centimeter över det första bladparet. Vänta gärna ett par veckor med att toppa din planta efter omplanteringen.

Då hinner den vänja in sig vid sin nya tillvaro i ny jord och kanske. TIPS! är en näring som passar jättebra till din avokadoplanta. Lycka till! /Lena Text av: Lena Ljungquist, 2019-02-06 Info : Så här toppar du din avokado

Vad krävs för att odla avokado?

Myter och sanningar om avokadons vattenförbrukning Man kan inte säga någonting dåligt om avokadons näringsinnehåll, då dess hälsofördelar, Detta, tillsammans med dess utsökta smak, har gjort den till ett allt vanligare inslag i köket. Det cirkulerar dock en rad rykten och myter kring dess odling, särskilt angående vattenförbrukningen, och dessa behöver klargöras. Plantera AvokadokRna Vilken Jord En av de mest utbredda myterna kring avokadoodling är att den skadar ekosystemet där den odlas. Det sägs att avokadon kräver enorma mängder vattenresurser, medan andra växter avsedda för mänsklig konsumtion kräver en mycket mindre mängd. visar dock att odling av avokado ligger under den genomsnittliga vattenförbrukningen och att den dessutom är det livsmedel som ger mest näring per liter förbrukat vatten.

Som om detta inte vore nog har avokadobönderna på senare år förbättrat bevattningsteknikerna och lyckats optimera användningen av vattenresurser. Vattenförbrukningen har minskat från 600-700 liter vatten för ett kilo avokado, till 300-400 liter på ett decennium. Enligt ligger dessa siffror långt under mängden vätska som andra frukter kräver för att producera ett kilo mat.

Till exempel bananer som kräver 790 liter vätska, äpplen som kräver 820 liter, och vissa spannmål, såsom ris som kräver 2 500 liter. Plantera AvokadokRna Vilken Jord Som vi ser så kräver inte avokadoodling mer vatten än annan odling avsedd för människokonsumtion. Däremot är det sant att den behöver det oftare, och det kan vara därifrån förvirringen har kommit. Plantera AvokadokRna Vilken Jord Avokadoträd kräver alltså en konstant, regelbunden tillförsel av vatten, men i rätt mått. Både för mycket och för lite vatten kan skada utvecklingen av växten och dess frukter. Det är faktiskt väldigt viktigt att inte översvämma området där de odlas, då det riskerar att man går miste om träden.

Av den anledningen är droppbevattningssystemet en av de bästa metoderna för att odla avokado, och det är den vi använder på Finca Solmark. tillåter oss att optimera användningen av vatten för odling. Det applicerar en liten ständig mängd vätska till samma punkt, vanligtvis vid trädets bas, vilket avsevärt minskar förlust av vatten genom avdunstning.

Processen kan automatiseras för att säkerställa att samma vattenflöde alltid kommer att tillhandahållas. I vissa fall är dock droppbevattning inte det mest effektiva systemet, särskilt när avokadoträden är stora. I dessa fall använder vi på Finca Solmark mikrosprinkling, ett system som gör att en liten mängd vatten kan appliceras i form av regn över hela plantan på ett konstant och kontrollerat sätt.

 1. På så sätt hålls grödan återfuktad med en lagom mängd vatten som optimerar användningen av vattenresurser.
 2. När man odlar avokado är det irrelevant att tala om dess höga vattenförbrukning.
 3. Det som har en stor betydelse för fruktens utveckling är rätt mängd vid rätt tid.
 4. Vattnets kvalitet är även av stor betydelse.

Avokadon är känslig mot eventuella föroreningar vilket skadar frukten och förhindrar att den mognar. Plantera AvokadokRna Vilken Jord Av denna anledning lägger avokadobönder stor vikt på vattnets kvalitet. De ser till att vattnet är ordentligt renat samt att det har rätt salthalt, alkalinitet och hårdhet för att försäkra optimal mognad av avokadon. Plantera AvokadokRna Vilken Jord Att odla avokado är en spännande, men samtidigt krävande uppgift. Som vi har sett måste bönderna vara mycket uppmärksamma på mängden vatten för att inte torka ut växten eller övervattna den. Samtidigt måste de vara mycket uppmärksamma på att vattenkvaliteten är optimal.

Endast då får man utmärkta avokados. Vi anser att det viktigaste är att hålla koll på träden. Det är en känslig växt som omedelbart ger synliga tecken om något inte står rätt till. Till exempel, om bladen på avokadoträdet blir gula betyder det att det är övervattnat. Om avokadon är för liten, kan det bero på att trädet är över- eller undervattnat, eller att det lider av någon typ av sjukdom.

Men för att odla en perfekt avokado måste man även ta hänsyn till, En viktig aspekt är vilken typ av jord trädet planteras i. Trots att avokadoträdet kan anpassa sig väl efter olika typer av terräng så trivs avokadoträdet bäst i en luftig, bördig och levande jord som är rik på organiska ämnen.

 1. Lerjordar, å andra sidan, är inte särskilt lämpliga för detta träd, medan sandiga jordar kräver mer bevattning och gödsling.
 2. En annan viktig faktor är klimatet.
 3. Avokadon är en växt som kommer från tropiska områden vilket innebär att den växer bäst i regioner med medeltemperaturer och fuktigt klimat.
 4. Enligt det mexikanska institutet för teknisk innovation inom jordbruk,, så bör avokadon odlas i 17-24 ºC, och i 20 ºC för optimal tillväxt.
See also:  NR Ska Man BöRja Plantera Tomater?

Därför är den spanska provinsen Malaga, där Finca Solmark ligger, optimal för avokadoodling då temperaturerna är måttliga under en stor del av året. Plantera AvokadokRna Vilken Jord Vinden är en annan faktor att ta hänsyn till. För att avokadoträd ska utvecklas rätt är det viktigt att grödorna ligger i ett område skyddat från starka vindar som är skadliga mot deras grenar och frukter. I vårt fall är vi särskilt försiktiga så att de inte skadas av vårt blåsiga klimat.

 • Väderrapporter är till stor hjälp när det kommer till att skydda odlingen.
 • När det gäller gödselmedel använder vi på Finca Solmark flytande gödsel från djur.
 • Anser att det är ett av de bästa organiska gödselmedlen som man kan använda.
 • Det är också viktigt att ge näring till jorden med mikroelement för att säkerställa optimal utveckling av frukten.

Några av alla viktiga ämnena för avokadoodling är mangan, zink, bor och kisel. Det är också viktigt att grödorna är rena och säkra, därför måste man hålla odlingen fri från ogräs som kan komma att växa runt avokadoträden. Vi på Finca Solmark rensar marken runt träden fyra gånger om året, vilket förhindrar spridning av skadedjur eller potentiella bränder.

 • När det kommer till insekter och skadedjur måste man hålla särskild utkik efter växthusspinnkvalster, mangovivel, sköldlössen koschenillsköldlus, och blåsfotingar.
 • Men inte alla små ryggradslösa djur är skadliga för avokadon.
 • Några av dem är det bästa naturliga försvaret för dessa växter, till exempel enkelfotingar, trädgårdsspindlar, nyckelpigor eller getingar.

Detta för att de föder på andra insekter som kan vara skadliga för avokadon. Nu vet du lite mer om avokadoodling! Blir du inte sugen på att smaka? Plantera AvokadokRna Vilken Jord Plantera AvokadokRna Vilken Jord OM FINCA SOLMARK Finca Solmark är en Ekoturism på landsbygden med spansk-svenskt ursprung som ägnar sig åt framställning, försäljning och export till Europa av olivolja, avokado och andra ekologiska produkter. De har ett charmigt landsbygdsboende med flera projekt inom miljömedvetande, -förankring och -utbildning. Web: E-mail: : Myter och sanningar om avokadons vattenförbrukning

Hur övervintrar man avokado?

Hej jag har ett Avocado träd i mitt uterum, den har stått inne andra vintrar och nu undrar jag hur mycket kyla och minusgrader klarar den? Och klarar den att tas in ivärmen efter det att den stått ute i kyla? Med vänlig hälsning, Anne-Maria Odla svarar: Hej, den ska ha det ganska varmt under vintern, gärna mellan 10-15 grader.