Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Plantera LKar Vilket HåLl?

Steg 1: – Gräv en grop som är 2-3 gånger så djup som löken är stor. Lägg ner löken med den spetsiga sidan uppåt. Plantera LKar Vilket HåLl Gödsla med kring löken. Benmjöl är ett långtidsverkande gödsel som långsamt avger näringen i takt med växtens behov. Den höga halten av fosfor gynnar knoppsättning och blomning. Fyll på med jord och vattna. Tips! Gör gärna en namnskylt så du vet vad du har planterat var. Det är lätt hänt att man råkar gräva upp blomsterlök i rabatten om man inte märkt ut var man planterat. Plantera LKar Vilket HåLl Plantera LKar Vilket HåLl Guide Plantera i höst och njut till våren. Här tipsar vi om hur du får en kruka som blommar hela våren, från de allra första små krokusarna i mars till tulpanerna i maj. Gör din egen lasagneplantering! Plantera LKar Vilket HåLl Guide Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och krokus är exempel på vårlökar som passar bra att planteras i gräsmattan. Enkelt och roligt höstpyssel! Plantera LKar Vilket HåLl Allium är ett stort släkte lökväxter – en del äter vi, en del njuter vi med ögat. Någon blir 15 cm hög, någon 1,5 m och ännu högre. En färgglad uppstickare i rabatten. : Vårblommande lök – plantera så här

Vilket håll planterar man tulpanlökar?

Plantera tulpanlökar – Tulpaner är för det mesta ettåriga växter, däremot finns det en del sorter som är fleråriga och producerar nya lökar, vilket gör att de fortsätter att blomma även efter ett år. Då är det däremot de nya lökarna som blommar, och inte de ursprungliga.

Tidpunkt Tulpanlökar planteras med fördel under sensommaren och in på tidig höst, det vill säga allt från september och fram tills någon vecka innan tjälen går ner i marken. En bra regel är att desto mer norröver i landet du bor, desto tidigare kan du sätta lökarna. Placering Välj en bra och ganska vindstilla plats för planteringen av dina tulpaner. För att de ska trivas som allra bäst vill de ha en väldränerad, varm och humusrik jord med ett pH-värde över 6,5. Jord Du kan med fördel välja en sandblandad jord som du själv förbättrar genom att tillföra kompostjord eller barkmull på årlig basis. För att tulpanerna ska klara av vinterkylan på ett bra sätt kan du även tillföra lite benmjöl i samband med planteringen. Plantering Gräv upp en grop där du har tänkt att plantera dina tulpanlökar. Sätt sedan ner löken med den spetsiga delen uppåt, på ett djup som kan jämföras med två till tre gånger lökens egna storlek. För att säkra en fylld rabatt kan du sätta ner fler lökar på samma plats. Vattning Vattna när du planterar för att sätta igång rotbildningen på tulpanlökarna. Vinterskydd Skydda din plantering med höstlöv inför vintern. Dessa lägger sig som ett täcke över dina tulpaner och skyddar därmed bra från snö och kyla. Näring Innan de börjar blomma framåt våren kan du gärna tillföra plantan lite blodmjöl för att ge en extra näringskick inför säsongen. Det ökar även chansen för att dina tulpaner klarar av att bilda fler lökar som i sin tur kan blomma i flera år. Om du dessutom har en ganska torr vår så kan du med fördel vattna dina tulpaner även då.

Hur planterar man lökar?

Plantering i jord – Låt inte lökarna ligga och torka när du köpt dem. Ner med dem i jorden så fort som möjligt. Blomsterlök trivs bäst i väldränerad jord, blir jorden för blöt finns det risk för att lökarna ruttnar.

 • Smålökarna ska först i jorden. Sätt dem gärna under buskar eftersom de, om du har tur, sprider sig snabbt utanför landen och in i gräset. Sätt lökarna i ett jorddjup som motsvarar två eller tre gånger lökens storlek, små lökar bör inte komma längre ner än 5 cm.
 • Narcisser och påskliljor kan du sätta lite senare och tulpanerna ännu en månad senare. Sätt alla lökar i ett jorddjup som motsvarar två eller tre gånger lökens storlek.

Sätt gärna löken i grupper med samma sort så får du en riktigt fin blomsterprakt. Placera helst lökarna i rabatterna så att de senare perennerna täcker lökväxternas blad, eftersom de måste vara kvar tills de vissnar för att samla näring till nästa års blomning.

Hur tätt sätter man lökar?

Plantera och sköta om gul lök – Plantera ut lökarna i grundgödslad jord när frostrisken är över. Gul lök trivs bäst i ett soligt läge. Sätt lökarna grunt med ca 10 cm mellanrum. Det går också utmärkt att inte dela på lökarna, ifall de såtts i småkrukor eller pluggbrätten med 3-5 lökar i varje kruka.

Så länge det finns lite avstånd till nästa samling av lökar, så har de plats att växa. Ett bra radavstånd vid utplantering är 20-40 cm. Grundgödslingen brukar räcka för lökplantorna under resten av säsongen, så någon extra tillförsel av näring behövs inte. När man odlar lök bör man byta plats för odlingen år efter år.

Då klarar sig plantorna bättre från att drabbas av sjukdomar eller svamp. Lök gillar inte att ha ogräs växande omkring sig. Lägg gärna gräsklipp eller annat organiskt material mellan plantorna. Detta håller fukten kvar i jorden, kväver ogräset och tillför extra näring allteftersom det bryts ner.

Hur ska man plantera tulpanlökar?

Plantera i en grop – För att plantera tulpanlökar, gör en grop i jorden och plantera löken med den spetsiga delen uppåt på dubbla djupet i förhållande till lökens höjd. Plantera lökarna i grupper om 5-10 stycken för att få en fylligare rabatt och skapa färgklickar i trädgården.

Hur planterar man tulpanlökar i kruka?

Att tidigt på våren kunna plocka fram överdådiga krukor med blommande tulpaner och narcisser kan var något av det härligaste som finns. Har man inte plats att trycka ner lökar i sina rabatter i trädgården är det ett fanatiskt härligt alternativ att peta ner dem i krukor. Plantera LKar Vilket HåLl En kruka med vita tulpaner tillsammans med blåa pärlhyacinter ser jag framemot att se blomma till våren! De blå pärlhyacinterna kommer blomma först och sedan tar de vita tulpanerna ‘Royal Virgin’ vid, på så sätt blir blomningen i krukan extra lång! Att plantera så här i kruka kallas ibland för att lasagneplantering eller löklasagne. Plantera LKar Vilket HåLl VÄLJ RÄTT KRUKA Eftersom krukan står utomhus hela vintern är det ett måste att välja en kruka som är okänslig för minustemperaturer eftersom den annars riskeras att frostssprängas. Jag föredrar att odla tulpanlökar i klassiska kärl i zink. Krukor i plast eller trä är även de ett gott alternativ eftersom de inte heller tar skada.

 1. Vackrast av allt är kanske att odla i flätade korgkrukor, då kan man klä insidan med en svart sopsäck så att inte jorden driver iväg, men glöm inte att göra hål för dränering.
 2. I botten på zinkkärlet gör jag hål för dränering.
 3. Ärlet behöver ha hål i botten för att det inte ska bli stående vatten i krukan.

Då riskerar man att lökarna ruttnar. Dessutom lägger jag lecakulor i botten som även de hjälper till med dräneringen. Jag brukar fylla gamla strumpbyxor med lecakulorn, då kan jag lätt återanvända leca-kulorna från gång till gång. Plantera LKar Vilket HåLl JORDEN Därefter fyller jag krukan med jord. Det behöver inte vara speciellt näringsrik jord, eftersom den mesta näringen finns i själva löken. Om jag har sand eller såjord att blanda upp med tar jag det. De största lökarna sätter jag först, dvs den vita tulpanen ‘Royal Virgin’. Jag sätter tulpanlökarna på ungefär 10-15 cms djup och så tätt att de nästan rör vid varandra. Plantera LKar Vilket HåLl PLANTERA I LAGER När man planterar i kruka vill man sätta lökarna tätt, med endast 5 cm mellanrum, eftersom de stöttar upp varandra då. Plantera man ut tulpanlökar i sin perenrabatt sätter jag dem med 10-15 cm mellanrum så att det finns möjlighet för knölen att skapa sidolökar och på så sätt återkomma år efter år, vilket de flesta tulpaner som är darwin-hybrider gör. Plantera LKar Vilket HåLl Jag har för vana att ta en bild med mobilen på det jag har planterat, då har jag bättre koll på vad som tittar upp till våren. Om det blir en succé vill jag så klart upprepa det till nästa år och då kan det vara bra att ha koll på namnen! Plantera LKar Vilket HåLl PLACERA KRUKORNA UNDER TAK Krukorna med lök vill ha kyla, tulpanerna vill helst ha under 8 grader i ungefär tre månader så det får stå kvar utomhus. Det de däremot inte vill ha är för mycket vatten, därför placerar jag dem här i uteköket under en arbetsbänk.

 • Det funkar även bra att sätta lökkrukorna intill en husvägg där taket skjuter ut.
 • Har man ingen sådan plats går det fint att täcka med en skiva eller likande så att det inte regnar rakt ner i krukan och riskerar att allt ruttnar bort.
 • När sedan vårsolen sedan börjar göra sig påmind, koltrasten börjar drilla i skyn och små skott kikar upp i krukan tar du fram den från sin undangömda plats och börjar vattna försiktigt.
See also:  Vad Ska Man Plantera Tomater I?

Då kommer du även skicka en vänlig tanke till ditt yngre jag som var så klok som planterade lökar så du får njuta av denna prakt! Plantera LKar Vilket HåLl Plantera LKar Vilket HåLl Plantera LKar Vilket HåLl Jag har även planterart en kruka med den här matchningen i soligaste gult! Tulpanen ‘Sweetheart’ tillsammans med narcissen ‘Sundisc’. ‘Sundisc’ blev en av mina absoluta favoriter i förra årets odlingar, den ser ut som en platt majblomma som vänder sitt näpna ansikte mot solen. Plantera LKar Vilket HåLl När jag plantera i kruka är det så härligt att kombinera en narciss med en tulpan. Narcisserna har en tendens att blomma tidigare än tulpanerna och på så sätt får man njuta av blomsterprakten länge! En kruka med den kallt rosa tulpanen ‘Big Love’ kommer bli så fin i kombination med narcissen ‘Minnow’. Plantera LKar Vilket HåLl Samtliga lökar är ekologiska lökar och kommer från mitt samarbete med Larsviken. Kika in på deras hemsida så hittar du alla mina favoriter! När du väljer en ekologisk lök så matar du alla yrvakna och tidiga pollinatörer i din trädgård helt giftfritt, bra eller hur? Om du gillade det här blogginlägget och du tyckte det kändes värdefullt får du gärna klicka i en ”like” nedan så jag vet vad jag ska skriva mer om.

Vad är upp och ner på en lök?

Upp och ner på löken

 • Annons
 • Annons

Annons I krukan utanför ytterdörren har jag petat ner några stora narcisslökar, köpta på lösvikt, med förhoppningen att de ska spira till våren. Nu är det att avvakta. Jag gillar när man kan köpa blomsterlökar i lösvikt – man kan verkligen kontrollera kvaliteten.

 1. En lök ska kännas fast och inte vara skrumpen, skadad eller ha några tecken på mögelangrepp.
 2. Och jag älskar lök.
 3. Gul lök och tulpaner, vitlök, krokus och hyacinter.
 4. De flesta lökar, ätbara och icke-ätbara, måste ha väldränerat för att inte ruttna.
 5. Därför kan blomsterlök vara ett utmärkt val på verkligt torra och så kallade omöjliga ställen i trädgården, som till exempel utrymmet under takutsprånget närmast husväggen.

Torrbackar och slänter är också bra lökplatser. Fukt kräver lökarna endast vid planteringen, för att kunna bilda rötter. Om det inte regnar behöver man vattna. Vitlök, Allium sativum, planteras i våra trakter från och med slutet av september. Den ska dock inte hinna växa till sig för mycket innan vintern, så plantera inte alltför tidigt.

 • Då tar den bara lättare skada av kylan.
 • Helst bör sättvitlöken vara kontrollerat utsäde från fackhandeln, eftersom dessa lökar är fria från sjukdomar och anpassande för odling i Sverige.
 • I mataffären vet man aldrig vad man får, och de kan dessutom vara sterila på grund av olika behandlingar.
 • Om man inte får tag på utsäde utan köper vitlök i matbutiken för plantering, ska man förstås välja de ekologiska.

Annons Annons Dela den doftande vitlöken i klyftor och sätt varje klyfta med rotänden ner på ungefär fem centimeters djup. Tidigt på våren gödslar man lökodlingen, och sen kan vitlöken antingen skördas som färsk på försommaren eller för lagring senare i augusti.

 • Jag planterar också luftlök, Allium cepa var proliferum, en gammal rolig kultursort av lök som bildar nya smålökar i toppen.
 • Luftlöken lyckades jag komma över på Bondens marknad, annars kan den vara svår att få tag på i handeln.
 • Den ger ju långt ifrån några kommersiellt gångbara skördar.
 • Det där med hur man ser vad som är upp och vad som är ner på en lök, är för övrigt en fråga jag får ofta.

För det mesta går det att urskilja en spetsigare ände, upp, och en mer trubbig eller rund ände, ner. I botten av löken kan det dessutom finnas lite torkade rötter (se bilderna). Men egentligen har det inte någon större betydelse hur man stoppar ner löken.

Den hittar ändå upp, det tar bara längre tid om den är felvänd. Detta faktum kan man till och med använda för att förlänga blomningstiden till exempel i större tulpanrabatter. Vänd bara hälften av lökarna upp och ner! Tulpaner kan man plantera ända tills tjälen greppar marken. Flertalet andra vårblommande lökar kan man sätta åtminstone under oktober ut.

Undantag är väldigt små lökar, som snödroppar, och påsk- och pingstliljor som ska ner så fort som möjligt för att de ska hinna rota sig. Annons vårlökar Annons Tulpanlök Narcisslök. Vitlöksklyfta Anna Malin Degermark

 1. Annons

Nästa artikel under annonsen : Upp och ner på löken

Hur vattnar man lökar?

8 vanliga frågor om att sätta blomsterlökar – här får du svar 1. När ska lökarna planteras? Vårblommande lökar som tulpaner, påskliljor och krokus planteras på hösten, från september till december eller tills marken fryser. Sommarblommande lökar och knölar, som dahlia och liljor, sätts i jorden på våren så fort tjälen gått ur marken.2.

Hur planterar jag lökarna? Luckra upp jorden på platsen där lök-arna ska sättas. Gräv ett hål med en lökspade eller vanlig planteringsspade. Tryck ner löken med den toppiga sidan uppåt. Fyll igen hålet med jorden du grävt upp och platta till lätt.3. Hur tätt och hur djupt ska lökarna sättas? Det finns en bra tumregel: Håll ett avstånd på tre gånger lökens diameter mellan dem, och tre gånger lökens höjd som planteringsdjup.

Tulpaner, som är runt 5 cm i diameter, bör alltså planteras på 15 cm djup och med 15 cm mellan varandra.4. Kan man sätta blomlökar i krukor? Ja, blomlökar passar mycket bra i krukor. Se till att krukan är tillräckligt djup (minst tre gånger så djup som lökens höjd) och att det finns hål i botten för vatten att rinna ut.

För bästa dränering, lägg ett lager gamla lerskärvor eller lecakulor i botten av krukan. Sprid ut ett lager krukjord och placera lökarna ovanpå. Ta många för att få ett praktfullt resultat. I kruka kan lökar stå tätare än på friland, ett mellanrum på en lökstorlek räcker. Lägg ett lager blomjord över och platta till försiktigt.

Skvätt till sist i lite vatten. Skydda krukorna från att frysa sönder genom att klä in dem i bubbelplast eller tidningar och säckväv. Du kan också ställa dem på sval plats under den kallaste tiden.5. Vad är lasagneplantering? Vid lasagne- eller lagerplantering sätter man olika sorters lökar i kruka i lager med jord emellan, precis som när man gör lasagne.

 • De som blommar sist sätts i det understa lagret i botten och de som kommer upp först i det övre lagret.
 • Rokus och snödroppar kan till exempel dyka upp först, så följer tazetter och sist större lökar som tulpaner och påskliljor.
 • Med denna successiva blomning kan du njuta av krukan under lång tid.6.
 • Vilken typ av jord behöver blomsterlökar? Lökar växer och blommar faktiskt i vilken typ av jord som helst så länge den är väldränerad.
See also:  NR Ska Man BöRja Plantera Tomater?

Under första året behövs ingen gödning då alla näringsämnen finns i löken.7. Ska jag vattna efter planteringen? Vårblommande lökar bör vattnas direkt efter planteringen och jorden hållas fuktig den närmaste tiden. Det stimulerar lökarna att utveckla rötter, och ju tidigare rötterna växer ut, desto lättare klarar löken kyla och markfrost.

 1. Lökar i kruka behöver också regelbundet vatten, eftersom jorden i krukan lätt torkar ut.8.
 2. An jag spara blomsterlökar? Det bästa är att få lökarna i jorden så fort du kan.
 3. Om inte det går, kan du förvara dem en kort tid på sval plats, till exempel i källaren eller garaget.
 4. Se till dem ofta, så att ingen grodd börjar titta fram ur löken.

I så fall är det bäst att plantera dem direkt. Källa: Ibulb

Hur många tulpaner i en pallkrage?

Odla tulpaner i pallkrage – Att odla tulpaner till snitt i pallkrage är genialiskt! Tulpanerna sätts på hösten och skördas på våren – innan pallkragarna fylls med grönsaker eller andra blommor i maj och juni. Snittulpanerna får på så sätt som ett eget skifte i odlingen och behöver inte fajtas med perenna blomsterväxter i rabatterna eller ta upp värdefull yta där du vill odla de allra tidigaste grönsakerna.

 • I en pallkrage kan du sätta 160-200 tulpanlökar, beroende på storlek på lök och hur tätt du väljer att sätta dem.
 • Utomhus växer tulpanerna luftigt och fint och drabbas sällan av missväxt, så det är ingen idé att odla dem för glest.
 • SÄTT TULPANER I PALLKRAGE Ta bort tidigare växtdelar och/eller täckmaterial i pallkragen.

Gräv bort 7-10 cm jord och lägg i en skottkärra, tunna eller liknande bredvid. Fyll växtplatsen med tulpanlökar (som sätts med trubbiga sidan ned och toppiga sidan upp) tätt bredvid varandra. Du behöver inte tillföra gödsel, blodmjöl eller liknande vid planteringen.

Allt löken behöver för att utvecklas finns i löken. Lägg tillbaka jorden försiktigt över löken, jämna till och lägg gärna ett kompostgaller över som skydd för katter och andra djur. När tulpanlökarna väl är i jorden klarar de sig själv ända tills det är dags för skörd. Oftast. En lärdom jag gjort när det gäller tulpaner är att de behöver mycket vatten.

Extra mycket om de växer på en avskild plats, där jorden inte har kontakt med marken undertill. Glöm inte att vattna på våren, när jorden börjar torka ut! Om tulpanerna torkar när de utvecklas blir bladverket så fult att tulpanen är närmast omöjlig att använda till snitt, därtill utvecklas blomman sämre. Plantera LKar Vilket HåLl Skörden sprids under några dagar-veckor, beroende på hur växtvillig sorten är. Eftersom tulpaner är lätta att lagra en tid efter skörd är det inget problem. Foto: Sara Bäckmo.

Vad planterar man tillsammans med tulpaner?

Plantera höstlöken tillsammans med perenner i dina rabatter! Det förlänger rabattens blomning och blir otroligt vackert på vårkanten. Perennerna hjälper dessutom till att dölja de vissna bladen från lökväxterna när dessa har gjort sitt. Här får du tips om vad du kan tänka på när du kombinerar olika höstlökar och perenner. Plantera LKar Vilket HåLl Tulpaner tittar upp bland de frodiga nävorna. Foto: Annika Christensen Vårblommande höstlök och perenner ute i rabatten blir ofta en riktigt bra kombination. Lökväxterna bidrar med blommor på vårkanten när perennerna precis har vaknat till liv. Perennerna tar i sin tur över och döljer de vissna bladen från höstlöken Annika Christensen har planterat med tulpansorterna ’Pallada’, ’Royal Virgin’ och ’Happy Generation’ mellan nävor.

 • Det finns olika sorters nävor och många av dem har hunnit bilda en grön och lummig matta redan på våren.
 • Annika tipsar även om att perennerna hostor (funkia) och aklejor är fina att kombinera med tulpaner.
 • Båda har bladverk som täcker vissna tulpanblad senare på säsongen.
 • Aklejorna har dessutom blommor som, om du har turen att de blommar samtidigt, är vackra tillsammans med de senblommande tulpanerna.

Vårens väder och vind är avgörande för när blomningen sker. Perenner som hunnit etablerat sig har generellt starka rotsystem men du behöver ändå vara försiktig när du gräver ner lökar mellan plantorna. Gräv inte med den stora spaden! Du bör försöka sätta lökarna mellan perennplantorna, i det utrymme som naturligt finns mellan plantornas rötter.

När sätter man tulpanlökar i kruka?

Fördelen med att plantera lökar i kruka är många – Lökkrukor kan man flytta runt och placera var man vill i trädgården. Man kan även skydda dem för rådjuren, genom att sätta lökkrukorna till exempel uppe på altanen. Vill man kan man driva fram dem tidigare än de lökar som blommar i rabatten.

 1. Härligt att ha när man längtar som mest.
 2. Det är bra med tidiga lökar på våren så att det finns något som blommar för de första insekterna.
 3. Lökarna planteras i september–oktober.
 4. Men det beror så klart lite på var i landet man bor.
 5. Det får inte vara för varmt då risken är att de sätter igång att växa, vilket kan leda till att de inte blommar till våren.

Plantera de små lökarna och narcisser först, tulpaner kan planteras senare. Plantera dem snarast efter inköpet så de inte ligger och torkar. Måste du vänta så förvara dem svalt och luftigt. Plantera LKar Vilket HåLl

Vad är upp och ner på en lök?

Upp och ner på löken

 • Annons
 • Annons

Annons I krukan utanför ytterdörren har jag petat ner några stora narcisslökar, köpta på lösvikt, med förhoppningen att de ska spira till våren. Nu är det att avvakta. Jag gillar när man kan köpa blomsterlökar i lösvikt – man kan verkligen kontrollera kvaliteten.

 • En lök ska kännas fast och inte vara skrumpen, skadad eller ha några tecken på mögelangrepp.
 • Och jag älskar lök.
 • Gul lök och tulpaner, vitlök, krokus och hyacinter.
 • De flesta lökar, ätbara och icke-ätbara, måste ha väldränerat för att inte ruttna.
 • Därför kan blomsterlök vara ett utmärkt val på verkligt torra och så kallade omöjliga ställen i trädgården, som till exempel utrymmet under takutsprånget närmast husväggen.

Torrbackar och slänter är också bra lökplatser. Fukt kräver lökarna endast vid planteringen, för att kunna bilda rötter. Om det inte regnar behöver man vattna. Vitlök, Allium sativum, planteras i våra trakter från och med slutet av september. Den ska dock inte hinna växa till sig för mycket innan vintern, så plantera inte alltför tidigt.

 • Då tar den bara lättare skada av kylan.
 • Helst bör sättvitlöken vara kontrollerat utsäde från fackhandeln, eftersom dessa lökar är fria från sjukdomar och anpassande för odling i Sverige.
 • I mataffären vet man aldrig vad man får, och de kan dessutom vara sterila på grund av olika behandlingar.
 • Om man inte får tag på utsäde utan köper vitlök i matbutiken för plantering, ska man förstås välja de ekologiska.

Annons Annons Dela den doftande vitlöken i klyftor och sätt varje klyfta med rotänden ner på ungefär fem centimeters djup. Tidigt på våren gödslar man lökodlingen, och sen kan vitlöken antingen skördas som färsk på försommaren eller för lagring senare i augusti.

Jag planterar också luftlök, Allium cepa var proliferum, en gammal rolig kultursort av lök som bildar nya smålökar i toppen. Luftlöken lyckades jag komma över på Bondens marknad, annars kan den vara svår att få tag på i handeln. Den ger ju långt ifrån några kommersiellt gångbara skördar. Det där med hur man ser vad som är upp och vad som är ner på en lök, är för övrigt en fråga jag får ofta.

För det mesta går det att urskilja en spetsigare ände, upp, och en mer trubbig eller rund ände, ner. I botten av löken kan det dessutom finnas lite torkade rötter (se bilderna). Men egentligen har det inte någon större betydelse hur man stoppar ner löken.

Den hittar ändå upp, det tar bara längre tid om den är felvänd. Detta faktum kan man till och med använda för att förlänga blomningstiden till exempel i större tulpanrabatter. Vänd bara hälften av lökarna upp och ner! Tulpaner kan man plantera ända tills tjälen greppar marken. Flertalet andra vårblommande lökar kan man sätta åtminstone under oktober ut.

Undantag är väldigt små lökar, som snödroppar, och påsk- och pingstliljor som ska ner så fort som möjligt för att de ska hinna rota sig. Annons vårlökar Annons Tulpanlök Narcisslök. Vitlöksklyfta Anna Malin Degermark

 1. Annons
See also:  Hur Ska Man Plantera Rabarber?

Nästa artikel under annonsen : Upp och ner på löken

Hur odlar man lök i pallkrage?

Lök Sättlök: Att odla egen lök är roligt och enkelt. Sättlök har låga krav på omvårdnad och ger en god skörd till liten insats. Gemensamt för de olika sorterna är att de trivs i soligt läge och mullrik jord samt gynnas av jämn vattning och gärna extra kalk.

Jord: Löken trivs i lucker, väldränerad och mullrik jord. Förbättra vid behov med tex biokol. Är din jord lerig bör du blanda den med barkmull och grus. Läge: Löken trivs bäst i full sol. Ett blåsigt läge gör det svårare för lökflugan att angripa skörden. Det viktigaste är att inte låta odlingen torka när löken utvecklas.

Plantering: I april – maj, när jorden reder sig och jordtemperaturen är ca 10 grader är det dags att plantera. Rödlök planteras något senare. Sätt ut löken med den trubbiga rotändan nedåt, så att toppen sticker upp ca 1 cm ovanför jordytan. Plantera med ett avstånd på 5-15 cm i raderna och ett radavstånd på 20 cm.

Vid tät plantering ger gallring under sommaren lökar för färskkonsumtion medan resterande får stå kvar till sensommaren för inlagring. Scharlottenlök gallras ej och planteras därför med ett längre avstånd mellan klyftorna. Skötsel: Vattna regelbundet och rensa ogräs mellan plantorna. Ett tunt lager med gräsklipp hjälper till att bibehålla fukten och tillför näring.

Pallkrage: Det går utmärkt att odla lök i pallkrage. Ställ då två kragar på varandra, fyll med jord och plantera som i vanligt land, se ovan. Ett nätöverdrag ger ett bra skydd mot fåglar, insekter och ohyra. Skörd: Under sensommaren, när bladen gulnat och blasten lagt sig är löken klar att skördas.

Hur tätt ska purjolök planteras?

Mars månad, uppkallad efter den romerska krigsguden Mars, månaden när det är krig mellan vinter och vår, är perfekt att börja förkultivera purjolök och även andra matlöksväxter. Purjolök är för mig lika med den mättande lena franska potatis- och purjolöksoppan som får extra smak av lite rökt sidfläsk.

 • Även om jag använder mycket purjolök i matlagningen så går det högst åt tre per vecka.
 • Är det då lönt att odla? Kanske inte när det gäller ekonomi men det hör till nybörjarens skola att en gång ha försökt odla purjolök, man lär sig mycket om sådd och skörd och det är roligt att odla ingredienserna till sin egen soppa! Oftast tar det 30 veckor från sådd till skörd.

Det finns tidiga, mellan och sena sorter. Välj gärna flera med olika skördetider, det lönar sig. Tidiga sorter blir i regel längre och smalare medan senare sorter är helt enkelt kraftigare. De senare sorterna klarar även att stå kvar i landet under vintern, och kan spettas fram om marken är frusen. Plantera LKar Vilket HåLl Alla matlökar gror dubbelvikta! Foto: Kerstin Engstrand Jag brukar antingen bredså ( dvs. strö fröna jämt över jorden) eller så i s.k. pluggbrätten. Använd såjord eller kokosjord. Fyll brättet med jord, vattna och gör en fördjupning i varje brätte med fingret, ca 1,5 cm djupt ska fröet sås.

I pluggbrätten kan du så minst tre till fyra i varje hålighet. Bredsår du kan du så mycket tätt. Täck över med jord och vattna lätt igen, denna gång med sprayflaska. Sätt över ett lock och vänta. I rumstemperatur om ca 22 grader, och sådden ståendes över ett element så att den får undervärme, brukar det ta 6 – 7 dagar innan de första fröna har grott.

Håll sådden fuktig men inte våt. Få nu inte panik, purjolök tar tid på sig, i regel har inte alla grott förrän efter 14 dagar, ibland efter tre veckor. När lejonparten har grott är det dags att flytta sådden till en ljusare plats. Tillskottsbelysning behövs om du har en inomhustemperatur av 20-22 grader. Plantera LKar Vilket HåLl Lugnt och fint får plantorna växa. De ska inte klippas! Foto: Kerstin Engstrand Låt plantorna växa vidare i lugn och ro. Tre veckor efter sådd kan du börja ge lite näring, jag brukar ge flytande näring vid varje vattning och då 1/3 av normal dos. Vattna plantorna underifrån! Man ska inte klippa dem! Men är de för gängliga när man ska plantera ut dem kan man ansa dem, dvs. Plantera LKar Vilket HåLl Foto: Kerstin Engstrand När plantorna blivit minst en tvärhand höga, ca 10 cm men allra helst 15 cm höga, är det dags att plantera ut dem. Det brukar vid sådd i mars bli cirka 10 veckor efter sådd. Purjolök har stora krav på jorden. Den vill ha matig jord, näringsrik jord och jorden ska vara djupt bearbetad. Plantera LKar Vilket HåLl Foto: Kerstin Engstrand Plantavstånd ca 15 cm. Radavstånd, mellan raderna ska det vara ca 30 cm. Har du extra gott om småplantor kan du plantera ut dem tätare för att börja skörda lite tidigare. Då skördar man varannan som småplanta, de blir som vårlök. Plantera LKar Vilket HåLl Foto: Kerstin Engstrand Raderna ska egentligen vara djupa fåror, 10 cm djupa, då är det lättare att kupa upp jorden längs lökarna. Då får man långa, vita purjolökar. Jag gör hål med en planteringspinne. Plantera LKar Vilket HåLl Foto: Kerstin Engstrand Håll plantorna väl vattnade tills de är väl etablerade.Därefter behöver purjolök sällan vattnas, bara vid mycket torr väderlek, När plantorna har etablerat sig, vanligen i början av juni upp till Uppsalatrakten, senare norrut, kupar man upp jorden allt eftersom de växer till sig. Plantera LKar Vilket HåLl Foto: Kerstin Engstrand Glöm inte att gödsla purjon, ge en giva gödsel en gång per vecka. Många tycker att gödsel som håller en NPK-halt av 20-10-10 fungerar bästa för purjo. Plantera LKar Vilket HåLl Foto: Kerstin Engstrand Lättast är att skörda med hjälp av en grävgrep. Nyskördad purjolök håller sig fräsch i minst en vecka om rötterna är kvar och löken får stå i en hink med vatten, ibland i hela tre veckor. Och i landet klarar även tidiga sorter att flyttas till en annan växtplats.