Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Plantera Om KrukvXter Vilken Jord?

Vilken jord? –

 • Välj P-jord, vår allra finaste jord, för de flesta krukväxterna
 • Välj Blomjord för de allra flesta krukväxterna
 • Välj Naturgödslad blomjord om du vill ha jord för ekologisk odling till dina krukväxter
 • Blomjord med leca passar särskilt bra för växter som står i stora krukor och långtidsbevattnande krukor
 • Välj Naturgödslad Såjord för kaktusar och suckulenter
 • Välj Orkidéjord för orkidéer och andra orkidéväxter

Vilken jord ska man ha till krukväxter?

Tips vid omplantering – Jordval De flesta växter mår bra i vanlig blomjord, men det finns undantag som fordrar specialjordar t ex orkidéer, azaleor, flamingoblommor osv. Kravet på ”vanlig” blomjord är att den ska vara porös gärna med små lecakulor. För stort torvinslag gör jorden kompakt, hård och svårvattnad.

 1. Om du ska sätta eller så sticklingar rekommenderas såjord eller kaktusjord, då den vanliga jorden är för stark.
 2. Tänk på att det ska finnas vattningsmån kvar överst i krukan.
 3. Vattna igenom den omplanterade växten ordentligt.
 4. Sedan bör jorden få torka upp igen innan nästa vattning.
 5. Lecakulor Lecakulor ger bra dränering i botten på planteringskrukan, då de minskar risken för att jorden ska bli för sank om det står lite vatten på fatet eller i ytterkrukan.

Val av kruka Val av kruka lera/plast beror på den som ska sköta växterna. Lerkrukan passar den som lätt vattnar ihjäl växter. Den avdunstar vätska även genom sina lerväggar. Detta medför att växten torkar snabbare upp. Lerkrukan har lite tyngd och ger också stabilitet åt plantor som lätt välter.

Plastkrukan håller sig fuktig längre och fordrar därför inte vatten lika ofta. (Passar alltså den som är lite slarvig med vattningen). Rottemperaturen blir i plastkrukan också lite högre då ingen energi går åt till avdunstningen genom krukväggen. Den högre temperaturen stimulerar rotutvecklingen. Krukans storlek påverkar också hur ofta man behöver vattna.

En stor jordvolym håller fuktigheten längre. : Plantera om krukväxter | Tips och råd

Kan man använda planteringsjord inne?

P-jord är en mörk och fukthållande planteringsjord med bred användning, den passar för all slags odling både inne och ute.

Vad är det för skillnad på planteringsjord och blomjord?

Blomjord eller planteringsjord? – Är det någon skillnad på blomjord och planteringsjord då? Hur blomjorden eller planteringsjorden är uppblandad skiljer sig från tillverkare till tillverkare. Generellt sett kan man säga att planteringsjorden ofta är uppblandad med fler komponenter, berikad med mer mineraler och mer gödsel.

Blomjorden är lite elegantare i stilen och är ju gjord för att platsa i hemmet och vara enkel att arbeta med. Den är fortfarande berikad med mineral och viss gödsel, men ofta inte lika fullpackad. Vilket passar bra när man planterar krukväxter inomhus, gödsel är inte den doften man vill i hemmet! Såjord är en lätt, näringsfattig och porös jord.

Den är ofta uppblandad med sand och torv, och är framtagen för att ge fröer och sticklingar en bra start i livet. Den är milt gödslad och finsiktad, för att passa små sticklingar eller växter från fröer. Såjord är också bra att använda till kaktusar och suckulenter, om du blandar upp den med något mer dränerande.

 • Blomjord är mullrik, mörk och fullproppad med näring.
 • Blomjord har en lite grövre struktur och har en långtidsverkande gödning som främjar framförallt blomning.
 • Blomjorden är anpassad för plantering av krukväxter inomhus, och passar de flesta krukväxter, speciellt de som man vill ska blomma eller bära frukt.

Det är lite av en all around-variant, och ett säkert kort om du känner dig osäker. Planteringsjord är den vanligaste typen av jord, och är framtagen för rabatter och andra växter som planteras i kruka. Det är en luftig och näringsrik jord, som ofta har en bra vattenkapacitet.

Kan man använda planteringsjord inomhus? Det fungerar förstås! Att använda planteringsjord till sina krukväxter inomhus funkar, men planteringsjorden luktar tyvärr ofta mycket gödsel, så lägg planteringsjorden i rabatten istället! Såjord – Frösådd, sticklingar, kaktusar och andra suckulenter. Blomjord – More or less alla typer av krukväxter.

Planteringsjord – Till rabatter eller utomhuskrukor Orkidéjord – Speciellt framtagen för orkidéer. Medelhavsjord – Alla typer av medelhavsväxter. Olivträd, citronträd, och så vidare. Pelargonjord – Speciellt framtagen för pelargoner, men fungerar även för rotade sticklingar.

Vilken jord ska jag välja?

Visste du detta om jord? Plantera Om KrukvXter Vilken Jord Valet av jord kommer påverka dina växter och hjälpa dem gå från skott till blomsterprakt. Bra jord med rätt ingredienser är grunden som skapar förutsättningen för rötterna att utvecklas och skapa mästerverk i trädgården. I vårt sortiment hittar du flera olika jordar, för olika typer av växter och ändamål.

Det som skiljer dem från varandra är näringsinnehåll, struktur och pH-värde, faktorer som vi har anpassat efter olika växters behov. Dessa faktorer gör att det inte finns en jord som är bäst, vilken jord du ska välja kommer varierar beroende på dina växter och vart dessa ska planteras. Det är jorden som ger växter förutsättningen att trivas och växa.

I våra trädgårdar har vi oftast sand- eller lerjord, det går inte att förvandla en sandjord till lerjord eller tvärtom. Däremot kan man förbättra jorden så att förutsättningarna blir de bästa för dina växter. Gå ut i din trädgård, ta lite jord med en fuktad hand och krama den.

 • Lerjorden blir lätt en klump som går att forma medan sandjorden smulas sönder.
 • Lerjord håller vatten bra och innehåller naturligt mer kalk och näring.
 • Den håller värmen längre in på hösten.
 • En lerjord kan vara tungarbetat och bli för kompakt vilket gör att rötterna får syrebrist, den värms även upp långsammare på våren.

Du kan tillsätta för att lätta upp jorden. är också en utmärkt jordförbättrare som luckrar besvärliga jordar genom att tillföra barkbitar och mullämnen. Barkmyllan passar extra bra till tunga lerjordar. Sandjord känns grynig, är både lättarbetad och väldränerad vilket ger rötterna en luftig miljö.

Den värms upp relativt fort på våren. Sandjorden innehåller mindre kalk och är inte bra på att hålla vatten och näring utan torkar upp snabbt. Om du har en sandjord kan du jordförbättra med Du kan även använda för att jordförbättra din sandjord. Det är en gödslad specialprodukt blandad av bark och torv som är en utmärkt jordförbättrare både till tunga leriga jordar och till torra sandiga jordar.

All jord du köper på säck baseras på torv – en råvara som är utmärkt för plantering och odling. Blandat med rätt mängd sand, lera och näring skapas en jord med rätt förutsättning för dina växter. Vad är torv? Läs mer om torv här: I vårt sortiment hittar du produkter som håller yrkeskvalité.

 1. Med detta menar vi produkter som från början är använda av eller framtagna tillsammans med yrkesodlare – alltså de som odlar professionellt.
 2. Vi är stolta över att kunna erbjuda detta sortiment av hög kvalité till alla som vill odla.
 3. Du känner igen våra jordar av yrkeskvalité på Älgen som finns på säckarna.

Yrkeskvalité produkter

P-jord S-jord U-jord Reko-jord K-jord R-dress

KRAV-certifierad jord måste komma från KRAV-certifierad mark, eller vara sand, krossmaterial, lera och torv från områden där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts under 24 månader före uttag. KRAV har också begränsningar för hur mycket tungmetaller KRAV-märkt jord får innehålla.

Kan man så i vanlig blomjord?

Måste jag använda såjord? – Nej, däremot är det större chans att lyckas med sådden om du använder särskild såjord, Denna jord är snällare mot fröet som lätt kommer igång att gro. Blomjord fungerar också, men för mycket näring i jorden när du sår frön kan göra att fröer gror långsammare.

Vad är det för skillnad på matjord och planteringsjord?

Förenklat kan man säga att planteringsjorden håller en högre kvalitet än trädgårdsjorden. Trädgårdsjorden innehåller mindre näring och har en sämre kvalitet på torvmullen. Trädgårdsjordens främsta användningsområde är som utfyllnad vid enklare plantering i trädgårdar.

När ska man byta jord på krukväxter?

När ska man plantera om krukväxter? – Våren är en utmärkt tid för omplantering av dina krukväxter. Då har de stått i lite vila i en mörkare och torrare miljö under några månader. I takt med att ljuset återvänder sätter tillväxten igång igen. Med ny fräsch jord och en kruka i rätt storlek får tillväxtsäsongen en bra start.

Hur gör man egen planteringsjord?

Blanda egen krukväxtjord – Plantera Om KrukvXter Vilken Jord En mullrik, strukturstabil kompostjord, mineraljord (sand), ny blomjord och pimpsten blir en suverän allroundjord för krukväxterna. Krukväxterna vill vi vårda i många år. Därför är en kvalitetsjord basen för välmående, långlivade och prunkande krukväxter.

 • Som bas kan du om möjligt använda din egen trädgårdsjord och kompostjord (välbrunnen). I Faktabanken kan du hitta många artiklar om jord och kompost,
 • Utgå annars från en blomjord av hög kvalitet.
 • Tillsätt också en strukturstabil del, som pimpsten eller små lekakulor.
 • Kokosfiber ger en extra luftig jord, som rötterna älskar.
 • Biokol fungerar som en näringsdepå och gynnar också strukturen i jorden. Läs om denna fantastiska produkt i Faktabankens Vad är biokol ?.
 • Om du inte har egen kompostjord eller mullrik trädgårdsjord är tillskott av någon form av biostimulator ett suveränt sätt att öka jordens livskraft.
 • Till näringskrävande växter lägger du till långtidsverkande allgödsel, rester från bokashi eller pelleterad hönsgödsel (för utekrukor).
 • Ett bra mått på proportionerna är 5/8 delar jordbas – 1/8 del sand – 1/8 del pimpsten eller lecakulor – 1/8 kokos. För övriga tillskott som biokol och gödselmedel – läs på förpackningen.
 • En välgödslad jord är en färskvara. Förvara överbliven jord i en säck, så svalt och mörkt som möjligt. Använd den sedan under odlingssäsongen.

Vad är bra planteringsjord?

En prunkande trädgård är mångas dröm. Men för att det ska växa bra i krukor och rabatter krävs att växtligheten får ordentligt med näring. Testfakta gav Sweco Geolab i uppdrag att analysera näringsinnehåll och pH-värde i tio olika planteringsjordar. – Majoriteten av jordarna har ett näringsinnehåll som man kan förvänta sig av den här typen av produkt, även om de skiljer sig lite åt.

Men två jordar har extremt låga värden på ett eller flera ämnen, säger Anna Hedlund, hortonom och testledare på Sweco Geolab. Gardol, från Bauhaus, saknar nästan helt gödningsämnet fosfor som är viktigt för tillväxten och Hasselfors naturgödslade plantjord hade generellt låga näringsvärden. – Ingen av dessa jordar är omöjlig att odla i, men de måste gödslas för att ge bra resultat, säger Anna Hedlund.

Bäst i test är Plantagen tätt följd av Änglamark. Att en naturgödslad och Kravmärkt jord som Änglamark har så höga näringsvärden är överraskande, enligt Anna Hedlund. – Det är svårt att få till en sådan här välbalanserad jord med endast stallgödsel eller kompostmaterial.

 • Särskilt nitratkvävet brukar ligga väldigt lågt.
 • På Rölunda, som tillverkar Änglamarks planteringsjord, garanterar man att jorden är helt och hållet naturgödslad och att man följer Kravs regler.
 • Magnus Nobel, kvalitetsansvarig på företaget, förklarar det höga näringsvärdet med att man till skillnad från konkurrenterna använder komposterad hönsgödsel i stället för torkad.
See also:  Hur Ska Man Plantera Tomater?

– Vi komposterar hönsgödseln tillsammans med bark och torv i minst ett år. Det är en mer kostsam och tidskrävande metod än att bara blanda i torkad gödsel, men jorden blir mer näringsrik, säger han. Testet visar också att en näringsrik jord inte behöver kosta särskilt mycket.

 • Varken Plantagen eller Änglamark tillhör de dyrare i testet.
 • Men det är inte bara näringsinnehållet som är avgörande för hur bra en jord är att odla i.
 • Torvsammansättningen – eller humifieringsgraden – är också viktig.
 • En bra planteringsjord ska dels innehålla icke nedbruten torv som är porös och gör att växterna kan andas, dels torv som har nått längre i förmultningsprocessen.

– Det bör vara en högre andel icke nedbruten torv med låg humifieringsgrad. Därför blir jag lite misstänksam mot Weibulls kravmärkta jord som bara har torv med hög humifieringsgrad. Jag skulle tro att den är ganska kompakt och inte släpper in så mycket syre, säger Anna Hedlund.

I dag finns ingen analysmetod för att kontrollera torvblandning, eller jordens fysikaliska egenskaper, som är anpassad för svenska förhållanden. – Men det finns i andra delar av världen så det borde gå att använda även här. Den svenska jordbranschen borde ta fram en standard och ett gemensamt sätt att deklarera innehållet på den här typen av produkter, säger hon.

Anna Hedlunds planteringstips * Innan du köper plantjord – fundera på vad det är du ska plantera. Den här typen av jordar, som bryts ned snabbt, passar bäst till krukor och balkonglådor. Ska du anlägga en rabatt med buskar som ska stå i flera år behövs det en helt annan kvalitet på jorden.

 1. Det måste finnas lufthål i krukan eller lådan så att överskottsvatten kan rinna ut.
 2. Gör hål i botten och fyll med stenar, skärvor eller lerkulor så att jorden stannar kvar.
 3. Ju mer jordvolym du har desto mindre risk för att jorden blir för torr eller för våt.
 4. Därför är det bra att använda högre krukor eller lådor.

* Även om de flesta jordarna är näringsrika behöver de ett tillskott någon gång under sommaren. Exakt när de behöver gödslas beror dock på när man planterat och hur vädret varit.

När använder man planteringsjord?

Planteringsjord används vid all slags plantering utomhus av buskar, träd, perenner och som jordförbättring i rabatter och trädgårdsland. Ge dina växter en riktigt bra start vid planteringen!

Vad är det för skillnad på Pelargonjord och vanlig blomjord?

Äntligen vårvärme och dags att börja plantera på uteplatsen, i trädgården och på balkongen. Men vilken jord skall det vara? Att döma av utbudet hos trädgårdshandlarna räcker det inte bara med en sort. Förutom vanlig planteringsjord finns specialsäckar för det mesta: grönsaksjord, örtjord, u-jord och pelargonjord.

 1. Utbudet ökar för varje år och priset kan ligga på det dubbla jämfört med vanlig planteringsjord.
 2. Men är specialjorden dubbelt så bra för grödorna? – Absolut inte.
 3. Vad tillverkarna gör är att utnyttja okunskapen hos vanligt folk för att sälja mer, säger Tom Ericsson, docent i ekologi och miljövård vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Till gruppen örter hör till exempel en otrolig blandning av växter. Att det skulle finnas en jord som passar speciellt till den gruppen och mindre bra till andra stämmer helt enkelt inte. När Testfakta ringer upp jordtillverkaren Hasselfors visar det sig att deras påsar med örtjord har precis samma innehåll som den nästan hälften så dyra grönsaksjorden från samma företag.

 1. Men Pia Holmberg, produktspecialist på Hasselfors, tycker inte att man lurar konsumenterna.
 2. Det är som i livsmedelsbutiken, du kan köpa färdiga grytbitar eller skära samma kött själv.
 3. Det handlar om enkelhet och bekvämlighet.
 4. I trädgårdshandeln är det mycket folk såhär års och personalen har inte möjlighet att ge råd till alla, därför är det bra med olika påsar, säger hon.

I pelargonjorden skiljer sig jordblandningens fuktbevarande egenskaper från vanlig jord, och i urnjorden finns både långtidsverkande och korttidsverkande gödning som gör den speciell, menar Pia Holmberg. Enligt Tom Ericsson är det är framförallt två parametrar som spelar in för en bra jord.

 • Det ena är strukturen, att det är en lagom luftig blandning av större och mindre partiklar.
 • Det andra är näringen – sammansättningen, koncentrationen och pH-värdet.
 • Olika typer av växter har väldigt likartade behov.
 • Det man får om man köper en dyr jord som utlovar långtidsverkande näring är tid, att du kan vänta lite längre innan du måste börja tillföra näring i vattnet.

Men ingen jord kan ha näring som räcker hela sommaren, det handlar om cirka sex veckor om du odlar i kruka med välgödslad jord. När det gäller strukturen är billiga jordar från stormarknaden ofta minst lika bra som dyra, säger han. Är man beredd på att tillföra näring själv kan man alltså lugnt välja en billig planteringsjord.

 1. Det alternativet är dessutom bättre för miljön, menar Tom Ericsson.
 2. Har du planterat i en kraftigt gödslad jord och det regnar mycket i början kan näringsämnena lakas ur innan dina växter hinner ta upp dem.
 3. Näringen hamnar i naturen och bidrar till övergödningen.
 4. Då är det bättre att portionera ut lite i taget i den takt som växterna hinner ta upp det.

Pia Holmberg på Hasselfors håller inte med. – Många tycker att det känns svårt att tillsätta näringen själv. Och näringen i jorden kan visst räcka en hel sommar om den har en bra sammansättning, det beror på hur stor kruka du har och vad du odlar. Att den riskerar att regna bort är inte ett problem för dem som odlar under tak eller i växthus.

Var kan man köpa planteringsjord?

Hemleverans av jord på pall – I Granngårdens sortiment hittar du allt från KRAV-märkt planteringsjord till dressjord, blomjord, såjord och jordförbättring. Vi har både specialjordar som till exempel tomat- och chilijord men också torv, täckbark, odlingssand och dekorationsstenar av olika slag.

Kan man plantera växter i Såjord?

Guide för omplantering av små växter Såjord har ett lågt näringsinnehåll då de första rötterna på plantorna är mycket känsliga för hög koncentration av näring. När plantan etablerat sig behöver den mer näring för att orka växa ytterligare och behöver då planteras om i jord med mer näring.

Måste man köpa jord?

Behövs specialjord? Enligt hortonom Helena Karlén, universitetsadjunkt på Sveriges lantbruks­universitet i Alnarp, kan man plantera i nästan vad som helst. – Det går bra med till exempel kokosfiber, torv eller lecakulor. Det behövs bara något som binder rötterna, tillåter dem att andas och ta upp näring och vatten, säger hon.

 • Våra älskade sommarpelargoner behöver ingen särskild jord, trots att ”pelargonjord” är en av de specialjordar som marknadsförs flitigt.
 • Pelargoner är tåliga och klarar sig i nästan vilken jord som helst – om du näringsvattnar med ett allsidigt gödselmedel.
 •  Påsjordstillverkarna satsar på igenkänningsfaktorn, säger Helena Karlén.

De säljer till exempel påsar med bilder på pelargoner, rhododendron, rosor, medelhavsväxter och tomater, och ser det som en service till konsumenten. – De växter som kan behöva särskilda jordar är surjordsväxter som rhododenron och hortensia som vill ha lågt pH-värde.

 • Och citrusväxter som behöver järn.
 • Såjord, som är uppblandad med sand, kan också behövas.
 • Frön och sticklingar som du driver upp själv har inte så stort näringsbehov och ska därför inte ha en jord som är berikad med näringsämnen.
 • Däremot behöver de en jord som både är genomsläpplig och håller fukten, och då kan det vara vettigt att plantera i såjord.

Helena Karlén betonar att det finns kvalitetsskillnader mellan billig och dyr jord, som främst beror på strukturen på jorden. Att jorden är luftig är viktigt. En billig jord kan snabbt sjunka ihop och bli Plantera Om KrukvXter Vilken Jord syrefattig. Den kan också vara svårare att återfukta om den har blivit torr och rötterna fått svårt att andas. Det bästa är att köpa bra jord från början, men om du vill förbättra dålig jord kan du blanda i små lecakulor, Yrkesodlare ställer höga krav, och den bästa jorden går i första hand till dem.

Den sämre kvaliteten hamnar i de billiga påsarna. Jordproducenterna blandar i olika typer av näring, enligt speciella recept. Men efter någon månad har den mesta näringen ­förbrukats, och det är då du behöver ­tillsätta ny. Helena Karlén säger att kompletterande näringstillförsel är viktigt. Och det gäller att anpassa den till växtslagen.

– Alla växter behöver samma näringsämnen – kväve, fosfor och kalium (som förkortas NPK) men i olika mängd. Växter som du ska skörda, till exempel grönsaker, behöver extra mycket näring, som du tillför vid vattningen. – Det spelar också roll om det är frukter eller blad som ska skördas.

Tomat och gurka vill ha extra kalium, för sallad och andra bladgrönsaker är kväve viktigare. Sommarblommor i krukor och balkonglådor kan du ge NPK-gödselmedel. Men det finns även alternativ. Om du inte vill använda konstgödning kan du vattna med utspädd urin, så kallat guldvatten, eller nässelvatten. På våren kan du lägga kompost på rabatterna och under sommaren kan du täcka med gräsklipp.  Matjorden i våra träd­gårdar består av förmultnade växt- och djurdelar samt oorganiskt material som sand, grus och lera.

Du kan förbättra jorden på olika sätt med inblandning av kompost, torvmull, barkmull, gräsklipp och annat organiskt material. Viktiga näringsämnen som jorden behöver är framför allt kväve, fosfor, kalium, kalcium och magnesium. Olika växter behöver olika ämnen, kolla upp vilken typ av näring du ska ge.

Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen Oberoende – Du kan lita på oss

Från 59 kr/mån Du kan avsluta när du vill.

: Behövs specialjord?

Hur får man bra jord?

Oavsett vilken jord du odlar i är det viktigt att jordförbättra genom att kontinuerligt tillföra organiskt material till jorden och gödsel som innehåller de näringsämnen som växterna behöver. En hög mullhalt är eftersträvansvärt oavsett vilken jordtyp man odlar i eftersom det främjar mikrolivet i jorden, ökar plantornas tillgång på luft och näringsämnen och förbättrar jordens förmåga att hålla fukt.

 • Gödsla med organiskt material för jordförbättring och näring Att jordförbättra innebär alltså att tillföra material till jorden som gör den bättre för odling.
 • Olika typer av organiskt material innehåller olika delar kol, kväve och andra näringsämnen.
 • Ol skapar struktur i jorden medan kväve blir näring till växterna.

Grundgödsla trädgårdsland eller pallkragar på våren när jorden reder sig. I Norrland där det kan vara tjäle i jorden långt in på våren kan det vara en bra idé att gödsla på hösten. En lerjord ska inte bearbetas på våren eftersom den innehåller så mycket vatten.

 1. Gödsla därför din lerjord på hösten.
 2. Mängden gödsel anpassas efter grödornas näringsbehov.
 3. Det kan vara smart att odla växter med samma näringsbehov i samma pallkrage.
 4. Läs mer om olika växter som trivs tillsammans under avsnittet ’ Växtföljd och samodling ’.
 5. I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ kan du filtrera fram vilka växter som behöver mycket och lite näring.
See also:  Hur Plantera En AvokadokRna?

Kompost En kallkompost för trädgårdsavfall, ofta i huvudsak löv, ger inte så stort tillskott av näring men har en hög andel kol och är därför oerhört värdefull som jordförbättring och som täckmaterial. Andra kompost-tekniker såsom Bokashi, varmkompost med köksavfall och maskkompost innehåller däremot mycket näring men mindre kol.

Stallgödsel Välbrunnen kogödsel är bra både ur näringssynpunkt och för att förbättra jordstrukturen. Kogödsel är långsamverkande vilket betyder att näringsämnena löser ut sig i jorden under lång tid. Kogödsel finns att köpa på plantskolan. Välbrunnen hästgödsel fungerar också att gödsla med och innehåller både mycket näring och ger bättre struktur.

Hästgödsel är mer snabbverkande än kogödsel. Hönsgödsel och blodmjöl är mycket kväverika gödselmedel som är snabbverkande. På senare år har Pyralid dykt upp som ett oönskat inslag i organiskt gödsel. Pyralid förstör växterna och hindrar deras tillväxt. Lär mer här www.for.se/pyralidaffaren/.

 1. Biokol Laddad biokol är också en effektiv jordförbättrare.
 2. Olpartiklarna kan binda mycket näring på grund av sin struktur.
 3. På ytan trivs nyttiga svampar, bakterier och andra mikroorganismer som bidrar till att frigöra näring och samarbetar med växternas rötter för att utbyta näring.
 4. Biokol är bra jordförbättring för alla slags jordar.

Kolen behöver vara laddad. Det betyder att den behöver ligga i t ex gödselvatten innan den används, annars suger den åt sig näring från sin omgivning och hindrar växternas näringsupptag. Färdigladdad biokol för odling finns att köpa i handeln. Så här gör du Odla ätbart rekommenderar kompost och biokol som de bästa grundgödslingsmetoderna beroende på vad som är lättast att få tag på där du odlar.

Kratta undan växtrester från föregående års odling Sprid ut gödsel i lagom mängd på jorden och mylla ner i ytjorden. Bokashi behöver grävas ner i jorden så att den täcksDärefter kan det vara bra att luckra jorden, Se avsnittet om att förbereda pallkragen för odlingssäsongen. Läs mer om luckring i avsnitt ’ Förbered odlingsbädden ’Efter gödsling väntar man helst två veckor så att jorden får stabiliseras och näringsämnena har tid att sprida ut sig i jorden. Den här tiden fungerar också som en falsk såbädd. Det innebär att odlingsbädden förbereds för odling med luckring och gödsling och sen lämnas i ca två veckor. De ogräsfrön som finns i jorden får då tid att gro och kan enkelt rensas bort. På så sätt fås en ogräsfri ytjord där de nya plantorna ska växa upp.

Jordförbättring kan också ske under säsongen genom att man täcker odlingen ovanifrån. Gräsklipp är t ex ett material som är oerhört näringsrikt och kan användas som jordförbättring. Sprid ut ett tjockt lager färskt gräsklipp men var lite försiktig med att lägga för nära plantor, speciellt små, eftersom de kan brännas vid nedbrytningen.

 • Mer hjälp i Växtbiblioteket: I ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera på växter som har olika näringsbehov – litet, mellan, stort och närande växter som återför näring till jorden.
 • Du kan också filtrera på vilka växter som trivs i olika typer av jordar.
 • Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar Som medlem i Odla ätbart app får du tillgång till en kalender där du får överblick över när du kan så och plantera ut för de växter du valt i ’Mina valda’.

På så vis vet du när det börjar bli dags att förbereda dina pallkragar. Du får också en personlig att-göra lista där du får tips om när det är dags att så utvalda växter där du bor i Sverige.

Kan man använda Pelargonjord till andra växter?

Pelargonjord kan även användas till andra blommande krukväxter. Strukturen är grov med bitar av peatnuggets och bark för att få en extra god dränering även i större krukor.

Måste man ha Grönsaksjord?

Måste man ha olika jord för olika växter? Man behöver inte gå till överdrift i val av jord, alla växter behöver inte ha specialanpassad jord. En allsidig jord av god kvalitet funkar oftast fint till de flesta växter, men i många fall kan en anpassad jord ge ett bättre resultat.

Kan blomjord mögla?

Svampar är viktiga för nedbrytningen av jordens organiska material. En frisk jord kryllar av svampsporer av flera olika arter. Så svampmycel eller mögel i jorden / blomjorden är inget farligt eller något du behöver oroa dig för.

Kan jord i påse bli gammal?

Frågor och svar Torv är ett unikt naturligt material som bildas av delvis nedbruten växtlighet på torvmarker. Den klassificeras av IPCC som torv, långsamt förnybar biomassa. Sverige har bra förutsättningar för torvbildning och det har skapats torvmarker sedan inlandsisen drog sig tillbaka för mer än 10 000 år sedan.

Naturligt och organiskt Goda fukthållande egenskaper Goda näringshållande egenskaper Bidrar med volym och struktur för god rottillväxt Lätt att anpassa till olika växter så att odlingen blir förutsägbar (struktur, näring, pH-värde) Fri från oönskade organismer och föroreningar; patogener, tungmetaller, ogräs, växtskyddsmedel, främmande föremål, plast mm Finns tillgängligt i stora och enhetliga volymer, året runt Stabil och lagringsbar Transporteffektiv med låg vikt Inhemsk och lokal

Läs mer om torv och miljö: Ja, man kan odla ätbara växter i alla våra jordar även om det är specialjordar med namngivning som kanske inte omfattar ätbara växter. Våra jordar består bara av kontrollerade och för livsmedelsproduktion godkända råvaror. Vi har inte rötslam från reningsverk på våra jordfabriker eller i några produkter.

 1. Vi har heller inte kompost av hushållsavfall i våra yrkes- eller konsumentprodukter.
 2. Blomjord och många andra av våra jordar är gödslade med mineralgödsel (konstgödsel) så om man vill rekommenderar vi att använda några av våra ekologiska alternativ:, eller,
 3. Jord som inte används ska sparas mörkt och svalt i väl tillsluten påse.

Det som kan hända med jorden är dels att den torkar ut och blir svår att vattna upp igen och att näringsämnen försvinner. Både uttorkningen och näringsförlusten sker snabbare ju varmare jorden lagras. Vid frysgrader och upp till 10 grader händer det inte mycket, då kan jorden lagras upp till två år.

 1. Undvik att använda gammal jord i krukor, lägg ut den som jordförbättring i rabatter och land istället.
 2. Om det bildas ett gulbrunt skikt på jordytan är det troligen torvmögel.
 3. Det är en svamp som förekommer bland råvaror som utgör blomjorden.
 4. De mikrober som lever i blomjorden är livsviktiga för växternas rotsystem, de gör ingen skada.

Men man vill ju helst inte ha någon oestetisk tillväxt på blomjordens yta. Det effektivaste sättet att bekämpa svamptillväxten är att vattna underifrån. Genom att vattna underifrån hålls blomjordens yta torr och svampen, som trivs i en fuktig miljö, kan inte växa på jordytan.

 • För bekämpning av mögel på jorden kan man också täcka ytan med dekorationsprodukter eller lecakulor.
 • Lecakulor på ytan gör att även så att växten inte behöver vattnas lika ofta.
 • Svampen kan stjäla lite näring från växterna så var noga med att vattna med flytande näring så får växten säkert det den behöver.

Mögeltillväxten försvinner så småningom. Tropisk svamp kan ibland dyker upp i blomkrukorna inomhus. Den heter Gul veckskivling, Leucocoprinus birnbaumii. Man kan ibland även se den i en annan form nere i blomjorden då som myriader av små gula eller vita korn.

Svampen lever inte i symbios med plantan, utan är en saprofyt, d.v.s. livnär sig på förmultnade växtdelar i blomjorden. Svampen försvinner av sig själv så småningom. Svampen är inte farlig att ta på men ät den inte! En av ingredienserna i blomjord är torv som utvunnits från mossar. Stubbarna efter de träd som har växt på mossen har visserligen avlägsnats efter avverkningen, men torven kan innehålla tunnare stubbrötter som ibland blir kvar i blomjorden trots att den sållas.

Vi blandar även i bark för att få lite grövre struktur som gör jorden luftigare. Träbitar kan också komma med i barken. Om blomjorden innehåller träbitar kan du plocka bort de synliga. Träbitar som är under ytan gör ingen skada. Tussar eller långa trådar i jorden kommer från en växt som vuxit på mossen där torv bryts, tuvdun.

 1. Det kanske ser lite skräpigt ut men är inget farligt, snarare är det bra med lite grövre fibrer i jorden som för in luft i den.
 2. Normalt siktas tussarna bort.
 3. De små flugor som flyger runt krukväxterna är med all sannolikhet sorgmyggor.
 4. De är allmänt förekommande i naturen men dras till doften av färsk jord.

Sorgmyggor dyker ofta upp när man planterat om sina växter. Då kan man misstänka att de kommer med jorden. Inga skadedjur Sorgmyggor dras alltid till ny, färsk jord och förökar upp sig på kort tid – det tar cirka en månad från ägg till vuxen mygga i rumstemperatur.

 1. Larverna lever av torven i jorden.
 2. Sorgmyggan är vanlig ute i naturen och kan följa med råvarorna i jorden, men vanligare är att de under lagring i till exempel butiken kryper in i jordpåsen och lägger sina ägg.
 3. Sorgmyggorna är i och för sig inga skadedjur, men kan vara nog så förargliga.
 4. Larverna kan äta av växternas rötter och kan i stort antal ställa till skada, särskilt på sådder och sticklingar.

Äldre växter brukar normalt inte påverkas. De fullbildade sorgmyggorna äter inte på växter. Minska på sorgmyggorna Att det blivit vanligare med sorgmyggor i blomjord beror på två saker. Dels blandade vissa tillverkare kemiska bekämpningsmedel i jorden förr för att ta död på myggorna (detta är inte längre tillåtet), dels använder vi nuförtiden mer naturgödsel i blomjordarna.

 1. Du kan minska på sorgmyggorna genom att hålla jordytan torr så att inte myggorna vill lägga sina ägg där.
 2. Vattna gärna från fatet och håll växterna åt det torrare hållet en tid.
 3. Ett alternativ är att täcka jordytan med något material som snabbt torkar upp till exempel lecakulor eller sten.
 4. Gula klisterskivor som finns i trädgårdsfackhandeln fångar de vuxna myggorna.

Ett annat knep för att fånga sorgmyggorna är att ställa fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel. Helst bör skålen vara gul på insidan. Blandningen lockar till sig myggorna och när de sätter sig på vattnet ramlar de i och drunknar eftersom ytspänningen minskat med diskmedlet.

 1. Det finns biologiska bekämpningsmedel, nematoder och bakterier, som säljs i trädgårdsfackhandeln eller som kan beställas över nätet.
 2. De är färskvara och kan tyvärr inte blandas i jorden vid tillverkningen.
 3. U-jord och en del andra jordar innehåller hönsgödsel som är ett mycket bra långtidsverkande naturgödsel.

Använder man jorden utomhus brukar det inte synas något men lägger man jorden i krukor inomhus kan det förekomma grå mögeltussar i ytan på jorden. Det är hönsgödseln, som är pelleterad, som när den ligger i ytan börjar mögla. Det är helt naturligt och ett led i nedbrytningsprocessen som gör att näringen blir tillgänglig för växterna.

 • Om du vill kan du trycka ner pelletsen under jordytan annars försvinner möglet av sig självt efter ett tag.
 • Många växter som vi köper i plantskolan har drivits upp i en kruka med torvbaserad jord.
 • Skillnaden är väldigt stor mot markjorden som växten sedan ska planteras i.
 • Markjorden kan vara lerig eller sandig, tät eller stenig.
See also:  NR Kan Man Plantera Klematis På VåRen?

För att få rötterna att söka sig ut i den nya omgivande jorden är det bra att den i viss mån liknar den jord rötterna vuxit i. Blandar man den köpta jorden med befintlig jord så får man en gradvis övergång till den nya jorden, både vad gäller struktur och näringsinnehåll.

 1. Om man bara häller i jord direkt från påsen i planteringsgropen finns det en risk att det blir som en ”kruka i jorden” -och rötterna kommer inte att söka sig ut längre än den näringsberikade luckra jorden från påsen.
 2. Det är också stor risk att den befintliga jorden antingen drar ut vattnet ur planteringsgropen eller gör att det blir stående så att jorden alltid är för våt och syrefattig.

Det finns jordar som är avsedda för specifika grupper av växter eller som är bättre lämpade för vissa specifika odlingsförhållanden. Här är några exempel. är det bästa valet till sommarblommor av alla slag. Jorden ger en otrolig blomning i urnor, amplar och balkonglådor.

 • U-jord är även ett utmärkt val till andra näringskrävande växter som odlas i stor jordvolym t ex tomater.
 • Eller orkidékompost är en grov blandning av barkbitar och torv för alla vanliga orkidéer.
 • Den är så grov för att luften kring orkidéernas känsliga rötter ska hållas fuktig men inte mer.
 • Ger en rik och varaktig blomning hela säsongen därför att den innehåller rikligt med långtidsverkande näring och har en struktur som gynnar rötterna.

ger lite extra till krävande rosor, jorden är rik på lera samt innehåller extra kalium och tångmjöl. Det främjar bildning av blomknoppar som ger en rik blomning med vackra färger. är en specialjord för surjordsväxter som behöver ett lågt pH-värde för att trivas.

 1. Jorden är gödslad och används som den är vid plantering både ute i kruka.
 2. Är en specialgödslad jord för odling av alla slags tomater, chili och paprika men även till andra fruktgivande grönsaker.
 3. Jorden används främst till odling i krukor och växtbäddar på varma skyddade platser.
 4. Jorden är gödslad med extra kalium, kalcium och magnesium för att säkra god smak och kvalitet.

På hösten blir bladen gula och växterna går in i sin viloperiod. Anledningen till att du ska höstgödsla på sensommaren är för att växterna ska hinna ta upp näringen inför vintern. Höstgödsling gör nämligen växterna mer tåliga inför vintern och främjar bildandet av blomsterknoppar till nästa år.

 1. Passar till alla växter i trädgården och det är bara doseringen som skiljer.
 2. Den bästa tiden att höstgödsla är faktiskt under sensommaren eller tidig höst när växterna fortfarande växer och kan utnyttja näringsämnena. Läs mer,
 3. Om orden registrerats hos oss innan klockan 11:00 sker leverans inom fyra arbetsdagar.

Med arbetsdag avses helgfri vardag med undantag för lördagar, julafton, midsommarafton och nyårsafton. Snabbare leverans kan erbjudas, se separat prislista. Våra öppettider är 07:00-16:00. Leveransen ska levereras så nära kunden som möjligt där dragbil med släp kan lossa.

 1. Om dragbilen inte kan lossa vid kaj är det kundens ansvar att ombesörja truck eller annat godkänt fordon för avlastning.
 2. När man pratar pH–värdet i en jord handlar det om växternas möjlighet att ta upp näringsämnen.
 3. En generell riktlinje är att de flesta växter trivs med ett värde på 5,5-7.
 4. För att höja pH-värdet kan man tillsätta kalk.

Att mäta volym på torvbaserad jord är inte helt lätt, eftersom den till största delen består av porvolym antingen fylld med luft eller vatten. Det är därför växterna trivs så bra i den. Säckpackad jord är manglad (dvs luften pressas ut) för att inte jorden ska ta mer transport- och lagringsvolym än nödvändigt.

Förpackningen (eller bulkmaterialet) som ska volymbestämmas vägs, vikten noteras. Vid senare beräkning dras tomemballagets vikt bort. Materialet luckras upp (enligt producentens anvisningar) och man undersöker vilken falldämpare som ska användas. Högst 10 vol% av materialet får stanna kvar i falldämparen. Mätcylindern vägs (lämpligen nollställs vågen med cylindern på), kragen monteras och falldämparen ställs på plats. I portioner om högst 5 liter åt gången fylls burken. Material som stannar i falldämparen hälls ned i cylindern mellan varje ny portion. Sluta när burk och krage är fyllda. Skrapa av kragen, ta av den och stryk därefter av mätcylindern jämns med kanten. Var noga med att inte packa materialet vid avstrykningen. Nu har man en standardiserad volym. Väg denna volym. Vikten divideras med cylinderns kalibrerade volym. Den på detta sätt beräknade volymvikten används för att bestämma volymen i förpackningen vars vikt är känd.

På alla Hasselfors Gardens fabriker arbetar vi rutinmässigt med denna standardmetod och prover tas från varje tillverkningsomgång. Jord och odlingssubstrat innehåller ett brett utbud av jordmikrober. Dessa naturligt förekommande mikrober har många fördelar men det finns några som kan vara skadliga för människor.

Det är därför viktigt att vara medveten om potentiella risker och skydda sig mot dem vid behov. Stelkramp, till exempel, är en vanlig sjukdom som orsakas av en jordmikrob, men som vi kan vaccineras mot. För att undvika att bli sjuk är det särskilt viktigt att vara medveten om möjligheten att vaccineras samt att skydda potentiella sår genom att hålla händerna bort från dem och att hålla händerna rena när du arbetar med jord.

Legionella är en bakterie som kan förekomma i jord, kompost och odlingssubstrat och som har orsakat infektioner hos människor genom åren. De flesta som utsätts för bakterien blir inte sjuka, men bakterien kan orsaka lunginflammationsliknande symtom som är viktiga att diagnostisera korrekt.

Medvetenheten om risken för Legionella-infektioner från jord och förbättrade diagnostiska metoder har ökat erkännandet av sjukdomen. Finns Legionella i jorden kan mängden bakterier öka kraftigt när förhållandena blir mer gynnsamma för bakterien. Legionella gynnas av hög värme. Legionella bakterier överförs huvudsakligen genom inandning av damm och aerosoler.

I synnerhet bör riskgrupper som äldre, rökare eller personer med nedsatt immunförsvar helt undvika inandning av jorddamm på grund av eventuell exponering för Legionella-bakterier. Säker hantering av jord berör både yrkesverksamma som arbetar med anläggningsjord och odlingssubstrat samt fritidsodlare som hanterar kompost, trädgårdsjord och påsjord.

Vi avråder från att lagra jordprodukter direkt i solen eftersom detta kan öka temperaturen i förpackningen, vilket kan stimulera bakterietillväxt. Förpackningen ska öppnas försiktigt så att jorddamm inte sprids i ansiktet. Legionella bakterier överförs huvudsakligen genom inandning av damm och aerosoler. Undvik inandning av organiskt damm. Torra jordar bör vattnas med lågt vattentryck före användning för att undvika damm och stänk. Vid bevattning är det en bra idé att använda sprinkler- eller vattenstrålespridningsmunstycke. Är jorden torr i påsen rekommenderar vi att den fuktas i påsen innan hantering. Bakterier såsom stelkramp kan även infektera via sår så tänk på att använda handskar om du har sår på händerna. Undvik att röra sår med smutsiga händer. Det är också viktigt att tvätta händerna efter att ha hanterat jord.

Vi märker våra produkter med hanteringsråd. Dessa säger att produkterna ska förvaras mörkt och svalt och att damm av produkterna inte bör andas in. Dessutom rekommenderar vi alltid att tvätta händerna efter avslutat trädgårdsarbete. Vi deltar också i forskning och kommunikation med andra aktörer och myndigheter inom området.

 • Lopyralid är ett godkänt bekämpningsmedel som vanligtvis används vid odling av till exempel sockerbetor och raps.
 • Små mängder av klopyralid kan förekomma i restprodukterna från livsmedelsindustrin, varifrån små rester också kan hamna i gödselråvaran som utvinns från dessa restprodukter.
 • Produkter för ekologisk odling använder cirkulära råvaror som därför kan innehålla små rester av bekämpningsmedel.

På Hasselfors Garden vill vi vara med och främja hållbar utveckling och hitta lösningar baserade på cirkulär ekonomi. Användbarheten, säkerheten och kvaliteten på våra produkter är av största vikt för oss och vi vill att våra produkter ska göra det enkelt att ta hand om växter.

 1. Utmaningarna i användningen av cirkulära råvaror gäller för hela sektorn och vi, som en ledande aktör inom sektorn, kommer att främja testningen av cirkulära råvaror och se till att industrin sätter tydliga gränser för den mängd bekämpningsmedel som kan finnas i cirkulära produkter.
 2. För närvarande finns till exempel inga sådana gränsvärden för klopyralidkoncentrationer i gödningsmedel.

Du kan läsa mer om våra undersökningar och åtgärder gällande klopyralid i dessa artiklar: : Frågor och svar

Vad är bra blomjord?

Blomjord med leca är en jord som passar särskilt bra till växter som inte planteras om varje år, till exempel stora, otympliga växter och växter i långtidsbevattnande kärl. Passar extra bra till krukväxter i stora krukor samt till krukor med vattenmagasin.

När ska man byta jord på krukväxter?

Ny jord – ny kruka – Det bästa är att utföra jordbytet när växternas viloperiod är över, normalt från månadsskiftet februari-mars och framåt. För långsamt växande arter räcker det kanske att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbt växande plantor behöver större kruka varje år eller till och med flera gånger på ett år.

När ska man börja ge näring till krukväxter?

Blommande växter behöver växtnäring varje gång du vattnar under sommaren och ca en gång i veckan under vintern. Bladväxter bör få näring en gång i veckan under sommaren och en gång i månaden under vintern.

Hur mycket jord ska man ha i en kruka?

Omplantering – så lyckas du Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre. Plantera Om KrukvXter Vilken Jord

Vattna växten innan du ska plantera om. Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten. Ta växten ur krukan och ta bort en del av den gamla jorden och vissna rötter. Sätt växten i den nya krukan och fyll upp med jord runt om, vattna och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta tre till fyra veckor efter omplantering innan ny näring tillförs.