Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Plantera Om OlivtrD Hur Ofta?

Olivträd planteras i näringsrik, fukthållande men väldränerad jord. Ett bra val till Olivträd är medelhavsjord eller citrusjord. Omplantering av olivträd görs vartannat till var tredje år.

Hur ofta ska man plantera om olivträd?

Våren är bästa tiden på året att plantera om sitt olivträd. – Ungefär vartannat, var tredje år är ett lagom intervall för omplantering av sitt olivträd. Ge då trädet en lite större kruka och ny jord. Tänk på att alltid välja en kruka med hål i botten så överblivet vatten kan rinna ut. Plantera Om OlivtrD Hur Ofta

När ska man flytta in olivträd?

När kan växterna flyttas ut? – Innan du flyttar ut växterna, se till att det är tillräckligt varmt och att det inte finns risk för frost nattetid. Tips!

 • Håll koll på temperaturväxlingarna med en termometer.
 • Om frosten skulle komma – ta in växterna eller täck dem med fiberduk.
 • Medelhavsväxter som olivträd eller oleander går oftast att flytta ut redan i april.
 • Har du exotiska växter eller typiska balkongblommor bör dessa vänta till när temperaturen inte understiger 10 grader.

Hur stor kruka ska ett olivträd ha?

Olivträd – Hasselforsgarden.se Olivträd kallas ”hälsans träd” och kan bli väldigt gamla, världens äldsta olivträd är 3000 år och växer på Kreta. I medelhavet är olivträd ett viktigt inslag i naturen eftersom de ger skugga, frukt och ved. Inte bara frukten utan även olivens blad är välgörande för hälsan, t ex har de en antibakteriell effekt.

 • Olivträdet är ett städsegrönt träd som är van vid ett milt klimat med varma nätter och mycket sol.
 • Den växer i kalkrik, torr och mager jord, och tål några minusgrader vid enstaka tillfällen.
 • I vissa delar av södra Sverige kan man faktiskt plantera olivträd utomhus, de bör då planteras som färdigvuxna eftersom de då tål minusgrader lite bättre.

Vårt klimat är dock inte optimalt för olivträd, så om vi ska få den att trivas får vi ge den lite extra omsorger. När trädet är kring fem år börjar olivträdets små vita blommor att bilda frukt, och om du har olivträd inomhus får du hjälpa till att befrukta blommorna med en liten pensel.

 • Under vintern eller vid uttorkning kan olivträd tappa en del blad för att spara energi, de kommer tillbaka på våren/vid vattning.
 • Om du är orolig att plantan har dött, skrapa lite med nageln på en gren, om det är grön färg under så lever veden.
 • Den går att återuppliva med vattning, gödsling och omplantering, och genom att ställa ut den på sommaren.
See also:  Hur Plantera TulpanlKar I Kruka?

Olivträd trivs utomhus på sommaren eftersom det är mycket ljus och högre luftfuktighet. Det är knepigare att få till en bra vintermiljö för olivträd (precis som för andra medelhavsväxter), här är några saker man kan ska tänka på för att den ska trivas bättre.

Olivträd som växer inomhus behöver stå i ett ljust rum med hög luftfuktighet, därför ska de inte stå vid ett element. Kronan på olivträdet behöver en dusch 1-2 gånger i veckan, men duscha inte direkt på bladen. Olivträdet ska vattnas rejält, och låt jordytan torka upp mellan vattningarna. Håll rummet svalare på vintern, till exempel genom att hålla ett fönster lite öppet.

Ljusbristen är det svåraste för olivträd att klara av på vintern, så ha gärna en extra växtbelysning även om trädet står vid ett fönster. Ju varmare rum, ju mer belysning trädet behöver. Bäst övervintrar olivträdet på en inglasad balkong eller växthus där det inte blir för kallt, eller i ett uterum som hålls mellan 5-12 grader varmt.

 1. Det viktiga är att utrymmet är välventilerat, ljust, kallt och frostfritt.
 2. Vattna trädet mer sparsamt på vintern, och gödsla inte.
 3. Om du bor i zon 0-1 och har en solig och vindskyddad plats i trädgården kan du testa att plantera ut ditt olivträd (om du har en i större storlek).
 4. På våren när ljuset kommer tillbaka är det dags att plantera om mindre olivträd.

Större träd behöver man inte plantera om lika ofta. Välj en kruka som är ungefär lika stor som kronan, så har rötterna plats att breda ut sig. Plantera trädet i, som är sandig och innehåller lera. Ungefär en månad efter omplantering kan du börja gödsla ditt olivträd med,

 • Nu kan du även beskära ditt olivträd.
 • Vill du ha ett buskigare och mer vildvuxet utseende kan du vara sparsam med beskärning och bara ta bort torra grenar.
 • Olivträdet skickar ut mycket nya sirliga grenar som ger ett rufsigt intryck.
 • Vill du ha ett striktare, mer skulpturalt utseende kan den beskäras ganska hårt till den form du vill ha.
See also:  Hur Plantera I Pallkragar?

Vänj olivträdet vid utomhusmiljön på våren, ställ i skugga dagtid, eller täck med skuggväv för att skydda mot solens brännande ljus. När den är avhärdad ska olivträdet stå i full sol. Använd olivkvistar som stomme i sommarblomkransar! : Olivträd – Hasselforsgarden.se

Hur planterar man om ett olivträd?

Omplantering och klippning av olivträd i kruka – Det är bra att plantera om olivträdet vartannat år och då i en lerhaltig jord, gärna specialanpassad medelhavsjord. För varje gång utökar du storleken på krukan och använd alltid en kruka med dräneringshål i botten.

Vad gör man med olivträd på vintern?

Vinterförvara olivträd – Olivträdet är förhållandevis tåligt vad gäller kyla och klarar några minusgrader. Det behåller de flesta bladen och hanteras i stort sett på samma sätt som citrusträden under vintern. Temperatur: 5-12 grader Ljus: Även olivträdet mår bra av extra ljus under vintern.

Kan man ta skott från ett olivträd?

Föröka Olivträd – Olivträd kan förökas genom sticklingar eller frön. Det kan ta lång tid att etablera ett Olivträd från stickling eller frö, därför är det oftast enklast att köpa ett färdigt Olivträd i blomsterbutiken. Föröka Olivträd genom stickling genom att plantera ett skott direkt i Medelhavsjord.

 1. Skottet ska vara minst 10 centimeter långt och ha tillväxtpunkter för att Olivträdssticklingen ska kunna växa.
 2. Håll Medelhavsjorden fuktig för att sticklingen ska kunna etablera rötter och växa sig till ett ordentligt Olivträd.
 3. Det kan vara svårt att etablera sticklingen till ett vuxet Olivträd, men med lite tur är det fult möjligt.

För att föröka ett Olivträd från Olivkärna planteras Olivkärnan med spetsen uppåt i såjord. Såjorden måste hållas fuktig för att kärnan ska kunna växa sig till ett Olivträd. Fukta jorden och placera en fryspåse ovan krukan för att bevara hög luftfuktighet och fuktig jord.

Hur får man oliver på sitt olivträd?

Hur få frukt på olivträd? Hej Jag har ett olivträd som är stort och vackert. Varje år kommer massor av små små miniklasar knappnålsstora kulor med – vad jag tror – blivande oliver. Men inte en enda gång har en endaste oliv vuxit fram, utan dessa små ramlar av. Varje år är jag lika glad och går och tittar och vattnar och väntar.

See also:  Vad Kan Man Plantera I Mars?

Men vips! så är alla borta. Vad ska jag göra för att få någon liten oliv i år? /Agneta Odla svarar: Hej Kan det vara så att de där knappnålsstora kulorna är blomknoppar, inte oliver? Blommorna sitter i bladvecken och är små, vita och väldoftande. När olivträdet blommar behövs det mycket ljus och lite mer värme, så försök ordna för det.

Det finns ingen nektar i olivblommorna så det behövs inga insekter till pollinering, det sker med vindens hjälp. Du kan därför blåsa på ditt blommande olivträd eller skaka det lätt och försiktigt så att pollen flyger runt, eller ta till en liten pensel och för pollen från blomma till blomma.

Kan man återuppliva olivträd?

Har du också ett risigt olivträd? Oj vad denna vinter gick hårt åt på mina olivträd. Dem stod i växthuset hela vintern, och där är i princip lika kallt som utomhus. Det var ren lathet som gjorde att dem blev ståendes där. Men det får jag sota för nu. För dem är vid liv, men här krävs en insats för att få fina olivträd igen! Ett bra knep man kan ta till, för att se om växten är vid liv eller inte, är att skrapa lite på stammen.

Är det grönt, så lever trädet. Ta och skrapa med en sekatör eller en kniv, försiktigt,försiktigt. Det man måste göra sedan är att klippa in hela grenverket, ordentligt. För jag vill ju ha en tät och fin krona igen. De flesta växter skjuter alltid nya skott i topparna, inte inifrån som man hade velat i det här fallet.

Så därför får jag se till att klippa in det hårt, så att jag får nya skott, långt in i den klotformen som jag vill att dem ska få så småningom. Klipper jag inte in dem hårt, kommer det bara bildas skott i toppen, som gör att det blir en risig och ihålig boll med gröna skott på toppen.

Hur trivs olivträd bäst?

Trivs på varm och vindskyddad plats i sol-halvskugga. Olivträdet vill vattnas rikligt och regelbundet men låt jorden torka upp mellan vattningarna. Tillsätt citrus- eller medelhavsnäring regelbundet vid varje vattning, eller tillför långtidsverkande näring. Placera gärna ditt olivträd utomhus under sommaren.