Våren är bästa tiden på året att plantera om sitt olivträd. – Ungefär vartannat, var tredje år är ett lagom intervall för omplantering av sitt olivträd. Ge då trädet en lite större kruka och ny jord. Tänk på att alltid välja en kruka med hål i botten så överblivet vatten kan rinna ut.
Kan man ha vanlig blomjord till olivträd?
Jord – I sin naturliga miljö växer oliven på kalkrik, torr och mager jord. Vi har speciell citrusjord som vi rekommenderar även till olivträd. Men även vår egen blom- och plantjord fungerar bra om man dränerar i botten med lecakulor eller väljer att plantera i en självbevattningskruka. Blanda en bra jord själv:
30% lera 30% sand, gärna med småsten 30% Solhaga plantjord 10% lecakulor
Enbart planteringsjord med hög andel torv bör undvikas, eftersom torven binder för mycket vatten och humussyrorna från torven inverkar negativt på rötterna. Plantera om vart tredje år och beskär de grövsta rötterna, alternativt flytta till större kruka. Passa på att fylla på med ny och fräsch jord.
Måste man ha Medelhavsjord till olivträd?
Omplantera Olivträd – Det är optimalt att omplantera Olivträd vart annat år. Vid omplantering av Olivträd kan det vara bra att gå upp en krukstorlek. För att det inte ska samlas vatten kring rötterna på ditt Olivträd och därmed riskera rotröta bör krukan alltid ha dräneringshål i botten.
Hur plantera olivträd i kruka?
Omplantering och klippning av olivträd i kruka – Det är bra att plantera om olivträdet vartannat år och då i en lerhaltig jord, gärna specialanpassad medelhavsjord. För varje gång utökar du storleken på krukan och använd alltid en kruka med dräneringshål i botten.
Vilken jord till medelhavsväxter?
Använd rätt gödning – För att lyckas med medelhavsväxterna året om behöver de också få lite extra gott ibland. Detta är extra viktigt under vår och sommar, då det är då som växterna är som mest ”vakna”. Tillsätt växtnäring i vattnet varannan vecka från april till september; citrusnäring kan du tillsätta året om, men då i mindre dos under vintern.
Kan man använda blomjord istället för Såjord?
Måste jag använda såjord? – Nej, däremot är det större chans att lyckas med sådden om du använder särskild såjord, Denna jord är snällare mot fröet som lätt kommer igång att gro. Blomjord fungerar också, men för mycket näring i jorden när du sår frön kan göra att fröer gror långsammare.
Hur ofta byta jord olivträd?
Våren är bästa tiden på året att plantera om sitt olivträd. – Ungefär vartannat, var tredje år är ett lagom intervall för omplantering av sitt olivträd. Ge då trädet en lite större kruka och ny jord. Tänk på att alltid välja en kruka med hål i botten så överblivet vatten kan rinna ut.
Vad menas med Medelhavsjord?
Plantagen Medelhavsjord är en grov och strukturstabil jord som passar till medelhavsväxter planterade i krukor, till exempel fikonträd, citronträd och olivträd. Men även lavendel föredrar medelhavsjord. Tack vare inblandning av sand och lera är jorden lite tyngre och får växterna att stå stadigt.
Vilken jord till omplantering?
Tips vid omplantering – Jordval De flesta växter mår bra i vanlig blomjord, men det finns undantag som fordrar specialjordar t ex orkidéer, azaleor, flamingoblommor osv. Kravet på ”vanlig” blomjord är att den ska vara porös gärna med små lecakulor. För stort torvinslag gör jorden kompakt, hård och svårvattnad.
- Om du ska sätta eller så sticklingar rekommenderas såjord eller kaktusjord, då den vanliga jorden är för stark.
- Tänk på att det ska finnas vattningsmån kvar överst i krukan.
- Vattna igenom den omplanterade växten ordentligt.
- Sedan bör jorden få torka upp igen innan nästa vattning.
- Lecakulor Lecakulor ger bra dränering i botten på planteringskrukan, då de minskar risken för att jorden ska bli för sank om det står lite vatten på fatet eller i ytterkrukan.
Val av kruka Val av kruka lera/plast beror på den som ska sköta växterna. Lerkrukan passar den som lätt vattnar ihjäl växter. Den avdunstar vätska även genom sina lerväggar. Detta medför att växten torkar snabbare upp. Lerkrukan har lite tyngd och ger också stabilitet åt plantor som lätt välter.
Plastkrukan håller sig fuktig längre och fordrar därför inte vatten lika ofta. (Passar alltså den som är lite slarvig med vattningen). Rottemperaturen blir i plastkrukan också lite högre då ingen energi går åt till avdunstningen genom krukväggen. Den högre temperaturen stimulerar rotutvecklingen. Krukans storlek påverkar också hur ofta man behöver vattna.
En stor jordvolym håller fuktigheten längre. : Plantera om krukväxter | Tips och råd
Varför blir bladen gula på mitt olivträd?
Tack för din frågor och dina bilder, gula/bruna fläckar på blad kan bero på olika anledningar, för mycket eller för lite vatten eller för lite eller för mycket näring. De som står i den mindre krukan är en bra idé att plantera om då jorden som de kommer i är väldigt dålig och kompakt.
Vad kan man plantera tillsammans med olivträd?
Trädgård med stil – Vill du fokusera på perenner förstärker växter med gråbladigt bladverk känslan av sol, torka och värme. Lavendel är självklar, men här passar också kantnepeta, alpvide och blodnäva, Komplettera med typiska medelhavsväxter såsom fikon, lager och olivträd i kruka. Lavendel
Vad är skillnad mellan planteringsjord och blomjord?
Blomjorden har till skillnad mot såjorden en grövre struktur som gör den lucker, med inblandad lecakulor, perlit eller lera. Planteringsjord en däremot är mycket mullrik och har en större mängd torv, eller i vissa fall kokos eller fibermull.
Kan man plantera med blomjord?
Blomjord passar till: plantering av plantor och rotade sticklingar. omplantering av krukväxter.
Kan man odla kryddor i blomjord?
Plantera om kryddväxter och sallat så räcker de längre De är ju inte jättebilliga de små krukor vi köper i snabbköpet med olika sorters kryddor och den krukodlade sallaten. Vissa av dem kanske går åt med en gång, men här hemma blir det ofta lite kvar på plantan när det som behövs i receptet är använt. Om det finns grenar och kvistar kvar med grönt på plantan är det ju väldigt dumt att slänga den eller bara låta den ligga i kylen och bli dålig.
Hellre då att odla den vidare så den kommer till användning. Det är ju inte särskilt miljösmart om inte allt går åt. Med bara en liten insats kan du odla dem vidare och skörda under månader framåt. Det här gäller som mynta, citronmeliss, timjan, rosmarin, gräslök, persilja och basilika såklart. Men också andra kryddväxter kan vara värt odla vidare i kruka.
Sommartid kan du sätta ut dem i kryddlandet eller i en större kruka. Under vintern, innan det blir tillräckligt varmt kan du odla dem vidare under en växtlampa utan större problem. Till och med en krukad sallatsplanta kan få nytt liv med bara lite ny jord, en bra växtlampa och lite kärlek. Det finns flera olika system för hydrokultur där man kan odla vidare sina köpekryddor. Det allra enklaste sättet är om du har en särskild för hydrokultur med inbyggd växtlampa. Där ställer du helt enkelt bara ner krukorna som de är och låter pumpen sköta vatten och näringstillförseln. Jag rekommenderar näringen för detta. Plantera om kryddorna i en aningen större kruka med bra,
Finns det fula, intorkade grenar klipper du bort dem innan omplanteringen. Vattna jorden ordentligt innan omplanteringen. Ta bort krukan och fyll botten på den nya krukan med jord och ställ ner jordklumpen som den är. Justera eventuellt i höjdled. Plantan ska sitta på samma höjd i jorden också i den nya krukan. Fyll på runtom med jord och tryck till mycket försiktigt så det inte blir för kompakt. Vattna och ställ så ljus som möljigt i ett fönster. Under vinterhalvåret rekommenderas en bra för att plantorna ska trivas och växa till sig.
Före och efter. Lite tilltufsade, ledsna kryddväxter och en sallatsplanta som har fått nytt liv i nya krukor under växtlampan i köket. Ser ut att vara perfekt plats kvar för en basilikaplanta! Vattna med en gång i veckan så får du bästa möjliga resultat. Foto: Lena Ljungquist Text av: Lena Ljungquist, 2020-01-06 Info : Plantera om kryddväxter och sallat så räcker de längre
Kan man odla grönsaker i blomjord?
Planteringsjord och blomjord – Blomjords viktigaste egenskap är att den innehåller långtidsgödsel vilket gör det idealt för att plantera blommor i. Då slipper du gå och vattna med näring under säsongen för det finns redan i jorden. En försvårande omständighet när det kommer till att odla inomhus är att det inte tillförs några näringsämnen.
- Utomhus så har vi fantastiska djur som hjälper till att bryta ner material och göra detta till näringsämnen som grönsakerna kan ta upp.
- Det fungerar inte så inomhus då det framförallt inte finns några maskar som är de viktigaste nedbrytarna.
- Därför är det bra om du tillför lite näring efter ett tag för näringen kommer att ta slut även i blomjorden.
Planteringsjorden, eller grönsaksjorden som den också kallas, innehåller mer kväve än blomjord och det behövs för att grönsaker ska få en bra start i livet. Ska du plantera grönsaker inomhus för att senare flytta ut så är det allra bäst att köpa planteringsjord och inte blomjord.
Vad menas med Medelhavsjord?
Plantagen Medelhavsjord är en grov och strukturstabil jord som passar till medelhavsväxter planterade i krukor, till exempel fikonträd, citronträd och olivträd. Men även lavendel föredrar medelhavsjord. Tack vare inblandning av sand och lera är jorden lite tyngre och får växterna att stå stadigt.