Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord?

Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord
Plantera ut tomatplantorna – Efter några veckor är det dags att plantera tomatplantorna i sina slutgiltiga kärl.

Använd kraftig välgödslad jord t.ex. grönsaksjord. Detta gäller även vid uppväxta plantor. För bästa resultat planterar du plantorna med ett avstånd omkring 40 till 60 centimeter. De ska stå djupare än de gjort i sitt förkultiverade stadium, så att nya rötter kan växa ut från stammen. Det är bra att luckra jorden och vattna den regelbundet.

Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord

Vilken jord till omplantering tomater?

Steg 5 – Plantera om tomatplantorna ännu en gång till den slutliga odlingsplatsen, t.ex. på friland eller i en större kruka. När rötterna tittar ut ur hålen i botten på krukan brukar det vara dags. Tomater vill gärna ha mycket plats för rötterna, men det beror förstås på vilken sorts tomater du odlar.

Vilken jord vid omskolning tomater?

Omskolning av tomatplantor är viktigt för plantans utveckling – Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

Detta gör vi för att rötterna ska få ett något större utrymme att växa sig starka, men inte för stort. Om du skolar om dina tomatplantor till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att ägna sig åt tillväxt. Det gör att plantan utvecklas långsamt men utvecklar ett stort rotsystem.

Tomatplantan får lätt starka rötter så du gör gott i att hjälpa din planta genom att skola om i omgångar och succesivt välja större krukor. Plantera en planta per kruka och fortsätt att välja väldränerade krukor. Välj nu en mer näringsrik planteringsjord, din tomatplanta klarar nu att hantera näringstillskottet.

Fyll krukan till hälften med jord och placera din planta i mitten av krukan och fyll upp till toppen. Plantera gärna halva plantan under jord, som om stjälken vore en del av rotsystemet. Det främjar rotutvecklingen och kommer att ge tomatklasar längre ned på plantan. Var mycket försiktig med rötterna så att du inte skadar dem.

Vattna din tomatodling och ställ tillbaka den i ljuset. Nu har den landat i en mer näringsrik jord så avvakta några veckor med att tillföra ytterligare näring, Se till att din tomatsådd har jämn tillgång till vatten. Ojämn vattning kan hämma plantans tillväxt.

För varje omskolning sätter du rötterna i djupare jord så att det bildas nya rötter längs med stjälken. När de växt till sig ytterligare är det också dags att ställa dem på en svalare plats så blir tomatplantorna knubbiga istället för att de sticker iväg på höjden. Behåll gärna samma mängd ljus för din odling.

Vid en senare omskolning kan det vara bra att använda en djupare kruka. Prova odlingskrukan Roots som är 21 cm hög och ger perfekt utrymme för tomatplantans rötter att utvecklas i innan utplantering. Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord

Kan man plantera om tomater i Såjord?

Jord – Jord kan vara jättedyrt. Eller jättebilligt. Särskilt såjord är väldigt dyrt, men du kan lika gärna använda vanlig billig planteringsjord om den är gammal. Bäst resultat blir det av såjord, men det går utan också. Massera gärna jorden lite extra, så att du smular sönder stora klumpar.

 1. När plantorna vuxit till sig och behöver planteras om kan du köpa jättedyr (och jättebra) U-jord.
 2. Eller göra egen jord: jag brukar blanda uppgrävd jord från trädgården med löv, gräsklipp, bokashi och billig planteringsjord (eller förra årets ”gamla”/begagnade tomatkrukjord).
 3. Bokashin blandas med jord i botten på tomatkrukorna (eller grävs ner i botten på tomatbädden), sen täcks jordytan på toppen med gräsklipp, vallört eller kirskål (utan rotdelar och frö).

Mer näring tillför jag senare i kannan vid varje vattning. Det finns en miljon olika ”jordrecept” på internet, prova dig fram tills du hittar din egen favorit. Att göra egen jord är inte svårt, men det tar tid. Att köra många olika komposter parallellt är det absolut bästa (bokashi, täckodling, solkompost mm).

 • Om du har bråttom så är billig köpejord med ”kort” näringsinnehåll en bra genväg, men dryga ut den och gödsla upp den så att plantorna inte bara är fina i några ynka veckor.
 • Billig jord är lite som ett batteri med kort livslängd, du måste ladda om den med välbalanserad näring för att dina plantor ska må bra och orka producera tomater (och inte bara blad) under lång tid.

Satsa på mer kväve i början när plantan bygger bladmassa, och mer mineraler när det börjar komma blomknoppar. Vill du lära dig ännu mer om hur man gör egen jord så lyssna på Trädgårdstrollets Trädgådspodd avsnitt 33: Om jord.

Hur planterar man om tomatplantor?

3. Plantera om tomatplantorna – Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

 • Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätt ner i en större kruka med jord.
 • Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden.
 • Tomatplantan bildar rötter längsmed stammen och kan därmed utvecklas bättre.
 • Är det fint vårväder kan du pyssla med omplanteringen utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har.

Är det kyligt är det bäst att göra det inomhus. Håll jorden fuktig och tillsätt flytande näring efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet. Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord Även små tomatplantor kan behöva stöd i början. Foto: Lovisa Back

Kan man plantera tomater i vanlig blomjord?

Jord till tomater – Tomater kan vara lite kinkiga när det gäller jorden. Den bör vara näringsrik, i början gillar tomaterna mycket kväve (N). När de första blomklasarna kommer är det däremot fosfor (P) och kalium (K) som gäller. Man kan antingen välja vanlig planteringsjord och blanda två delar planteringsjord med en del kogödsel och lite hönsgödsel.

 • Det som kallas grönsaksjord är också bra.
 • I båda fallen ska man vara beredd att gödsla lite extra efter några veckor.
 • Tillsätt gärna dolomitkalk med magnesium, (Mg), eller epsomsalt som också innehåller magnesium, gäller både bädd och balja.
 • Odlar man i fasta bäddar ska stallgödsel och/eller kompost vändas ner.

Gräsklipp är bra liksom nässelvatten fram till andra blomklasen. Det är kväverikt, för mycket kväve efter midsommar ger kraftigare växter, men på bekostnad av blommor och frukt. Har man tillgång till tång är det bara att gratulera. Lägg tången på bäddarna och vänd ner innan plantering. Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord

Kan man plantera om tomater i blomjord?

Dags för omplantering – De små plantorna ska planteras om när du kan se riktiga tomatblad förutom de första så kallade hjärtbladen.

Använd grönsaksjord eller ekologisk blomjord och välj krukor som är ca 12 cm i diameter, gärna höga. Du kan också plantera om i ursköljda mjölkkartonger, gör då hål i botten och skär av toppen. Vattna regelbundet, tomatplantan hänger snabbt om den blir för torr.

Vilken jord till omskolning?

Gör så här, omskola: – Bryt försiktigt loss plantorna en och en och sätt ner i ny jord, nu ska en kraftigare gödslad jord användas som exempelvis P-jord eller Reko-jord om man vill odla ekologiskt. Om det grodde bra välj bara ut de kraftiga plantorna och släng resten. Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord

Kan man ha Rosjord till tomater?

Att tänka på vid tomatsådd – Bondjäntan Att dra upp tomatplantor kan bli en hel vetenskap om en lyssnar på allas ”to-dos” och alla ”no-nos”. Jag ser många olika förslag på hur en ska så och hur en ska få starka plantor men om sanningen ska fram så kan en med ganska små medel få superfina tomatplantor utan en massa ”extra allt”.

 • För att få friska och fina plantor så är det enligt min mening temperatur och ljus grundläggande tillsammans med näring.
 • Lite som för oss människor faktiskt, det finns några saker en behöver uppfylla för att få god hälsa sedan kan en krydda tillvaron med massor av ting! Tomatplantor kan du så i nästan vilket kärl som helst om det har avrinningsförmåga.

Mjölkförpackningar, smöraskar, planteringskrukor och såbrätten är bra möjliga såkärl för tomater. Jag har använt det mesta och det blir lika plantor i vad som. Oftast pratar jag om att tillverka sin egen jord och att det är viktigt att vi tar hand om växtligheten så att det kan blir ny näringsrik jord.

Till mina tomatsådder köper jag faktiskt jord! Du behöver inte ha såjord och planteringjord men jag brukar välja att ha både och. Jag fyller hälften av kärlet med planteringjord och sedan fyller jag på med såjord samt toppar med såjord över tomatfröna. Detta är en metod för att slippa plantera om tomaterna på en gång så jag spar lite tid och arbetskraft.

Tomaterna behöver näring när de börjar växa och i såjorden finns minimalt med näring. Jag trycker till jorden i ”krukan” lite lätt och vattnar innan jag sår. En kan använda handflatan, ett redskap som passar typ en flaska eller faktiskt en stamp. En liten bit hyvlad plank och ett handtag så har du en så kallad stamp.

 1. Jag återkommer till det i ett annat inlägg om praktiska redskap.
 2. Sedan lägger jag tomatfrön på jorden och täcker med lite såjord och vattnar lite lätt.
 3. För att öka fuktigheten kan du täcka med plastfolie lite löst eller ha en plastkåpa avsedd för sådder men det är inget måste.
 4. Glöm inte att märka dina sådder för min erfarenhet är att det glöms bort vad som är vad.

Använd hemmagjorda eller köpta etiketter eller en skriven ”karta”. Om du till exempel sår i pluggbrätten kan du ha ritat upp brätten och skriva upp vad som är sått i vilken plugg. För att tomatplantorna ska växa sig fina och knubbiga och inte blir rangliga behöver en kunna reglera ljus och temperatur.

 • Om ljuset inte är tillräckligt drar plantorna iväg för att söka sig efter ljuset.
 • Dagsljuset fram till ungefär av mitten av mars är inte tillräckligt för att dra upp tomatplantor inomhus.
 • Det kan du reglera med extra belysning om du önskar odla tidigare under säsongen.
 • Dock ska sägas att även när det finns lite mer dagsljus är det bra med extra belysning.

Cirka 12 timmar extraljus på ett dygn är gott nog, jag brukar ha runt 14 timmar. Det behöver inte vara fina växtlampor för att dra upp lite tomatplantor inomhus. Det räcker faktiskt med enklaste lysröret för att få den önskade effekten av ljustillskott till plantan.

 1. Här kan men verkligen nörda in om en önskar med olika watt och lumen, samt olika färger på ljus men det är verkligen inte nödvändigt.
 2. Har jag tidigare skrivit om hur jag använder odlingshyllor för att förså om du är intresserad.
 3. Om du inte har tillgång till extra belysning och vill så tomater så rekommenderar de flesta experter att en ska vänta tills dagsljuset är stort.
See also:  NR Kan Man Plantera Ut I VäXthus?

Cirka 8 veckor innan utplantering bör en så sägs det och då behöver du ha ganska bra koll på när det är lämpligt att flytta ut plantorna beroende på var du bor. Tomater tål inte frost så de så kallade bör ha passerat om du ska odla utomhus. Sedan har vi temperatur, som kan vara lite mer knepigt.

 • Tomater vill ha 22-25 grader vid sådd för att gro.
 • Om du har det svalt inomhus kan du ställa sådden på värmegolv eller element, på pannan i pannrumet eller annat varmt ställe om du saknar värmematta.
 • Efter att tomatfröet har grott och det har kommit upp en liten ”pinne” med hjärtblad så mår tomaten bäst av få något lägre temperatur.

Cirka 17-18 grader om växten har tillräckligt med dagsljus. Under 15 grader slutar tomatplantan att utvecklas och under 10 grader stannar den i tillväxten. Det betyder att du kan laborera med ljus och värme lite granna om så önskas. Rusar plantorna i väg kan du alltså sänka temperaturen runt dem, det vill säga flytta till svalare plats.

 1. När tomatplantorna har fått hjärtbladen och några extra blad är det dags att skola om.
 2. Ibland har en lite för bråttom och ska pilla på dem direkt när de har kommit upp men de är ganska ömtåliga så vänta lite, som sagt, tills de har några bladpar.
 3. Vid omskolning använder jag rosjord med gott resultat till tomater, chili, kronärtskocka eftersom den har bra näringsinnehåll.

På bilden ser du i bakgrunden tomatplantor som har dragit iväg och är lite rangliga, inte alls stabila plantor som jag önskar. Ibland får jag inte till värme och ljus utan faktiskt får rangliga plantor, ingen fara på taket egentligen. Händer detta planterar jag dem djupt i omplanteringen så att största delen av stjälken hamnar i jorden.

Det bildas nya rötter på stjälken som är under jorden. Vattna tomatplantorna med jämna mellanrum. Får du ohyra behöver du hantera det eftersom tomatplantorna i ungt stadie inte har så mycket motståndskraft. Särskilt om du får sorgmygg eftersom sorgmyggslarver äter på tomtplatnornas rötter. kan du läsa mer om hur du kan hantera sorgmygg ifall dina tomatplantor skulle drabbas.

Kort repetition:

sådd vid 22-25°C, i såjord och eventuellt planteringsjord extra ljus dagtid, 12-14 h, annars senare sådd temperatursänkning till ca 18° C när tomatplantorna är uppe, beroende på ljuset vattna med jämna mellanrum plantera om när hjärtblad + några blad har bildats

Och så glöm inte att prata med dina tomatplantor så blir de extra glada! ? ? ? Jag kommer även skriva om hur du sköter om dina tomatplantor och gödslar dem, lite om hur du flyttar ut dina plantor, det vill säga avhärdning, kanske även tjyva eller inte tjyva sina tomater ja en hel serie under våren för att inspirera och ge möjlighet till så goda odlingsresultat som möjligt! //Johnna a.k.a Bondjäntan : Att tänka på vid tomatsådd – Bondjäntan

Hur får man tomatplantor att bli kraftiga?

FRÅGA: Varje vår sår jag körsbärstomater, t ex ’Sungold’, som får stå inomhus med växtbelysning, tills det går att sätta ut dem i kallväxthuset. Jag sår dem i slutet på mars–början på april. Stammen hinner bli rätt lång innan de kommer ut, speciellt om det är en kall vår och därmed sen utplantering.

 • Väl på plats i växthuset sätter de inte några blommor förrän de blivit 120–130 cm höga och när de når taket är det bara två klasar på varje planta.
 • Hur kan jag få tomaterna att blomma på lägre höjd? SVAR: Många körsbärstomater är, som ’Sungold’, högväxande, rankande tomater och vill bli långa.
 • Din nuvarande såtid borde fungera, men sår du något senare har det naturliga ljuset ökat och plantorna behöver inte sträcka sig mot ljuset i samma omfattning.

Kanske har du din växtbelysning på för långt avstånd från plantorna? Rekommendationen är ca 10–20 cm från plantorna, beroende på ljuskälla. Viktigt är även att försöka hålla nere nattemperaturen (ca 15 grader) när plantorna kommit upp. I bra ljus och lägre temperatur blir plantorna knubbigare.

 1. För att kunna plantera ut dem i rätt tid, innan de ränner i väg inne, rekommenderas frostvakt i växthuset, vilket verkligen skulle underlätta kalla vårar.
 2. Man kan även täcka med fiberduk eller bubbelplast i växthuset, för att skydda plantorna mot kvardröjande vårkyla och brännande sol.
 3. Plantera med fördel tomatplantorna djupt.

Nya rötter bildas från stammen och plantorna blir kraftigare, och plantan initialt kortare. Det går även att toppa plantorna och sedan leda upp två nya skott (eller ta bort den ena, toppen kan sättas som stickling och vips har du en ny planta). Men toppning senarelägger blombildningen något, men med två toppar blir det dubbla blomklasar på lägsta nivå.

Vad är det för skillnad på Såjord och planteringsjord?

Minimalt gödslad såjord – Såjord då? Såjord är superfin. Den innehåller inga stora partiklar och släpper igenom massa vatten när man vattnar. Den är luftigt och väldränerad, som det heter. Perfekt för små och tunna rottrådar att nästla sig in i. En del såjord innehåller sand och kanske perlit.

Perlit är små vita kulor som ser ut nästan som frigolit. Men det är ett vulkaniskt poröst material som är perfekt att blanda i jord för att den ska bli luftigt. Inget farligt alltså. Såjorden innehåller mycket mindre näring än planteringsjord. Och det är därför jag dissar den som planteringsjord till grönsaksplantor som ska växa sig stora och fina inomhus, till exempel kål, tomater, paprika, kronärtsocka och rotselleri.

Såjord är framtagen för att vara perfekt för fröer som ska gro. I den bästa av världar vill fröer nämligen ha det näringsfattigt vid tillfället för grodd, annars blir de liksom övertända och övergödslade och kan tuppa av. Den första tiden mår de bra av näringsfattig jord och planteras sedan om i mer näringsrik jord.

Vilken jord ska man välja?

Visste du detta om jord? Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord Valet av jord kommer påverka dina växter och hjälpa dem gå från skott till blomsterprakt. Bra jord med rätt ingredienser är grunden som skapar förutsättningen för rötterna att utvecklas och skapa mästerverk i trädgården. I vårt sortiment hittar du flera olika jordar, för olika typer av växter och ändamål.

Det som skiljer dem från varandra är näringsinnehåll, struktur och pH-värde, faktorer som vi har anpassat efter olika växters behov. Dessa faktorer gör att det inte finns en jord som är bäst, vilken jord du ska välja kommer varierar beroende på dina växter och vart dessa ska planteras. Det är jorden som ger växter förutsättningen att trivas och växa.

I våra trädgårdar har vi oftast sand- eller lerjord, det går inte att förvandla en sandjord till lerjord eller tvärtom. Däremot kan man förbättra jorden så att förutsättningarna blir de bästa för dina växter. Gå ut i din trädgård, ta lite jord med en fuktad hand och krama den.

Lerjorden blir lätt en klump som går att forma medan sandjorden smulas sönder. Lerjord håller vatten bra och innehåller naturligt mer kalk och näring. Den håller värmen längre in på hösten. En lerjord kan vara tungarbetat och bli för kompakt vilket gör att rötterna får syrebrist, den värms även upp långsammare på våren.

Du kan tillsätta för att lätta upp jorden. är också en utmärkt jordförbättrare som luckrar besvärliga jordar genom att tillföra barkbitar och mullämnen. Barkmyllan passar extra bra till tunga lerjordar. Sandjord känns grynig, är både lättarbetad och väldränerad vilket ger rötterna en luftig miljö.

Den värms upp relativt fort på våren. Sandjorden innehåller mindre kalk och är inte bra på att hålla vatten och näring utan torkar upp snabbt. Om du har en sandjord kan du jordförbättra med Du kan även använda för att jordförbättra din sandjord. Det är en gödslad specialprodukt blandad av bark och torv som är en utmärkt jordförbättrare både till tunga leriga jordar och till torra sandiga jordar.

All jord du köper på säck baseras på torv – en råvara som är utmärkt för plantering och odling. Blandat med rätt mängd sand, lera och näring skapas en jord med rätt förutsättning för dina växter. Vad är torv? Läs mer om torv här: I vårt sortiment hittar du produkter som håller yrkeskvalité.

Med detta menar vi produkter som från början är använda av eller framtagna tillsammans med yrkesodlare – alltså de som odlar professionellt. Vi är stolta över att kunna erbjuda detta sortiment av hög kvalité till alla som vill odla. Du känner igen våra jordar av yrkeskvalité på Älgen som finns på säckarna.

Yrkeskvalité produkter

P-jord S-jord U-jord Reko-jord K-jord R-dress

KRAV-certifierad jord måste komma från KRAV-certifierad mark, eller vara sand, krossmaterial, lera och torv från områden där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts under 24 månader före uttag. KRAV har också begränsningar för hur mycket tungmetaller KRAV-märkt jord får innehålla.

När ska man plantera om från Såjord?

Guide Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord När du förodlar är det bäst att skola om dina plantor en eller flera gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats. Vi förklarar varför. Allra bäst är att skola om, annat ord för att plantera om, dina plantor steg för steg. En alltför stor jordvolym i förhållande till plantans rotsystem kan sakta ner tillväxten, eftersom jorden lätt blir kall och blöt.

 1. Plastkrukorna från Nelson Garden har en diameter på 7 cm, 9 cm respektive 11 cm.
 2. Jordvolymen ökar succesivt, vilket passar utmärkt för just omplantering, omskolning, i flera steg.3–4 veckor efter sådd brukar vara lagom för den första omplanteringen.
 3. Då byter du till en lite större kruka, samt till planterings- eller blomjord,

Ofta är plantorna som känsligast i detta stadium. Om du planterar om små plantor, bör du hellre hålla plantorna i bladen än i stjälken när du lyfter dem.

Kan man gödsla tomater med kaffesump?

Kaffesump – Kaffesump är en utmärkt källa till kväve för växter samt att det är rikt på kalcium, magnesium och andra mineraler som bidrar till att skapa hälsosamma jordar. Kaffesump kan tillsättas direkt i jorden runt växterna eller blandas i komposthögar där den bryts ner med tiden och frigör sina näringsämnen tillbaka till jorden.

 • Hemmagjord växtnäring med kaffe Bryggt kaffe kan också användas till att göra egen flytande växtnäring, späd bara ut 1 kopp avkylt kaffe per liter vatten innan du applicerar det direkt på växterna eller häller det på jorden runt omkring dem.
 • An man gödsla tomater med kaffesump? Egen gödning till tomater är perfekt att göra med kaffesump,

Detta eftersom kaffesumpen gör jorden lite sur och tomatplantor trivs väldigt bra i lätt sur jord. Vilka växter gillar gödning med kaffesump? Det finns några växter som mår mycket bra av att gödas med kaffesump, blommor som gillar näring ifrån kaffe är Pelargoner, rosor, hortensia, änglatrumpet, rhododendron och azalea.

Kan man flytta tomatplantor?

Omskola/omplantera tomaterna – Nu har dina tomater börjat titta upp och några bladpar börjat synas. När de är ca 10 – 15 cm höga så är det dags att plantera om – omskola plantorna – i större krukor. Tomater ska man plantera djupt, det vill säga ner med hela stjälken i jorden så att bara ett eller två bladpar syns.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut äRtor?

Hur djup jord behöver tomater?

Plantera ner – Ett generellt tips för tomater är att försöka plantera dem i sin nya kruka så djupt att toppen av plantan tittar upp över kanten. Och att större delen av stjälken är under jord. Sätt ner tomatplantan i en lite större kruka än den först växte i, med bara pyttelite jord i botten.

Fyll sedan på med jord försiktigt runt hela plantan och tryck till lagom så att den smiter åt om växten. Om stjälken är väldigt lång och ranglig kan den böjas i krukan och täckas med jord. Min lilla växt är inte lång nog för att visa riktigt bra, så du får föreställa dig. Lååååååånga stjälkar kan ringlas längs insidan av kanten på krukan och täckas med jord.

Ett tips är att låta bli att vattna tomaten två dygn eller så innan omplanteringen, då blir stjälken böjligare. Var noga med att ej lägga jord över tillväxtpunkten på plantan. De tär den plats på växten där nya blad bryter fram i toppen av plantan. Då kan växten få svårt att återhämta sig på bästa sätt efter omplanteringen.

Kan man odla tomater i samma jord år efter år?

Sättet att odla på Åbergs Trädgård är unikt eftersom Kjell Åberg valt att inte odla som branschen gör idag – med kemisk förkortning av plantor. Plantorna här odlas på ett tufft sätt som gör att du har mycket goda chanser att lyckas med dem hemma hos dig.

 • Inte tvärtom som det tyvärr ofta är i handeln – där växterna ser förföriskt fina ut vid försäljningen för att sedan börja vissna när de kommer hem till kunden.
 • Vi rensar ogräs manuellt på Åbergs, något som innebär mycket arbete.
 • Det är en evighetskamp som vi aldrig kan vinna.
 • Så om ni ser lite ogräs i någon av krukorna så se det inte som ett misslyckade – alla här hjälps åt att rensa ogräs och vi betalar för detta i form av anställningar.

Detta har en liten påverkan på prissättningen av plantorna – något vi tror att många är villiga att betala för. Ogräsrensningen får ju även som effekt att vi granskar varje individuell planta 2-3 gånger om året vilket resulterar i att vi återvinner dåliga plantor (och krukor). Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord Åbergs Trädgård & Café odling Ja ett sånt besvär vi har – men vilken glädje vi får! En glädje som förhoppningsvis ni också känner, när ni lyckas med era sommarplanteringar. På vårt sätt att odla går mindre växthusyta åt, mindre oljeenergi och inga kemiska förkortningsmedel.

 • Det går däremot åt mycket arbetsenergi, större krukor, mer och dyrare jord, samt större odlingsyta.
 • Därför är våra plantor också något dyrare per styck.
 • Vi har lärt oss att ni våra trogna kunder förstår att uppskatta den odlingstradition och kvalitet vi strävar efter att hålla.
 • Måste man byta jord i växthuset? Både Ja och Nej! Tomater kan du normalt odla i många år i samma jord, om du tillför rikligt med komposterad kogödsel.

Ett lager på minst 10 cm bör du mylla ner varje år. Desamma gäller för paprika, chili och äggplanta. Till slanggurka och meloner bör man byta jord eller se till att man inte odlar på samma plats oftare än vart tredje eller fjärde år. Melon odlad på samma plats som gurka och vise versa duger inte heller.

 1. Det är naturligtvis inte fel att byta jord i växthuset varje år men för den som är lite lat finns ändå hopp om god skörd.
 2. Farfar odlade för övrigt tomater i samma jord i mer än 50 år.
 3. Men så hade han också god tillgång till kogödsel.
 4. Om du inte har kor så finns komposterad kogödsel att köpa, bl.a. hos oss.

Kontakt: Telefon +46 (0)411 12554 Email: [email protected] Adress: Karlshemsvägen 37, 271 98 Ystad

Vad är bäst att plantera tomater i?

7. Behöver stor kruka – Stora tomatsorter kräver en hel del jord för att växa bra. Jorden är en reservoar för näring och vatten. I en vanlig hemodling är det bra att odla tomater i stora krukor, hinkar eller rakt ner i jorden på friland eller odlingslådor.

Varför Tomatjord?

Tomatjorden innehåller: –

Ljus torv som är något grövre och ger jorden en god struktur, vilket är viktigt för rötternas utveckling. Mörk torv bevarar fukt och näring, vilket är mycket viktigt för tomater, som kräver ständig och god tillgång på vatten och näring. Biofer är en hönsgödselbaserad gödsel med ett balanserat näringsinnehåll anpassat för tomater och grönsaker. Den är långtidsverkande och avger näringen i en takt som passar växten.Plusmineral utvinns ur en bergart som är speciellt rik på kisel, järn och magnesium. Dessa mineralämnen gynnar växternas tillväxt, motståndskraft mot sjukdomar, samt förmågan att ta upp näring ur jorden. Tänk på att ha en bra jordvolym, speciellt för växter som tomat och grönsaker. Man bör underhållsgödsla efter några veckor eftersom bl.a. tomater kräver hög och jämn näringstillgång. Jämn näringstillförsel är grunden för en riklig skörd av goda tomater. En välmående tomatplanta ska ha en frisk, grön färg och spänstiga kvistar.

Lycka till med planteringen av dina tomater! : Tomatjord – specialjord för grönsaksodlingen

När ska man plantera om tomat?

Du kan köpa tomatfrön och förodla dem tidigt på våren, lämpligast under februari–mars. Du sår tomatfröna i små krukor eller odlingslådor, och planterar sedan om dem en eller två gånger – det som kallas att omskola. När du drivit upp dina tomater till små plantor är det dags att plantera ut dem.

Kan man plantera tomater i naturgödsel?

Odla tomater Det första man bör tänka på är en god jordstruktur. Tomatplantan vill ha en luftig och vatttenhållande jord med ett balanserat näringsinnehåll. Lågförmultnad grov kalkad torv, välbrunnen kompost, naturgödsel och sand kan vara lämplig jordförbättringssubstrat som arbetas ner i jorden på hösten eller tidig vår.

Gör upphöjda bäddar för bättre syretillförsel och högre jordtemperatur. Spänn upp vågräta trådar i taket ovanför tomatraderna på ca 2 m höjd eller högre om man har högre hus och ämnar odla till senhösten. Klä insidan med fiberduk för att få en jämnare temperatur. Plantorna sätts djupt i jorden då tomater har förmåga att bilda rötter på stammen och vi får snabbt ett stort rotsystem.

Till ett växthus på 10 kvm går det åt 25 plantor (om man bara skall odla tomater). Vattna med tempererat vatten och nässelvatten rekommenderas. Svagt i början (1:10)och högre koncentration ju större plantorna blir (1:1 vid 7-10 klasar).10 dagar efter utplanteringen kan det vara dags för den första övergödslingen.

 1. Lämpliga medel är blodmjöl, benmjöl, urin, hönsgödsel eller Algomin, framställt av alger, som innehåller mycket mikronäringsämnen.
 2. När plantorna börjar få svårt att stå på egen hand är det hög tid för uppbindning.
 3. Plantorna snurras upp på snöre allt eftersom de växer.
 4. Näringsgivan ökas efter tillväxt.
 5. Håll utkik efter missfärgade blad och ohyra (vita flygare).S.k ’tjuvskott’ plockas bort allt eftersom de kommer.

Tjuvskott är skott i bladvecken. När tomatplantan blommar kan man skaka den lätt för att säkerställa en god pollinering. Ta bort alla blad under den första skördade klasen.

Vad ska jag gödsla tomater med?

Tomat hör till gruppen potatisväxter och härstammar från Peru och Chile. Botaniskt sett är tomatfrukten ett bär. Det finns många olika sorter av tomat och man delar in dem efter det sätt de växer. Ampeltomater har ett buskliknande hängande växtsätt och passar att odla i krukor.

Busktomater blir inte heller så höga och passar att odla på friland eller mot en vägg, de behöver inte tjuvas om de inte blir för täta. Högväxande tomater har en genomgående stam och alla sidoskott tas bort allteftersom. De kräver uppbindning för att orka bära skörden. De kan odlas i växthus, på balkong eller mot en södervägg.

Förutom växtsättet varierar form och färg på frukterna med allt från små runda körsbärstomater till stora platta bifftomater. Tomaternas färg kan vara röd, gul, orange, svart och grön. För att växa kräver tomaten mycket värme och ljus samt rikligt med vatten och näring.

 1. Tomater trivs bäst vid 20–25 graders värme.
 2. Växtplatsen ska vara vindskyddad men det går att odla både i växthus, på balkonger, mot en vägg och på friland.
 3. Jorden måste vara lucker och kraftigt gödslad.
 4. I växthus, odlingsbänkar och krukor kan U-jord eller Tomat & chilijord rekommenderas, det går även att odla direkt i jordsäcken.

På friland jordförbättras jorden innan plantering med Ört & grönsaksjord eller kompost. Tomaterna behöver mycket vatten och ett bra tips är att ha en vattentunna nära till hands. Vet man med sig att det kanske finns risk för torka kan man addera Lera till jorden för att öka fukthållningen.

 1. Planteringsavstånd, beroende på sort och växtsätt, ca 30–50 cm.
 2. Tomat kan förodlas från frön eller så köper man färdiga plantor i trädgårdsbutiken.
 3. Fröna sås i Naturgödslad såjord i feb-april beroende på när man ha möjlighet att plantera ut dem.
 4. Täck fröna lätt med jord.
 5. Sådden hålls fuktig och skyddas med film eller duk tills fröna har grott.

Lämplig groningstemperatur är 22–25 grader. När fröna har grott flyttas plantorna till en plats med mycket ljus och cirka 18 grader. I de flesta fall behövs extrabelysning vid tidig plantodling. Gödslingen inleds med en svag blandning med flytande växtnäring när plantan har två bladpar.

Plantorna sätts om i REKO-jord eller Tomat & chilijord när de börjar stå tätt. Flera omplanteringar kan behöva göras innan det är dags för utplantering. Plantorna planteras ut när de börjar blomma. Slutplantering kan göras i Tomat & chilijord eller U-jord, Oavsett hur du plantera se till att plantan har minst 10 liter jord.

Plantorna kan sättas betydligt djupare än tidigare om de har blivit långa, ta bara bort blad som riskerar att hamnar under jord. Nya rötter kommer snabbt att bildas från stammen. Stötta plantorna med stödkäppar eller bind upp dem med snöre som snurras runt stammen.

När tomaterna börjar blomma måste de pollineras för att ge frukt, finns inte tillräckligt med insekter måste man göra det för hand genom att skaka lätt på plantan eller pollinera med pensel. Bästa tiden är på förmiddagen när luften är torr och pollenet lätt släpper. Sorter som bara ska växa med en genomgående stam måste ’tjyvas’, dvs nya skott som växer ut från bladfästena tas bort allt eftersom.

Tjyvarna kan användas som sticklingar, de rotar lätt i såjord. När tillväxten är kraftig och under värmeperioder behöver tomaterna rikligt med vatten. Jorden får aldrig torka ut, då kan frukterna skadas och få så kallade pistillröta. Allt för ojämn vattning kan även leda till att frukterna spricker.

 1. Allt efter som plantorna växer kan de nedersta bladen tas bort så att det blir luftigt runt plantorna.
 2. På hösten när det är fuktig luft kan tomater lätt drabbas av gråmögel om det inte finns luftväxling där de växer.
 3. Potatisbladmögel är också en vanlig sjukdom på sensommaren, speciellt på friland om man även odlar potatis i närheten.
See also:  Hur Plantera JordRtskocka?

Gödsla tomatplantorna minst en gång i veckan med Växtnäring Tomat & grönsak, Det går även bra att gödsla med Hönsgödsel som blandas ner i jordytan minst en gång i månaden, det är lite enklare när man vattnar med slang. Mycket mörkgröna plantor med kraftiga blad och krulliga toppar är ett tecken på för kraftig gödsling.

Kan man ha Rosjord till tomater?

Att tänka på vid tomatsådd – Bondjäntan Att dra upp tomatplantor kan bli en hel vetenskap om en lyssnar på allas ”to-dos” och alla ”no-nos”. Jag ser många olika förslag på hur en ska så och hur en ska få starka plantor men om sanningen ska fram så kan en med ganska små medel få superfina tomatplantor utan en massa ”extra allt”.

För att få friska och fina plantor så är det enligt min mening temperatur och ljus grundläggande tillsammans med näring. Lite som för oss människor faktiskt, det finns några saker en behöver uppfylla för att få god hälsa sedan kan en krydda tillvaron med massor av ting! Tomatplantor kan du så i nästan vilket kärl som helst om det har avrinningsförmåga.

Mjölkförpackningar, smöraskar, planteringskrukor och såbrätten är bra möjliga såkärl för tomater. Jag har använt det mesta och det blir lika plantor i vad som. Oftast pratar jag om att tillverka sin egen jord och att det är viktigt att vi tar hand om växtligheten så att det kan blir ny näringsrik jord.

Till mina tomatsådder köper jag faktiskt jord! Du behöver inte ha såjord och planteringjord men jag brukar välja att ha både och. Jag fyller hälften av kärlet med planteringjord och sedan fyller jag på med såjord samt toppar med såjord över tomatfröna. Detta är en metod för att slippa plantera om tomaterna på en gång så jag spar lite tid och arbetskraft.

Tomaterna behöver näring när de börjar växa och i såjorden finns minimalt med näring. Jag trycker till jorden i ”krukan” lite lätt och vattnar innan jag sår. En kan använda handflatan, ett redskap som passar typ en flaska eller faktiskt en stamp. En liten bit hyvlad plank och ett handtag så har du en så kallad stamp.

Jag återkommer till det i ett annat inlägg om praktiska redskap. Sedan lägger jag tomatfrön på jorden och täcker med lite såjord och vattnar lite lätt. För att öka fuktigheten kan du täcka med plastfolie lite löst eller ha en plastkåpa avsedd för sådder men det är inget måste. Glöm inte att märka dina sådder för min erfarenhet är att det glöms bort vad som är vad.

Använd hemmagjorda eller köpta etiketter eller en skriven ”karta”. Om du till exempel sår i pluggbrätten kan du ha ritat upp brätten och skriva upp vad som är sått i vilken plugg. För att tomatplantorna ska växa sig fina och knubbiga och inte blir rangliga behöver en kunna reglera ljus och temperatur.

Om ljuset inte är tillräckligt drar plantorna iväg för att söka sig efter ljuset. Dagsljuset fram till ungefär av mitten av mars är inte tillräckligt för att dra upp tomatplantor inomhus. Det kan du reglera med extra belysning om du önskar odla tidigare under säsongen. Dock ska sägas att även när det finns lite mer dagsljus är det bra med extra belysning.

Cirka 12 timmar extraljus på ett dygn är gott nog, jag brukar ha runt 14 timmar. Det behöver inte vara fina växtlampor för att dra upp lite tomatplantor inomhus. Det räcker faktiskt med enklaste lysröret för att få den önskade effekten av ljustillskott till plantan.

 1. Här kan men verkligen nörda in om en önskar med olika watt och lumen, samt olika färger på ljus men det är verkligen inte nödvändigt.
 2. Har jag tidigare skrivit om hur jag använder odlingshyllor för att förså om du är intresserad.
 3. Om du inte har tillgång till extra belysning och vill så tomater så rekommenderar de flesta experter att en ska vänta tills dagsljuset är stort.

Cirka 8 veckor innan utplantering bör en så sägs det och då behöver du ha ganska bra koll på när det är lämpligt att flytta ut plantorna beroende på var du bor. Tomater tål inte frost så de så kallade bör ha passerat om du ska odla utomhus. Sedan har vi temperatur, som kan vara lite mer knepigt.

Tomater vill ha 22-25 grader vid sådd för att gro. Om du har det svalt inomhus kan du ställa sådden på värmegolv eller element, på pannan i pannrumet eller annat varmt ställe om du saknar värmematta. Efter att tomatfröet har grott och det har kommit upp en liten ”pinne” med hjärtblad så mår tomaten bäst av få något lägre temperatur.

Cirka 17-18 grader om växten har tillräckligt med dagsljus. Under 15 grader slutar tomatplantan att utvecklas och under 10 grader stannar den i tillväxten. Det betyder att du kan laborera med ljus och värme lite granna om så önskas. Rusar plantorna i väg kan du alltså sänka temperaturen runt dem, det vill säga flytta till svalare plats.

När tomatplantorna har fått hjärtbladen och några extra blad är det dags att skola om. Ibland har en lite för bråttom och ska pilla på dem direkt när de har kommit upp men de är ganska ömtåliga så vänta lite, som sagt, tills de har några bladpar. Vid omskolning använder jag rosjord med gott resultat till tomater, chili, kronärtskocka eftersom den har bra näringsinnehåll.

På bilden ser du i bakgrunden tomatplantor som har dragit iväg och är lite rangliga, inte alls stabila plantor som jag önskar. Ibland får jag inte till värme och ljus utan faktiskt får rangliga plantor, ingen fara på taket egentligen. Händer detta planterar jag dem djupt i omplanteringen så att största delen av stjälken hamnar i jorden.

 • Det bildas nya rötter på stjälken som är under jorden.
 • Vattna tomatplantorna med jämna mellanrum.
 • Får du ohyra behöver du hantera det eftersom tomatplantorna i ungt stadie inte har så mycket motståndskraft.
 • Särskilt om du får sorgmygg eftersom sorgmyggslarver äter på tomtplatnornas rötter.
 • Kan du läsa mer om hur du kan hantera sorgmygg ifall dina tomatplantor skulle drabbas.

Kort repetition:

sådd vid 22-25°C, i såjord och eventuellt planteringsjord extra ljus dagtid, 12-14 h, annars senare sådd temperatursänkning till ca 18° C när tomatplantorna är uppe, beroende på ljuset vattna med jämna mellanrum plantera om när hjärtblad + några blad har bildats

Och så glöm inte att prata med dina tomatplantor så blir de extra glada! ? ? ? Jag kommer även skriva om hur du sköter om dina tomatplantor och gödslar dem, lite om hur du flyttar ut dina plantor, det vill säga avhärdning, kanske även tjyva eller inte tjyva sina tomater ja en hel serie under våren för att inspirera och ge möjlighet till så goda odlingsresultat som möjligt! //Johnna a.k.a Bondjäntan : Att tänka på vid tomatsådd – Bondjäntan

Hur får man tomatplantor att bli kraftiga?

FRÅGA: Varje vår sår jag körsbärstomater, t ex ’Sungold’, som får stå inomhus med växtbelysning, tills det går att sätta ut dem i kallväxthuset. Jag sår dem i slutet på mars–början på april. Stammen hinner bli rätt lång innan de kommer ut, speciellt om det är en kall vår och därmed sen utplantering.

Väl på plats i växthuset sätter de inte några blommor förrän de blivit 120–130 cm höga och när de når taket är det bara två klasar på varje planta. Hur kan jag få tomaterna att blomma på lägre höjd? SVAR: Många körsbärstomater är, som ’Sungold’, högväxande, rankande tomater och vill bli långa. Din nuvarande såtid borde fungera, men sår du något senare har det naturliga ljuset ökat och plantorna behöver inte sträcka sig mot ljuset i samma omfattning.

Kanske har du din växtbelysning på för långt avstånd från plantorna? Rekommendationen är ca 10–20 cm från plantorna, beroende på ljuskälla. Viktigt är även att försöka hålla nere nattemperaturen (ca 15 grader) när plantorna kommit upp. I bra ljus och lägre temperatur blir plantorna knubbigare.

För att kunna plantera ut dem i rätt tid, innan de ränner i väg inne, rekommenderas frostvakt i växthuset, vilket verkligen skulle underlätta kalla vårar. Man kan även täcka med fiberduk eller bubbelplast i växthuset, för att skydda plantorna mot kvardröjande vårkyla och brännande sol. Plantera med fördel tomatplantorna djupt.

Nya rötter bildas från stammen och plantorna blir kraftigare, och plantan initialt kortare. Det går även att toppa plantorna och sedan leda upp två nya skott (eller ta bort den ena, toppen kan sättas som stickling och vips har du en ny planta). Men toppning senarelägger blombildningen något, men med två toppar blir det dubbla blomklasar på lägsta nivå.

Kan man plantera tomater i kompostjord?

Använd din egen kompostjord – I komposten finns massor av värdefull jord som är en grymt fin resurs i trädgården. Jag använder kompostjord på flera sätt, även om det finns lite ogräsfrön och småkryp i. Plantera Om Tomatplantor Vilken Jord Sållad och fin kompostjord direkt från mitt tunnelväxthus. I mitt stora tunnelväxthus brukar jag på olika sätt kompostera under vintern. Det kan vara i pallkragar, i ett kompostgaller, i stora tunnor eller rejäla krukor, där jag varvar bokashi-kompost med växtdelar, löv och smådjurens burspån.

Kan man plantera tomater i naturgödsel?

Odla tomater Det första man bör tänka på är en god jordstruktur. Tomatplantan vill ha en luftig och vatttenhållande jord med ett balanserat näringsinnehåll. Lågförmultnad grov kalkad torv, välbrunnen kompost, naturgödsel och sand kan vara lämplig jordförbättringssubstrat som arbetas ner i jorden på hösten eller tidig vår.

Gör upphöjda bäddar för bättre syretillförsel och högre jordtemperatur. Spänn upp vågräta trådar i taket ovanför tomatraderna på ca 2 m höjd eller högre om man har högre hus och ämnar odla till senhösten. Klä insidan med fiberduk för att få en jämnare temperatur. Plantorna sätts djupt i jorden då tomater har förmåga att bilda rötter på stammen och vi får snabbt ett stort rotsystem.

Till ett växthus på 10 kvm går det åt 25 plantor (om man bara skall odla tomater). Vattna med tempererat vatten och nässelvatten rekommenderas. Svagt i början (1:10)och högre koncentration ju större plantorna blir (1:1 vid 7-10 klasar).10 dagar efter utplanteringen kan det vara dags för den första övergödslingen.

 • Lämpliga medel är blodmjöl, benmjöl, urin, hönsgödsel eller Algomin, framställt av alger, som innehåller mycket mikronäringsämnen.
 • När plantorna börjar få svårt att stå på egen hand är det hög tid för uppbindning.
 • Plantorna snurras upp på snöre allt eftersom de växer.
 • Näringsgivan ökas efter tillväxt.
 • Håll utkik efter missfärgade blad och ohyra (vita flygare).S.k ’tjuvskott’ plockas bort allt eftersom de kommer.

Tjuvskott är skott i bladvecken. När tomatplantan blommar kan man skaka den lätt för att säkerställa en god pollinering. Ta bort alla blad under den första skördade klasen.