Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

PopcorngrS NäR Plantera?

Kan popcorngräs övervintra i trädgården? – Nej, under de kallare månaderna bör du försöka ta in din planta och ställa den på en solig plats. Men så snart frostnätterna är över kan du placera ut plantorna igen. Under sommaren kan du tryggt plantera popcorn direkt utomhus i stora krukor eller rabatter.

När ska man plantera popcorn gräs?

Plantera popcorn – så gör du | Coop Vintertid kan man odla popcornkärnor i kruka inomhus, men så fort frostnätterna är över kan man ställa ut plantorna. På sommaren går det bra att plantera popcorn ute direkt i stora krukor eller rabatter. Popcorngräset blir till gröna härliga växter att pryda fönsterbrädet eller uteplatsen med, men räkna inte med att få några majskolvar att skörda.

Hur får man högt Popcorngräs?

Bara hälla jord i valfri kruka, ösa på popcornkärnor och. lägga 1-2 cm jord över. Placera soligt och vattna ofta. Det blir stort och fint och växer supersnabbt ändå!

Hur lång tid tar det innan popcorn gror?

Majs ruttnar lätt i kall jord – Helst ska majs gro på bara några dagar, vanligtvis under tio dagar. Om jorden är mycket fuktig och dessutom kall är det stor risk att fröerna ruttnar.

Hur lång tid tar det för popcorn gräs att växa?

7. Vänta och skörda – Inom några dagar kommer du att se små skott komma upp från jorden. Fortsätt ge popcorngräset tillräckligt med ljus och vatten. Efter ungefär 2-3 veckor kommer gräset att vara mogen för skörd. Klipp av de gröna topparna strax över jordytan och använd dem som dekoration eller till att tugga på som en hälsosam snack.

Hur ofta ska man vattna popcorn gräs?

Prydnadsgräs av popcorn! (popcorngräs) / tycker prydnadsgräs är fint men för dyrt. Så hon planterade popcorn istället och detta är resultatet! 😱😍 DU BEHÖVER: • Eko popcornkärnor• Eko planteringsjord• En kruka GÖR SÅ HÄR: 1. Fyll en kruka med jord, lämna ca 10 cm högst upp.2. Ös på med popcornkärnor.

 1. Fler än experterna skulle rekommendera. 😅)3.
 2. Häll på 1-2 cm jord och vattna rejält.4.
 3. Vattna varje dag och placera krukan så soligt som möjligt utomhus.5.
 4. Lart! ✨Popcorngräset på bilden är 5 veckor gammalt.
 5. Redan efter några dagar kommer det upp skott! 🌱 Inom en vecka är det en härligt ljusgrön plantering.

Efter ca 3 veckor har det blivit en härligt grön vippande gräsig växt! 🌾Har man tur så kan man dessutom få små majskolvar! 😍🌽 Detta ska jag genast pröva. Återkommer med resultat! 😱😀 : Prydnadsgräs av popcorn! (popcorngräs)

Kan Popcorngräs stå i skugga?

Välj en lämplig plats – Popcorngräs behöver en solig och skyddad plats för att trivas. Välj en plats i din trädgård som får tillräckligt med solljus och som är skyddad från vinden.

Varför blir popcorn gräset gult?

Varför blir popcorngräs gult? – Så länge gräset får vatten och sol mår det bra. Om gräset blivit gult handlar det ofta om att rötterna får för lite näring då det blivit för trångt för dem.

Hur skyddar man Popcorngräs?

Gör så här: – Fyll krukan med jord. Vattna, nu kommer jorden att sjunka ihop så du har ett utrymme om cirka 4 cm mellan jordytan och krukans kant. Jämna ut så att yta är plan. PopcorngrS NäR Plantera Foto: Kerstin Engstrand PopcorngrS NäR Plantera Foto: Kerstin Engstrand Fördela popcornkärnorna över jordytan. De brukar ha mycket bra grobarhet, kärnor som vi sått har haft 100% grobarhet trots att de var från en förpackning som inköptes för flera år sedan. Du kan lätt förgro dem genom att lägga dem på en fuktig wettexduk som du lägger en plastpåse över. PopcorngrS NäR Plantera Foto: Kerstin Engstrand PopcorngrS NäR Plantera Foto: Kerstin Engstrand PopcorngrS NäR Plantera Foto: Kerstin Engstrand Platta till dem lite så att de ligger dikt mot jorden. Till ovanstående kruka med en diameter på 30 cm fungerar det bra med tolv stycken plantor. För att vara på säkra sidan kan du så 20 eller fler och därefter efter ett tag rensa bort de svagaste.

 • Som du ser på den vänstra bilden kan man även roa sig med att testa lite extra, ena halvan har förgrodda kärnor och den högra är direktsådda.
 • Fyll på med mera jord, jorden ska täcka kärnorna och gå nästan upp till kanten på krukan.
 • En liten bit ska vara fri så att man kan vattna utan att det blir översvämning.

Vattna lätt så att det översta jordlagret blir fuktigt. Lägg över en plastpåse så håller odlingen lättare fukten. Den skyddande plastpåsen är även bra för att hålla fåglar borta. Eller katter, de gillar oftast bar, varm jord. Om du har gott om fåglar i krukans närhet så vänta med att sätta ut krukan tills bladen blivit 10-15 cm höga. Foto: Kerstin Engstrand I regel gror majsfröna efter fem dagar, ibland tar det lite längre tid, upptill 15 dagar. Först ser det ut som små ljusa piggar som tittar fram, piggar som sedan blir gröna och formar en liten strut. Oftast gror de som är sådda längst krukans kant först, för där är det varmast. PopcorngrS NäR Plantera Foto: Kerstin Engstrand Därefter går det rasande fort. Har du sått för tätt så måste du gallra, dvs klippa bort de skott som gör att det blir för tätt. Max tolv skott i en kruka om 30 cm i diameter. Vattna regelbundet, ju större plantorna blir desto mer vatten kräver de. Ge näring en gång i veckan. Lättast är att ge flytande näring som är utspätt i vatten, se ovan i listan vad du behöver. PopcorngrS NäR Plantera En hanblomma dyker upp! Men någon hona kom inte. Foto: Kerstin Engstrand Har du tur så kommer någon planta att blomma, först kommer hanblomman i toppen av plantan för att lite senare få en honblomma längre ner. Men de flesta som odlar från matbutikens popcorn får möjligen enbart en honblomma. Och du, det sägs att katter älskar att äta av nysått popcorngräs! PopcorngrS NäR Plantera 30 oktober och nu börjar det billiga men vackra popcorngräset se lite trött ut. Foto: Kerstin Engstrand Stammarna är nu i oktober mycket stabila och dem kan du spara till nästa år som stöttepinnar. Sugen på att odla mer? Testa att odla ärtskott av gula ärter, Eller odla riktiga majskolvar i en pallkrage ! Text och foto: Kerstin Engstrand

See also:  Vad Kan Man Plantera P Balkongen?

När kan man odla popcorn?

Prenumerera på Saras trädgårdsbrev här – PopcorngrS NäR Plantera Min majs i bakgrunden är redo att planteras ut i början av juni, 2022. Är det för sent att så majs i mitten av juni? Majs sås lämpligen i maj, till exempel 10-14 dagar innan utplantering. Säsongen för majs är ganska kort i Sverige, eftersom vi vår nattfrost ganska tidigt.

I mitten av juni tror jag det behövs en sällsynt bra höst för att det ska gå att mogna fram några fullvuxna majskolvar. Kanske du kan prova med någon av de allra snabbaste sorterna. Vad har du för jord när du förodlar majs? Jag använder vanlig planteringsjord till nästan alla mina sådder, så också till majs.

Varför dog min majs helt plötsligt? Den var förodlad och såg fin ut först, sedan lade den sig bara ner. Majs är känslig vid förodling. Bäst resultat blir det om majsen sås 10-14 dagar innan utplantering och ej planteras om mellan sådd och utplantering. PopcorngrS NäR Plantera I år förodlar jag min majs i soilblockers, för att störa rötterna minimalt vid både förodling och utplantering. PopcorngrS NäR Plantera Soilblocker är ett redskap som man kan pressa egna jordblock att odla i. Majs gillar inte att rötterna störs och då passar det fint att odla i ett litet block. Kan man odla flera sorter i samma trädgård, med tanke på korspollinering? Om du ska odla flera sorter ska du se till att de inte blommar samtidigt, vilket är väldigt svårt att kontrollera.

Pollen kan färdas hundratals meter med luften och ställa till oreda med pollineringen. Därför är det för bästa resultat en god idé att endast odla en sort i trädgården, då brukar pollineringen blir bäst. Kan man odla majs i växthus? Det går bra. Plantorna blir ofta mycket höga och behöver hjälp med pollineringen.

Glöm inte att ruska på plantorna när de blommar. Hur tätt kan man sätta plantorna i en pallkrage? Plantorna kan stå med cirka 20-30 cm avstånd, så du får då plats med kanske 15 st i en pallkrage.

Hur tätt ska man sätta popcorn?

Jag börjar med att vattna på landet ordentligt igen för att ha en bra fuktighet i jorden innan plantering. Sedan får man bestämma sig för hur man vill ha sina plantor, jag kommer sätta var sort för sig och i grupper, ganska tätt faktiskt cirka 15-25 centimeter mellan varje planta och inte traditionellt på rad.

När ska man plantera ut majs?

Förodla majs – Det brukar vara lagom att förodla majs inomhus under mars/april, den kan även sås på friland efter sista frost, men detta fungerar bäst i varmare klimat. Majsen sås i planteringsjord och behöver runt 25 grader för att gro, en värmeplatta under inomhussådden underlättar.

Kan man så micro popcorn?

Visste du att det går att odla med popcorn? 🍿 Du kan enkelt odla popcornkärnor hemma, antingen inomhus eller utomhus, och resultatet blir ett fint prydnadsgräs som du kan ha i ditt hem. Det du behöver är ekologiska popcornkärnor (ej micropopcorn), jord, en kruka och vatten.

Hur får man fram popcornkärnor?

Innehåll och poppningsprocessen – Majsen består av vatten, en stärkelsekärna och ett skal. När majsen upphettas bildas vattenånga av vattnet i majsen. Ungefär vid 175 grader Celsius blir trycket mot skalet så hårt att skalet spricker. I samband med det utvidgas vattenångan tusentals gånger, vilket leder till att majsen vänder ut och in på sig.

Kan man sätta majskorn?

Förkultivering : – Slutet av april till början av maj (denna kalla vår 2017 sår jag faktiskt fröna till och med i juni) Odlingsplatser: I soligt fönster (s 244) Under växtbelysning (s 287) Du behöver: Frön. Ashworth eller F1-hybriden Earlybird. Krukor, 7–10 cm Ø, Odlingstråg, Planteringsjord, Miniväxthus alternativt, odlingstråg och plastfilm, Växtbelysning (eventuellt), Värmematta (eventuellt), gödselvatten (eventuellt) Sådd: Fyll en kruka med planteringsjord.

Lägg 1 majskorn i varje hörn. Tryck ner dem 1–2 cm i jorden. Krafsa över lite jord så att det täcker kornen. Platta inte till jorden. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden. Ställ krukan i ett odlingstråg eller miniväxthus. Kornen behöver värme för att gro; placera sådden på en värmematta eller fönsterbräda med element under.

Vattning sådd: Vattna försiktigt ovan- eller underifrån med ljummet vatten så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån.

 1. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget.
 2. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.
 3. Placera sådden i ett soligt fönster eller under växtbelysning med ljus 14–16 timmar per dygn.
 4. Mer om växtbelysning, s 287.
 5. Fortsätt att hålla jorden fuktig.När flera korn börjat gro tar du bort växthusets lock eller plastfilmen och stänger av värmemattan.
See also:  NR Plantera Ut Tomater I VäXthus?

Nu vill plantorna ha massor av ljus och inte fullt så varmt som tidigare. Alla korn kommer inte att gro samtidigt men har några börjat är resten också på gång.

Omplantering: När plantorna är 10–15 cm.Tips: Om du har plats- eller tidsbrist kan du låta plantorna stanna i sin kruka, men gödselvattna dem 2–3 ggr i veckan innan slutplantering. Odlingsplatser: I ett soligt fönster (s 244) Under växtbelysning (s 287) Du behöver: Krukor, 8–12 cm Ø, Planteringsjord, Odlingstråg, v äxtbelysning (eventuellt)

Gör så här: Grunda varje ny kruka med 1–2 cm planteringsjord. Använd en bordskniv för att försiktigt pilla upp en planta i taget. Plantera varje planta i varsin kruka och fyll på med jord. Ställ krukorna i ett odlingstråg i ett soligt fönster eller under växtbelysning med 14–16 timmars ljus per dygn.

Mer om växtbelysning, s 287. Vattning omplantering: Vattna rejält i odlingstråget och låt plantorna suga i sig så mycket vatten att jordytan är fuktig. Häll bort överflödigt vatten. Vattna därefter regelbundet med ljummet vatten i tråget. När allt vatten har sugits upp fyller du på igen. Suger jorden inte i sig vattnet är den mättad.

Häll då bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du börjar vattna igen. Avhärdning: När plantor har börjat sitt liv inomhus behöver de vänja sig vid solljus och utomhusklimat inför slutplanteringen. Avhärda på något av följande sätt under ca 1 veckas tid innan du slutplanterar: – Ställplantorna på en sol- och vindskyddad plats utomhus.

Avhärda först 2–4 timmar om dagen, soliga och vindstilla dagar. Öka sedan successivt antalet timmar. -Ställ plantorna i ett växthus, pallkrageväxthus, i en drivbänk eller inglasad balkong. Skydda dem mot sol och kyla med fiberduk; i ett växthus kan duken hängas upp i växthuskonstruktionen. Skaffa en frostvakt om växthustemperaturen riskerar att krypa under 10 grader under en längre tid.

Slutplantering Maj–juni när risken för frost är över och plantorna är 10–30 cm. Odlingsplatser: Utomhus i odlingsbehållare (s 248), Pallkrage (s 252), Friland (s 256) Du behöver: Plantor Gödsel: pelleterad hönsgödsel, grönsaksgödsel eller brunnen gödsel från ko, höns eller häst.

 • Gödselvatten, fiberduk eller pallkrageväxthus eller drivbänk.
 • Pinnar till täckning med fiberduk.
 • Organiskt material: kompost,bokashikompost, gräsklipp,ogräsrens eller löv. Ny jord.
 • Om du behöver skapa ny jord för behållare med botten läs s 250 och för pallkragar s 254.
 • Befintlig jord.
 • Om du ska odla i befintlig jord i pallkrage eller på friland börjar du med att rensa bort allt ogräs.

Luckra sedan upp jorden med en grep ca 20–30 cm djupt. Blanda i kompostjord och gödsel: räkna med 10–40 liter kompostjord per kvadratmeter (om du använder bokashikompost läser du mer på s 282). Pelleterad hönsgödsel och grönsaksgödsel doseras enligt anvisning på respektive förpackning.

 • Ska du istället använda brunnen gödsel tillför du 1,5–3 kg perkvadratmeter.
 • Tänker du odla i rader bör du ha minst två eftersom det underlättar pollineringen, och ha ett avstånd på 30–40 cm mellan både plantorna och raderna.
 • Odlar du dem i grupper på friland kan 10 plantor per kvadratmeter vara lagom.

I en välgödslad dubbel pallkrage kan det fungera med upp till 15 plantor. Lossa försiktigt plantan från krukan. Har plantorna stått i samma kruka sedan förkultiveringen och gödselvattnats är det antagligen mycket rötter i krukan. Bryt loss varje planta så skonsamt du kan.

 1. Vattning slutplantering: Vattna med strilmunstycke direkt efter slutplanteringen och därefter 2–3 gånger i veckan.
 2. Se till att jorden blir genomfuktad, 10–30 liter vatten per kvadratmeter.
 3. Om du täcker jorden med gräsklipp, ogräsrens eller löv minskar vattningsbehovet, ogrästillväxten hämmas och näring tillförs jorden.

Täck dina plantor med fiberduk de första 2–3 veckorna. Innan du lägger ut duken behöver du placera pinnar med ett passande mellanrum så att inte fiberduken ligger mot plantorna eller jorden. Förankra duken med tyngder i kanterna. Om du odlar majsen i pallkragar är ett pallkrageväxthus eller drivbänk anpassad för pallkragar ett bra alternativ till fiberduken.

Majs är en näringskrävande växt. Gödselvattna plantorna 1–2 gånger i veckan under säsongen. Mer om gödselvattning, s 273. Majsplantor utvecklar ofta sidoskott som liknar själva plantan och sitter lång ner på stammen. Ta bort dessa när de är 15–20 cm eftersom de stjäl energi och troligtvis inte kommer att utveckla några kolvar.

See also:  Hur NRa TomtgräNs FåR Man Plantera Skog?

Pollinering: Hanblomman sitter längst upp på majsplantan och honblomman som ska bli kolven sitter längre ned på stammen. Det är inte alltid som hanblomman och honblomman blommar samtidigt eller som hanblommans pollen träffar honblomman och detta kan ställa till problem.

 1. Varje tråd från honblomman är begynnelsen till ett korn och pollineras den inte kommer det saknas korn på kolven.
 2. Låt gärna majsen växa i grupper så att pollen kan yra runt.
 3. Du kan knacka på majsplantorna lite lätt då och då så att pollen sprids.
 4. Skörd: När silkestrådarna på toppen av kolven har vissnat är det dags att skörda kolvarna.

När du öppnar upp kolven från dess skyddande blad ska majskornen vara gula och om du trycker på ett korn med nageln ska vätskan som tränger ut vara mjölkvit. Om du låter majskolvarna ligga för länge efter att du skördat dem är det risk att kornen utvecklar mer stärkelse och smaken blir lidande.

 • Helst ska kolvarna ner i en gryta med saltat, kokande vatten direkt efter skörd.
 • Ska du frysa majsen pillar du loss kornen från kolven.
 • Oka dem i ett par minuter eller frys dem färska.
 • Skörda korn Unna dig att torka en eller ett par kolvar om du odlar en sort som inte är F1-hybrid.
 • Då har du frön till nästa års odling.

Dessa kolvar kan du låta sitta kvar lite längre på plantorna så att de verkligen är mogna när du skördar dem. : Majs – så odlar vi den steg för steg

Kan det bli majs av popcorn gräs?

Majskolvar av popcorngräset – Gör som i stegen ovan, och med lite tur kanske du till och med kan skörda små majskolvar till hösten. Men vill man att det ska bli majskolvar behöver man plantera ganska många plantor, ungefär 10-12 stycken. Plantera plantorna i grupp med ett avstånd på ungefär 30 centimeter – de pollinerar nämligen varandra med hjälp av vinden.

Kan man mata fåglar med popcorn?

Inte giftigt för fåglar att äta – Om fåglarna då gillar dessa kärnor så mycket, kan det vara farligt för dem? Faktiskt inte. Många tror att de antingen är för hårda eller kommer poppa i magen men det är helt ofarligt för en fågel att äta några av dessa kärnor.

Kan man få majskolvar av popcorn?

Odla majskolvar av popcornkärnor – Att odla majskolvar från popcornmajs är möjligt – men du får anpassa din odling lite grand. Denna majsplanta hade behövt flera andra majsplantor runt sig så att de kan pollinera varandra med hjälp av vinden. Foto: Shutterstock/TT När man odlar prydnadsgräs från popcornkärnor så kan man ösa på med kärnor i varje kruka, detta eftersom de aldrig ska bli så stora och få så mycket näring att majskolvar kan bildas.

Kan man ha Elefantgräs i kruka?

Elefantgräs | Odla.nu Skulle vilja plantera elefantgräs gigantum (tror jag det heter) med gröna höga kraftiga strån som ej blommar. Fungerar det att plantera i en frosttålig kruka 90×40 cm. Eller är det bättre att satsa på bambu på vår terrass? Bor i Västra Götaland. Susanne Odla svarar: Satsa hellre på en mindre sort av bambu, t.ex.

 • ’Bimbo’. Elefantgräset har så stora rötter att man får ta till en större kruka än så.
 • Visserligen växer bambuns rötter också mycket, men om man inte tar de stora sorterna, så klarar den sig några år i denna kruka och sedan kan man plantera den i trädgården och börja om med en ny mindre planta i krukan igen.

Vill du ändå hellre ha Miscanthus = japanskt gräs, så kanske ’Morning Light’, den hinner sällan blomma hos oss och har smala, gracila blad. De andra sorterna brukar hinna blomma men där finns många vackra sorter med underbara vippor. Sylvia : Elefantgräs | Odla.nu

Kan man ha prydnadsgräs inomhus?

Hur högt gräs kan jag ha i kruka? – Prydnadsgräs är fantastiskt fint att ha i kruka, antingen som solitär eller tillsammans med andra växter. Tänk dock på att många prydnadsgräs blir väldigt stora och höga, så se till att välja en sort som är lämplig för kruka.

Hur djupt plantera popcorn?

Placerar ett frö i varje kruka med ungefär 1 cm djup, täck över med lite jord och vattna. Ställ sedan jorden med ett plastlock till tråget, plastfilm eller i ett minidrivhus/växtlampa inomhus, alternativt i fönstret. Detta för att fröet behöver värme och ljus för att gro.

Varför blir mitt Popcorngräs gult?

Varför blir popcorngräs gult? – Så länge gräset får vatten och sol mår det bra. Om gräset blivit gult handlar det ofta om att rötterna får för lite näring då det blivit för trångt för dem.