Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera I Januari?

Längtan efter färskt grönt är stor i januari. Groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor går utmärkt att odla i köket så här års, det gäller även ärtskott och solrosskott, liksom smörgåskrasse.

Vad kan man så i januari februari?

Dags att förså – Chili, purjolök, kronärtskocka, blomstertobak, pelargon, flitiga Lisa, lobelia, viol, jätteverbena och pensé är sorter som vi kunde förså redan i januari. I början av februari är det hög tid att dessa fröer kommer ner i jorden.

Kan man plantera lökar i januari?

Plantera lökar i januari? Hej Om det inte är tjäle och det är ingen fara för att det ska bli iskallt den närmaste tiden – de måste hinna rota sig – så kan du plantera nu. Kolla lökarna noga att de inte är mögliga eller torra, de har ju legat rätt länge i butiken nu och är kanske inte av bästa kvalitet.

Kan man så tomater i januari?

Kruktomat – I januari börjar många av oss att så grönsaker som sedan ska planteras ut i köksträdgården eller planteras i krukor som ska stå ute. Högväxta tomater sås vanligtvis på våren, men redan i januari kan du prova att så några plantor av sorterna som kallas för kruktomater.

Min favorit är en sort som heter ’Vilma’. Så till exempel fem frön (inte för många, för de tar stor plats inomhus även om plantorna är förhållandevis små) i en kruka. Plantera om till enskild kruka när plantorna blivit lite större. Tänk på att du måste ha växtbelysning om du ska odla inomhus på vintern.

Annars blir plantorna klena och har svårt att växa bra. Kruktomater som sås nu i januari kan ge skörd från maj, beroende på sort. Läs mer: Odla tomater inomhus Vad Kan Man Plantera I Januari De rosa blommorna i förgrunden av bilden är en låg sort av blåklint, ’Tom Pouce Pink’, som passar fint att odla som kantväxt.

Vilka frön kan man så i januari?

Längtan efter färskt grönt är stor i januari. Groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor går utmärkt att odla i köket så här års, det gäller även ärtskott och solrosskott, liksom smörgåskrasse.

Vad kan man så på vintern?

Grönsaker som brukar gå fint att vinterså – Prova penat, asiatisk kål, portlak, morot, palsternacka, rädisa, olika sorters sallad som till exempel ruccola, dill, gräslök eller olika sorters kål och salladslök. Lite beroende på växtzon kan du behöva experimentera dig fram, men spenat och portlak brukar vara enkla att lyckas med överallt.

Kan man plantera lökar i februari?

Balkongen i februari – När dagarna blir längre är det trevligt att åter fylla krukorna med något fint. Välj helst plantor som är avhärdade och inte stått i en varm butik då dessa är väldigt känsliga för plötsliga minusgrader även om de normalt tål dem.

Planterar du fördrivna lökväxter och andra uppdrivna växter är de troligen drivna i plusgrader och känsliga för minusgrader. Då kan du vänja dem successivt genom att ställa dem på ett isolerande underlag och ge ordentligt frostskydd kyliga dagar med fiberduk för att de ska kunna frodas ända in i april/maj.

See also:  NR Plantera HöSthallon?

En fågelmatare bjuder in många kvittrande vänner och det är roligt att följa de små liven på nära håll. Står där växter i kruka som övervintrar får man hålla koll på bevattningen. Tinande snö kan göra att det blir allt för mycket vatten i krukan samtidigt som några soliga, varma dagar lätt torkar ut jorden.

När ska man plantera tulpaner?

Plantera tulpanlökar – Tulpaner är för det mesta ettåriga växter, däremot finns det en del sorter som är fleråriga och producerar nya lökar, vilket gör att de fortsätter att blomma även efter ett år. Då är det däremot de nya lökarna som blommar, och inte de ursprungliga.

Tidpunkt Tulpanlökar planteras med fördel under sensommaren och in på tidig höst, det vill säga allt från september och fram tills någon vecka innan tjälen går ner i marken. En bra regel är att desto mer norröver i landet du bor, desto tidigare kan du sätta lökarna. Placering Välj en bra och ganska vindstilla plats för planteringen av dina tulpaner. För att de ska trivas som allra bäst vill de ha en väldränerad, varm och humusrik jord med ett pH-värde över 6,5. Jord Du kan med fördel välja en sandblandad jord som du själv förbättrar genom att tillföra kompostjord eller barkmull på årlig basis. För att tulpanerna ska klara av vinterkylan på ett bra sätt kan du även tillföra lite benmjöl i samband med planteringen. Plantering Gräv upp en grop där du har tänkt att plantera dina tulpanlökar. Sätt sedan ner löken med den spetsiga delen uppåt, på ett djup som kan jämföras med två till tre gånger lökens egna storlek. För att säkra en fylld rabatt kan du sätta ner fler lökar på samma plats. Vattning Vattna när du planterar för att sätta igång rotbildningen på tulpanlökarna. Vinterskydd Skydda din plantering med höstlöv inför vintern. Dessa lägger sig som ett täcke över dina tulpaner och skyddar därmed bra från snö och kyla. Näring Innan de börjar blomma framåt våren kan du gärna tillföra plantan lite blodmjöl för att ge en extra näringskick inför säsongen. Det ökar även chansen för att dina tulpaner klarar av att bilda fler lökar som i sin tur kan blomma i flera år. Om du dessutom har en ganska torr vår så kan du med fördel vattna dina tulpaner även då.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut Tomatplantor I VäXthus?

Vad går snabbast att odla?

Snabba grönsaker – Allting går förstås inte att så i sista minuten, sådant som har längre utvecklingstid som exempelvis kronärtskockor, chili och verbenor går tyvärr inte att få upp i en hast, men i de flesta fall är sen odling inget problem. Det finns mycket som gror fort och sallad, som kräver en del vårkyla för att gro, kan enkelt förodlas inomhus på sval plats eller i ett skuggigt hörn av trädgården för att senare utplanteras i landen.

Riktiga sistaminuten-växter är bland annat sommarmorot, rödbeta och kålsorter som Pak Choi, de går från frö till färdig planta på ungefär åtta veckor. Ännu kvickare är mangold och salladslök och skulle du ha ännu mindre tid är rucola ett bra alternativ, denna peppriga bladgrönsak ger rekordsnabb skörd.

Faktum är att du mitt i sommaren fortfarande kan så väldigt mycket som rädisor, ärter, mållor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi och asiatiska bladgrönsaker. Ja, även under tidig höst är det inte för sent att så, då trivs spenat, rucola, Pak Choi, ärtskott, mangold och rädisor i landen. Vad Kan Man Plantera I Januari Foto: Liselotte Roll

Vilka frön kan man så i januari?

Längtan efter färskt grönt är stor i januari. Groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor går utmärkt att odla i köket så här års, det gäller även ärtskott och solrosskott, liksom smörgåskrasse.

Vilka frön kan man Kallså?

Vilka sommarblommor går att kallså? – Blomstermorot, Blåklint, Jätteverbena, Jätteeternell, Kamomill, Krasse, Lejongap, Prydnadsgräs, Riddarsporre, Ringblomma, Rosenskära, Salvia, Slöjsilja, Solros, Spetsblomster, Sömntuta, Tagetes, Tandpetarsilja, Vallmo är några sorter som funkar utmärkt att kallså.

När kan man börja Kallså?

Kallsådd, stratifiering, vintersådd, kärt barn har många namn. Denna vinter har sociala media översvämmats av så kallade kallsådder. Det handlar helt enkelt om att kopiera fröets naturliga groning och att få ett helt okej resultat med minsta möjliga arbetsinsats och därmed också minsta möjliga krav på att fylla upp hela hemmet med kruksådder.

Inget växthus behövs! Vi som inte har några växthus alls klarar oss mycket bra med att odla i plastlådor ute på balkongen eller ute i trädgården, bara att sådden kan ställas i skugga. Västerläge eller norrläge är här helt förträffligt. Sådd utomhus i krukor är i princip samma teknik som att så inomhus i krukor.

See also:  NR Ska Man Plantera Om FråN SåJord?

Enda skillnaden är att utomhus finns ingen artificiell värme. Därför kommer fröerna att grå långsammare. Att så ettåringar, tvååringar och perenner utomhus är särskilt vanligt om man behöver ett stort antal plantor. Eller om man bor trångt. I växtzon 3 går det utmärkt att börja kallså i burkar redan i januari men också lika bra i slutet av februari eller i mars.

Detta är som sagt ingen nyhet även om man kan få intrycket av det när man följer sociala media. Det har gjorts länge, min mormor gjorde det och min mor. Det finns i deras trädgårdsböcker från början av 1900-talet. Och de hade säkerligen lärt sig av någon annan. Man sa att man sådde i kallbänk. Mormor odlade utanför Söderhamn.

Det handlar helt enkelt om att kopiera naturen men att kopiera naturen i mera ordnande former. Då var växthus ovanliga, än mindre fanns det odlingstunnlar i plast. Men man gjorde upphöjda bäddar med en ram runt, idag använder vi pallkragar. Ibland lade man över ett gammalt fönster som lock.

  • Då fick man en kallbänk.
  • Perenner och buskar, halvhärdiga ettåringar, särskilt sommarblommor hör också till samt vissa grönsaker har alltid varit vanliga att kallså.
  • Min mormor var välkänd odlare, bland annat för hon skördade färskpotatis på julafton i Stugsund utanför Söderhamn.
  • Bland trädgårdsamatörer är det vanligt att ha egen kallsådd frösådd om man vill ha lite ovanligare växter – och därmed särskilt åtråvärda växter.

Som fleråriga växter, perenner. Visserligen finns just dessa säkerligen någonstans att köpa uppdragna som plantor men då till en betydligt högre kostnad, arbetet att dra upp dem- det tar ett par år för att fram säljbara storlekar. Plus transporten kostar, växter i krukor väger. Vad Kan Man Plantera I Januari Garanterat snigelfritt! Foto: Kerstin Engstrand Man kan kallså/vinterså perenner direkt i rabatten eller i grönsakslandet men har man mördarsniglar, trädgårdssnäckor och andra så har de en speciell radar för goda, fräscha småplantor och då kan det vara extra bra att så i krukor eller plastlådor som ställs på en plats där sniglarna inte kommer åt dem.

Vilka fröer kan sås tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.