Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera I Juni?

Knölar och rötter – I juni går det utmärkt att sätta potatis. Man kan både välja snabba potatis (sommarpotatis) eller sen potatis (vinterpotatis). Det är fantastisk att kunna skörda potatis under hösten. Potatisen sätter man direkt i välgödslad jord där man inte gödslat med för mycket kväve.

Man kan också sätta potatis i djupa hinkar med hål i botten. Perfekt om man inte har så stora land eller många pallkragar. Du sparar väl dessa: Släng inte din gröna potatis! Vill man odla betor av något slag är det en god idé att så fröna i en bytta först och sedan plantera ut de små plantorna. Gulbetor och rödbetor är våra favoriter, som vi gärna sår i juni för höstskörd.

Rättika, majrova och kålrot är rotfrukter som faktiskt blir som allra finast om de sås nu i juni. Sår man kålroten tidigare finns risken för att den vill blomma. Morötter går också bra att så i juni. Har man ingen ledig pallkrage eller plats i grönsakslandet, går det också bra att odla morot i hink. Vad Kan Man Plantera I Juni Pallkrage med salladskål och sallat, savoykål, grönkål, svartkål, röd spetskål och sibirisk bladkål.

Kan man plantera i juni?

Planteringsdags – Början av juni är en perfekt tid att plantera nya perenner, buskar och träd i sin trädgård. Nu är utbudet i trädgårdsbutiken som störst och växterna tar sig snabbt. Var noga med att gräva igenom jorden ordentligt, rensa ogräs och förbättra gärna jorden med planteringsjord eller kogödsel.

Vilka växter kan man plantera i juli?

Sommar- och höstsådd Sluta inte så bara för att våren är förbi och sommaren har tagit över. Många växter kan och bör sås senare. Höstens kortare och svalare dagar med betydligt mindre skadeinsekter, gör att skörden oftast blir bättre. Och åtskilliga arter kan sås sent på hösten för att gro extra tidigt nästa vår.

Vår ljusa försommar lockar fram alltför tidig blomning på åtskilliga kålväxter och sallater. Sådda mitt i sommaren istället, ger de fina, friska skördar till sent på hösten. Andra arter växer så snabbt att de hinner med flera omgångar på samma säsong. som t.ex. rädisor, majrovor, sallat, spenat.De flesta växter, både ettåriga och två-och fleråriga släpper sina fröer på hösten om de får blomma färdigt och ge moget frö.

Det är egentligen den rätta tiden för sådd av rotfrukterna, sallater och bladväxter som spenat och målla och persilja. Är bara odlingen någorlunda fri från fleråriga ogräs, är det inga problem. (Det går ju inte att göra någon vidare jordbearbetning på våren.)Det är inte meningen att fröna ska gro innan vintern.

  • Undantag är för spenat, fältsallat och salladslök vilka övervintrar som småplantor i de södra delarna.
  • De ska ligga färdiga och vänta på våren, och ge oss tidigare skördar än vad vi får från normal vårsådd.Det största hotet för fröerna är oftast inte kylan, utan blötan.
  • Så höstsådd ger minst lika bra resultat i norr som i söder.

Och i norr är det viktigt att komma igång tidigt. Att Black Seeded Simpson överlevde -35 grader och flera snöoväder på våren, var en av överraskningarna. För rötter som morot, palsternacka, svartrot, haverrot med flera, är vintern normalt inga problem.

Bara fröna kommit i en bra och väldränerad jord. Har jorden redan hunnit frysa kan fröna täckas med lite sand eller kompostjord.I stort sätt gäller att tåliga växter med frön som gror vid ganska låg temperatur kan sås sent med lyckad övervintring. Att försöka så värmekrävande växter som majs, bönor, gurka osv.

är inte lönt mödan. Det har visserligen hänt att både tomat och squash har grott ur komposten och vuxit sig starka. JULI: Det går fortfarande utmärkt att så om en stor del av vårsådden. Rädisor givetvis. Men också ärter, sallater, roquette, spenat, mållor, rödbetor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi, tidiga morötter etc.

  1. Nu i mitten av juli är det också rätt tid att så de flesta av grönsakerna från Asien.
  2. Salladskål och andra bladkålväxter, liksom daikon-rädisor, blir mycket bättre på hösten.Snabbväxande blommor och kryddor kan också sås för att få en längre blomning och skörd av färska kryddor.
  3. Som ringblomma, sommarslöja, vallmo, kryddkrasse, kyndel, körvel, cilantro m.fl.

AUGUSTI: De asiatiska bladgrönskerna hinner ge en skörd till i september-oktober. En eller två omgångar till av rädisor som ger årets finaste. Spenat och fältssallat för övervintring ska sås nu. Många två- och fleråriga blommor gror bäst om de sås nu under augusti-september.

Akleja, berglin och doftviol är några exempel. SEPTEMBER: Ännu är det inte för sent för spenat och fältsallat. På friland i de södra delarna och i växthus längre norrut. I växthuset, nu när det blir plats där igen, är det dags att så rädisor och asiatiska blad igen för en sen skörd. Flera asiatiska blad övervintrar och växer vidare.

Även plocksallat växer till sig, ger lite blad under senhösten, övervintrar och bildar fina plantor redan i mars-april innan tomaterna och gurkorna tar över växthuset igen. På friland kan en septembersådd av salladslök ge mycket tidig lök på våren om vintern inte varit alltför onådig.

  1. Vitlöksklyftorna bör också komma i jorden i de norra delarna av landet.
  2. OKTOBER: I norr är den stora höstsådden för övervintring igång.
  3. Morot, palsternacka, haverrot, svartrot, blad- och rotpersilja, kardborrerot, dill, sallater, målla.
  4. Även rödbetor kan lyckas ibland.
  5. Bland blommorna klarar klint, ringblomma, atlasblomma, sommarslöja, sömntuta etc.
See also:  Hur Plantera JordRtskocka?

oftast av vintern utan svårighet. NOVEMBER: Samma arter som under oktober. Men nu också längre söderut. Sommar- och höstsådd är ännu inte speciellt utforskat. De tider och arter vi ger exempel på här är våra egna erfarenheter. Det finns mycket som vi inte provat än.

Vad ska man plantera i juli?

Bladgrönsaker – En massa olika slags bladgrönsaker går utmärkt att så nu i juli. Förutom mangold, målla, trädgårdportlak, vinterportlak, nyzeeländsk spenat och bladkål som i princip kan sås hela sommaren kan också pak choi, rucola och vanlig spenat sås nu med gott resultat.

  • Dessa tre är nämligen ganska känsliga för de ljusa nätterna som är kring midsommar och vill hellre blomma än utveckla blad.
  • Men nu börjar det bli mörkare igen om kvällarna och då blir plantorna mindre blomningsbenägna.
  • Med sallat är det lite speciellt.
  • Den gror bäst i ganska låga temperaturer och den här tiden på året kan det vara för varmt.

Vi har slutat chansa och gör iordning en liten plastlåda med planteringsjord och frön som vi ställer i kylskåpet i ett par dagar till en vecka. Plastlådan är då omsluten av en plastpåse. Efter kylskåpsveckan får sådden stå utomhus eller i växthuset. När plantorna vuxit upp, planterar vi om dem en gång eller så får de komma direkt till den finala odlingsplatsen.

Läs mer: Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet Något man inte får missa är att så vintersallat, funkar bra med direktsådd. Under hösten kommer bladrosetter att växa fram och när vintern anländer stannar de bara av i sitt växande, men håller sig gröna och fina och kan skördas. Får man inte en alltför bister vinter kan man skörda under snötäcket, men får man mycket snö kan det kanske vara lite svårt.

Då kan man istället så i växthus eller skydda plantorna från tung snö på annat sätt. Vad Kan Man Plantera I Juni

Är det för sent att sätta potatis i juni?

Knölar och rötter – I juni går det utmärkt att sätta potatis. Man kan både välja snabba potatis (sommarpotatis) eller sen potatis (vinterpotatis). Det är fantastisk att kunna skörda potatis under hösten. Potatisen sätter man direkt i välgödslad jord där man inte gödslat med för mycket kväve.

  1. Man kan också sätta potatis i djupa hinkar med hål i botten.
  2. Perfekt om man inte har så stora land eller många pallkragar.
  3. Du sparar väl dessa: Släng inte din gröna potatis! Vill man odla betor av något slag är det en god idé att så fröna i en bytta först och sedan plantera ut de små plantorna.
  4. Gulbetor och rödbetor är våra favoriter, som vi gärna sår i juni för höstskörd.

Rättika, majrova och kålrot är rotfrukter som faktiskt blir som allra finast om de sås nu i juni. Sår man kålroten tidigare finns risken för att den vill blomma. Morötter går också bra att så i juni. Har man ingen ledig pallkrage eller plats i grönsakslandet, går det också bra att odla morot i hink. Vad Kan Man Plantera I Juni Pallkrage med salladskål och sallat, savoykål, grönkål, svartkål, röd spetskål och sibirisk bladkål.

Kan man så broccoli i juni?

Så här odlar du broccoli – så får du jättenyttiga grönsaker i ditt skafferi. Du kan antingen förkultivera eller direkt ut i frilandet. Du måste förkultivera broccolifröna, vilket behövs för att du ska förlänga odlingssäsongen som ofta krävs i Sverige. Såtid: Du kan börja förkultivera i mars och april.

  • Håll det till 20 grader varmt och ljust efter att fröna har grott.
  • Du kan så ute i det fria i maj och juni.
  • Då kan du så när jorden har blivit uppvärmt till minst 15 grader.
  • Använd fiberduk om du vill skydda mot skadeinsekter.
  • Sådjup: Lägg fröna i 1 centimeters djup.
  • Grotid: Det kommer ta mellan 5 och 15 dagar innan fröna börjar gro.

Läs också: Så odlar du svartkål – enkelt! När det är dags att plantera ut sådden ska du tänka på följande: Var ska jag plantera ut: Sätt ut sådden i ett soligt läge. Plantavstånd: Plantorna ska ha ett avstånd på 40 centimeter. Radavstånd: Ska du odla flera rader så ska du ha 60 centimeter mellan raderna.

Vilka grönsaker kan man odla i juli?

Njut, rensa och så nytt – juli är månaden som rymmer allt som hör odling till. Nu finns det en hel del som du kan börja skörda bland blommor, kryddor och grönsaker. Mot slutet av månaden kanske du kan plocka en solmogen tomat? I juli månad finns det mycket du kan så nytt av, exempelvis rädisor, kryddväxter, sallat, morötter och kålväxter.

Passa på att fylla på om du får tomma utrymmen i landet eller rabatten. Det går bra att direktså om du inte har färdiga småplantor att plantera. Glöm inte bort att hålla sådden fuktig. Det är också bra att rensa en del. Många av dina plantor mår bra av att gallras eller att du rensar bort ogräs runt om kring dem.

Då slipper dina plantor dela med sig av vatten och näring. Så här tidigt på säsongen kan det växa riktigt fort om dina plantor får gott om vatten och värme. Nyp av vissna blommor, slingerväxter som sticker iväg och ogräs lite pö om pö när du ändå är ute och njuter av din odling. Vad Kan Man Plantera I Juni Den rödbladiga basilikan ’Rosie’ och den gröna ’Emily’ trivs utmärkt i värmen. Foto: Lovisa Back

See also:  Vilka Perenner Kan Man Plantera P HöSten?

Kan man så tomater i juni?

Att så tomatfrön och förså tomater Det gör du när temperaturen är över tio grader under hela dygnet. I större delen av landet brukar det vara i början av juni.

Vilka grönsaker växer snabbast?

Snabba grönsaker – Allting går förstås inte att så i sista minuten, sådant som har längre utvecklingstid som exempelvis kronärtskockor, chili och verbenor går tyvärr inte att få upp i en hast, men i de flesta fall är sen odling inget problem. Det finns mycket som gror fort och sallad, som kräver en del vårkyla för att gro, kan enkelt förodlas inomhus på sval plats eller i ett skuggigt hörn av trädgården för att senare utplanteras i landen.

  • Riktiga sistaminuten-växter är bland annat sommarmorot, rödbeta och kålsorter som Pak Choi, de går från frö till färdig planta på ungefär åtta veckor.
  • Ännu kvickare är mangold och salladslök och skulle du ha ännu mindre tid är rucola ett bra alternativ, denna peppriga bladgrönsak ger rekordsnabb skörd.

Faktum är att du mitt i sommaren fortfarande kan så väldigt mycket som rädisor, ärter, mållor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi och asiatiska bladgrönsaker. Ja, även under tidig höst är det inte för sent att så, då trivs spenat, rucola, Pak Choi, ärtskott, mangold och rädisor i landen. Vad Kan Man Plantera I Juni Foto: Liselotte Roll

Kan man plantera mitt i sommaren?

Kan jag plantera hela sommaren? – Svaret är ja. Trädgård, balkong och terrass är nu en källa för lata sommardagar men kanske kliar det ändå lite i fingrarna att få gräva och plantera nytt. Hela sommaren kan du plantera både i trädgård och i kruka, bara vattningen inte glöms bort.

Kan man odla potatis i juli?

Sent på hösten njuter jag av färsk potatis direkt från jorden. Att sätta potatis i juli är tricket för att locka fram sommarens smaker en sista gång innan vinterkylan drar in. Gott på alla sätt. När knölarna blivit mat kan frisk potatisblast användas som täckmaterial eller läggas på komposten, medan angripen blast bränns eller körs till återvinningen för att brännas där. Det är nästan kriminellt att inte odla potatis i den egna trädgården.

  1. Inget är så enkelt och kan ge en så fulländad smakupplevelse.
  2. Potatis kan förstås vara riktigt tråkig och alldeles för vardaglig, men det gäller sällan den vi odlat hemma.
  3. Det gäller bara att sätta sin första knöl, sen vill man liksom inte sluta.
  4. Jag tycker det är så roligt med hemodlad potatis att jag sätter den både på våren och sommaren för att få riktigt lång skördeperiod.

Nu i november plockas de första sommarplanterade knölarna upp ur jorden, med sådär tunt och härligt skal. Visst är det lyxigt!

Vad är det för skillnad på sättpotatis och vanlig potatis?

1. Sättpotatis och förgrodd – För att sätta potatis behöver du egentligen bara jord, någon form av mörkt kärl eller kruka och sättpotatis. Steg ett är att få fram en bra sättpotatis. Har du tillgång till bra potatis kan du förgro sättpotatis på egen hand, alltså välja ett antal potatisar som får utveckla groddar.

  • Vanlig potatis du hittar i affären kan förvandlas till sättpotatis men då den kan bära på sjukdomar bör du helst välja så kallat certifierat utsäde, alltså godkända sättpotatisar som finns i trädgårdshandeln.
  • När du väl inhandlat sättpotatisen ska den förgro vilket innebär att potatisen får små gröna utväxter.

Det gör den bäst på ett svalt och ljust ställe. Då utvecklas groddarna bra och efter cirka 4 veckor är de redo att sättas. Vill du skynda på processen kan du strö mull och fukta sättpotatisarna när de förgror. Då utvecklas också lite rötter vilket påskyndar odlingen.

Kan man odla potatis på sommaren?

Har du satt din sista potats? – Sara Bäckmo

Blommande potatis i slutet av augusti 2013.

J ag har tre kilo sättpotatis liggandes i kylen som väntar på att åka i jorden först i juli-augusti. På så sätt får jag fin höstskörd av nypotatis. Bilden föreställer potatis som sattes i juli 2013. I slutet av augusti blommade den och gav potatislandet nytt liv.

  • Det finns en föreställning om att all potatis ska sättas under våren.
  • Men jag har med gott resultat provat sätta potatis under sommaren och fått jättefin skörd mitt i höstrusket.
  • Öp gärna några kilo extra av sommarpotatisen och prova! Lagra några månader i kylen och prova att sätta.
  • Viktigt att tänka på är att potatisen behöver drygt tre månader på sig för att växa till, bor du i norra delarna av landet kan du inte sätta för sent under sommaren.

Allt eftersom jag skördar min tidiga potatis fyller jag raderna med ny sättpotatis. Rad efter rad. På så sätt ger delar av potatislandet två skördar. Jag är noga med att vattna ordentligt i raden där jag sätter potatisarna eftersom sommaren kan vara varm och om jag har otur blir marken för torr.

Kan man så blomkål i juli?

Kundkorg – 0 produkter Tidig blomkål med ett fast, högvälvt, vitt huvud som skyddas väl mot solen av de upprättväxande bladen. Förutom vanlig plantuppdragning och utplantering i maj-juni, kan en frilandssådd i juni-början av juli ge en fin skörd i sept.-okt. Neckarperle står skördefärdig på landet längre än de flesta tidiga sorter. En portion innehåller ca.50 frön.

Artikelnummer: 5025
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. botrytis
Botanisk familj: Korsblommiga – Brassicaceae
Ekologiskt: Ja
Utvecklingstid, dagar: 53
Årighet: Tvåårig
F1 Hybrid: Nej
Nyhet: Nej
Såtid: Förkultiveras: april–juni
Sådjup: 1 cm
Grotid: 4-7 dagar
Plantavstånd: 40-50 cm
Radavstånd: 50-60 cm
Planthöjd: 50 cm
Plantläge: Sol–halvskugga
Skörd/blomning: Juli–september
Frö/g: 200-350 frön
Kulturarvssort: Nej
See also:  NR Ska Man Plantera SäTtlöK?

När ska man så blomkål?

Så odlar du blomkål på bästa sätt – trädgårdslandets bästis! Trädgårdslandets pålitliga grönsak – blomkålen. Den tål väder och växer på i godan ro. FOTO: Istock

Precis som många andra grönsaker i Sverige behöver du förkultivera fröna till blomkålen för att lyckas. Läs också: Sådjup: Stick ner varje frö cirka 1 centimeter i jorden (såjorden). Såtid: Du kan förkultivera i mars till och med maj.Ställ din sådd ljust men svalare, håll det till cirka 20 grader efter groning (när du ser den första gröna grodden i jorden). Grotid: Det kommer ta mellan 5 och 15 dagar innan du ser att fröna gror.

När du ska plantera ut din sådd ska du luckra upp jorden som ska vara välgödslad jord. Du kan så i både friland och i pallkrage. Var ska jag plantera? Du ska välja ett soligt läge. Använd gärna fiberduk som skydd mot insekter. Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev

Kan man plantera i juli?

Grönsaker för sommarsådd – På sommaren har det största hotet mot fröerna avvärjts, nämligen den kalla blötan i jorden som våren kan bjuda lite väl friskt på. I juli är det varmt och gott i jorden och det går fort för fröerna att gro. Sommarsådd av grönsaker handlar både om att så för goda skördar redan efter några veckor och om att så för skörd av höstens läckerheter.

  1. På våren, inför första sådderna och utplantering av förkultiverade plantor, görs en grundgödsling och jordförbättring i grönsakslandet med egen kompostjord, stallgödsel eller kogödsel som köps på säck i trädgårdshandeln.
  2. Läs mer i,
  3. När du sår nytt under sommaren är det bra att tillföra en extra dos näring, eftersom de grödor som har vuxit upp och skördas har förbrukat en del av jordens resurser.

Mylla ner några nävar hönsgödsel i grönsakslandet innan du sår nytt så finns det näring att ta av till nästa omgång grödor. Vad Kan Man Plantera I Juni Så och skörda grönsaker hela sommaren Mitt på sommaren är en del av de grönsaker som såddes i våras redan skördade eller så är skörden i full gång. Lediga platser skapas i landet där du kan så nytt av snabbväxande sorter. Bland rotfrukterna kan du så rädisor, morötter, rättika och majrova i omgångar hela sommaren och på vis ha skördar att plocka av nästan hela tiden.

Välj sorter som beskrivs som snabbväxande eller tidiga. Bladgrönt och asiatiska grönsaker ger skörd riktigt snabbt om du väljer att plocka bladen när de är små och späda – då är de också ljuvligt goda. Många asiatiska bladgrönsaker trivs allra bäst med direktsådd först till sommaren när värmen stabiliserats ordentligt.

Så exempelvis asiatisk kål, plocksallat, salladssenap, trädgårdsmålla, mizunakål, tatsoi och pak choi hela sommaren och njut av krispiga, vackra och nyttiga blad. Vad Kan Man Plantera I Juni Ärter är roligt och givande att direktså under sommaren för skörd av de utsökta skotten när de hunnit upp bara en liten bit. Använd skotten i sallader, på smörgåsen, som garnering eller plocka och knapra på medan du strosar runt i odlingarna. Så grönsaker på sommaren för skörd under hösten Det finns gott om grönsaker som du kan så på sommaren för att se fram emot en stor skördefest i höst.

Det är smart att kombinera direktsådd på friland med att i förväg driva upp en del plantor i krukor, lådor, pluggbrätten eller tråg. Med uppdrivna plantor ligger du steget före när någon färdig gröda skördats klart och det plötsligt blir plats över i odlingarna. Förså exempelvis rödbeta, fänkål, sockerärter, lågväxande bönor, mangold och salladslök för att plantera ut efterhand som luckor uppstår i grönsakslandet.

Ställ sådderna i skugga, och täck dem gärna med en bit fiberduk. Direktså exempelvis persilja, rucola, dill, salladskål, vintersallat och senare sorter av rädisor och morötter. Mitt på sommaren när ljuset flödar och det kan vara riktigt varmt växer spenat snabbt och går gärna i blom, eller i stock som det också kallas.

Kan man plantera mitt i sommaren?

Kan jag plantera hela sommaren? – Svaret är ja. Trädgård, balkong och terrass är nu en källa för lata sommardagar men kanske kliar det ändå lite i fingrarna att få gräva och plantera nytt. Hela sommaren kan du plantera både i trädgård och i kruka, bara vattningen inte glöms bort.

Kan man plantera om på sommaren?

Bästa tiden att byta jorden är tidigt på våren när ljuset återvänder och växterna börjar få energi att växa igen. Skulle du missa att plantera om dem då går det att göra det andra tider på året också. Om intet annat kan det vara praktiskt att ta ut alla växterna på sommaren och göra jobbet utomhus.

Vilka blommor plantera i juni?

Vad kan man plantera i juni? – Nu finns ett stort och härligt utbud av perenner. När du anlägger en rabatt är det lättare att se resultatet om du först ställer ut alla växter på jorden, då kan du enkelt flytta och ändra innan du gräver ner växterna. Du får en mer harmonisk rabatt om du sätter perennerna i grupper om 5-7 stycken och blandar upp med lite buskar och träd.