Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera I Oktober?

Vad Kan Man Plantera I Oktober Med kylan som närmar sig och dagsljuset som snart blir både svagare och kortare är det inte så mycket som går att så i oktober. Men visst går det. I södra delarna av Sverige går det faktiskt fortfarande att så ett fåtal snabbväxande grönsaker för att skörda i höst, och i hela landet kan man sätta sin höstsådd som går att skörda i vår.

 1. Att så på hösten är inget nytt utan var vanligt förr när man behövde få så många skördar per år som möjligt för att få mat.
 2. Idag är det lite mer ovanligt men det är både gott och trevligt att ta tillvara på möjligheten.
 3. Snabbväxande frön som tål lite kallare väder till exempel ärtskott, vintersallad och rädisor går att så i oktober i södra Sverige, och man kan även sätta vitlök.

Dessa växer upp på en till två månader. I växthus kan man dessutom så till exempel rädisor, spenat, rucola, sallad, kål och krasse under oktober.

Kan man plantera i oktober?

Plantera buskar och träd på hösten – För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera. Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.

När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna. Välj gärna växter som blommar under olika å rstider, då finns det alltid något vackert att titta på, Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken. Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila.

Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar. Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. Vad Kan Man Plantera I Oktober

Vilka grönsaker kan man så på hösten?

Höstsådd för skörd på hösten och nästa vår – så här gör du Höstsådd för skörd på hösten Det finns några saker att tänka på när du sår på hösten. Både att välja rätt grödor och att planera tid för sådd är viktig när du sår för att skörda på hösten. Det gäller att välja grödor som kan växa trots lägre temperaturer och dessutom har en kort utvecklingstid,

 1. Utvecklingstiden är den tid det tar från att en gröda sås till att den är färdig att skörda.
 2. I Odla ätbarts växtbibliotek, Växter A-Ö, hittar du utvecklingstiden för alla grödor i växtbiblioteket.
 3. Exempel på grödor som passar för denna typ av höstsådd är rädisor, ruccola, vintersallat, spenat eller asiatiska bladgrönsaker.

De har kort utvecklingstid och hinner komma upp och ge en extra skörd innan det blir för kallt och mörkt på hösten. Växterna behöver både ljus och värme för att utvecklas och när växterna får mindre än 10 timmar ljus per dag avstannar tillväxten. Detta sker i hela Sverige kring mitten av oktober.

 • På höst och vår när växterna inte får lika mycket ljus är utvecklingstiden längre än under sommarmånaderna.
 • Det gäller alltså att du sår i tid så att dina växter hinner få tillräckligt med ljus för att hinna utvecklas.
 • Bristen på ljus sätter alltså stopp för tillväxten på hösten men ofta kommer första frosten långt före höstmörkret.
See also:  Vilka Blommor Kan Man Plantera I Mars?

Kalla temperaturer hämmar tillväxten även om växten tål kyla. Därför är det också viktigt att ha lite koll på när det är sannolikt att första frost infaller där du bor. Under avsnitt ’Höst – Första frost’ kan du läsa mer om hur du gör för att ta reda på när det finns risk för första frost där du bor.

 1. Du kan också skydda dina växter mot kyla för att förlänga växtens tillväxtperiod.
 2. Läs mer under ’Höst – Förläng säsongen’.
 3. Sedan är det alltså bara att räkna baklänges för att veta när du senast kan så – utvecklingstid, antal soltimmar och första frost avgör alltså när det är dags att så på hösten så att du ska hinna få en skörd till innan trädgården går ner i vintervila.

Höstsådd för skörd nästa säsong Man kan också så fröer sent på hösten som inte kommer hinna gro och i stället vilar i jorden tills värmen kommer på våren. Här ger vi våra bästa tips för sådd sent på hösten. Hur kan fröerna överleva över vintern? Fröer av ätbara blommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i jorden och gror inte förrän på våren då värme och ljus kommer tillbaka.

 1. Exempel på växter som fungerar bra att så sent på hösten är blåklint, anisisop, ringblomma, palsternacka, morot, vintersallat, svartrot, salladslök, gräslök, dill och persilja.
 2. Även rödbetor kan lyckas ibland.
 3. Vitlök sås också sent på hösten men skördas först på sommaren nästa säsong.
 4. Varför vill man så grönsaker sent på hösten? Eftersom fröerna redan ligger i jorden har du då tjänat flera veckor och kan skörda grönsaker mycket tidigare än om du hade sått på våren.

Dessutom sparar du tid på våren när det är mycket annat som ska göras i trädgården. Så här gör du Det gäller att så i oktober i norr eller i november längre söderut, när jorden fortfarande inte frusit men det är för kallt för att fröerna ska ha en chans att gro.

Rensa bort ogräs så att dina grödor får bästa möjliga chans att växa till sig utan konkurrens framåt vårenGödsla upp jorden med välbrunnen kogödsel eller kompostSläta till jorden så att du har en fin och jämn yta utan för stora jordkokorDra upp en fåra i jorden med rätt djup. Titta på fröpåsen för att se hur stort sådjupet ska vara för just dina frön.Så fröerna med rätt rad och plantavstånd för den sort du valt. Så dock lite tätare än angivet plantavstånd utifall att några plantor inte skulle ta sig. Om du sår små lätta fröer kan du blanda dem med sand för att minska risken att de blåser iväg.Täck över försiktigt med jord eller sand.Vattna försiktigt med mjuk stråle så att fröerna får jordkontakt och blir fuktiga.Märk ut sådderna så att du minns vad du sått var.Det är en bra idé att skydda sådderna från djur och blåst genom att täcka med löv eller annat täckmaterial, eller fiberduk. Ett kompostnät kan hålla löven på plats.När plantorna grott på våren tar du försiktigt bort täckmaterialet eller fiberduken över fåran där du sått så att plantorna kan få ljus och vatten.

See also:  Hur NRa TomtgräNs FåR Man Plantera TräD?

Höst och vintersådder behöver generellt sett inte vattnas under hösten och vintern utan först på våren och försommaren. Sen sådd av ätbara blommor För våra ätbara blommor gäller samman princip som för grönsaker att man kan så dem där blommorna är tänkta att växa nästa säsong.

Man kan också så plantor i pallkragar och täcka med fiberduk, i tråg eller lådor med lock som får står ute under vintern. När plantorna kommit upp på våren och vuxit till sig lite kan vi plantera ut dem på växtplatsen. Mer hjälp i Växtbiblioteket I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås.

I växtbiblioteket finns information om utvecklingstid för varje gröda. Du kan också filtrera bland växterna och välja ’Efterkultur’ för att få fram de växter som går att så på hösten. Alternativt kan du filtrera på parametern ’Höstsådd’ för att se vilka växter som kan sås sent på hösten för tidig skörd nästkommande år.

Kan man plantera om på vintern?

Omplantering under vintern Bäst är det att plantera om dina krukväxter på våren just när de ska börja växta. Det går att plantera om under vintern om du verkligen behöver (exempelvis om du fått in sorgmyggor), men försök att undvika att störa känsliga sorter.

När är det bäst att plantera gran?

Hösten är en bra tid för plantering av granplantor. Plantorna är då stadigare och lättare att hantera. På hösten behöver plantorna också mindre vatten eftersom växtperiod har upphört och plantorna får fukt ur marken. Våren är ofta en bråd tid beträffande åker- och trädgårdsarbeten. Brännved ska också huggas. Man glömmer lätt att plantering också kan utföras på hösten. Höstplantering är plantering som utförs i augusti–september. Gran kan planteras ända fram till mitten av september, björkplantor till utgången av augusti.

Vad kan man odla under vintern?

1. Satsa på lättodlade fröer – Satsa på kryddor och bladgrönsaker som är enkla att driva upp från frö. Välj sorter som du använder regelbundet i din matlagning. Basilika, koriander och plocksallat – som även kallas baby leaf går bra att odla inomhus året om. Även sandsenap – alltså rucola – är läcker att kunna plocka färsk från fönsterbrädan året runt. Easy to Grow, förberett minidrivhus gör det extra enkelt att odla örter och sallad inomhus. Och när våren närmar sig så kan du även driva upp egna tomatplantor med Easy to Grow.

Vad kan jag så i november?

Oktober – Höstså morot, palsternacka, haverrot, svartrot, persilja (blad och rot), dill, sallat och mållor (spenat) i oktober i norr och november i söder.

När ska man plantera höstblommor?

5. Hängande silvernjurvinda i hösturnan – Vad Kan Man Plantera I Oktober Hösten är den perfekta tiden att plantera hängande njurvinda, fantastiskt vackert när den hänger ner över kanten på krukan till din plantering. Då den tål lätt frost är den också bra lämpad för att plantera just på höstkanten och fantastiskt fint att kombinera ihop med andra mer uppåtväxande sorter av höstblommor.

See also:  Vilka VXter Kan Man Plantera På HöSten?

Kan man plantera om på hösten?

Hur länge kan man plantera på hösten? – Man kan generellt plantera och flytta fleråriga växter så länge det inte är tjäle i jorden. Växten är nu i vila, avmognad, med hårt slutna knoppar. Undantag från höstplantering är växter som är måttligt härdiga där du bor.

De behöver etablera sig ordentligt innan vintern kommer, vilket de inte hinner när det är för kallt. Väljer du en ros som är på gränsen för härdighet, vänta alltså till våren. Också barrväxter och vintergröna växter kan lyckas bättre med vårplantering om kylan kommer snabbt och innan de hunnit rota sig på nya platsen.

De kan då riskera torkskador fram på våren då de börjar avdunsta i vårsolen från barr och blad innan rötterna kan suga vatten.

  ads

  Hur långt in på hösten ska man vattna?

  Vattna nyplanterade buskar, träd och häck – Vad Kan Man Plantera I Oktober En bra dränering är en förutsättning för att rötterna ska utvecklas väl. Testa genom att vattna rejält och kolla så att överskottsvattnet rinner bort efter 10 minuter. Fleråriga växter ska på sikt klara sig på egen hand och inte behöva regelbunden vattning mer än under extrema torrperioder.

  Vid plantering på hösten, när växterna är avlövade, vattnar man rejält vid planteringstillfället. Detta för att jorden ska sluta sig kring rötterna och förankra plantan. Sedan behövs ingen mer vattning förrän till våren. Undantag är vintergröna växter om hösten är varm och blåsig – vattna då någon extra gång så att blad och barr inte torkar. Vid plantering på våren vattnas rejält vid planteringen så att växternas rötter får jordkontakt. Avvakta sedan med mer vattning tills vädret blir varmare och du bedömer att lövsprickningen är på gång. Vintergröna växter kan däremot behöva mycket vatten från start, särskilt om vädret är blåsigt med gassande sol. Låt väderlek, växtslag och jordmån nu bestämma när det är dags för vattning igen. Är du osäker – gräv försiktigt en bit ner i jorden och se hur det står till. Är det torrt – vattna. Är det fuktigt, avvakta. Med en rotvattnare hamnar vattnet där det ska – utan onödig avdunstning. Den kan också användas till annan vattning när trädet väl etablerat sig. Ett nyplanterat, grönskande träd med stor bladmassa behöver i regel mycket vatten under den första försäsongen, innan rötterna hunnit etablera sig ordentligt. Men ha koll så att dräneringen av överskottsvatten funkar. Vinteregröna växter har i början ett betydligt större vattenbehov vid nyplanteringen. Rhododendron, tuja och idegran har ett naturligt kompakt rotsystem som inte kommer att sprider sig så mycket. Därför är de mer torkänsliga än de flesta andra buskar och träd som söker sig utåt och på djupet för fukt och näring. Rosor är en växtgrupp för sig. De har mycket effektiva rötter som går på djupet. Vattna endast vid nyplanteringen och sedan endast i undantagsfall vid torktider. Annars stannar rotutvecklingen av och du får fortsätta att skämma bort de ytliga rötterna med vattning.

  Foto: Karin Elmberg och Lena Ljungquist m fl.