Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera I September?

Fortsätt skörda sent på året med dessa växter: – Som man hör på namnet kan vintersallaten sås och skördas sent på året. Dessa mörkgröna och krispiga blad säljs dyrt i plastförpackningar i butiker, men kan enkelt odlas hemma. Om du dessutom låter dem gå i blom under våren, kommer de självså sig, till hösten, och du kan få en oändlig tillgång på exklusiv sallat. Om du köper torra, ekologiska, gula ärter i mataffären kan du så dessa direkt. Så på fuktig jord, lägg lite plast över de första dagarna och skörda sen hemodlat inom 2 veckor. Ärtskott växter snabbt och är ett nyttigt tillskott på frukostmackan, i salladen eller som garnering.

Så inte för många ärtor på en gång, utan ha hellre för vana att så en gång i veckan. Du behöver inte ha fancy krukor, utan kan använda gamla grönsaksförpackningar och ställa odlingen på fönsterbrädan och följa utvecklingen dag för dag. Ett perfekt pyssel för nyfikna barn! Många asiatiska kålsorter fungerar bäst att sås på hösten och vintern.

Just pak choi är en ganska liten, sallatsaktig kålsort som med fördel används i asiatisk matlagning. Rucola är en annan smakrik sallat som säljs dyrt hela året, men som enkelt kan odlas på friland eller i krukor på balkongen. Skörda kontinuerligt, och fortsätt så med jämna mellanrum, så kan du fortsätta plocka fräscha blad. Många förknippar spenat med skolans gröna röra som serverades i skolan, men på senare år har spenaten flyttat in i finköken och säljs dyrt som färska, gröna blad. Spenat passar särskilt bra att så på hösten eftersom plantorna börjar blomma om de får för många timmar med sol, så som det lätt blir på sommaren.

Fingerborgsblommor är ståtliga primadonnor i trädgården och om du redan har dem i trädgården kan du samla in fröerna, och peta ner dem i jorden där du vill ha dem. Du kan även så i krukor och förvara dem så under hösten och vintern för att placera ut där de passar nästa år. Du kan läsa mer om fingerborgsblommor här: Så får du fingerborgsblomman att trivas i din trädgård En annan tvåårig blomma som gärna flyttar runt på eget bevåg är aklejan.

Dessutom så korsar den sig villigt, och kan se olika ut från år till år. Vill du ha en speciell sort så kan du köpa fröer och förså under hösten, för att på så sätt ge fröerna den tid och det klimat de behöver för att kunna utvecklas. Solhatt är en perenn du kan så i krukor på hösten, förvara frostfritt utomhus under vintern, och sen plantera plantorna i rabatterna på våren. Om du har rödbetsfröer kvar så är ett tips att så dem i t.ex en pallkrage eller ett växthus där du fått plats över, för att skörda bladen. Rödbetsbladen är mycket matiga och goda att äta, och passar bra att så på hösten när själva betorna ändå inte kommer hinna utvecklas och fröerna riskerar att bli gamla innan nästa års säsong kommer åter.

See also:  NR Ska Man Plantera MåBäRshäCk?

Vad ska man göra i trädgården i september?

Vad Kan Man Plantera I September I september kan du passa på att njuta av de senblommande blommorna i trädgården och njuta av årets skörd. September är även en bra tid för plantering, delning och flytt av många perenner. Men det viktigaste av allt, se till att njuta av trädgården så länge det bara går.1. Vad Kan Man Plantera I September 2. Oregano och citronmeliss Om du inte vill ha oregano och citronmeliss i hela trädgården ska du se till att blomställningar klipps av, för de sprider sig mer än gärna.3. Plantera nytt En av de bästa månaderna för plantering är september. Jorden är fortfarande varm samtidigt som luften är fuktmättad och dagarna ofta klara.

Med andra ord är det perfekt tid för att plantera perenner, buskar och träd. Även utbudet av växter är riktigt stort i plantskolorna.4. Gräsmattan Nu är det hög tid att höja klipphöjden på gräsklipparen. Det gör så att gräset håller sig grönare och klarar sig bättre under vintern. Gräsmattan fortsätter växa fram tills snön faller, därför behöver den gödsel även på hösten.

Gödslet ska inte vara kväverikt då kväve främjar tillväxten. På hösten vill gräsmattan ha ett gödsel som innehåller fosfor (P), kalium (K) och spårämnen men inget eller ytterst litet kväve (N). Vad Kan Man Plantera I September 5. Beskärning av träd och buskar, JAS JAS (juli, augusti, september) är de bästa månaderna för beskärning. Läs mer om detta i mina tidigare inlägg :-).6. Samla frön Det är väldigt spännande och lärorikt att så frön från egna växter. Ta en runda i trädgården och se vilka frön du kan hitta.

Samla dem och lägg dem i kaffefilter och märk med växtens namn (om du vet namnet förstås :-)). Lägg sedan filtren med fröna på en rumstempererad och torr plats. Plantera till våren och se vad det blir av de egna fröna.7. Plantera vårblommande lökar Nu finns det gott om lökar att få tag på i handeln. Fundera på vad du saknade i våras och komplettera med det, eller fyll bara på :-).

Köp gärna lökarna tidigt när de dyker upp i handeln och plantera dem så snart du kan, då håller lökarna bäst kvalitet. Plantera dem ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla i samband med plantering, gärna med benmjöl. Vattna sedan ordentligt efter planteringen och invänta våren. Vad Kan Man Plantera I September 8. Lämna mat åt maskarna Städa inte för mycket i trädgården under hösten. Lämna en del löv till maskarna både på gräsmattan och i rabatterna. Maskarna drar ner löven under mark där de förmultnar och ger jorden det bästa tänkbara näringstillskottet. Det skyddar även växterna under vintern.9. Vad Kan Man Plantera I September 10. Pantera vitlök Det är så enkelt att odla egen vitlök. Nu finns det lökar att köpa i plantskolorna. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken, sedan är det klart. Till nästa höst är vitlöken klar för skörd. Det går även att skörda den tidigare under sommaren, men då har den ännu inte bildat klyftor, men smakar milt och gott.

  1. Det går bra att stoppa ner vitlök lite varstans i trädgården, bara det inte är för fuktigt.
  2. Inne bland andra växter kan vitlöken hjälpa till att hålla borta ohyra.11.
  3. Rensa ogräs Vill du underlätta för dig inför våren så är det bra att hålla undan ogräset nu på hösten.
  4. Ogräset som blir kvar och bildar frö eller övervintrar som rötter kommer att ha ett försprång i vår.
See also:  Hur LNge Kan Man Plantera På HöSten?

Njut nu av trädgården, hösten i trädgården är fantastisk!

Kan man plantera träd i september?

Nya planteringar – September är nog den bästa planteringsmånaden på hela året. Värmen dröjer sig kvar i jorden, samtidigt som luften är fuktmättad, dagarna ofta klara och vackra. Det är med andra ord en perfekt tid för att anlägga nytt: perennrabatter, buskplantering, att sätta träd av olika slag.

Vad som är bra med hösten?

Hösten – En underbar tid – Hösten är enligt många en av de bästa tiderna på året, och det finns många skäl till varför. För det första så är det den perfekta tiden för att njuta av alla de goda höstdofterna och de fina färgerna. Det är också en bra tid för att ta långa promenader i skogen och njuta av den friska luften.

Det är något väldigt speciellt med hösten och hur man känner sig. En härlig tid för utomhussporter som golf eller tennis. Och det är fortfarande en behaglig temperatur för lite grill mys och liknande. Ibland gillar dom som kommer tillsammans att hitta gemensamma intressen för att ha kul så dom kanske spelar kort eller kollar en film.

Ett annat populärt intresse är som ger lite extra spänning.