Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera P Balkongen?

Tips på vad du kan odla på balkongen –

Potatis Te en vanlig hink eller stor kruka och tryck ner sättpotatis i en bra färdigköpt jord och skörda färskpotatis till midsommar. Smultron och jordgubbar Smultron och jordgubbar går utmärkt att plantera tillsammans, som alla bär vill de ha mycket sol och regelbundet med vatten för att bären ska bli söta och goda. Blåbär och lingon Odla blåbär och lingon på balkongen i så kallad sur jord – exempelvis. rhododendronjord eller hortensiajord. Blåbär ger större skörd och finare bär om du planterar två olika sorter på balkongen så att de kan pollinera varandra. Blåbärsbusken får dessutom en röd och fin höstfärg på bladen medan lingonet är vintergrönt och pryder sin plats även under vinterhalvåret. Stora bärbuskar Vinbär, krusbär och björnbär är exempel på bärbuskar som kan planteras i stora krukor på balkongen. Fruktträd Välj ett träd som inte blir så stort som ett pelarträd eller svagväxande träd. Det finns sorter av körsbär-, äppel- och päron.

Vad kan man plantera i balkonglådan?

Odla jordgubbar på balkong – Drömmen om egna jordgubbar är nära till hands! Det är både lätt och roligt att odla jordgubbar på balkongen. Du kan både plantera jordgubbsfrön och jordgubbsplantor på balkongen. Tänk på detta när du odlar jordgubbar på balkongen:

 • Välj en solig plats på balkongen, jordgubbar älskar sol!
 • Den balkonglåda eller kruka du väljer behöver ha hål i botten (se till att ha ett blomfat som fångar upp vätskan undertill). Den behöver också vara minst 20 cm hög 15 cm i diameter. Ett tips är också att hänga jordgubbarna i amplar.
 • Använd en mullrik planteringsjord och jordgöräbttra med sand och kogödsel innan du planterar
 • Håll jorden fuktig efter planteringen så att rötterna kan etablera sig i den nya jorden

Hur tungt får man ha på balkong?

Detta gäller i dag enligt EKS (konstruktionsregler): Balkonger till bostäder, kategori A skall dimensioneras för en nyttig fri last av 3,5 kN (343 kg)/m2 eller en koncentrerad last av 2,0 kN (196 kg). Sedan ska man räkna med vissa säkerhetskoefficienter.

Vilka växter tål gassande sol?

Det finns en rad växter som funkar bra i stark södersol både inomhus och utomhus. Inomhus passar till exempel kaktusar, suckulenter, nerium och flasklilja. Utomhus kan man välja bland perenner som till exempel lavendel, lammöron, taklök, backtimjan och kantepeta.

När ska man plantera på balkongen?

Vad Kan Man Plantera P Balkongen Nu drar odlingssäsongen igång på allvar! Tänk på att det fortfarande är stor risk för kalla nätter, så sätt inte ut dina plantor för tidigt. Har du sått fröer inomhus så titta till dem varje dag och vattna lagom (inte för mycket, inte för lite).4–6 veckor efter omplantering kan du börja gödsla försiktigt.

Det är inte för sent att så fröer! Inomhus är det dags för gurka och squash till exempel. De utvecklas snabbt på fönsterbrädan, men får absolut inte planteras ut förrän all frostrisk är över i början av juni. Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor.

Använd en välgödslad planteringsjord i botten och 2 centimeter såjord överst. Dahlior ger massor av blommor för pengarna. Driv upp dem inomhus så kommer de snabbare i blom. Sätt knölen i en stor kruka med jord, vattna och placera varmt. När skotten tittar upp behöver de ljus.

 • Vänta tills frostrisken är över innan du flyttar ut krukorna.
 • På en inglasad balkong kan du starta odlingarna en dryg månad tidigare än annars, men tänk på att nätterna kan vara kalla.
 • En fläkt med frostvakt är en bra investering om du vill förlänga säsongen.
 • Frossa i vårblommor som pensé, primula och förgätmigej,
See also:  Vad Kan Man Plantera Ute I Mars?

De tål en del frost och kan därför planteras ut tidigare än mycket annat. Kombinera med vedartade kryddväxter som rosmarin och timjan som också tål en del kyla. Glöm inte att vattna! Pallkragarna på gården (eller terrassen) fylls nu med förmultnad kompost och/eller köpt jord.

 • Använd ekologisk jord som tex grönsaksjord i kombination med kogödsel.
 • Så fröer som gror även om det bara är runt 5 grader i jorden såsom palsternacka, ärtor, sallat och spenat.
 • Gammal jord (som du odlade i förra året) kan återanvändas om du tillför mullämnen och gödning.
 • Smula sönder den gamla jorden och blanda med lika mycket ny jord (varav hälften kompost om du har) samt cirka 1 dl hönsgödsel per 10 liter jord.

Fyll på kryddodlingen med nya plantor så fort de kommer i butik. Du kan börja skörda direkt! De flesta kan planteras ut direkt men skydda med fiberduk mot sol och kyla den första tiden. Basilika kräver mer värme – odla den i fönstret.

Vad kan man ha på balkongen?

En balkong kan mycket väl bli ett litet odlingsparadis med massor av ätbara saker som kryddor, sallad, tomater, chili, bär, allt går att odla på en balkong. Har du en liten balkong kan du få plats med mycket mer om du tänker lodrätt i stället för vågrätt.

Hur många plantor i en balkonglåda?

Välj rätt växter för balkongen – Det finns dock en hel del att tänka på. Alla växter passar inte för alla balkonglägen. Skillnad måste göras mellan balkongväxter som föredrar full sol och de som föredrar halvskugga. Här får du några tips på hur du väljer rätt växter för din balkong och hur de ska gödas rätt så att du kan njuta av blomsterprakten ända fram på sensommaren.

För att välja balkongväxter på bästa sätt, ta först reda på balkongens läge. Om den har söderläge bör du förstås välja växter som föredrar ständig sol. Exempel på sådana växter är petunior, nävor, margeriter och hängverbenor. Växter som föredrar halvskugga passar bättre på balkonger med västligt eller östligt läge.

Vattna dem inte för mycket eftersom stillastående vatten kan orsaka röta. Rötterna på växter som föredrar halvskugga utvecklas också bättre i torrare jord. Fuchsior, flitiga lisa och tåliga perenner som ormbunkar, murgrönor och begonior trivs speciellt bra på balkonger som erbjuder halvskugga.

 1. Det finns också vissa saker att tänka på vid plantering av balkonglådor.
 2. Ungefär 4-5 växter räcker för en låda som är en meter lång.
 3. Varje växt bör placeras efter respektive växtsätt.
 4. Hängväxter bör planteras på utsidan så att de kan hänga ner vackert över balkongen.
 5. På samma sätt bör högväxande balkongväxter planteras på insidan.

Välj mindre växter för att fylla utrymmena däremellan. Det är särskilt viktigt att se om balkongväxter med jämna mellanrum. Kontrollera fukthalten i krukväxtjorden och plocka bort vissna blommor.

Kan man odla gurka på balkongen?

Det är enkelt att odla på balkongen! Därför föreslår vi att du omvandlar din balkong till en lyxig köksträdgård med hemodlade godsaker! Balkongen är nämligen en perfekt och skyddad yta som lämpar sig för odling. Är din balkong dessutom inglasad behöver du inte heller oroa dig för hårdare väder som exempelvis blåst, regn eller mycket stark sol. Vad Kan Man Plantera P Balkongen

Kan man odla blåbär på balkongen?

Få dina blåbärsbuskar att trivas – Trädgårdsblåbär trivs på en soliga och skyddade platser men det går också att plantera på en halvskuggig plats. Jorden måste ha en lågt pH-värde och vara porös och fukthållande, eftersom blåbär är en surjordsväxt och föredrar jämn fuktighet. Vad Kan Man Plantera P Balkongen

Vad kan man odla i små krukor?

Odla ätbart i kruka Vad Kan Man Plantera P Balkongen Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser odlas grönsaker för husbehov. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

See also:  NR Ska Man Plantera VinbäRsbuskar?

Att ha liten plats för odling är inget hinder för att odla grönskaker. I krukor och kärl kan du så rotfrukter, sallad, lök och kål med insikten att skörden blir mindre men precis lika ljuvligt god och glädjande. Länge fanns en idé om att grönsaker, frukt och bär odlas i trädgårdar och grönsaksland medan krukor hyser sommarblommor och för all del kryddväxter och tomater.

Med den växande trenden att odla mer av vår egen mat har också fantasin blomstrat för hur vi kan få skördar på liten yta parallellt med att nya sorter utvecklas som är lämpliga för krukodling. Vi vågar också prova att i krukor och kärl odla sorter som enligt traditionen hör hemma på friland. Vad Kan Man Plantera P Balkongen

Hur mycket är en balkong värd?

En lägenhet med balkong säljs ofta för 60 000 till 90 000 kronor mer än en lägenhet utan balkong. Om balkongen dessutom är i söderläge ligger spannet mellan 70 000 och 100 000 kronor. Uttryckt i procentenheter är värdet av en balkong ca 1,9 % av slutpriset. Ligger balkongen i söderläge är skillnaden istället ca 2,1%.

Hur länge håller en balkong?

Förläng livslängden – Balkonginglasning skyddar fasaden – Även om den beräknade livslängden på en balkong är cirka 50 år, är det inte säkert att den klarar av tuffa väderförhållanden i så många år. Livslängden påverkas nämligen av fasadens sönderfall, strukturell kvalitet och hur man vattentätat balkongen.

Nederbörd Hårt och blåsigt väder Luftföroreningar

I Finland har över 75% av alla bakonger glasats in och när det kommer till nyproduktion av bostadshus så är siffran så hög som 90%. En balkonginglasning förlänger en befintlig balkongkonstruktions livslängd med 5 – 10 år. Om balkongen i stället glasas in under en omfattande fasadrenovering, förlängs balkogens livslängd med ytterligare 25 – 30 år. Vad Kan Man Plantera P Balkongen

Hur länge håller balkonger?

6 Helhetsgrepp kan vara hållbart i längden – Ibland räcker det med renovering av en balkong, medan det ibland vid större skador är lämpligare att byta ut den. Även om ett helhetsgrepp kan vara kostsamt kan det vara värt att överväga. Då kan balkongen hålla upp mot 60 år, medan du vid mindre ingrepp kan behöva göra om proceduren inom 5-10 år.

Kan man ha pool på balkongen?

Att ha en barnpool på balkongen kan vara ett utmärkt sätt att njuta av sommaren och hålla dina barn underhållna under de varma månaderna. Men innan du köper en pool och fyller den med vatten, är det viktigt att veta vilka regler och restriktioner som gäller.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att undvika problem och svara på frågan, får man ha en barnpool på balkongen? Enligt Plan- och bygglagen (PBL) är det tillåtet att ha en barnpool på balkongen, så länge den inte medför en negativ inverkan på bostadsbyggnaden eller omgivningen.

Dock bör man vara uppmärksam på att det kan finnas ytterligare regler och restriktioner som gäller för din specifika bostadsrättsförening. Om föreningen inte har några regler mot en barnpool på balkongen, är det oftast inga problem. Trots det är det viktigt att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivningen när man placerar något på balkongen.

Kan man ha Jacuzzi på balkongen?

Får vi ha en Jacuzzi på terrassen? Det är inte tillåtet att ha jacuzzi, badtunna eller andra badanläggningar på balkonger eller terrasser.

Det saknas riktiga påfyllningsanordningar och spillvattenledningar som ”Kretslopp och vatten” kräver. Balkonger och takterrasser inte dimensionerade för den stora belastning som en badanläggning innebär. Takterrasser med trätrall kan punktbelasta och skada tätskiktet.

See also:  NR Kan Man Plantera BjöRnbäR?

: Får vi ha en Jacuzzi på terrassen?

Hur djup bör en balkong vara?

Utgångspunkten när man bygger en ny balkong är att den ska vara tillgänglig vad gäller till exempel storlek, dörrbredd och tröskelhöjd. Ett riktvärde för bredd och djup på balkongen är 2,6 meter x 1,4 me- ter och ett öppningsmått på fönsterdörren på minst 0,8 meter.

Vad kan man ha på balkongen?

En balkong kan mycket väl bli ett litet odlingsparadis med massor av ätbara saker som kryddor, sallad, tomater, chili, bär, allt går att odla på en balkong. Har du en liten balkong kan du få plats med mycket mer om du tänker lodrätt i stället för vågrätt.

Vad är bäst att odla på inglasad balkong?

Odla på inglasad balkong – Inglasade balkonger blir ju som växthus, vilket är perfekt för till exempel tomat, chili, vindruvor och exotiska växter som citrus och olivträd. Men för vissa växter blir värmen för mycket och då är det smart att öppna upp glasluckorna under de varmaste dagarna. : Odla på balkongen – matnyttiga tips för dig utan gröna fingrar

Vad kan man odla i små krukor?

Odla ätbart i kruka Vad Kan Man Plantera P Balkongen Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser odlas grönsaker för husbehov. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

Att ha liten plats för odling är inget hinder för att odla grönskaker. I krukor och kärl kan du så rotfrukter, sallad, lök och kål med insikten att skörden blir mindre men precis lika ljuvligt god och glädjande. Länge fanns en idé om att grönsaker, frukt och bär odlas i trädgårdar och grönsaksland medan krukor hyser sommarblommor och för all del kryddväxter och tomater.

Med den växande trenden att odla mer av vår egen mat har också fantasin blomstrat för hur vi kan få skördar på liten yta parallellt med att nya sorter utvecklas som är lämpliga för krukodling. Vi vågar också prova att i krukor och kärl odla sorter som enligt traditionen hör hemma på friland. Vad Kan Man Plantera P Balkongen

Hur mycket ökar värdet med balkong?

Så mycket stiger priset om bostadsrätten har balkong Balkonger på ett hus på Roslagsgatan, Stockholm. Foto: Mostphotos Att ha balkong är inte bara en chans till härlig utevistelse utan även något som höjer priset på din bostad. Bostadssajten Booli har undersökt hur mycket en balkong påverkar priserna på lägenheter i Stockholms kommun.

De lägenheter i Stockholms kommun som har balkong har i snitt 1,9 procent högre värdering än lägenheterna utan. Ligger balkongen i söderläge stiger priset ytterligare och blir 2,1 procent högre än en balkong åt ett annat väderstreck. – Balkong är ett sådant attribut som vissa verkligen inte kan tänka sig att vara utan, och då är man i praktiken villig att betala för det – i många fall långt mycket mer än vad de här siffrorna visar, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i ett pressmeddelande.

Enligt Boolis undersökning säljs en lägenhet med balkong för 60 000 kronor upp till 90 000 kronor mer än en bostad som saknar balkong. Med söderläge ökar prisnivån med 70 000 kronor–100 000 kronor. – Den här kartläggningen visar att det med stor sannolikhet är värt investeringen – den som har möjlighet att bygga balkong får troligtvis igen pengarna och dessutom en högre trivsel under boendetiden, säger Matilda Adelborg.