Höstplantering det bästa latmansknepet. Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet. Hösten, med sina svala nätter och dagar med fukt i luften, är nämligen perfekt för plantering.
Träd, prydnadsbuskar, fruktträd, blomsterlökar och perenner – ja nästan alla slags växter – mår bäst av att komma i jorden nu när det ännu finns tid för dem att rota sig samtidigt som de slipper stressas av solens hetta och långa torrperioder. Förr var hösten den mest intensiva trädgårdsperioden, medan det numera är våren som tagit över som trädgårdssäsongen nummer ett.
Men du vinner mycket på att inte vänta, utan att satsa på en höstplantering.
Vad bör man plantera på hösten?
Dela och flytta perenner – Befintliga perenner kan gärna delas på hösten, enklast görs det med en vass spade. Många plantor såsom till exempel kärleksört mår bra av detta då rotsystemet annars kan växa sig så stort att mittendelen dör, den får helt enkelt inte den näring och det vatten den behöver på grund av att detta tas upp av de yttre rötterna.
- Nya delar kan lätt planteras om på andra ställen och blommar i de flesta fall nästföljande år.
- Det finns dock vissa växter, exempelvis pioner, som kan ta ett par år på sig att blomma igen, men det är bara att rusta sig med tålamod och vänta.
- Växter som utan problem kan delas är till exempel silverarv, nävor, daglilja, röllika och pioner.
Vill du flytta dina perenner utan att dela dem går det också bra att göra nu, men se till att göra flytten i god tid innan tjälen sätter in så att rötterna hinner etablera sig.
Vilka grönsaker kan man plantera på hösten?
Höstsådd – Vill man så fröer för att skörda i vår, kan man faktiskt så dem redan under hösten. Metoden höstsådd innebär att fröerna sätts och vilar i jorden under vintern för att sedan börja gro under våren. Det gäller dock att man tajmar så att vädret inte är för varmt när man sått så att fröerna börjar växa direkt.
- Det gäller att så så sent som möjligt men innan tjälen gått ner i marken.
- I norra delarna av Sverige brukar man kunna så höstsådd i oktober, i söder är det dags först i november.
- Fördelen med höstsådd är att man kan skörda de första primörerna i maj och juni.
- Man sparar dessutom lite tid på våren eftersom man redan satt en del av sina grönsaker.
Höstsådd passar bara fröer som tål kyla. Exempel på växter som klarar av att sås på hösten är palsternacka, morötter, svartrot, dill, persilja, gräslök, lök (från frö, inte sättlökar), spenat, sallad och rättika. Det är viktigt att man rensar jorden på ogräs innan man sätter höstsådden eftersom det blir svårt när kylan fryser marken och om man rensar på våren riskerar man att skada plantorna.
Vad kan man sätta på hösten?
Höstsådd för skörd på hösten och nästa vår – så här gör du Höstsådd för skörd på hösten Det finns några saker att tänka på när du sår på hösten. Både att välja rätt grödor och att planera tid för sådd är viktig när du sår för att skörda på hösten. Det gäller att välja grödor som kan växa trots lägre temperaturer och dessutom har en kort utvecklingstid,
- Utvecklingstiden är den tid det tar från att en gröda sås till att den är färdig att skörda.
- I Odla ätbarts växtbibliotek, Växter A-Ö, hittar du utvecklingstiden för alla grödor i växtbiblioteket.
- Exempel på grödor som passar för denna typ av höstsådd är rädisor, ruccola, vintersallat, spenat eller asiatiska bladgrönsaker.
De har kort utvecklingstid och hinner komma upp och ge en extra skörd innan det blir för kallt och mörkt på hösten. Växterna behöver både ljus och värme för att utvecklas och när växterna får mindre än 10 timmar ljus per dag avstannar tillväxten. Detta sker i hela Sverige kring mitten av oktober.
På höst och vår när växterna inte får lika mycket ljus är utvecklingstiden längre än under sommarmånaderna. Det gäller alltså att du sår i tid så att dina växter hinner få tillräckligt med ljus för att hinna utvecklas. Bristen på ljus sätter alltså stopp för tillväxten på hösten men ofta kommer första frosten långt före höstmörkret.
Kalla temperaturer hämmar tillväxten även om växten tål kyla. Därför är det också viktigt att ha lite koll på när det är sannolikt att första frost infaller där du bor. Under avsnitt ’Höst – Första frost’ kan du läsa mer om hur du gör för att ta reda på när det finns risk för första frost där du bor.
- Du kan också skydda dina växter mot kyla för att förlänga växtens tillväxtperiod.
- Läs mer under ’Höst – Förläng säsongen’.
- Sedan är det alltså bara att räkna baklänges för att veta när du senast kan så – utvecklingstid, antal soltimmar och första frost avgör alltså när det är dags att så på hösten så att du ska hinna få en skörd till innan trädgården går ner i vintervila.
Höstsådd för skörd nästa säsong Man kan också så fröer sent på hösten som inte kommer hinna gro och i stället vilar i jorden tills värmen kommer på våren. Här ger vi våra bästa tips för sådd sent på hösten. Hur kan fröerna överleva över vintern? Fröer av ätbara blommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i jorden och gror inte förrän på våren då värme och ljus kommer tillbaka.
Exempel på växter som fungerar bra att så sent på hösten är blåklint, anisisop, ringblomma, palsternacka, morot, vintersallat, svartrot, salladslök, gräslök, dill och persilja. Även rödbetor kan lyckas ibland. Vitlök sås också sent på hösten men skördas först på sommaren nästa säsong. Varför vill man så grönsaker sent på hösten? Eftersom fröerna redan ligger i jorden har du då tjänat flera veckor och kan skörda grönsaker mycket tidigare än om du hade sått på våren.
Dessutom sparar du tid på våren när det är mycket annat som ska göras i trädgården. Så här gör du Det gäller att så i oktober i norr eller i november längre söderut, när jorden fortfarande inte frusit men det är för kallt för att fröerna ska ha en chans att gro.
Rensa bort ogräs så att dina grödor får bästa möjliga chans att växa till sig utan konkurrens framåt vårenGödsla upp jorden med välbrunnen kogödsel eller kompostSläta till jorden så att du har en fin och jämn yta utan för stora jordkokorDra upp en fåra i jorden med rätt djup. Titta på fröpåsen för att se hur stort sådjupet ska vara för just dina frön.Så fröerna med rätt rad och plantavstånd för den sort du valt. Så dock lite tätare än angivet plantavstånd utifall att några plantor inte skulle ta sig. Om du sår små lätta fröer kan du blanda dem med sand för att minska risken att de blåser iväg.Täck över försiktigt med jord eller sand.Vattna försiktigt med mjuk stråle så att fröerna får jordkontakt och blir fuktiga.Märk ut sådderna så att du minns vad du sått var.Det är en bra idé att skydda sådderna från djur och blåst genom att täcka med löv eller annat täckmaterial, eller fiberduk. Ett kompostnät kan hålla löven på plats.När plantorna grott på våren tar du försiktigt bort täckmaterialet eller fiberduken över fåran där du sått så att plantorna kan få ljus och vatten.
Höst och vintersådder behöver generellt sett inte vattnas under hösten och vintern utan först på våren och försommaren. Sen sådd av ätbara blommor För våra ätbara blommor gäller samman princip som för grönsaker att man kan så dem där blommorna är tänkta att växa nästa säsong.
- Man kan också så plantor i pallkragar och täcka med fiberduk, i tråg eller lådor med lock som får står ute under vintern.
- När plantorna kommit upp på våren och vuxit till sig lite kan vi plantera ut dem på växtplatsen.
- Mer hjälp i Växtbiblioteket I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås.
I växtbiblioteket finns information om utvecklingstid för varje gröda. Du kan också filtrera bland växterna och välja ’Efterkultur’ för att få fram de växter som går att så på hösten. Alternativt kan du filtrera på parametern ’Höstsådd’ för att se vilka växter som kan sås sent på hösten för tidig skörd nästkommande år.
Vad ska man plantera i oktober?
Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och krokus är exempel på vårlökar som passar bra att planteras i gräsmattan. Enkelt och roligt höstpyssel! Plantera i höst och njut till våren.
Vilka perenner kan man plantera på hösten?
Hösten är den bästa tiden att plantera – Hasselforsgarden.se Hösten är också en perfekt tid för att dela perenner som blommar på våren och försommaren. Läs mer om att dela perenner, Sådana är till exempel är vårkrage, brunnera, silverarv, sockblomma, gulltörel, spetsmössa, vintergröna, luktviol, smörboll, röllika, näva och dagli lja.
Vilka grönsaker kan man odla på vintern?
Vinterodla grönsaker – Odla inte bara 3 månader om året när du i själva verkat kan odla fram, och vara självförsörjande på grönsaker hela året. Tjusningen med vinterodling är att våga prova och experimentera när de flesta andra väntar in rätt säsong. Morot, palsternacka och svartrot, samt sallat, spenat och persilja är bara några exempel på lyckad vintersådd.
Vilka växter kan man plantera i september?
Höstblommor till din uteplats – Under sensommar och höst kommer säsongens blommor för krukor och balkonglådor i dovare och mustigare färger.
Ljung, prydnadskål, cyklamen, krysantemum, alunrot, gräs och hebe är några favoriter som är fina både tillsammans och var för sig. Många perenner och buskar som kärleksört, höstanemon, och hortensia passar också bra att plantera i kruka. Ett riktigt hållbart arrangemang kan göras av olika barrväxter där växternas utseende och färg varierar stort och ger spännande kombinationer inte minst tillsammans med höstblommor.
Vad kan man sätta i november?
Oktober – Höstså morot, palsternacka, haverrot, svartrot, persilja (blad och rot), dill, sallat och mållor (spenat) i oktober i norr och november i söder.
Vad kan man odla året om?
Oändliga möjligheter – Kål, tomater och gurkor är förstås bara en bråkdel av vad du kan odla inomhus. Kryddor, krasse, sallad, ingefära, chili, paprika, ingefära, ananas, physalis, vitlöksblast, jordgubbar, groddar och mikrogrönt, ja till och med potatis går också att odla med rätt belysning, god jord och näring.
- Det finns egentligen få begränsningar förutom ytan.
- Och har du den, kan du även odla större växter, vad sägs om att plocka en klase bananer från soffan? Det är faktiskt fullt möjligt med lite pyssel och tålamod.
- Bortsett från de grönsaker du äter direkt så går det också bra att förodla plantor för senare utplantering.
Många grönsaker har så lång utvecklingstid att de behöver sås redan under vintern för att ha en chans att hinna ge frukt på sommaren, det gäller bland annat, chili, paprika, aubergine och kronärtskocka.
Vad ska man inte plantera tillsammans?
Växtföljd innebär att du byter odlingsplats för dina grönsaker år från år – helst så att det är minst fyra år innan du odlar den på samma plats igen. Detta gäller inte snabbväxande grödor som till exempel sallat och spenat. Samodling innebär att du blandar olika typer av växter – grönsaker, kryddväxter och blommor – som trivs tillsammans och odlar dem intill varandra.
- Kålväxter
- Potatis
- Morötter
- Lök
- Purjolök
- Ärter och bönor
Tips – så här kan du dela in växterna i fyra grupper För att vara säker på att växterna inte växer på samma plats oftare än vart fjärde år är det praktiskt att dela in växterna i fyra grupper och att ha minst lika många odlingsytor att växla plats mellan år från år. I växtbiblioteket, ’Växter A-Ö’ kan du sortera på växtfamilj, näringsbehov och vattenbehov. Vad är samodling? Samodling innebär att du blandar olika sorters grönsaker och blommor intill varandra i odlingen. Det gör odlingen vackrare och är bra av utrymmesskäl. Dessutom kan vissa blommor och kryddväxter skydda grönsaker mot skadedjur och insekter.
Två sätt att samodla:
- Ett sätt att samodla är att väva in blommor bland grönsakerna i odlingen eller blanda olika grönsaker på samma yta. Du kan till exempel plantera tagetes bland dina morötter eller bondbönor bland potatisen.
- En del växter har en lång utvecklingstid och tar inte så mycket plats i början. Korta kulturer kan då odlas mellan de långsamväxande växterna i början av säsongen. På samma sätt skördas vissa grönsaker relativt tidigt och ger plats för nya grönsaker. Läs merunder ’Sommarsådd’,
Samodling – några tips
- Asiatisk bladkål, pak choi och rädisa kan odlas mellan kålplantorna innan de blir för stora. Spetskål och kålrabbi har lite kortare utvecklingstid och kan odlas i omgångar
- Samplantering av kål med timjan och dill hjälper mot kållarver
- Purjolöken kan samodlas med sallat
- Kronärtskocka och rotselleri kan samodlas med sallat
- Tagetes är en sanerande gröda är som minskar skadliga nematoder i jorden. Det är främst morötter och kepalök som drabbas. Odla därför gärna tagetes tillsammans med dessa
- Kryddtagetes kan också gärna samodlas med sallat, betor och mangold
- Ärtorna och bönorna kan samodlas med krasse, squash och/eller spenat för att hålla jorden ska vara täckt
- Bondbönor mellan rader av potatis
- Klätterbönor, sockermajs och sommarsquash passar utmärkt att odla tillsammans
Trivs/trivs inte tillsammans Vissa växter trivs bättre eller sämre tillsammans, läs mer om vilka växter en viss gröda trivs och inte trivs med på växtkorten i ’Växter A-Ö’. Några exempel på växter som inte bör odlas tillsammans:
- Potatis trivs inte med gurka, jordärtskocka, kålväxter, selleri, tomat, squash eller pumpa
- Bönor/ärtor trivs inte med lök eller fänkål
- Tomat bör inte odlas i närheten av potatis
Mer hjälp i Växtbiblioteket I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna på olika kriterier. Bland annat kan du se vilka växter som ingår i de olika växtfamiljerna och vilka som har samma närings- och vattenbehov.
När vågar man plantera ut?
Sommarblommor vill ut – De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni.
- Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter.
- Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen.
- Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn.
Olika typer av dukar och väv kan skydda växterna mot kyla, vind och stark sol.
När ska man plantera perenner?
På våren och försommaren köar trädgårdsentusiasterna i plantskolorna för att köpa nya växter. Det grävs och planteras – men egentligen i alldeles fel tid. – Bästa tiden att plantera är på hösten, annars kan det gå i april också, säger Miriam Dovrén, ordförande i LRF Trädgård/Plantskola, och vd på Eriksbo plantskola utanför Köping.
- Varför är höstplantering bäst? – Det gäller att förstå biologin.
- I maj och juni är plantorna inne i sitt maratonlopp av tillväxt både ovan och under jord.
- Då ska man inte störa dem.
- Därför är det bättre att vänta till augusti–september, när tillväxten har avstannat.
- På våren är det ju faktiskt förra årets plantor som säljs i plantskolor och handelsträdgårdar, och de har förbrukat en del av sin energi och sina näringsdepåer under vintern.
Ytterligare ett skäl att undvika sen vårplantering är försommartorkan, påpekar Miriam Dovrén. I år var den ju extrem, men även i vanliga fall brukar klimatet vara torrt på försommaren, och då krävs det intensivvård för att rota nyplanterade perenner. Miriam Dovrén är med i projektgruppen för Stora Planteringsveckan, som startar den 1 september (se rutan bredvid).
- Trädgårdshandeln har tillsammans med producenterna tagit initiativet till veckan, som ska få konsumenterna att börja med höstplantering.
- När jag började jobba på plantskola på 1980-talet var det mycket mer folk i butikerna på hösten.
- Men sedan hände något, jag vet inte vad, och allt fler gick över till att köpa perenner under sen vår och försommar.
Det vill vi ändra på nu, säger Miriam Dovrén.
Kan man så persilja på hösten?
Kryddväxter – För alla som gillar att använda egna kryddväxter i matlagningen är höstsådd en god idé eftersom det går att börja skörda tidigare. Säsongen blir därmed längre. Bland de kryddväxter som lämpar sig för höstsådd finns några av de allra mest populära; dill, gräslök och persilja, både krus- och slätbladig.
- Även oregano, mejram och flera myntasorter går att höstså.
- Notera att det är bladdill (inte krondill) som lämpar sig för höstsådd.
- Ett knep för att lyckas med dill är att så den på flera platser i landet, i mindre omgångar, istället för att samla all dill på en plats.
- Ett tips för gräslök och persilja är att så dem i plastkrukor som sedan får övervintra i grupp i odlingsbänken eller grävas ner till 80 procent i kökslandet.
Eftersom det brukar gå åt en hel del av dessa två kan det vara bra att ha flera krukor på gång, så att det alltid finns att ta av. Krukorna gör det lätt att ha persiljan och gräslöken nära till hands när det är dags att skörda. Piplök och ramslök är två löksorter som är roliga att ha i trädgården.
Piplök är en perenn lök (den återkommer år från år) som ser ut ungefär som jättestor gräslök. Den kan användas som purjo, salladslök eller gräslök och eftersom den är perenn har man alltid lök hemma. Ramslök har kommit i ropet tack vare matlagningsprogrammen på tv. Den har en mild vitlökssmak och kallas på engelska ”wild garlic” eller ”wood garlic”.
Ramslök passar bra i såser, i pesto och är fantastisk att enbart steka i smör.
Vad kan man odla kallt?
Höst – Hösten bjuder på något svalare temperaturer med en jämn fuktighet i och ovan jord. För ett frö är det toppen eftersom brännande sol och torka stressar fröet. Nu passar det utmärkt att så snabbväxande sorter som tål lite kyla! De flesta sorters kål passar bra att odla och skörda som småblad.
- Det är också på hösten du kan passa på att så vintersallat så att den hinner växa till sig innan vinter.
- Den klarar sig nämligen fint i kylan och går att skörda vintertid.
- I början på hösten är jorden fortfarande uppvärmd efter sommaren.
- Med hjälp av en fiberduk kan du hålla kvar värmen ytterligare samt skydda din odling från frost.
Senare på hösten slutar plantorna att växa. Det är bristen på ljus och värme som håller dem tillbaka. Då är det läge att så de fröer du vill ska börja växa i vår, exempelvis dill, gräslök, persilja, salladslök, sallat, morot, palsternacka, rädisa, rättika och haverrot, Vintern ser olika ut beroende på var i landet du odlar. Faktum är att ett skyddande snötäcke i många fall kan vara mer gynnsamt för en plantas överlevnad än blöta och barmark. Foto: Lovisa Back
Vilka grönsaker växer snabbt?
Snabba grönsaker – Allting går förstås inte att så i sista minuten, sådant som har längre utvecklingstid som exempelvis kronärtskockor, chili och verbenor går tyvärr inte att få upp i en hast, men i de flesta fall är sen odling inget problem. Det finns mycket som gror fort och sallad, som kräver en del vårkyla för att gro, kan enkelt förodlas inomhus på sval plats eller i ett skuggigt hörn av trädgården för att senare utplanteras i landen.
- Riktiga sistaminuten-växter är bland annat sommarmorot, rödbeta och kålsorter som Pak Choi, de går från frö till färdig planta på ungefär åtta veckor.
- Ännu kvickare är mangold och salladslök och skulle du ha ännu mindre tid är rucola ett bra alternativ, denna peppriga bladgrönsak ger rekordsnabb skörd.
Faktum är att du mitt i sommaren fortfarande kan så väldigt mycket som rädisor, ärter, mållor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi och asiatiska bladgrönsaker. Ja, även under tidig höst är det inte för sent att så, då trivs spenat, rucola, Pak Choi, ärtskott, mangold och rädisor i landen. Foto: Liselotte Roll
Kan man plantera om växter på hösten?
Vad är bäst att plantera på hösten? – I början av september passar det att plantera perenner, buskar, träd, barrväxter, rosor och klätterväxter. Bor du norröver är det dessutom nu all din höstlök ska sättas i backen. Många av dessa växter – och också vissa lökar – går dessutom att plantera tills marken fryser. Sibirisk bladraps ’Red Russian’ är en köldtålig bladväxt som passar att så året runt. Foto: Lovisa Back
Hur sent kan man så perenner?
Höstså perenner – Kallådd av perenner sker kallt för att efterlikna naturen, så även sen höstsådd, Växter blommar, går upp i frö och släpper fröna till marken. Att förkultivera dem så här innebär att vi gör det på ett mer tillrättalagt sätt så att förhoppningsvis färre frön förgås än när naturen sköter sig helt på egen hand.
- Oftast står jag inne vid kökbänkarna och slibbar och slabbar när själva sådden görs, det är varmast där.
- Jag använder mer eller mindre alltid planteringsjord till alla sådder och som krukor använder jag oftast mina favoritkrukor från matvaruaffärerna, tomat, päron och vindruvstrågen.
- Dessa tråg sväljer en hel del jord och frön utan att ta så stor plats.
De håller även fukten bra om man jämför med traditionella pluggboxar. Det här är första gången jag ska höstså perenner så här sent eller tidigt, beroende på hur man tänker tiden, när odlingen börjar och slutar. För oss börjar odlingsåret i oktober – november när vitlöken planteras men om jag ska vara riktigt ärlig så finns det ingen början eller slut.
- Läser du det här inlägget efter december är det verkligen inte försent att så perenner på samma sätt.
- Du kan så perenner kallt ända in i mars.
- Det man dock behöver tänka på är att vissa växters frö behöver stratifieras, utsättas för omväxlande kallt och varmt för att de ska gro.
- Speciellt olika slags primulor/vivor behöver denna behandling.
Börjar det våras innan du sätter igång med sådderna av sådana växters frön behöver du genomföra denna köldbehandling själv genom att stoppa in och ta ur behållarna i frysen varje dygn under en veckas tid innan du placerar dem utomhus på skyddat läge eller i växthus. Först jord sedan frön i olika formationer och sedan lite jord ovanpå.
Kan man plantera lökar på hösten?
Tre tips för att sätta blomsterlökar –
- Använd rätt jord och ta hjälp av lökkorgar och lökjärn vid plantering. Korgen gör att löken håller sig på den plats du sätter den på. Järnet hjälper dig att få ner löken på rätt nivå samt att du lättare kommer åt på ställen i rabatten där det är lite trångt.
- För att undvika att rådjur och harar mumsar i sig dina skönheter kan du blanda in sorter de inte gillar t.ex. narcisser, alliumlökar och kejsarkrona.
- Sätt höstlök i krukor på balkongen. Låt tulpaner, hyacinter, narcisser, vårstjärna och pärlhyacinter lysa upp i vår. Krukan ska ha hål i botten. Plantera i lager för lång blomning och isolera med tidningar eller dylikt mot sträng kyla.
Passa på att sätta blomsterlök på hösten så kommer du att kunna njuta under våren när de första snödropparna tittar fram och du ser fram emot livet i trädgården igen. Alla vårblommande lökar ska alltså ner i jorden under hösten och planteras med fördel under september till oktober – och i vissa fall ännu senare.
Vad kan man sätta i november?
Trädgård och odling i november – trädgårdskalender Vädret i november är svårt att förutsäga. Det blir allt mörkare, men än finns chansen till soliga dagar med flera plusgrader. Tillväxten av avstannat, frosten har tagit köldkänsliga växter. En månad att njuta av senhöstens vackra färgspel, disiga morgnar när solen bryter igenom och långa, avkopplande promenader.
- Är november mild kan den klassiska, enkla rosa bjuda på fortsatt blomning i södra Sverige.
- Det finns fortsatt mycket roligt att göra.
- Men förutsättningarna kan skilja sig mycket nu mellan de norra och södra delarna av landet.
- Tulpaner, buskar, träd och perenner kan planteras så länge det går att gräva i marken.
Inomhus är det dags plantera jullökar och mörkret utomhus uppmuntrar till pysslande inne.
Planerar du att till våren är november rätta tiden att klippa ympris. Välj kraftiga, ettårskvistar (så kallade spön) och förvara dem invirade i plastpåse i kylen. (), Den ska i så sent som möjligt så att den inte hinner börja gro. Får du klyftor över kan de odlas på fönsterbrädan där den goda blasten kan skördas redan inom någon månad.
i rabatter och, Så länge det går att gräva kan tulpanlökar planteras. Har marken frusit sätter du dem i en kruka istället. Det blir magnifikt i vår! I större delen av landet går det fortsatt mycket bra att plantera, Nu kan man köpa barrotade växter. De har ett lägre pris än de odlade i kruka så nu är det läge att plantera både häckar, buskar och rosor. Luften är fuktigare och vädret svalare vilket minskar bevattningsbehovet och växten blir mindre stressad i sitt nya läge. Läs våra och individuella planteringsråd för buskar, klätterväxter, gräs, häck, träd och perenner. Om vädret tillåter kan man flytta och, Så länge det går att gräva i marken kan man flytta buskar och små träd. Detta gäller inte sorter som är dåligt härdiga i din som hellre flyttas tidigt på våren så deras rötter hinner växa till och etablera sig på den nya växtplatsen innan vintern. I november kan du föröka buskar och andra förvedade växter med så kallade, Ett perfekt tillfälle att få fler krusbärs- och vinbärsbuskar. Det finns fortsatt mycket av perenner, bienner (tvååriga växter) och anueller (ettåriga sommarblommor). Också frö från grönsaker som blommat kan samlas in. Sallat, ärter, gräslök och rädisa är några som är tacksamma att ta eget frö ifrån. Se över, på bästa sätt under vintern för bästa grobarhet. För en tidig och smidig start nästa år läs våra tips för och,
Det går också fortsatt att så frö till tvååriga växter även om de inte hinner utvecklas innan vintern. Läs om att, De flesta perenner går utmärkt att så på hösten. De hinner inte gro nu men får en tidig start så snart värmen återkommer i vår. Läs hur man gör för att, Efter första frosten är det dags att gräva upp och som dahlia, gladiolus, anemon mfl. Förläng livet på sallaten genom att ställa över en, Den kan också användas för att skydda köld- och fuktkänsliga växter från vinterns kyla.
Gräv upp och sätt kryddor och örter i kruka för att driva vidare i ett soligt fönster. Några att prova är persilja, gräslök, dragon, oregano, rosmarin och mynta.
Senhösten är en bra tid att beskära äpple och päronträd. I odlingsskolan del 3 kan du läsa om Låt överblommade perenner och gräs stå kvar under vintern. De ger föda till trädgårdens fåglar och bildar vackra siluetter under vintern. Samtidigt kan de bidra till bättre övervintring.
Fröställningen hos bidrar med färg i november
Den här tiden på året kan vackra bär och fina former göra underverk i trädgården. Se över om något viktigt i färg och form saknas i din trädgård. Ta promenader i villakvarteret och se och inspireras av vad som är fint hos andra, beställ och plantera för en ännu finare trädgård nästa år. Njut av vackra bär, fröställningar, fina stammar och grenar. Många gräs har fina fröställningar och plymer som blir extra fina när frosten biter. Städsegröna växter som,,,, mfl. är vackra så här års och hela vintern. Stötta och skydda växter mot vind och tung snö. Kolla igenom uppbundna träd och buskar så de sitter säkert men kolla samtidigt att inget sitter för hårt efter årets tillväxt så bark eller grenar kan skadas. Känsliga, lite dåligt härdiga växter kan täckas och bäddas in för att klara vintern bättre. Skydda rötterna med, och, eller ett, Fler tips i artikeln, Skydda unga trädstammar med, En enkel åtgärd som skyddar mot hungriga små gnagare under vintern. Täck marken runt känsliga växter med fluffigt material som täckbark och torra löv.
Växter planterade i kruka som ska stå kvar utomhus i vinter kan behöva lite extra isolering. Läs våra tips för att, Ställ in tomma, frostkänsliga krukor och vänd tomma krukor uppochned för att skydda dem från skador som frosten kan ställa till. Löv, smågrenar och jord från vissnade växter läggs på komposten. Läs våra tips om,
Sista chansen att plocka in och för att undvika att de spricker eller går sönder av frostsprängning. Har du sommarvatten är det dags att tömma ledningarna för att undvika isproppar och sprängda rör. Se över, Med vårt enkla energisnåla 12V-system är det lätt att skapa bra ledljus, vacker punktbelysning och fina effekter runtom i trädgården. Passar även på balkongen. Plantera välkomnande höstkrukor med perenner och köldtåliga växter. i isolerande material är perfekta för detta ändamål.
Nu börjar det bli ordentligt mörkt ute. Vissa växter klarar en lite mörkare placering som t.ex. många av de populära ’gröna’ växterna som mer sällan blommar hos oss. Men även de kan behöva lite hjälp på traven med ljus så här års. Placera dem så de får så mycket naturligt ljus som möljigt. Växter som står en bit in i rummet behöver flyttas eller få hjälp på traven med en, Under vinterhalvåret är luftfuktigheten låg och värmen från elementen gör det än värre. Hjälp växterna på traven genom att öka luftfuktigheten. Det kan göras både genom att ge dem en dush då och då och genom att placera kärl med vatten i växternas närhet. Ett enkelt och mycket effektivt sätt att skapa ett bättre mikroklimat. Här får du tips på hur du, Ett sätt att balansera mörkret som bidrar till växternas trivsel så här års är att sänka temperaturen. Något som passar extra bra så här i energispartider. Som alltid är det bra att kontrollera växterna lite mer noga då och då för att upptäcka tidiga angrepp av som annars snabbt kan få fäste och sprida sig. hittar du i webshoppen. Ser någon av dina växter ut att inte trivas ordentligt? Då kan du ta råd av artikeln där du får tips och knep för åtgärd.
Nu blommar novemberkaktusen. Den har en inbyggd klocka som gör att knopparna börjar svälla inför novembers ankomst och börjar snart att blomma. En växt väl värd att spara år efter år då den blir allt mer imponerande i storlek och blomning. Läs mer om,
Växter som tål minusgrader kan stå kvar men beroende av hur känsliga de är och läget på din balkong kan lite extra isolering vara till hjälp. Läs mer i,
Se upp för att vattna för mycket nu när växten går i vila då. För mycket vatten i jorden kan skada rötterna när den bitande kylan kommer. Plantera en eller ett par fina höstkrukor med köldtåliga växter. i isolerande material är perfekta för detta ändamål. Tips på hållbara planteringar hittar du i vår artikel, Det är nästan aldrig för sent att plantera, Sätt dem i lager i en kruka och njut av blomning från tidig vår ända fram i juli. Också på balkongen kan man så både sommar blommor, sallat och andra bladväxter för tidig skörd kommande säsong. Läs våra tips för och,
Även på balkongen är det fint med lite nu när det är få timmar med dagsljus. Lyktor och andra fina lampor gör det trevligt att vistas på balkongen men också fint att se inifrån lägenheten
Är växthuset inte urstädat än är det hög tid nu innan kylan slår till ordentligt. Genom att röja och tvätta nu blir det enklare att få en fräsch och tidig start. Mängden övervintrande ohyra minskar också, vilket inte är så dumt. Här kan du läsa våra,
F ör dig som håller frostfritt är det nödvändigt att tömma och plocka undan sommarens odlingar för att ge plats för övervintrande växter som tas in från trädgården. Minska energiåtgången genom att sätta upp isolerande längs väggar och tak och lägg gärna tjocka frigolitskivor på golvet som isolerar extra. I hörn och vrår stoppas vind och kylan med en trasmatta. I tillägg kan man bygga en lite kuvös med ett om det är en mindre mängd växter som ska övervintras. Används växthuset för övervintring är en eller nödvändig. Har du markbäddar eller odlingslådor i växthuset kan du så och andra köksväxter som kan sås på hösten för att direkt kunna sätta fart att växa när värmen och ljuset återkommer. Förslag på sorter i artikeln, Försök hålla fuktigheten så låg som möljigt så vattna inte för mycket, växterna är ju ändå i vila nu. Undvik att spilla. Vid lägre luftfuktighet klarar växterna kylan bättre.
kan klippas ner och frysas in. Passa på att gräva upp en planta som du kan driva inomhus under vintern. som fortfarande står kvar i växthuset måste nu tas in för att mogna klart. Om inte frosten redan tagit dem är det dags att, De har många användningsområden. Förutom att de ofta är väldigt dekorativa kan fruktköttet användas både i maträtter och till bakning. Ta tillvara och torka kärnorna som t.ex. kan rostas och garnera en,
Tänk på att övervintrar i stora delar av landet och kan därför stå kvar för att växa till snabbt när värmen och ljuset återkommer. Detsamma gäller också senapskål som ibland också kallas,, Har du inte smakat rönnbär innan kommer du troligen att bli förvånad. Plocka dem efter en eller ett par frostnätter så försvinner det mesta av den annars aningen sura smaken. Perfekt i egna muslin och som vitamintillskott i smothies mm. Är den inte redan upptagen är det dags att skörda och torka vinterpotatisen för lagring. Skörda i torrt väder och lägg knölarna mörkt och svalt att torka upp innan lagring. Plocka och tillred som, mos,, chutney och must. Frys in fina tärningar eller tunna skivor att använda till paj under vintern. Äpple är också mycket gott att använda i köttfärssåsen, kycklinggrytan och till olika rätter med fläsk. Sorter som tål lagring tas tillvara. För tips läs,
Rengör och placera ut matare som nu behöver fyllas på. Läs på fakta om hur du i Faktabanken. Där får du tips på olika typer av matare och vilka fåglar som äter vad. Finkar och andra fåglar äter gärna av fröer från olika slags växters så lämna kvar blomställningar som sedan ger struktur till trädgården under vintern. Gör rent använda och sätt upp nya. Läs vår artikel om S där du får tips om vad som lockar och vad som passar olika arter för att få in fler vilda vänner i trädgården.
Låt ris- och lövhögar ligga orörda. De utgör perfekta bon för igelkottar och flera andra djur under vintern.
Foto: Lena Ljungquist, Linda Sandström Text av: Lena Ljungquist, 2021-10-26 Info : Trädgård och odling i november – trädgårdskalender
När ska man plantera lökar på hösten?
Tre tips för att sätta blomsterlökar –
- Använd rätt jord och ta hjälp av lökkorgar och lökjärn vid plantering. Korgen gör att löken håller sig på den plats du sätter den på. Järnet hjälper dig att få ner löken på rätt nivå samt att du lättare kommer åt på ställen i rabatten där det är lite trångt.
- För att undvika att rådjur och harar mumsar i sig dina skönheter kan du blanda in sorter de inte gillar t.ex. narcisser, alliumlökar och kejsarkrona.
- Sätt höstlök i krukor på balkongen. Låt tulpaner, hyacinter, narcisser, vårstjärna och pärlhyacinter lysa upp i vår. Krukan ska ha hål i botten. Plantera i lager för lång blomning och isolera med tidningar eller dylikt mot sträng kyla.
Passa på att sätta blomsterlök på hösten så kommer du att kunna njuta under våren när de första snödropparna tittar fram och du ser fram emot livet i trädgården igen. Alla vårblommande lökar ska alltså ner i jorden under hösten och planteras med fördel under september till oktober – och i vissa fall ännu senare.
Vad gör man med Odlingslådor på hösten?
Höstkylan är på väg: fyra tips på hur man förbereder odlingslådorna inför vintern Hösten är den lömska tiden i trädgården då kyla och slask ersätter solens värme. Trädgårdsarbetet slutar däremot inte där om du vill ge växterna största möjliga chans att lyckas på våren. Även om växterna ser färdiga och vissna ut på hösten, har de vanligtvis inte dött utan bara gått in i sin övervintringsfas. Med bara en liten insats kan man att bidra till att ge växterna en större chans att överleva och därmed få goda resultat igen under våren.
- Rensa odlingslådorna. Vintrarna under de senaste åren har varit särskilt milda och det har gett goda förutsättningar för att även ogräsetövervintrar. Se till att sålla i rabatterna redan nu så att det endast är de rätta växterna som får glädje av dina höstförberedelser.
- Lägg ut ett skikt av kompost. Odlingslådorna behöver näring för att vara redo inför våren. Därför ska du se till att skapa en bra kompost av organiskt köksavfall som kärnor och fruktrester, grönsaksskal och gamla växtrester som kan läggas i odlingslådorna för att säkra ett stabilt och konstant näringsflöde till jorden. Det är också möjligt att dra nytta av färdigköpt jordförbättringsmull som innehåller alla de nödvändiga näringsämnena som jorden behöver.
- Använd blad och grenar. Det handlar om skydda dina odlingslådor mot frosten. Därför bör du använda dig av bladen som fallit från träden under hösten. Lägg ett par centimeter ovanpå odlingslådorna för att skydda dem mot allt för stora frostangrepp. Manövern kan enkelt upprepas efter jul när temperaturen fluktuerar.
- Lägg regelbundet ny jord i odlingslådorna. Allteftersom odlingslådorna arbetar kommer jorden så småningom att kollapsa och försvinna, mendet är sällan nödvändigt att byta ut all jord. Kommer man bara ihåg att kontinuerligt tillföra näring till odlingslådan i form av kompost och blad, kan man nöja sig med att helt enkelt toppa av odlingslådorna med ett jämnt lager av kompost ovanpå den befintliga jorden vid behov.
- Med lite kreativitet kan löv, grenar och kottar arrangeras på så sätt att de inte bara skyddar odlingslådorna mot frost utan också dekorerar en annars lite vintergrå trädgård
- Och oroa dig inte: om du inte hinner med allt under hösten kan du fortfarande nå att förbättra jorden och ta hand om ogräset på våren – du får bara aningens bättre säsongsstart med en liten ansträngning innan vinterfrosten.
: Höstkylan är på väg: fyra tips på hur man förbereder odlingslådorna inför vintern