Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera P VåRen?

Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra. Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering. Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.

Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.

Vad ska man plantera i april?

Vad kan du odla i april? – Inomhus är det dags för gurka och squash till exempel. De utvecklas snabbt på fönsterbrädan, men får absolut inte planteras ut förrän all frostrisk är över i början av juni. Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor.

Använd en välgödslad planteringsjord i botten och 2 centimeter såjord överst. Dahlior ger massor av blommor för pengarna. Driv upp dem inomhus så kommer de snabbare i blom. Sätt knölen i en stor kruka med jord, vattna och placera varmt. När skotten tittar upp behöver de ljus. Vänta tills frostrisken är över innan du flyttar ut krukorna.

See also:  NR Kan Man Plantera Tomater I VäXthus?

Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter, Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel.

  • Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.
  • Värmeälskande grönsaker behöver en bra start.
  • Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering.
  • Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.

Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse, Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra.

Vad kan man börja odla i maj?

Plantering i växthus – Har du växthus eller uterum kan du nu plantera ut både blommor och grönsaker här, antingen du själv dragit upp plantor eller köper dem i blomsterbutiken. Tomat, gurka, melon, chili, paprika och kapkrusbär eller gyllenbär är några av de grönsaker som trivs bäst i värmen under glas.

Kan man så paprika i mars?

Hur odlar jag paprika? – Du kan så fröna i mars. Det brukar ta cirka 8 veckor från sådd till plantering. Så fröna i små krukor eller såbrätten, de behöver inte blötläggas utan du kan plantera dem direkt i jorden. Börja i en liten kruka med såjord där du sticker ner fröet cirka 1 cm. Vad Kan Man Plantera P VåRen ’Redskin’ är en paprikasort som är rund och kompakt och som passar bra för krukväxtodling. Vad Kan Man Plantera P VåRen Ett tips är att knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större skörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.

Kan man plantera pioner på våren?

Plantering av pioner och pionknölar (pionrötter) – Pioner kan planteras både vår och höst men bästa tiden är på hösten så länge frosten inte har hunnit gå ner i jorden. Anledningen till att pioner bör planteras på hösten är att pionroten då i lugn och ro kan producera sugrötter som den behöver istället för att ägna tid att bladverk och tillväxt.

Lite nattfrost före utplantering gör inget eftersom pionknölen ligger skyddat med några centimeter jord och lövtäcke som du gärna ska skydda de grunt planterade pionrötterna (pionknölarna) med på vintern. Använd vad trädgården har att erbjuda (och sedan alltid lämna kvar pionens egna löv). Om du av någon anledning inte hinner får ner den pionrot i jorden innan tjälen kommer kan du övervintra den i kruka.

Lägg lecakulor i botten på krukan och sedan jord på, sätt ner roten, vattna och låt vattnet sjunka undan, lägg på jord så att roten täcks med 3 centimeter jord. Gräv 50 cm djupa och vida bäddar. Plantera pionknölarna (pionrötterna) grunt, knopparna (ögonen) ska ligga endast 3-5 cm under jordytan.

  • Om du planterar djupare kommer pionen inte att blomma.
  • Vattna men gödsla inte.
  • Sätt pionerna med cirka 80 – 100 cm om du ska plantera i grupp.
  • Öka avståndet om du ska plantera perenner mellan pionerna.
  • Itoh-pioner planteras på samma sätt som övriga pioner men plantera roten med 45-graders lutning (producerar fler sugrötter då) och placera ögonen något djupare än vid plantering av vanliga pioner.
See also:  NR Plantera BlåBäRsbuske?

Respektera plantavstånd om 1 meter – Itoh-pionens storlek kräver det.

Vad kan man plantera tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.