Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Jordgubbar?

Det finns många anledningar att samplantera växter. Den ena växten kan hålla borta skadedjur från den andra, en annan kan fixera kväve så att det blir tillgängligt för de andra växterna. Växter kan samplanteras för att de växer på olika nivåer, både ovanför och under jord.

  1. Då kan rötterna breda ut sig på olika djup utan att konkurrera om utrymme och ovan jord kan en högre soltålig växt kanske skugga en annan som behöver mer skugga Det finns inte så mycket forskning som visar på de exakta utbytesvinsterna för växterna.
  2. Men det finns månghundraåriga praktiska erfarenheter kring samplantering som är värda att lyssna till.

Där det verkligen finns stöd från forskning på att växter kan ha utbyte av varandra är vad gäller kvävefixering, fosfor och kaliumupptag.95% av alla växter samarbetar med svampar. eller mykhorriza för att få kväve och mineraler. Växtens rötter möts då av svamphyfer där hyferna får kolhydrater, eller socker av växten och växten får kväve och mineraler.

Vad Trivs med Trivs inte med Egenskap
Aubergine Bönor
Basilika Tomat, chili, oregano, sparris Salvia Vissa påstår att smak på tomat och basilika förbättras om de planteras ihop.
Betor Blomsterböna, kålrabbi, kålrot, rödlök
Blomsterböna Betor, kålrot, selleri
Blomkål Bönor, selleri Ej efter spenat ger god smak
Bondbönor Dill, potatis, spenat
Buskbönor Gurka, jordgubbar, kryddväxter, kålväxter, mangold, morötter(tidiga), potatis, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, sallat, selleri, sommarkyndel, spenat, tomater Fänkål, gladiolus, lök, purjolök, vitlök, ärtor
Chili Basilika, Salladslök
Dill Gräslök, gurka, kålväxter, lök, morötter, persilja, rödbeta, sparris, sallat, kål, Salladslök Morot, tomater, chili Perfekt för pollinerare, kan korspollineras med morot. Dill kan dra till sig predatorer som äter upp kålfjärilslarver.
Endivesallat Fänkål, kålväxter, lök, stångbönor
Fruktträd Krasse, nyzeeländsk spenat, pepparrot, vitlök
Fänkål Gurka, sallat, salvia, ärtor Buskbönor, stångbönor, tomater
Gräslök Morötter (tidiga) Bönor, ärtor
Gurka Bönor, dill, fänkål, jordärtskockor, kålväxter, lök, majs, rödbetor, selleri, vitlök, ärtor Kryddväxter, potatis, rädisor, rättika, tomater
Hallon Spenat, vitlök
Jordgubbar Bönor, gurkört, lök, purjo, rosenkrage, rädisor, rättika, spenat, vitlök, ärtor, gran- och tallbarr Kålväxter, tomater Gurkört håller skadeinsekter borta och attraherar pollinerare, plus att jordgubbarna smakar bättre. Vitlök håller kvalster borta.
Jordärtskocka Gurka Potatis
Koriander Spenat, bönor, ärtor Fänkål Planteras gärna nära morot och kål för att hålla borta insekter.
Krusbär Potatis
Kålväxter Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor. Aromatiska örter och ringblommor. Jordgubbar, kålväxter, potatis, purjo, vitlök Aromatiska örter och ringblommor avvisar kålfjärilens larver
Lök Dill, endivsallat, gurka, jordgubbar, kålväxter, sallat Buskbönor, stångbönor
Majs Gurka, sallat, squash, tomater, ärtor Selleri
Mangold Buskbönor, kålväxter
Morötter Buskbönor, dill, gräslök, lök, sallat, tomater, vitlök, ärtor
Mynta Tomat, chili, kål, sallat, ärtor Persilja, kamomill Deras starka doft kan förvilla insekter.
Nässlor Tomater
Pepparmynta Sallad, tomater
Pepparrot Fruktträd
Persilja Tomat, chili, potatis, ärtor, dill, sparris, tomater Mynta, sallat Tips, persilja får rosor att dofta mer om du planterar dem vid roten.
Potatis Bondbönor, buskbönor, solros, spenat Gurka, jordärtskocka, krusbär, kålväxter, selleri, tomater
Purjolök Jordgubbar, sallat, selleri, svartrot, tomater Buskbönor, kålväxter, stångbönor
Rabarber Buskbönor, kålväxter, sallat, spenat
Ringblommor Kålväxter, tomater
Rosor Pepparmynta och vitlök vitlök avvisar bladlöss
Rosmarin Kål, chili, salvia, bönor Morot, potatis Håller insekter borta.
Rädisor, Rättika Buskbönor, jordgubbar, kålväxter, sallat, spenat, stångbönor, tomater, ärtor Gurka
Rödbetor Buskbönor, dill, gurka, kålväxter, vitlök Spenat
Rödlök Betor
Sallad Dill, fänkål, gurka, jordgubbar, kålväxter, lök, körvel (ger täta huvud och håller bladlössen borta), majs, morot, pepparmynta, purjo, rabarber, rädisa, rättika, sparris, stångbönor, svartrot, tomater, ärtor Fänkål, persilja, selleri
Salladslök Kål, sallad, persilja Bönor, ärtor. Spenat Kan hålla insekter på avstånd.
Salvia Kål, morot, rosmarin Gurka, salladslök Kan hålla borta kålmask, attraherar pollinerare.
Selleri Gurka, kålväxter, purjolök, stångbönor, tomater Majs, potatis, sallat
Solros Gurka, Potatis
Sparris Basilika, dill, kålväxter, persilja, sallat, tomater
Spenat Hallon, jordgubbar, kålväxter, potatis, rabarber, rädisor, rättika, stångbönor, tomater Rödbetor
Sojabönor Trivs överallt Stimulerar alla växter i närheten
Squash Bönor, ärtor, gurkört Potatis, kryddväxter, tomat Gurkört sägs förbättra smak och tillväxt samt attraherar pollinerare. Ärtor, bönor kan hjälpa till fixera kväve, klättra.
Stångbönor Gurka, krasse, kålväxter, rädisa, rättika, sallat, selleri, spenat Fänkål, lök, purjo, vitlök, ärtor
Svartrot Kålrabbi, purjo, sallat
Timjan Kål, sallat Attraherar pollinerare och rovkvalster. Håller kålmasken borta.
Tomat Basilika, Gräslök, krasse, kålväxter, majs, morot, nässlor, nyzeeländsk spenat, pepparmynta, persilja, purjo, ringblomma, rädisa, rättika, sallat, salladslök, selleri, sparris, spenat, tagetes, vitlök. Potatis, kål, dill, fänkål, Tagetes (skyddar mot nematoder)
Vitlök Fruktträd, gurka, hallon, jordgubbar, morötter, rosor, rödbetor, tomater Kålväxter, stångbönor, ärtor
Ärtor Dill, fänkål, gurka, kålväxter, majs, morötter, rädisa, rättika, sallat Bönor, gräslök, potatis, purjo, stångbönor, tomater, vitlök

Vad trivs tillsammans med jordgubbar?

Samodla lök och jordgubbar – Jag spar plats i köksträdgården genom att samodla lök och jordgubbar. De trivs tillsammans och ger odlingen ett muntert grönt uttryck. Köksträdgården blir spännande och effektivt odlad när grönsaker växer tillsammans. Dessutom ser det fint ut när bäddarna fylls av växter med olika utseende. Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Jordgubbar Jordgubbar, purjolök och atlasblomma i en täckodlad bädd, juli 2015. Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Jordgubbar Samma bädd nästan exakt en månad senare, när atlasblomman precis börjat blomma. Lök, purjolök och vitlök trivs fint tillsammans med jordgubbar. Eftersom lök har blast som växer rakt upp passar den fint att odla bland gubbarna, de behöver inte konkurrera om utrymmet.

Däremot är det lite knepigt med gödsling. Jordgubbar ska ju helst inge gödslas tidigt på säsongen eftersom bladen växer ordentligt då, på bekostnad av bären. Vitlök och purjo gillar mängder av näring under hela säsongen, så här får jag välja ett mellanting när det gäller hur mycket täckmaterial jag lassar på under säsongen.

Jag försöker också att boosta jorden nu under hösten och langa på gott om maskmat nu. Det har jordgubbarna inget emot. Jag har också provat att odla vitlök i blomsterrabatterna. Det är ett smart sätt att spara plats i köksträdgården på. För mig blir resultatet dock inte så bra, jag är nämligen inte lika bra på att hålla efter perennrabatterna som jag är med ytorna i köksträdgården. Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Jordgubbar Här har jag börjat rama in odlingsbäddar med jordgubbsplantor längs sidorna. I mitten finns plats för grönsaker. Ett knep för att samodla till exempel vitlök och jordgubbar är att rama in en odlingsbädd med jordgubbsplantor och lämna gott om utrymme i mitten av bädden till lök.

Jordgubbarna är perfekta som kantväxter, särskilt för oss som odlar tillsammans med barn. Här är bären lätta att plocka och barnen lockas inte att kliva in i bädden när bären växer i ytterkant. I mitten finns det då plats för flera rader av vitlök. Just nu håller jag på att rama in flera bäddar med just jordgubbar.

Jag har mer yta än jag kan ta hand om nu, eftersom jag utökar odlingen på norrsidan av tomten, och därför fyller gärna ut med jordgubbar. De sköter sig i princip själva under säsongen men ger efterlängtad skörd och begränsar odlingsytan något. I klippet nedan kan du se hur jag beskär mina jordgubbsplantor efter skörd för att minska risk för angrepp och få hanterbara plantor.

Vad trivs inte med jordgubbar?

Tips för samplantering –

Tänk på att jordgubbar blir yviga små kuddar i landet under säsongen. Plantera eller så inte för tätt vid plantorna.Var rädd om jordgubbarnas rötter och gräv inte nära plantorna.Samplantera med grönsaker som inte kräver stora doser av gödning tidigt på säsongen, till exempel bönor och ärter.Välj sällskap till jordgubbarna som inte inkräktar på deras område; upprättväxande grönsaker är toppen.

Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Jordgubbar En dröm för en mamma att låta barnen plocka mellanmålet i trädgården. På sommaren när det är fullt upp med mycket annat i köksträdgården kräver planteringen ingen skötsel alls, det är bara vid beskärningen efter skörd samt lite rensning på våren som behövs.

Vad passar bra med jordgubbar?

Frågor och svar – Varför marineras jordgubbar i vin? Prova, det blir gott och uppfriskande. Låt jordgubbarna marinera i vinet i timmar och lägg lite av marinad-vinet i efterrätten också, så blir det succé! Finns det jordgubbsaromer i rött vin? Jordgubbs- och hallonsmaker är ganska vanligt i fruktiga röda medelfylliga viner till exempel i Pinot Noir, Barbera-, Nebbiolo- och Sangiovese- viner som Chianti.

Vad passar bra tillsammans med jordgubbar? Jordgubbar passar bra med alla bär, nötter och mandel, frukter som äpplen, banan, persika, ananas, rabarber men också till söta ingredienser som choklad, honung och vanilj. Bra alkohol att infusera jordgubbar med? Jordgubbar kan läggas in i mousserande viner, vodka, rom, vitt och rött vin eller rosé.

Kan man äta jordgubbssorbet och dricka rött vin? Sorbet är ju en fin efterrätt som göra av frukter eller bär. Välj gärna ett lätt och rött vin som både kompletterar tanninerna i röda vinet och färgen.

Hur många jordgubbar i en pallkrage?

Plantering i jordgubbsland eller pallkrage: – Köp jordgubbsplantorna i trädgårdshandeln, där är plantorna friska och det finns flera sorter att välja på. Använd helst inte jorgubbsplantor från vänner och bekanta, då de kan föra med sig sjukdomar. Välj gärna olika sorter som mognar vid olika tider, så får du en lång skördesäsong.

Det finns även jordgubbssorter som remonterar, dvs ger skörd två gånger per säsong. Börja med att jordförbättra trädgårdslandet med P-Jord eller Naturgödslad plantjord – en säck per 2 m2. Sätt plantorna med c:a 20-40 cm mellanrum, radavståndet ska vara 50-80cm. Om du planterar i pallkrage kan du använda Ört & Grönsaksjord,

I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på). Var försiktig när du planterar, så att kronan (där nya blad kommer) inte hamnar under jordytan. Jordgubbarna dricker mycket, så vattna ordentligt. Jordgubbarna ger mest skörd från två- och treåriga plantor. Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Jordgubbar

Hur långt ska det vara mellan jordgubbsplantor?

Framgångsrik vård av jordgubbar: – Läge: Helsoligt till halvskuggigt, men skyddat, speciellt mot sen frost; optimalt för en jordgubbsodling är lucker och humusrik, lerig och något sur sandjord (pH 5,5 – 6,5). Plantering: Från juli till september för sommarplantering, från mitten av mars till mitten av maj för vårplantering; tumregel: Ju tidigare man planterar under denna tid, desto kraftigare blir de nya plantorna och desto bättre är förutsättningen för en god skörd.

Plantavstånd: 20 – 30 cm i raden, ett radavstånd på 50 – 80 cm; eller med andra ord: 25 jordgubbsplantor kräver cirka 6 m2 planteringsyta. Välj då gärna en rabattbredd på 120 centimeter så att du bekvämt kan nå ungefär 60 centimeter långt in från båda hållen. Vattning: Efter planteringen hela tiden tills plantorna rotat sig; på våren ska de hållas fuktiga från blomknoppsbildningen tills bären bildas; undvik att fukta blad, bär och plantans ”hjärta”.

Gödsling: Jordgubbar är saltkänsliga, ska därför hellre gödslas med organiskt gödsel och inte med mineralgödsel; men tillsätt inte för mycket kväve vilket skulle leda till en kraftig vegetativ tillväxt – och lägre blombildning; gödsla alltid med tonvikten på fosfor och kalium; tillsätt en första giva ca.

  1. Tre veckor efter planteringen (när revorna börjar bildas), en andra giva i augusti/september (efter skörden, men före knoppbildningen för det kommande året); mylla försiktigt ner 50 – 70 g/m2 organisk bärgödsel i jorden varje gång.
  2. Lippning: Tag i god tid bort revplantorna från trädgårdsjordgubben (inte från hängande eller klättrande jordgubbar!); trimma den eventuellt efter skörden; sysslor före september: avlägsna röda, sjuka och torra blad (”den yttre kransen”).

Vinterskydd: Täck med skyddande fiberduk i kallare områden. Särskilda skötselråd: Täck med fiberduk senast vid risk för kal- och senfrost, speciellt när knoppbildningen börjar på våren; lägg halm eller träull runt de mogna jordgubbarna; tag bort de sista knopparna på de kontinuerligt bärande sorterna före höstfrosten.

Vart trivs jordgubbar bäst?

Jordgubbar ska planteras på en varm och solig plats i fukthållande jord. Värme, sol och lite vind gör att bären mognar bra och minskar risken för gråmögel och andra sjukdomar. Jordgubbsplantor är perenna och övervintrar och återkommer år från år. Bäst skörd ger plantorna när de är 2-4 år.

Odlingen behöver förnyas efter 4-5 år. Jordgubbsplantan har väldigt ytliga rötter vilket gör den känslig för uttorkning och ogräsrensning. Det är viktigt att rensa ogräs eftersom plantorna inte trivs med konkurrensen. Det går att odla jordgubbar i krukor, amplar och balkonglådor. Välj då helst Ampeljordgubbar vilket är sorter som remonterar, blommar om, och ger lång skördesäsong.

Täckodla gärna! Halm, Hampaströ eller Träull är den klassiska täckningen men även ett tunt lager Premium furubark eller Oxidsvart flis runt plantorna hjälper till att hålla undan ogräs och håller bären rena från jordstänk. Jordgubbar planteras med 35 cm mellan plantorna och 50-70 cm mellan raderna.

  • Var noga vid planteringen att plantorna hamnar på rätt nivå, kronan kallas den punkt varifrån bladen växer och kronan ska alltid vara något ovan jord.
  • Håll jorden fuktig efter planteringen så att rötterna kan etablera sig i den nya jorden.
  • Det går att odla jordgubbar i många olika jordar men det är viktigt att platsen är väldränerad med lucker, mullrik jord.

Jordförbättra befintlig jord genom att blanda in och gräva om ca 1 säck Kogödsel /kvm innan plantering. I odlingsbänkar, amplar och krukor går det att plantera jordgubbar direkt i Ört & Grönsaksjord, Jordgubbar kan planteras både höst och vår. Köp friskt nytt plantmaterial eller ta revplantor av egna friska plantor.

Revplantorna kommer på sommaren och hösten, sätt dem i ett helt nytt land eller plantera i krukor i väntan på nytt land. Växla platsen för jordgubbslandet för att undvika sjukdomar. Jordgubbar kan också försökas med frön, det är de små prickarna på utsidan av jordgubbarna som är fröna. En del stora jordgubbsodlare slår av blasten precis efter skörd, det görs för att minska risken för sjukdomar.

I en hemmaodling behöver det inte göras om man inte haft stora problem med gråmögel eller mjöldagg. Däremot kan det vara en god idé att ta bort revplantor som annars tar kraften från plantorna. Jordgubbar skapar nästa års blomanlag i september-oktober.

Gödsling efter skörd säkerställer att plantan lagrar in näring till nästa års säsong. Det finns många olika rekommendationer på när och hur jordgubbar ska gödslas. Det beror på att jordgubbar kan odlas på många olika jordar och att en väl grundgödslad jord är det bästa för en god etablering och start de första året.

Därefter ska jordgubbar gödslas varsamt eftersom för mycket kväve leder till stor bladtillväxt som ger bekymmer med gråmögel och sämre fruktsättning. Bästa tiden för gödsling är precis efter skörden på sommaren och senast i början av augusti, strö ut Gödsel för frukt & bär runt plantorna under bladverket.

Vad ska man gödsla jordgubbar med?

Traditionell odling på friland – Jordgubbar ska gödslas med granulerad NPK-gödning kompletterat med kalksalpeter. Yara rekommenderar klorfri YaraMila ProMagna 11-5-18 eller YaraMila ProMagna 8-5-19 samt YaraLiva kalksalpeter eller YaraLiva Nitrabor (kalksalpeter med bor).

Mängden gödning beror på sort, förväntad skörd, planteringstidpunkt, jordart m.m. Jordanalys bör tas innan man gör en slutlig gödslingsplan. För att reducera urlakning och säkerställa att plantorna har tillräckligt med näring genom hela växtsäsongen, bör gödningen fördelas under säsongen. I modern jordgubbsodling är det viktigt att man inte övergödslar med kväve.

För att säkerställa smak och bättre hållbarhet ska kaliummängden ökas under kartutvecklingen. Efter blomningen och fram till hösten är det viktigt med tillräcklig mängd med fosfor och kalium för att säkra blombildningen. Ökad mängd av kalcium kommer att stärka cellbildningen och därmed förebygga gråmögel.

N P K Mg Ca
Kg/ha 50-80 15-20 100-120 10-15 30-50

Gödslingsförslag: ProMagna 11-5-18/ProMagna 8-5-19 ges med 150-350 kg/ha på våren och med 250 kg/ha omedelbart efter skörd. Kalksalpeter/Nitrabor tillförs två gånger med 150 kg/ha mellan blomning och skörd. : Gödsling av jordgubbar | Yara Sverige

Hur lyckas man med jordgubbar?

Växtplats och plantering av jordgubbar De trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad. Rensa landet fritt från ogräs innan plantering och grundgödsla därefter rejält med kogödsel.

När ska man sätta jordgubbar?

Jordgubbar – Vilken sort ska jag välja? – Jordgubbe ’Summer Breeze Cherry Blossom’ Lysande, halvfyllda stora rosa blommor och rik skörd från sommar till höst av saftiga bär med söt smak. Lika dekorativ som god. Remonterande. Trivs soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt. Jordgubbe ’Sonata’ Medeltidig sort med god skörd av bär med sötsyrlig smak och fast fruktkött. God hållbarhet och står emot regn väl. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe ’Summer Breeze Rose’ Tidig, remonterande sort med mörkrosa, dubbla blommor och stora sötsyrliga jordgubbar. Bra i ampel och krukor. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe ’Delizz’ Remonterande. Skörd från sommar till sen höst av små bär med söt aromatisk smak. Kan odlas inomhus och i ampel. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe ’Mara de Bois’ Remonterande fransk sort med rik skörd från sommar till höst av söta bär med intensiv smak. Sorten revar sig. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe Snow White Spännande sort som ger helt vita bär med vackert röda frön. Doftar sött av ananas och har mild, söt smak. Fåglar låter oftast bären vara ifred. Trivs i sol i väldränerad, mullrik, kalkfattig jord. Jordgubbe ’Summer Breeze Snow’ Tidig, remonterande sort med vita, dubbla blommor och stora sötsyrliga jordgubbar. Bra i ampel och krukor. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe ’Ostara’ Remonterande sort som ger skörd från sommar till långt in på hösten. Bären är röda, rundade och smakrika. Hängande växtsätt passande för ampel. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord. Jordgubbe ’Korona’ Medeltidig, robust och kraftigt växande sort med stora mycket söta jordgubbar. Störst skörd år två och tre. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet Jordgubbe ’Honeoye’ Tidig, härdig sort med lång skörd av stora, lätt syrliga jordgubbar med bra hållbarhet. Bra sort till saft och sylt. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet. Smultron ’Rügen’ Remonterande, tuvbildande sort utan revor. Kallas även månadssmultron och ger rikligt med stora söta smultron hela sommaren. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt.

Jordgubbar odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt. Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat. Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning och för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt. Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut. För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar. pH-värdet ska helst vara 5,5–6,5 och därför kan det vara lämpligt att blanda i en del mull som gör jorden mer porös samt sänker pH-värdet. Kogödsel är bra att tillföra ett tag innan plantering. Den ökar mullhalten samtidigt som näring tillförs. Plantorna sätts med ett inbördes avstånd på 30–40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Det är viktigt att plantorna inte sätts djupare än vad de växt tidigare. Vattna ordentligt vid plantering. Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga. Första året kan man alltså inte räkna med någon större skörd. Efter fyra, fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya.

Kan man ha hönsgödsel till jordgubbar?

Extra gödsling ett par gånger under sommaren med ca 1-2 dl per m2. Jordgubbar: Mylla ner ca 2 matskedar/planta på våren. Upprepa direkt efter skörd.

Måste jordgubbar pollineras?

Pollineringen har större betydelse för jordgubbars tillväxt än vad man tidigare trott. En riklig pollinering ger bättre jordgubbsskörd med jordgubbar som växer snabbare och väger mer. Det visar en nyligen publicerad studie från Lunds universitet. Tre av fyra odlade grödor vi äter är pollinerade av insekter som bin, fjärilar och blomflugor.

  1. Minskad förekomst av pollinerande insekter kan påverka både mängden och kvaliteten på de odlade grödorna.
  2. Jordgubbar är ett av många livsmedel som är beroende av pollinerande insekter.
  3. En nyligen publicerad studie från Lunds universitet visar att pollineringen har större betydelsen för jordgubbars tillväxt än vad man tidigare trott.

Välpollinerade jordgubbar växer snabbare och väger mer än jordgubbar som inte är lika välpollinerade. – Jordgubbsplantor vars blommor får besök av många och olika typer av pollinerande insekter får jordgubbar som växer bättre än de som endast pollinerats av ett fåtal eller av liknande insekter.

En rik biologisk mångfald, med många olika pollinerande insekter, kan därför gynna jordgubbsodling och odling av andra insektspollinerade grödor, säger Lina Herbertsson, doktorand vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet. I studien undersökte forskarna också om riklig förekomst av rapspollen störde pollineringen av jordgubbar.

Raps är en gröda som producerar väldigt mycket pollen. Eftersom raps och jordgubbsplantor blommar samtidigt, och pollineras av ungefär samma insekter, kan rapspollen spridas till närliggande jordgubbsodlingar. – Vi undersökte om inblandning av rapspollen påverkade jordgubbarnas storlek och mognadstid, men hittade inga bevis för det, berättar Lina Herbertsson.

  1. Den aktuella studien är skriven av flera forskare vid Centrum för miljö och klimatforskning samt Biologiska institutionen, Lunds universitet.
  2. Studien är nyligen publicerad i Journal of Pollination Ecology,
  3. Lina Herbertsson disputerar den 17 november med avhandlingen Pollinators and Insect-Pollination in Changing European Landscapes,

Hanna Holm

Kan man odla jordgubbar och tomater tillsammans?

Samplantera tomater och tagetes – Några andra grödor som är bra kompisar är tomater och tagetes. Det är en välkänd rekommenderad kombination om man vill odla ekologiskt. Bland annat de vita flygarna tycker inte om tagetes och tomaterna lämnas i fred av dessa.

  1. Även andra sjukdomar så som förtynande stjälk sägs hämmas om man har tagetes i samplantering med tomater.
  2. Men det är inte enbart tagetes som jag odlar tillsammans med mina tomater.
  3. Jag har planterat en rad med jordgubbar längst med hela kanten av min odlingsbädd.
  4. De verkar som ett litet vindskydd, men främst så blir det enorma mängder med jordgubbar, då de fullkomligt älskar all näring som man tillför till tomaterna, som man annars kanske glömmer att bjuda jordgubbarna på.

Jag sätter även sommarblommor med jämna mellanrum som lockar till sig insekter. Insekterna hjälper till med pollinering som i sin tur säkrar en stor skörd. Att hjälpa våra insekter är dessutom ett stort ansvar för oss odlare för att försäkra oss om att de förökar sig.

Vad planterar man i pallkragar?

Odla i pallkrage på höjden – Du kan använda en enskild pallkrage eller stapla en eller flera pallkragar ovanpå varandra. Om du odlar grönsaker och växter med grunda rötter räcker det exempelvis med en pallkrage, medan du för sorter med djupare rötter kan behöva stapla flera lådor ovanpå varandra. Genom att stapla pallkragar ovanpå varandra kan du odla grödor som växer såväl högt som lågt. Vill du odla tomater i pallkrage, gurka och härliga bönor och ärtor ska du satsa på ett par pallkragar eftersom de växter sig högt. Hitta fröer som är särskilt framtagna för att passa vårt nordiska klimat, och som kan odlas såväl i pallkrage, minidrivhus och miniväxthus som krukor. Fröer

Hur många lökar i en pallkrage?

Odla 300 lökar i en pallkrage – Ett smart sätt att odla lök är att odla 300 stycken i en och samma pallkrage (dock gärna två pallkragar i höjd!). Då får du mycket skörd på liten yta. Gör så här:

Blanda jord och organsikt material (t ex barkmull, löv och/eller gräsklipp) i en pallkrage Mylla ner gödsel i ytskiktet Fördela sättlökarna jämnt över jordytan och vänd spetsarna uppåt (blanda gärna gul lök, rödlök och silverlök!) Täck med ett tunt lager planteringsjord eller kompostjord Vattna

Klart! Från att blasten är cirka 1 cm i diameter kan du börja skörda löken och använda den i sallader, eller i matlagningen. Både lök och blast går att använda. Börja med att skörda där lökarna sitter som tätast. Att skörda vartefter blir en naturlig gallring – och de lökar som är kvar får successivt mer plats att växa sig stora. Kanske kan denna metod också funka i hink på balkongen? Testa!

Kan man plantera direkt i kogödsel?

Det går alldeles utmärkt att plantera endast i Kogödsel, bästa jorden.

Vad kan man odla tillsammans i Pallkrage?

1. Pallkrage med sallat, sockerärtor och lite bönor – Låt olika sorters sallat få ta mycket yta i pallkragen medan du samtidigt låter en rad av sockerärtor eller bönor får växa på höjden. Både sallat, sockerärtor och bönor kan du skörda av i flera omgångar under sommaren. Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Jordgubbar Sallaten har fått gott om yta i den här pallkragen och växer fint tillsammans med en rad sockerärt som slingrar sig upp mot ett växtstöd. Detta kommer att ge ganska rejält med skörd eftersom nya ärtor och sallatsblad utvecklas i takt med att du skördar av dem.

Mellan sallatsraderna kan du även så en eller ett par rader med ringblommor, Det får pallkragen att lysa upp samtidigt som det håller ogräset borta. Ringblommans kronblad är dessutom ätbara (mild nötaktigt smak) och väldigt dekorativa i salladen. Plocka bort vissna ringblommor i pallkragen så blommar snart nya.

Eller plocka lite fina buketter av ringblomma lite då och då så bildas snart nya blommor i pallkragen. Ringblomman gynnas alltså av att plockas och bildar snart nya blommor på växtplatsen.

Vad ska jordgubbar gödslas med?

Traditionell odling på friland – Jordgubbar ska gödslas med granulerad NPK-gödning kompletterat med kalksalpeter. Yara rekommenderar klorfri YaraMila ProMagna 11-5-18 eller YaraMila ProMagna 8-5-19 samt YaraLiva kalksalpeter eller YaraLiva Nitrabor (kalksalpeter med bor).

Mängden gödning beror på sort, förväntad skörd, planteringstidpunkt, jordart m.m. Jordanalys bör tas innan man gör en slutlig gödslingsplan. För att reducera urlakning och säkerställa att plantorna har tillräckligt med näring genom hela växtsäsongen, bör gödningen fördelas under säsongen. I modern jordgubbsodling är det viktigt att man inte övergödslar med kväve.

För att säkerställa smak och bättre hållbarhet ska kaliummängden ökas under kartutvecklingen. Efter blomningen och fram till hösten är det viktigt med tillräcklig mängd med fosfor och kalium för att säkra blombildningen. Ökad mängd av kalcium kommer att stärka cellbildningen och därmed förebygga gråmögel.

N P K Mg Ca
Kg/ha 50-80 15-20 100-120 10-15 30-50

Gödslingsförslag: ProMagna 11-5-18/ProMagna 8-5-19 ges med 150-350 kg/ha på våren och med 250 kg/ha omedelbart efter skörd. Kalksalpeter/Nitrabor tillförs två gånger med 150 kg/ha mellan blomning och skörd. : Gödsling av jordgubbar | Yara Sverige

Hur långt ska det vara mellan jordgubbsplantor?

Framgångsrik vård av jordgubbar: – Läge: Helsoligt till halvskuggigt, men skyddat, speciellt mot sen frost; optimalt för en jordgubbsodling är lucker och humusrik, lerig och något sur sandjord (pH 5,5 – 6,5). Plantering: Från juli till september för sommarplantering, från mitten av mars till mitten av maj för vårplantering; tumregel: Ju tidigare man planterar under denna tid, desto kraftigare blir de nya plantorna och desto bättre är förutsättningen för en god skörd.

Plantavstånd: 20 – 30 cm i raden, ett radavstånd på 50 – 80 cm; eller med andra ord: 25 jordgubbsplantor kräver cirka 6 m2 planteringsyta. Välj då gärna en rabattbredd på 120 centimeter så att du bekvämt kan nå ungefär 60 centimeter långt in från båda hållen. Vattning: Efter planteringen hela tiden tills plantorna rotat sig; på våren ska de hållas fuktiga från blomknoppsbildningen tills bären bildas; undvik att fukta blad, bär och plantans ”hjärta”.

Gödsling: Jordgubbar är saltkänsliga, ska därför hellre gödslas med organiskt gödsel och inte med mineralgödsel; men tillsätt inte för mycket kväve vilket skulle leda till en kraftig vegetativ tillväxt – och lägre blombildning; gödsla alltid med tonvikten på fosfor och kalium; tillsätt en första giva ca.

tre veckor efter planteringen (när revorna börjar bildas), en andra giva i augusti/september (efter skörden, men före knoppbildningen för det kommande året); mylla försiktigt ner 50 – 70 g/m2 organisk bärgödsel i jorden varje gång. Klippning: Tag i god tid bort revplantorna från trädgårdsjordgubben (inte från hängande eller klättrande jordgubbar!); trimma den eventuellt efter skörden; sysslor före september: avlägsna röda, sjuka och torra blad (”den yttre kransen”).

Vinterskydd: Täck med skyddande fiberduk i kallare områden. Särskilda skötselråd: Täck med fiberduk senast vid risk för kal- och senfrost, speciellt när knoppbildningen börjar på våren; lägg halm eller träull runt de mogna jordgubbarna; tag bort de sista knopparna på de kontinuerligt bärande sorterna före höstfrosten.