Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Tomater?

Växter att odla tillsammans med tomat

 • Basilika.
 • Buskkrasse.
 • Gräslök.
 • Gurkört.
 • Kinesisk gräslök.
 • Koriander.
 • Oregano.
 • Persilja.

ё

Vilka växter trivs med tomater?

Plantera tomat – Plantera tomaterna på den slutliga växtplatsen när temperaturen är minst 6-8 grader på natten. Tomater gillar att stå soligt och varmt. Särskilt på friland är det bra att hitta en vindskyddad plats – gärna mot en vägg så får de naturligt stöd.

I annat fall behöver de högre sorterna bindas upp eller få växtstöd. Avståndet mellan plantorna varierar mellan olika tomatsorter, men 30-50 cm är en bra riktlinje. Tomater gillar att planteras i näringsrik jord. Gödselvattna regelbundet. Lägg gärna gräsklipp eller annat organiskt material mellan plantorna.

Detta håller fukten kvar i jorden, kväver ogräset och tillför extra näring allteftersom det bryts ner. Vattna tomaterna regelbundet. Annars är det risk att frukterna ruttnar eller spricker. Tomater trivs med morötter, spenat och bladgrönt. En annan smart samodlingsväxt är tagetes.

Kan man Samplantera tomater?

Odla tomat i kruka, hink eller pallkrage – Ska du odla i kruka på balkong och terrass underlättar det om krukan rymmer mellan 4 och 10 liter jord och är ca 40 cm bred. Höga och smalare kärl eller en hink går också bra. För att tomatplantan inte ska stå blött är det viktigt att det finns hål i kärlets botten så överskottsvatten kan rinna ut.

Vad kan man plantera i pallkragar?

Sen höst –

Under senhösten är det dags att så grönsaker som ska skördas under våren. Nu kan du sätta både palsternacka, spenat och morötter i pallkragen. Rädisor, dill, persilja och vintersallad kan också planteras i odlingskragen nu innan frosten börjat komma. Vissa fröer av perenner och blommor mår bra av övervintring och behöver en kall period för att gro till våren. Dessa blommor sträckar sig naturligt upp mot ljuset när våren närmar sig.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus?

Kan man ha två tomatplantor i en kruka?

Omplantering 2 – plantera dem fyra tillsammans – Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man både tid och plats. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden än om de skulle stå kvar i behållaren de såddes i. Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Tomater Klipp bort din gänglighetsångest.

Kan man ha gurka och tomater i samma växthus?

Gurka – Gurka behöver inte så lång förkultiveringstid (2-3 veckor). Den kommer snabbt upp och växer till stora plantor på några veckor. Du behöver dock driva upp den inomhus eftersom gurkan vill ha en jordtemperatur på minst 15 grader, helst uppåt 20 grader.

Så i krukor i såjord. Se till att krukorna står varmt men inte i direkt solljus. Vattna med fördel underifrån. Plantera om till större krukor så gurkplantorna får tillgång till mer vatten och näring, så fort att plantorna går att hantera. Gurkplantorna gillar värme och trivs bäst runt 23-25 grader. De är känsliga för kyla och drag och blir hängiga redan vid 10 grader.

Gurkor är näringskrävande och särskilt gillar de kalcium. Det finns ekologiskt grönsaksgödning att köpa men se upp för ev. innehåll av klor, gurka gillar inte klor. Börja gödsla 3-4 veckor efter omplantering och gödsla ofta under säsongen. Väl brunnen stallgödsel fungerar också bra.

Det går utmärkt att odla tomater och gurka i samma växthus och man skiljer dem med varsin jordblandning. Gurkan vill ha fuktighetshållande, mullrik och mycket näringsrik jord med ett pH-värde runt 7,0. Tomater vill ha neutral jord. Täck gärna tomat- och gurkplantorna med fiberduk så länge som möjligt efter utplantering i växthuset.

See also:  NR Kan Man Plantera BlåBäRsbuskar?

Lyft undan duken när plantorna blommar så pollinerande insekter kan komma till. Lycka till! : Odla Tomat & Gurka

Kan man Samplantera tomater?

Odla tomat i kruka, hink eller pallkrage – Ska du odla i kruka på balkong och terrass underlättar det om krukan rymmer mellan 4 och 10 liter jord och är ca 40 cm bred. Höga och smalare kärl eller en hink går också bra. För att tomatplantan inte ska stå blött är det viktigt att det finns hål i kärlets botten så överskottsvatten kan rinna ut.

Vilka grönsaker trivs ihop i Pallkrage?

1. Pallkrage med sallat, sockerärtor och lite bönor – Låt olika sorters sallat få ta mycket yta i pallkragen medan du samtidigt låter en rad av sockerärtor eller bönor får växa på höjden. Både sallat, sockerärtor och bönor kan du skörda av i flera omgångar under sommaren. Vad Kan Man Plantera Tillsammans Med Tomater Sallaten har fått gott om yta i den här pallkragen och växer fint tillsammans med en rad sockerärt som slingrar sig upp mot ett växtstöd. Detta kommer att ge ganska rejält med skörd eftersom nya ärtor och sallatsblad utvecklas i takt med att du skördar av dem.

 1. Mellan sallatsraderna kan du även så en eller ett par rader med ringblommor,
 2. Det får pallkragen att lysa upp samtidigt som det håller ogräset borta.
 3. Ringblommans kronblad är dessutom ätbara (mild nötaktigt smak) och väldigt dekorativa i salladen.
 4. Plocka bort vissna ringblommor i pallkragen så blommar snart nya.

Eller plocka lite fina buketter av ringblomma lite då och då så bildas snart nya blommor i pallkragen. Ringblomman gynnas alltså av att plockas och bildar snart nya blommor på växtplatsen.

See also:  Hur Plantera Amerikanska BlBäR?

Kan man odla potatis och tomater tillsammans?

Plantera med mellanrum – Just för att potatisen och tomaten är så nära besläktade sprids också mögel snabbt däremellan. Därför ska du inte plantera tomat och potatis nära varandra, utan håll dem isär. Du kan också säkra genom att hålla potatisplantorna med lite mellanrum så sprids möglet mindre lätt.