Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Plantera P HöSten?

Bästa skälen att plantera på hösten –

Etableringen är säkrare – det vill säga dina växter rotar sig bättre och får en bra start i din trädgård. Dina växter är redan på plats och med rötter som letat sig ut i den omgivande jorden när våren anländer. Därför får de tidigast möjliga vårstart och betydligt bättre förutsättningar att klara försommartorka jämfört med hur vårplanterade växter har det. Tidigare start – så snart tjälen gått ur jorden börjar dina nya växter röra på sig vilket gör att de höstplanterade växterna hinner växa sig större och blomma mer under sin första säsongen. Du kan planera din höstplantering till långt in på hösten, till oktober, november. Buskar, barrväxter, rosor, perenner, träd, klätterväxter, lökväxter – allt kan du plantera från början av september. Rosor, lövfällande träd och buskar, klätterväxter och perenner kan du dessutom fortsätta plantera till långt in på hösten, ända tills tjälen går i jorden. Blir det ingen tjäle kan du plantera på vintern också.

Det du bör vänta med till våren är egentligen bara växter som är på gränsen till härdiga där du bor. Andra exempel på växter som definitivt är undantag från höstplantering är sommarblommor och medelhavsväxter som inte överlever vintern i vårt klimat. Var också uppmärksam på att barrväxter, som rotar sig något långsammare, helst ska i jorden senast i augusti om du bor i norra Sverige eller i september om du bor i södra delen av landet.

Vilka grönsaker planteras på hösten?

Odla grönsaker året runt – så redan på hösten – Senhösten är en bra tid för höstsådd, sådd av grönsaker som ska gro till våren och skördas tidigt nästa säsong. Spenat, sallat, morötter, palsternacka, svartrot och rättika, Gå till väga precis som på våren, men täck bädden med nät eller ett lock för att fröerna inte ska bli uppätna av fåglar eller djur.

See also:  Plantera GrSmatta VåR?

Vilka grönsaker kan man sätta på hösten?

Vad Plantera P HöSten Med kylan som närmar sig och dagsljuset som snart blir både svagare och kortare är det inte så mycket som går att så i oktober. Men visst går det. I södra delarna av Sverige går det faktiskt fortfarande att så ett fåtal snabbväxande grönsaker för att skörda i höst, och i hela landet kan man sätta sin höstsådd som går att skörda i vår.

  • Att så på hösten är inget nytt utan var vanligt förr när man behövde få så många skördar per år som möjligt för att få mat.
  • Idag är det lite mer ovanligt men det är både gott och trevligt att ta tillvara på möjligheten.
  • Snabbväxande frön som tål lite kallare väder till exempel ärtskott, vintersallad och rädisor går att så i oktober i södra Sverige, och man kan även sätta vitlök.

Dessa växer upp på en till två månader. I växthus kan man dessutom så till exempel rädisor, spenat, rucola, sallad, kål och krasse under oktober.

När är det bäst att dela perenner?

Efter några år på samma växtplats blir många perenner för täta, med minskad blomning som följd. När man delar och planterar om växterna stimuleras tillväxten och man kan se fram emot dubbelt så många blommor. Gräv upp rotklumpen och dela den försiktigt med hjälp av en grep, spade eller kniv,