Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Ska Man Plantera P KyrkogåRden?

Vårplantering på gravplatsen – Redan innan tjälen har gått ur jorden kan du plantera penséer. Bara du kan komma en liten bit ner i jorden med spaden så går det bra. Eller ställ en skål med penséer i vinterriset, om det ligger kvar. När risken för sträng nattfrost är över, är det dags för lökväxter och tidigblommande småväxter.

 • Om du planterade lökar i höstas, blommar de snart.
 • Annars kan du köpa ”färdiga” lökväxter i kruka och plantera nu.
 • Alla är bedårande söta och utomhus är blomningstiden lång.
 • Tänk på om kyrkogården råkar ha rådjur som strövar omkring, då får till exempel narcisser av olika slag stå kvar mer ostört.1.
 • Pensé och murgröna är både vackra och tacksamma planterade på graven, gärna ihop med påskliljor och vårens lökväxter.

Alla tål de lite frost och lämpar sig därför utmärkt i vårens första plantering.2. Gyckelblomster med sitt upprätta, buskiga växtssätt är vackert. De blommar hela våren och brukar klara en lätt frostknäpp. Plantera gärna med pensé och andra tidigt blommande vårväxter som spetsmössa, förgätmigej eller tusensköna.3.

 1. Alunrot, spetsmössa och salix passar fint tillsammans.
 2. De olika bladformerna kontrasterar vackert med varandra.
 3. Genom att välja rätt växter utifrån läge och årstid kan du skapa en gravplats med blommor som blommar vackert under lång tid.
 4. Då sommaren kan vara både varm och torr kan gravplatsens växter vara i behov av vatten flera gånger under säsongen.

Skall du plantera på en gravplats i soligt läge kan det vara en bra idé att välja växter som är både tork- och soltåliga.1. Pelargoner är utmärkta även på kyrkogården, bara de får ett soligt läge blommar de tacksamt långt in på hösten. Allt som krävs är lättare skötsel i form av putsning av vissna blommor.

Andra blommande favoriter som trivs på solig plats är blomstertobak, lyckliga Lotta, nejlika, nemesia, petunia och stjärnöga.2. I ett skuggigare läget passar fuchsia, sammetstagetes eller husarknappar utmärkt. Varför inte samplantera med t.ex. snötörel som med sitt skira växtsätt kompletterar många andra sommarplantor.

Flera växter blommar ännu fint från sommarens plantering. Vill du komplettera med växter som går i sobra silverfärger som också passar fint i denna årstid är silvergirland, lavendel, silverek, silvernjurvindan, ljungplantorna, och plister några förslag.

 1. Önskas mer färg finns bollkrysantemum i flera färger, prydnadskål, penningblad och alunrot några exempel.1.
 2. Den perenna ljungen finns idag i många olika färger och står sig fantastiskt bra, även om det blir kallt på nätterna.
 3. Ihop med prydnadskål, alunrot och silvergirland går det att bygga mängder med olika kombinationer.2.

Vinterbär håller sig fin även när det blir kallt ute och passar utmärkt tillsammans med perenn ljung i vitt och djupt röd alunrot.3. Prydnadsgräsets bästa tid är definitivt på hösten när många sorter blommar med stora, dekorativa vippor. Dessa gör sig även utmärkt i plantering tillsammans med perenn ljung, prydnadskål och krysantemum eller cyklamen. Vad Ska Man Plantera P KyrkogåRden Till allhelgona väljer många att besöka graven och tänka på de nära och kära som inte längre finns hos oss lite extra. I denna säsong finns det flera olika gravdekorationer att välja på. Allt från till med en bas av ädelgran som dekorerats. Under denna period är utbudet av gravlyktor som störst på året.

När planterar man på kyrkogården?

Komplettera med planteringspaket, växter och vinterdekorationer – Komplettera ditt gravskötselavtal med något av våra planteringspaket som håller graven vackert utsmyckad med säsongens växter. Vårblommor planteras ut till första maj. Sommarblommor och fleråriga växter planteras ut till midsommar. Vinterdekorationer placeras ut till alla helgons dag.

Vad kan man plantera på kyrkogården?

Höst – Många känner till den klassiska gravväxten ljung, men det finns numera många andra höstblommande perenner som kan passa, exempelvis astrar, kärleksört och höstanemon. Lökar av tidlösa är också fina, de blommar dessutom mycket sent på säsongen när mycket annat vissnat. Vad Ska Man Plantera P KyrkogåRden

Vad planterar man på graven sommar?

Sommarväxter på gravplatsen – Under sommarhalvåret kan vädret vara både varmt och torrt. Det gör att växterna behöver mer omtanke i form av vattning. Om du ska plantera blommor i soligt läge är det bra att använda växter som tåler både sol och värme. Pelargoner är fint att dekorera graven med på sommaren. I ett soligt läge kan de blomma långt in på hösten.

Får man ha Plastblommor på en grav?

KIST- OCH URNGRAVAR –

Kist- och urngravar är upplåtna med gravrätt och gravrättsinnehavaren är ansvarig för att gällande föreskrifter följs. Gravrättsinnehavaren har rätt att förse sin gravplats med gravanordning om det inte står i strid mot gällande gravplatsföreskrifter. Kontakta vaktmästarna för mer information. Samtliga gravanordningar skall godkännas av kyrkogårdsnämnden innan uppsättning. Montering av gravanordning skall ske efter anmälan till vaktmästarna och utföras i enlighet med gravplatsföreskrifterna. Gravrättsinnehavaren får på gravplatsen plantera låga odlade växter, dock med iakttagande av vad som kan vara föreskrivet för kvarteret eller gravplatsen. Växter eller annan utsmyckning på gravplats får inte förorsaka praktiska olägenheter för innehavare av intilliggande gravplatser. Växter som ovan eller under mark tränger in på intilliggande gravplats eller allmän kyrkogårdsmark får beskäras eller avlägsnas av vaktmästarna. Tomma vaser av glas får inte lämnas kvar på gravplatsen sedan blommorna vissnat. Kvarlämnade glasvaser och andra tillfälliga anbringade föremål av glas eller dylikt får av arbetsmiljöskäl avlägsnas av kyrkogårdsnämnden. Kransar, blommor och dylikt som placeras på gravplatsen skall bestå av komposterbart material. Utsmyckning av icke tillåtet material får av arbetsmiljöskäl avlägsnas av kyrkogårdsnämnden. Plastblommor och andra lösa föremål i form av konstprodukter, som kransar av metall eller plast, snäckor och annat som inte är förenligt med platsens helgd får inte anbringas på gravplats. Sker det får de bortskaffas av personalen. Gravlyktor och ljushållare med vitt sken får tillfälligt anbringas på gravplats under den mörka årstiden. På grund av brandrisk får gravlyktor med flytande bränsle inte användas. Med hänsyn till risken för oljestänk på gravstenar får öppna ljus och marschaller inte sättas upp. Utbrända ljus och dylikt för avlägsnas av personalen. Gravlyktor skall tas bort senast 1 maj, i annat fall bortskaffas de av personalen. Gravplatsinnehavaren skall hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. Kyrkogårdsnämnden svarar för visst allmänt underhåll av gräsytor, sandytor, lövupptagning mm. Frågetecken kring detta besvaras av vaktmästarna. För de gravrättsinnehavare som vill underlätta arbetet med graven finns möjlighet att teckna skötselavtal. Kontakta vår expedition för mer information.

: Ordningsföreskrifter Kyrkogården

Hur dekorerar man en grav?

Framkalla stämning med växtlighet – Under Allhelgonahelgen skjuter försäljningen av kransar och växtdekorationer upp i höjden hos florister runt om i Sverige. Det har, de senaste åren, blivit mycket populärt att placera ornament av denna karaktär vid gravplatser.

 1. Mycket på grund av dess stilfullhet och att de passar in i miljön, men också för att de håller sig fina en längre period.
 2. Däremot behöver du inte trängas i köer hos floristen, eller betala en förmögenhet för att få tag i en handgjord dekoration.
 3. Du kan nämligen, med ganska enkla medel, skapa dina alldeles egna! Att dessutom ta sig tiden att skapa dessa arrangemang kan skapa en behaglig känsla av omsorg och ge tid för eftertanke.

Enklast är att köpa en färdig stomme med önskvärd form, och sedan själv dekorera efter önskvärt resultat. Vanligt är det att använda olika bär- och barrkvistar, granris, mossa, kottar och blomster – och sedan fästa samman allt med tunn tråd. På internet finns mängder av inspiration och gör-det-själv-guider, ett tips är att börja kolla där och skaffa dig en bild av vad som går att göra!

Vilka blommor äter inte harar och rådjur?

Rädda rabatten från rådjur och harar Det går att säkra upp rabatten redan vid planteringen genom att välja blomsorter som rådjur och harar tycker smakar illa. Plantera narcisser som påsklilja och kejsarkronor i stället för tulpaner, och välj busk- eller parkrosor som rugorosa om du vill ha dina rosknoppar i fred.

See also:  Plantera FrukttrD VåR?

När ska man sätta blommor på graven?

Våren – Du kan börja plantera växter vid din egendesignade gravsten redan under våren. Så fort tjälen har lämnat marken är den redo för nya växter och blommor som vill frodas. Perenner till din grav ska med fördel planteras på hösten för att sedan stå kvar över vintern och klippas ner när vårens solstrålar tittar fram.

 1. De döda växtdelarna klipps ner för att ge plats åt de skott som har kunnat frodas under deras skydd.
 2. Om graven är ny eller om du vill ha nya växter i din plantering så går det dock bra att plantera perennerna även vid vårkanten.
 3. Du kan plantera perenner från april/maj beroende på vädret.
 4. Under våren kan du gärna plantera Våradonis.

Det är små, vackra gula blommor som blommar riktigt tidigt under året. Redan i maj och juni kan du se knopparna slå ut. Även Guldadonis, Gullflocka och Gullviva, Vinteriberis och Tusensköna är tidigblommande perenner. Det är även omtyckt att plantera perenna penséer.

Får man springa på kyrkogården?

Björn Suneson – Keep on running Norra begravningsplatsen i Solna (bilden) och samtliga begravningsplatser/kyrkogårdar i Stockholm har numera inget uttryckligt förbud mot t ex joggning. Samma ordningsregler gäller här som i stan i övrigt. Får man jogga på en begravningsplats? Ja, reglerna har luckrats upp men fortfarande är det högst olämpligt.

 • För cirka 20 år sedan genade jag ibland över Norra Begravningsplatsen i Solna.
 • Jag hade nog på känn att det inte var helt ok.
 • En dag blev jag stoppad och upplyst om att det var förbjudet att springa där.
 • Jag respekterade tillsägelsen och kollade upp saken.
 • Jo, begravningsplatsen hade ordningsföreskrifter som förbjöd bland annat löpning.

Men hur är det idag? Ja, här har jag faktiskt en ”nyhet” att förmedla även om den är ett år gammal. Tidigare hade Stockholms kyrkogårdsförvaltning ett ”reglemente” för sina begravningsplatser där det stod: ”Det är förbjudet att störa platsens ro med högljutt tal, musik, sång, lek, sportutövning eller dylikt”.

 • Sedan årsskiftet har reglementet upphört och från och med i år gäller Stockholms stads lokala ordningsföreskrifter, dock med något undantag (hundförbud).
 • Det här innebär alltså att i stort sett samma regler nu gäller på gator och torg som på begravningsplatserna i Stockholm även om församlingarna har rätt att stifta egna regler (ingen har dock gjor det).

Och eftersom det är tillåtet att jogga på gatorna får du också göra det inne på begravningsplatserna. Men är det lämpligt? -Nej, det är högst olämpligt och visar brist på respekt. Men det är enligt lag varken förbjudet att jogga, löpa, idrotta, solbada eller ha picknick inom Stockholms stads begravningsplatser så länge inte någon begravning eller begravningsprocession störs, svarar Per Westin, avdelningschef på kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm.

 1. Jag instämmer och skulle numera aldrig komma på idén att springa inne på en begravningsplats.
 2. Ändå ser man en del joggare i Stockholm utnyttja dessa oaser för löpning.
 3. Bland annat en kvinnlig långdistanslöpare i Stockholm brukar blogga om sina joggingturer på Skogskyrkogården.
 4. Där är det alltid snöröjt och sådan ro, har jag förstått.

Och i Göteborg gav en manlig friidrottstränare tips om bra joggingslingor, bl a på Västra kyrkogården. Hårresande! Vad Ska Man Plantera P KyrkogåRden Härlig joggingslinga? Nej, ordningsreglerna för Partille askgravlund förbjuder all form av idrott och lek. I övriga landet gäller församlingarnas ordningsregler. Dessa är i regel också kopplade till den lokala ordningsstadgan. I några fall kan det stå att ”lek, idrott” är förbjudet (t ex Partille-Sävedalens kyrkliga samfällighet).

 • Keep on running!
 • #1 lelle – 2014-11-06 19:22:02
 • I Kina smäller man av påsksmällar på gravarna för sina anhörigas skull, gärna smatterband.
 • #2 Carl-Johan Sandvik – 2014-11-06 22:21:08

Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här Instämmer i ditt resonemang till fullo. Märkligt hur det anses okej med picnic på begravningsplats. Vem tycker att det är okey rent legalt ens? #3 Ulf – 2014-11-07 09:46:44 Tycker att det är ok om man håller sig på de större asfalterade vägarna som går inne på Skogskyrkogården i Sthlm och då bara som en transitväg genom kyrkogården.

 1. #4 Helene – 2014-11-08 06:00:02
 2. Jag brukar ibland avsluta min löprunda vid Vallentuna kyrkas minneslund, självklart går jag sista biten upp till minneslunden.Det ger mig en stund av lugn och ro
 3. #5 lelle – 2014-11-09 10:43:24
 4. Vi är nog rädda för det okända.

#6 Ingmarie/blog.nemonisimors.com – 2014-11-09 19:17:43 Jag har sprungit några gånger genom Skogskyrkogården (på vintern då det varit enda stället som varit hyfsat halkfritt) men jag skäms inte ett smack för det. det kör ju t.o.m bussar på de där vägarna.

Vad kan man plantera i sur jord?

Rhododendronjord använder du för plantering och underhåll av växter som trivs i sur jord, dvs jord med lågt pH-värde, till exempel rhododendron, azalea, ljung, hortensia, lingon, blåbär och en del perenner.

Vilka blommor trivs i sur jord?

Surjordsväxter – Exempel av växter som trivs i sur jord, dvs jord med lågt pH-värde är rhododendron, azalea, ljung, hortensia, lingon, blåbär och en del perenner och barrväxter.

 • Rhododendron och azalea sätts direkt i Rhododendronjord.
 • Magnolia går bra att blanda Rhododendronjord med befintlig jord vid plantering.
 • Hortensior är spännande eftersom de ändrar färg på blommorna beroende på hur sur jord de växer i. Lågt pH ger blå blommor, är detta önskvärt planteras hortensian enbart i Rhododendronjord. Önskar man däremot rosa blommor rekommenderas Planteringsjord blandad med befintlig jord vilket ger ett högre pH-värde.

Får man tända marschaller på kyrkogården?

Frågor och svar om vad som gäller vid eldningsförbud – Här svarar vi på de vanligaste frågorna om vad som gäller när det råder eldningsförbud. Eldningsförbud – detta gäller i naturen (skog och mark) Ja, du får grilla med fasta bränslen (ved, kol, briketter, ris och grenar, m.m.) men endast för matlagning och vid allmänna grillplatser (t.ex.

 1. Fasta iordningställda grillplatser).
 2. Grillplatsen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning.
 3. Om ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs.
 4. Ja, du får använda gasolgrill eller friluftskök som eldas med gas eller vätska.

Se alltid till att det inte finns risk för brandspridning. Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Ja. Se till att fimpar är ordenligt släckta och kasta dem inte på marken. Nej, du får inte tända levande ljus, facklor eller marschaller i naturen.

 • Förbudet gäller även på kyrkogårdar.
 • Ja, det är tillåtet om uppvärmningsanordningen är utformad så att det inte finns risk för antändning och brandspridning.
 • Eldningsförbud – detta gäller på egen tomt, innergård, campingplats, kolonilott osv.
 • Ja, all typ av grillning (kol, briketter, gasol eller el) på egen tomt är tillåten.

På campingplatser, innergårdar, koloniområden osv. är det föreningen alternativt fastighetsägaren som bestämmer vilka regler som gäller. Placera alltid grillen upphöjd från marken och låt den stå på ett underlag som är brandsäkert så att det inte finns risk för brandspridning.

 1. Om ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs.
 2. Ja, om fastighetsägaren/bostadsrättsföreningen tillåter det.
 3. Ska du grilla på balkongen rekommenderar Storstockholms brandförsvar en elektrisk grill framför en gasol- eller kolgrill.
 4. På så sätt undviker du öppen låga i samband med grillning.
See also:  Plantera Om OlivtrD Hur Ofta?

Ha alltid en brandsläckare nära till hands. Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Ja, du får använda gasolgrill eller friluftskök som eldas med gas eller vätska. Se alltid till att det inte finns risk för brandspridning.

 1. Om ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Ja.
 2. Se till att fimpar är ordenligt släckta och kasta dem inte på marken.
 3. Ja, på egen tomt, innergård, campingplats, kolonilott osv.
 4. Det är dock inte tillåtet på kyrkogårdar.
 5. Om ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs.

Ja, det är tillåtet om uppvärmningsanordningen är utformad så att det inte finns risk för antändning och brandspridning. Länsstyrelsen i Stockholms län har ytterligare information om eldningsförbud på sin webbplats. Där finns även en tabell som sammanfattar vad som är tillåtet och inte, Länsstyrelsen – Om eldningsförbud,

Vad händer om man inte sköter en grav?

Gravrättsinnehavare – Varje grav som upplåtits med gravrätt måste ha en levande gravrättsinnehavare. Det är gravrättsinnehavaren som bestämmer vem som ska gravsättas inom gravplatsen. Han bestämmer utseende och storlek på gravsten, övrig utsmyckning samt om gravrätten ska förnyas eller om gravplatsen ska återlämnas till begravningsverksamheten.

 1. Samtidigt är gravrättsinnehavaren skyldig att bland annat hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick samt iaktta föreskrifter om gravanordningens utseende.
 2. Att hålla graven i ordnat och värdigt skick innebär att graven måste ses till flera gånger under vår, sommar och höst.
 3. Om graven missköts kan det medföra att gravrätten förverkas och att den återgår till begravningsverksamheten.

Det finns dock alltid möjlighet att mot en avgift uppdra åt begravningsverksamheten att sköta graven.

Varför lägger man granris på graven?

Seden att tända ljus på gravarna kommer från Sydeuropa. I Sverige var det Italienarna som tog med sig denna tradition på 1940-talet. Denna helgen är kyrkogårdarna som vackrast. Utsmyckningen på Västra kyrkogården i Halmstad bidrog till ett stämningsfylld atmosfär för besökarna denna alla helgons dag.

 1. Halland Allhelgonahelgen är tillfället många utnyttjar för att smycka sina anhörigas gravar inför vintern.
 2. Uppdaterad för 1 årtionde sedan 16:58 – 6 nov, 2010 – Det är kyrkogårdens största helg, säger Sonja Andersson, kyrkovaktmästare som var med och la ut granris för sista gången.
 3. Traditionen att smycka graven med granris har utvecklats med att folk lägger ut lösa dekorationer som hjärtan och änglar.

– De blir mer och mer fantasifulla. För 50 år sedan var det ovanligt att man såg lyktor med ljus i, säger Sonja Andersson. Ibland blir de överdrivna med mycket pärlor och nålar. – Är det fantasifullt med fågelholkar och julgranskulor? pekar hon på en grav och framhåller att det enkla är det vackra.

 1. Men bara en gång har hon avlägsnat ett föremål, en halloweenpumpa med ett brinnande ljus.
 2. Allt fler församlingsborna köper tjänsten att sköta gravvården av församlingen.
 3. Här i Färgaryd sköter fem kyrkovaktmästarna 350 av 2 000 gravar och i Femsjö 55.
 4. För Sonja Andersson är gravsmyckningsdagen, som inföll i fredags, den roligaste dagen att arbeta på under hela året.

– Det är nu som kyrkogården är som vackrast. I kväll glittrar det som en stjärnhimmel över hela kyrkogården. Det var tolfte och sista gången hon var med och la ut granris som kyrkovaktmästare inför en allhelgonahelg. I maj nästa år går hon i pension. – Jag har lätt att komma ihåg hur gammal jag är. Bild: Jan Bergman Fler nyheter om Halland hittar du här De senaste lokala bostadsköpen hittar du här Ladda ner vår nyhetsapp! 1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play,2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.3.

Vad ska man ha för blommor på en grav?

Vårplantering på gravplatsen – Redan innan tjälen har gått ur jorden kan du plantera penséer. Bara du kan komma en liten bit ner i jorden med spaden så går det bra. Eller ställ en skål med penséer i vinterriset, om det ligger kvar. När risken för sträng nattfrost är över, är det dags för lökväxter och tidigblommande småväxter.

 • Om du planterade lökar i höstas, blommar de snart.
 • Annars kan du köpa ”färdiga” lökväxter i kruka och plantera nu.
 • Alla är bedårande söta och utomhus är blomningstiden lång.
 • Tänk på om kyrkogården råkar ha rådjur som strövar omkring, då får till exempel narcisser av olika slag stå kvar mer ostört.1.
 • Pensé och murgröna är både vackra och tacksamma planterade på graven, gärna ihop med påskliljor och vårens lökväxter.

Alla tål de lite frost och lämpar sig därför utmärkt i vårens första plantering.2. Gyckelblomster med sitt upprätta, buskiga växtssätt är vackert. De blommar hela våren och brukar klara en lätt frostknäpp. Plantera gärna med pensé och andra tidigt blommande vårväxter som spetsmössa, förgätmigej eller tusensköna.3.

Alunrot, spetsmössa och salix passar fint tillsammans. De olika bladformerna kontrasterar vackert med varandra. Genom att välja rätt växter utifrån läge och årstid kan du skapa en gravplats med blommor som blommar vackert under lång tid. Då sommaren kan vara både varm och torr kan gravplatsens växter vara i behov av vatten flera gånger under säsongen.

Skall du plantera på en gravplats i soligt läge kan det vara en bra idé att välja växter som är både tork- och soltåliga.1. Pelargoner är utmärkta även på kyrkogården, bara de får ett soligt läge blommar de tacksamt långt in på hösten. Allt som krävs är lättare skötsel i form av putsning av vissna blommor.

Andra blommande favoriter som trivs på solig plats är blomstertobak, lyckliga Lotta, nejlika, nemesia, petunia och stjärnöga.2. I ett skuggigare läget passar fuchsia, sammetstagetes eller husarknappar utmärkt. Varför inte samplantera med t.ex. snötörel som med sitt skira växtsätt kompletterar många andra sommarplantor.

Flera växter blommar ännu fint från sommarens plantering. Vill du komplettera med växter som går i sobra silverfärger som också passar fint i denna årstid är silvergirland, lavendel, silverek, silvernjurvindan, ljungplantorna, och plister några förslag.

Önskas mer färg finns bollkrysantemum i flera färger, prydnadskål, penningblad och alunrot några exempel.1. Den perenna ljungen finns idag i många olika färger och står sig fantastiskt bra, även om det blir kallt på nätterna. Ihop med prydnadskål, alunrot och silvergirland går det att bygga mängder med olika kombinationer.2.

Vinterbär håller sig fin även när det blir kallt ute och passar utmärkt tillsammans med perenn ljung i vitt och djupt röd alunrot.3. Prydnadsgräsets bästa tid är definitivt på hösten när många sorter blommar med stora, dekorativa vippor. Dessa gör sig även utmärkt i plantering tillsammans med perenn ljung, prydnadskål och krysantemum eller cyklamen. Vad Ska Man Plantera P KyrkogåRden Till allhelgona väljer många att besöka graven och tänka på de nära och kära som inte längre finns hos oss lite extra. I denna säsong finns det flera olika gravdekorationer att välja på. Allt från till med en bas av ädelgran som dekorerats. Under denna period är utbudet av gravlyktor som störst på året.

Vad ska stå på min gravsten?

Textdekoration – Vanligtvis skriver man den avlidnas namn på gravstenen samt födelse- och dödsdatum. Det går även att ha med en kort text som beskriver den avlidna, en signatur eller ett foto. Du kan välja mellan olika typer av textbearbetning, alltså hur texten graveras. Texten kan vara upphöjd, djupblästrad eller försänkt. Försänkt text kan antingen förgyllas eller målas.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut GräSlöK?

Förgylld text måste förgyllas igen efter några år. Målad text håller lite längre.

Andra alternativ är:

Bronstext som håller hur länge som helst. En bronsplatta med graverad text som fästs på stenen. Intarsia, ett textinlägg som görs med en annan stenfärg.

Hur länge får man ligga i en grav?

Vad betyder förkortningarna på t ex fakturan? T ex 3 02A 493 1 står för Södra kyrkogården; 2 för Norra;kyrkogården, 3 för Skogskyrkogården, 4 för den judiska begravningsplatsen och 5 för den muslimska begravnignsplatsen. Nästa siffra står för kvarteret, i exemplet ovan är det kvarter 02A.

 1. Det sista numret är gravplatsnumret.3 02A 493 är gravplats 493 på Skogskyrkogården, kvarter 02A.
 2. ML betyder minneslund.
 3. Uppdateras min nya adress hos kyrkogårdsförvaltningen när jag anmält flytt till Skatteverket ? Svar: Ja, numera har vi möjlighet att uppdatera vårt adressregister vilket underlättar kontakten med innehavare och kunder.

Bor du utomlands ber vi dig meddela oss din nya adress vid flytt. Kan jag köpa en gravplats i förväg? Svar: Nej, man kan inte förköpa/eller förboka en gravplats. Upplåtelse sker i samband med att ett dödsfall har inträffat. Alla folkbokförda i Sverige har rätt till en gravplats.

 • Detta finansieras via begravningsavgiften.
 • För hur lång tid gäller gravrätten? Svar: Gravrätten gäller i 25 år efter den senaste gravsättningen, möjlighet finns därefter att förlänga tiden.
 • Det finns även gamla gravrätter med längre upplåtelsetid.
 • I Kalmar förnyas gravrätten utan kostnad.
 • En förutsättning för förnyad upplåtelsetid är att gravplatsen är väl vårdad.

Hur länge finns en gravplats? Svar: Så länge det finns en aktuell gravrättsinnehavare och gravrättstiden är aktuell. Får jag bestämma var min anhörig ska gravsättas? Svar: Ja. Gravsättningen kan ske i hela Sverige under förutsättning att det finns plats.

 • Vänd dig till begravningsverksamheten på platsen där ni önskar gravsättningen.
 • Tänk på att det är den avlidnes önskemål avseende gravplats och gravskick som först och främst skall tillgodoses.
 • Måste det finnas en gravvård (t ex en gravsten) på gravplatsen? Svar: Nej, gravrätten ger dig rätt att bestämma hur graven ska utsmyckas.

Utformning av gravanordningen regleras dock i gravvårdsbestämmelserna och varierar mellan kvarter och kyrkogårdar. Begravningsverksamheten har bestämmelser för hur kvarteren skall utformas, t.ex. vilken storlek gravvården skall ha eller om gravvården skall vara liggande eller stående.

För äldre gravplatser som återupplåts kan det finnas särskilda krav på utformning. Kontrollera därför alltid vad som gäller innan ni ser ut en gravplats. Gravvården måste godkännas av begravningsverksamheten innan den sätts upp. Vem äger gravvården? Svar: Gravvården tillhör gravrättsinnehavaren. Får jag flytta urnan till en annan plats Svar: Nej, särskilda skäl krävs.

Kyrkorådet eller utskottet för begravningsverksamheten tar beslut i ärendet. Måste jag beställa gravskötsel? Svar: Nej, du kan sköta graven själv. Vilka skötseltjänster kan jag köpa? Svar: ”Skötsel där rabatt saknas” inkluderar förutom klippning runt stenen även borttagning av vissna blommor ur vaser samt riktning av gravvård.

Du kan även köpa till rabattskötsel (=grundskötsel), plantering av perenner, vår-, sommar-, och höstplantor samt vinterdekorationer. Prisuppgifterna framgår av vår prislista. Mer information kring skötseln finns under fliken gravskötsel. När planteras de säsongsbetonade växterna? Svar: Vårblommorna planteras före Valborg och sommarblommorna planteras före Midsommar.

Höstljung planteras under oktober och granriskrans och granris läggs ut till Allhelgonahelgen. Perenner planteras maj och oktober. Hur gör jag för att ändra min beställning av gravskötsel? Svar: Du ringer till vår expedition för gravskötsel, telefonnummer 0480-421409 eller skickar ett mejl till [email protected],

 • Vad händer om fakturan inte betalas? Svar: Vi sköter gravplatser där fakturan har betalats.
 • Påminnelse skickas inte på årsfakturan som skickats ut i februari.
 • Under våren kontaktar vi dock i regel kunder där fakturan inte blivit betalat för att ge möjlighet till förnyad beställning.
 • Hur ofta tar ni bort vissna buketter i vas? Vissna vasblommor ses över och plockas bort en gång/vecka under säsongen april-oktober, på fredageftermiddagar.

Vilka olika typer av gravskick finns? Begravningsverksamheten erbjuder kistgravplatser, urngravplatser, minneslundar för urnor och kistor samt askgravplatser. För vidare beskrivning av gravskicken Se val av gravplats, Får jag veta var i minneslunden askan från min anhörige är gravsatt ? Svar: Nej.

 1. Minneslundar är ett anonymt gravskick där man som anhörig inte vet exakt var gravsättningen har skett.
 2. Den anhörige får ett minnesblad hemskickat när gravsättning har ägt rum.
 3. Hur gör jag om jag vill återlämna en gravplats? Svar: Kontakta oss och få en blankett hemskickad där du skriver på att du vill återlämna gravrätten.

Gravrättsinnehavaren kan när som helst lämna tillbaka gravrätten. Detta är kostnadsfritt. Viktigt är att informera alla berörda om att gravrätten ska återgå. Finns det en gravsten tas den i regel bort av förvaltningen. Om det inte har gått 25 år sedan senaste gravsättningen kommer begravningsverksamheten att sköta graven på enklaste sätt och därefter kan gravplatsen upplåtas på nytt.

Vilken dag lägger man krans på graven?

Om alla helgons dag – Alla helgons dag är en gammal kristen tradition och minnesdag för de nära som vi vill hedra minnet av. Denna dag och helg går många av oss till kyrkogårdar och minneslundar för att tända ljus och lägga höstblommor, kransar och dekorationer hos våra bortgångna nära och kära. När mörkret faller lyser tusentals ljus stämningsfullt upp kyrkogårdarna runt om i landet.

Vad lägger man på kistan?

Vilka föremål får man lägga ner i kistan? Det vanligaste är att lägga ner enklare föremål i såsom fotografier, blommor, brev, smycken eller en favoritägodel. Föremål som kan orsaka skada eller förstöra ugnen, exempelvis explosiva föremål, glas, batterier och stora metallföremål såsom tyngdtäcke, är inte lämpligt att lägga ner.

Vad får man lägga på en minneslund?

I de flesta minneslundar finns någon form av central plats där det är tillåtet att sätta ett gravljus och en blomma. En del större minneslundar utgörs av skogsparker och här kan det förekomma att askan efter en avliden sprids för vinden.

När får man inte tända ljus på graven?

Vilket ljus ska jag välja till graven? Från den 1 oktober är det tillåtet att placera ljus på gravar och i minneslundar. Varje kyrkogårdsförvaltning kan ha sina lokala regler för ljus vid gravar. Gravlykta och levande gravljus är tillåtet 1 oktober-30 april. Ett vanligt gravljus brinner från två upp till fem dygn. För att få lång brinntid innehåller ljusen oftast olja istället för stearin. Titta gärna efter gravljus som inte innehåller palmolja. Ett ventilerat lock av metall skyddar lågan från vind och regn. Det finns mängder av batteridrivna ljus, De lyser längre än traditionella gravljus och utgör ingen brandfara. Men det är viktigt att ljuset inte hamnar i soporna eller komposten på kyrkogården. De ska sorteras som elektronikavfall när de har tjänat ut sin roll. Färgade gravljus är fint och de är tillverkade på samma sätt som ett traditionellt gravljus. Du kan fortsätta att använda det genom att sätta i ett vanligt stearinljus. Gravljus sorteras som restavfall (brännbart hushållsavfall) avsett om det är av plast eller glas. Metall sorteras som metall. Gravlykta med batteridrivet ljus som tänds och släcks med solens ljus är en smidig lösning som fungerar under lång tid. Tänk bara på att sortera ljuset som elektroniksopor när du behöver byta ut det. Det mest miljövänliga alternativet är en ljuslykta med ett svanenmärkt blockljus i stearin, Svanenmärkta ljus ska vara gjorda av 90% förnybar råvara och får inte innehålla oljor som belastar miljön, som t ex. palmolja kan göra. Stearinljus i lykta blir dock väldigt varma och kan smälta.