Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Ska Man Plantera Tomater I?

Så och plantera tomat – Så tomaterna inne från februari till april i sålådor eller små krukor ca 7×7 cm. Räkna med att det tar omkring 8-10 veckor till utplantering.

Fyll krukorna med 2/3 grönsaksjord eller ekologisk blomjord och toppa upp med såjord. Vattna. Så fröna och täck med ett tunt lager såjord. Fukta sådden med sprayflaska. Placera krukorna på ljust och varmt ställe i miniväxthus eller täckta med en plastpåse med hål i för att hålla sådden fuktig och varm. När fröna grott kan de placeras svalare med fortsatt behövs mycket ljus, förstärk gärna med växtlampa.

Vad planterar man tomater i?

Du sår tomatfröna i små krukor eller odlingslådor, och planterar sedan om dem en eller två gånger – det som kallas att omskola. När du drivit upp dina tomater till små plantor är det dags att plantera ut dem. Det gör du när temperaturen är över tio grader under hela dygnet.

Vad ska man ha för jord till tomater?

Steg 5 – Plantera om tomatplantorna ännu en gång till den slutliga odlingsplatsen, t.ex. på friland eller i en större kruka. När rötterna tittar ut ur hålen i botten på krukan brukar det vara dags. Tomater vill gärna ha mycket plats för rötterna, men det beror förstås på vilken sorts tomater du odlar.

Kan man odla tomater i blomjord?

Dags för omplantering – De små plantorna ska planteras om när du kan se riktiga tomatblad förutom de första så kallade hjärtbladen.

Använd grönsaksjord eller ekologisk blomjord och välj krukor som är ca 12 cm i diameter, gärna höga. Du kan också plantera om i ursköljda mjölkkartonger, gör då hål i botten och skär av toppen. Vattna regelbundet, tomatplantan hänger snabbt om den blir för torr.

See also:  Hur Ofta Ska Man Plantera Om Blommor?

Vilken jord till tomater och gurka?

Gurka – Gurka behöver inte så lång förkultiveringstid (2-3 veckor). Den kommer snabbt upp och växer till stora plantor på några veckor. Du behöver dock driva upp den inomhus eftersom gurkan vill ha en jordtemperatur på minst 15 grader, helst uppåt 20 grader.

Så i krukor i såjord. Se till att krukorna står varmt men inte i direkt solljus. Vattna med fördel underifrån. Plantera om till större krukor så gurkplantorna får tillgång till mer vatten och näring, så fort att plantorna går att hantera. Gurkplantorna gillar värme och trivs bäst runt 23-25 grader. De är känsliga för kyla och drag och blir hängiga redan vid 10 grader.

Gurkor är näringskrävande och särskilt gillar de kalcium. Det finns ekologiskt grönsaksgödning att köpa men se upp för ev. innehåll av klor, gurka gillar inte klor. Börja gödsla 3-4 veckor efter omplantering och gödsla ofta under säsongen. Väl brunnen stallgödsel fungerar också bra.

Det går utmärkt att odla tomater och gurka i samma växthus och man skiljer dem med varsin jordblandning. Gurkan vill ha fuktighetshållande, mullrik och mycket näringsrik jord med ett pH-värde runt 7,0. Tomater vill ha neutral jord. Täck gärna tomat- och gurkplantorna med fiberduk så länge som möjligt efter utplantering i växthuset.

Lyft undan duken när plantorna blommar så pollinerande insekter kan komma till. Lycka till! : Odla Tomat & Gurka

Kan man ta bort blad på tomatplantor?

Beskära tomatbladen? –

Samplantering av kålväxter och tomat i Skillnadens Trädgård. Sluta tjyva sidoskotten och satsa på att beskära bladen istället. Är det något du provat på för att få rik tomatskörd? Som grönsaksodlare upptäcker jag hela tiden att det finns minst tio sätt att göra allting på. En av de riktigt stora behållningarna med att dela mitt arbete i köksträdgården både i sociala medier och live i trädgården är att jag blir lite klokare varje dag. Lusten och nyfikenheten blir bara större och större då jag får höra om för mig nya sätt att odla på. Under Tusen Trädgårdar stod vi och hängde några stycken över tomatplantorna i samplanteringen av just tomater och kål (bilden) då en äldre herre från byn lite försynt berättade hur han odlade sina tomater för att få kanonskörd. Ingen hade hört om liknande sätt tidigare och vi var alla nyfikna på att testa. Mannen låter i princip plantan växa ostört och binder bara upp den. Tjyvarna får sitta kvar och utveckla frukter de med. Men för att plantan ska orka förse alla delar med vatten och näring tar han bort cirka hälften av alla stora blad. Klipper av dem helt enkelt. De nedersta bladen på plantan tar han också bort förstås. Enligt mannen blir skörden av frukt mycket större, fler tomater – om än inte fullt så stora som då plantan tjyvas. I växthustunneln har jag ont om plats. Plantorna är gigantiska jämfört med friland så där tänker jag inte prova det här sättet att odla tomater. Men på friland har jag på en del plantor släppt fram tjyvarna. Är mycket nyfiken på hur det ska gå! /Sara Bäckmo
See also:  NR Kan Man Plantera Ut PopcorngräS?

Kan man lägga en Tomatskiva i jord?

Visste du att du kan plantera en skiva tomat? Så här gör du Det är enkelt att få ett tomatfrö att gro. Det enda du behöver göra är att lägga en tomatskiva i en kruka med jord. Och hur mysigt är det inte att plocka solmogna tomater på sin egen balkong! 1. Skiva en tomat. Passa till exempel på att lägga undan en skiva när du ändå gör sallad. Vad Ska Man Plantera Tomater I Foto: Therése A Svensson 2. Fyll en kruka med hål i botten med jord. Lägg ner tomatskivan. Vad Ska Man Plantera Tomater I Foto: Therése A Svensson 3. Täck över med en halv centimeter jord och vattna. Vad Ska Man Plantera Tomater I Foto: Therése A Svensson 4. Ställ krukan på en varm plats och vattna regelbundet. Fröna gror inom 1–2 veckor. När fröerna har grott, flytta krukan till ett soligt och svalt fönster. Det är bra om du kan ge plantorna lite extra ljus, helst från växtbelysning, så blir plantorna stadigare. Vad Ska Man Plantera Tomater I Foto: Therése A Svensson 5. Plantera om skotten i varsin kruka när plantorna vuxit till sig lite. Efter sista nattfrosten kan du placera krukorna i skyddat och soligt läge, eller på friland om du bor i södra Sverige. Plantorna behöver planteras om ett par gånger, ju större kruka ju bättre. Vad Ska Man Plantera Tomater I Foto: Therése A Svensson 6. Vattna plantorna varje dag och ge näring ofta. Stötta gärna plantan efterhand som den växer, så att den inte bryts av vinden. Vad Ska Man Plantera Tomater I Foto: Therése A Svensson : Visste du att du kan plantera en skiva tomat? Så här gör du