Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vilka Perenner Kan Man Plantera P HöSten?

3. Zinnia – Ett färgstarkt och långvarigt tillskott i planteringen. Kan odlas både inomhus som utomhus och sägs vara en av de enklaste blommorna att odla eftersom den växer snabbt och blommar kraftigt, ändra fram till frosten. Vill du piffa till din trädgård med ett färgstarkt inslag i trädgårdsrabatten, är zinnia det självklara valet! Fröna sås med fördel direkt i den soliga rabatten, eller i biologiskt nedbrytbara behållare som senare kan planteras direkt i trädgården vid tillfälle.

 • Påbörja gärna planteringen omkring fyra veckor innan frosten anländer.
 • Zinnian kan växa utomhus så länge temperaturen är minst 10 °C.
 • Placera gärna fröna tio centimeter ifrån varandra, detta möjliggör tillräckligt med luftcirkulation runt fröna att gro.
 • Vid placering för tätt är det lätt hänt att mögel kan angripa zinniablommor.

Rekommenderat är att vattna tidigt på morgonen, vilket ger blombladen gott om tid att torka av innan natten kommer. Välvuxna zinnior kräver mindre vatten och är desto mer torktoleranta, med rätt placering och korrekt vattning är denna växt en mångårig skönhet i höstrabatten.

Vilka växter kan man plantera på hösten?

Vad är bäst att plantera på hösten? – I början av september passar det att plantera perenner, buskar, träd, barrväxter, rosor och klätterväxter. Bor du norröver är det dessutom nu all din höstlök ska sättas i backen. Många av dessa växter – och också vissa lökar – går dessutom att plantera tills marken fryser. Vilka Perenner Kan Man Plantera P HöSten Sibirisk bladraps ’Red Russian’ är en köldtålig bladväxt som passar att så året runt. Foto: Lovisa Back

Hur länge kan man plantera perenner på hösten?

Hösten är den bästa planteringstiden för fleråriga växter. Daggen faller, jorden är fuktig och sommarvärmen dröjer sig fortfarande kvar. Om du planterar i augusti-september kan du räkna med att växterna ännu hinner rota sig. Du kan plantera ända tills marken fryser. På så sätt är växterna färdigt på plats på våren och kan komma igång med att växa genast tjälen går ur jorden. Vilka Perenner Kan Man Plantera P HöSten Bildtext Camilla Forsén-Ström och Owe Salmela planterar rosor och forsythia. Bild: YLE/Strömsö strömsö,camilla forsén-ström,owe salmela,höstplantering

See also:  PopcorngrS NäR Plantera?

Kan man plantera rosor i oktober?

Planteringstid – Krukodlade rosor Krukodlade rosor går bra att plantera under hela säsongen, så länge det inte är tjäle i backen, men undvik den varmaste delen av sommaren. Om de planteras under våren eller tidig höst får de gott om tid att rota sig innan värmen respektive kylan kommer.

 • Barrotade rosor En barrotad ros är känsligare och får inte torka ut.
 • Om du inte kan plantera rosen direkt bör du därför jordslå den, lägg rosen i en liten grop och täck rötterna med jord.
 • I södra Sverige kan du plantera barrotade plantor både under sen höst och tidig vår.
 • Rötterna växter så länge jordtemperaturen är över fyra grader.

Är du osäker på om rosen hinner rota sig innan vintern kan plantering på våren vara att föredra, vilket ofta kan vara fallet längre norrut. Rosen dör dock inte om den kommer sent i jorden på hösten, men det kan ta längre tid för den att komma igång på våren.

Kan man plantera lavendel i september?

Odla lavendel från frö – Lavendel går utmärkt att odla från frö. Förkultivera inomhus på våren. Med extra belysning kan du så lavendel redan i januari. Så i fuktig såjord, täck fröerna med ett tunt lager jord och täck sådden med ett ventilerat lock i hårdplast eller plastpåse med hål i.

 • Om fröna inte har grott inom en månad placerar du sådden i kylskåp ca en månad, därefter utomhus i skuggläge.
 • Lavendel kan också sås utomhus i september till november i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.
 • Rukorna står kvar ute hela vintern och till våren har plantorna hunnit växa till sig.
See also:  Vad Plantera Efter Potatis?

Läs gärna mer i Så här försår du perenner, En del arter och sorter av lavendel frösår sig villigt själv. Odlar du dem i trädgården kan små söta fröplantor dyka upp lite här och var. Vill du bevara dem men tycker de har hamnat fel gräver du upp dem på våren eller hösten och flyttar till önskad plats i rabatten eller planterar i krukor.

Kan man flytta perenner på hösten?

Perenner. – kan flyttas både vår och höst.

Hur sent på hösten kan man flytta perenner?

Planteringstid – Container- och klumpplantor kan planteras under hela växtperioden. Barrotade plantor planteras då de är i vilostadiet, det vill säga på våren innan tillväxten kommit igång eller på hösten efter att växten avmognat. Plantor som planteras på sensommaren eller hösten behöver inte vattnas lika mycket som på våren.

Höstplantering passar för både perenner, buskar och träd. Rätt planteringstid beror på när marken fryser. Ju känsligare arter det gäller desto mer tid bör reserveras för växten att rota sig innan marken fryser. Härdiga lantraser av perenner kan flyttas ända tills tjälen går i jorden. Däremot ska klematis, klänghortensia, rabattrosor, rododendron, azalea, fruktträd och andra vinterömma växter planteras på våren.

Också perenner som blommar sent på hösten, så som stånds och aster, samt känsliga barrväxter övervintrar säkrare om de planteras på våren.

Hur förökar sig perenner?

Dela – Det enklaste sättet att föröka perenner på är dock att dela dem. Det är bara att sätta spaden i kanten av en planta och skära av en bit. Många perenner mår bra av det och växer och blommar bättre som unga på ny växtplats. Dela tidigblommande perenner på sensommaren/hösten och sommar/höstblommande tidigt på våren.

See also:  Hur Ofta Ska Man Plantera Om Blommor?

Växter med tjocka förgrenade rötter kan vara svåra att dela. Gräv fram en del av rotklumpen och dela med hjälp av vass spade eller kniv. Pioner och dagliljor har tjocka rotknölar som kan delas, men se till att det finns s.k. ögon, tillväxtpunkter, på varje knöl. Plantera direkt på ny växtplats, eller i stora krukor för senare plantering.

Växter med pålrot förökas lättast med frö.

Kan man så Rosenskära på hösten?

Självsådd av rosenskära – Rosenskära kan självså sig där den trivs så låt gärna några blommor få vissna och självså sig på hösten. Hamnar de på fel plats kan du flytta dem på våren när de börjar växa till. Det blir lite senare än de du förodlar inomhus, men vem vill inte ha flera rosenskäror?