Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera Ut FäRska Kryddor?

Plantering – Plantera ut de flesta örter i början av juni, köldkänsliga i mitten av juni. Fleråriga, härdiga arter kan planteras under hela växtperioden. Bevattna jorden och plantorna väl före och efter plantering.

Kan man plantera ut kryddor från affären?

Att odla kryddor – gör så här Ett kryddland kan se ut på många sätt. Har du inte möjlighet att odla på friland går det lika bra att odla i kruka. Fördelen med krukodling är att du kan ställa den i närheten av köket eller grillen så att du snabbt kommer åt ditt kryddförråd.

 • Att du dessutom kan känna dofterna när du går förbi, enbart genom att stryka dem med handen är bara en bonus En del kryddor är ettåriga och kan sås direkt på växtplatsen, eller köps förodlade och planteras ut.
 • De perenna (fleråriga) planterar du som färdiga plantor från kruka.
 • Det viktigaste när du odlar kryddväxter oavsett om du väljer att anlägga en kryddgård med raka rutor, odla kryddorna i blomsterrabatten, bland grönsakerna, i pallkrage eller odla i krukor är att välja en solig plats.

Plantera ut kryddorna i maj-juni, när risken för frost är över. De perenna kryddorna klipps ner på våren.

Hur odlar man kryddor utomhus?

Skötsel av kryddväxter och örter – Några kryddväxter är mer lättodlade än andra, t ex mynta, kungsmynta och citronmeliss. Tvärtom är dessa tre nästan ett ogräs när de självsår sig och myntan skickar ut långa rotutlöpare. Så de får man ha koll på och begränsa.

 1. De har inga stora krav på jorden, så du kan använda vanlig planteringsjord i krukan eller rabatten.
 2. Den bästa aromen får kryddväxterna i lucker sandblandad jord och i ett varmt och soligt läge.
 3. Ryddväxter köper man enklast som färdiga plantor, men man kan även föröka de flesta från skott, om man vill ha mängder.

Plantera ut så fort risken för frost är över. NR Plantera Ut FäRska Kryddor Myntor vill ha det lite fuktigare och kan stå i halvskugga. Då rötterna lätt sticker iväg rotskott, är det bra att begränsa deras framfart med en rotspärr, som den här ramen som går en bit ner i gräsmattan. Foto: Karina Brozinic/Grobar Många kryddväxter härstammar från varmare och torrare breddgrader, så som rosmarin, lavendel och kryddsalvia.

 1. Dessa vattnar man mer sparsamt.
 2. Även timjan vattnas sparsamt.
 3. Den största risken för övervintrande plantor är att de ruttnar för att de blir stående i kall fuktig jord under vinterhalvåret.
 4. Därför tjänar man på att odla dem i upphöjda och väldränerade bäddar.
 5. Det påverkar vinterhärdigheten väsentligt för dessa.

De kryddväxter som inte är vedartade, så som mynta, koriander, basilika, dill, fänkål och persilja, är törstigare och vattnas oftare. På våren kan man klippa ner de vedartade kryddväxter som ser risiga ut. Perennerna har vissnar ner på hösten, och man behöver inte ta bort det döda materialet förrän på vårvintern.

Det skyddar plantorna en del från kylan och man riskerar inte att fukt kommer ner lika lätt i avklippta stammar och orsakar röta. Snart kommer nya friska skott. Där kryddväxter inte är härdiga, tar man in krukan innan vintern och förvarar dem som andra medelhavsväxter – ljust och frostfritt. Vissa kryddväxter som benämns som ettåriga eller tvååriga, kan ändå komma igen åtet efter.

Det kan t ex vara att de självsått sig om fröställningarna fått stå kvar. Persilja kan skjuta nya skott och gå upp i blom andra året. Det går att skörda både blad, blommor och fröer från dem. De är dessutom väldigt vackra när de blommar, och går att ha som snittblomma.

Kan man plantera örter från ICA?

Odla örter med färdiga fröpåsar Odla med färdiga fröpåsar Lätt som en plätt Det är superenkelt att odla egna örter. Kolla in de här smarta odlingspåsarna – preppad med jord och fröer och bara att odla direkt i påsen. Det finns fem olika, härliga örter som kan förgylla din matlagning. Välj mellan koriander, mynta, basilika, persilja och gräslök.

Så från februari till juli. Klipp av toppen på påsen längs den streckade linjen och ta ut fröpåsen. Sprid ut fröerna över jorden och rör försiktigt om i de översta 2 cm i jorden så att fröna sprids ut jämnt. Vattna försiktigt och se till att jorden håller sig fuktig under hela odlingsperioden. Placera odlingspåsen varmt och ljust inomhus, men inte i direkt solljus. Efter 2-3 veckor har fröna grott och de första späda bladen visar sig. Odlarlycka! Då kan du flytta påsen till direkt solljus. När plantorna blivit 3-4 cm höga kan du plantera ut dem eller plantera om i större kruka. Efter mellan 8-12 veckor, beroende på vilken ört du odlar, är det äntligen dags att skörda. Inget är så gott som hemmaodlat. Smaklig måltid!

Med dessa tips blir du en mästare på drinkar där smakerna står i fokus. Guide! Allt du behöver veta om persilja hittar du här! So fresh! Här listar vi de vanligaste färska örterna, hur de smakar och hur du använder dem i matlagningen. Krydda med grönt Färska örter lyfter både maten och hälsan! Vi hjälper dig komma igång med odlingen hemma.

Enkelt och gott Letar du efter recept på olika sorters pesto? Hemmagjord pesto går att variera i oändlighet, inspireras av det du har hemma eller de råvaror som är i säsong just nu. Kom igång! Vill du skörda egenodlade & närproducerade grönsaker i sommar? Då är det hög tid att börja nu. Att dra upp tomater och annat gott från frö är inte svårt, här listar vi vad du behöver för att komma igång att odla.

Odlingsdrömmar Vi ger dig de bästa tipsen för att odla på liten yta! En kosthållning där råvarorna aldrig hettas upp över 42 grader. Se våra recept. Städtips! Vi ger dig de bästa tipsen på skonsam städning. : Odla örter med färdiga fröpåsar

Vilka örter kan man odla utomhus?

Plantera kryddplantor – Plantera dina kryddplantor i en bra, gärna kravmärkt jord. Det finns örtjord som är anpassad efter kryddornas behov. Vill du plantera olika kryddor i samma kruka kan det vara bra att tänka på deras vattenbehov. Timjan, rosmarin, oregano och mynta, persilja och gräslök är några sorter som har ungefär samma behov.

See also:  NR Plantera BlåBäRsbuskar?

När kan man ha kryddor utomhus?

Plantering – Plantera ut de flesta örter i början av juni, köldkänsliga i mitten av juni. Fleråriga, härdiga arter kan planteras under hela växtperioden. Bevattna jorden och plantorna väl före och efter plantering.

Kan man plantera basilika från affären?

Plantera om köpt basilika – Vad många inte vet är att man kan ta tillvara på de krukor man köper i mataffären och få dem att leva vidare, även efter att man skördat allt! Gör helt enkelt så här:

Klipp ner plantan så att det är stumpar kvar på några centimeter. Du kan lämna några blad, men måste inte. Ta ur basilikaplantan ur sin kruka från affären. Dra isär rötterna om de är många och trassliga. Klipp av dem om de är långa. Fyll en lite större kruka med ny jord i botten, sätt i rotknölen och fyll på med jord runt om. Tryck till så att jorden packas. Vattna och placera ljust. Följ sedan stegen 6-8 ovan.

Hur kallt klarar örter?

Örter som behöver speciell hantering – Körvel, koriander, vattenkrasse, dill, gräslök och persilja i kruka mår som allra bäst när de förvaras riktigt, riktigt kallt, +2 till 5 grader. Basilika är däremot en ört som ska förvaras i rumstemperatur.

Vilka kryddor tål kyla?

Örtagård i norr – Många kryddväxter är härdiga och klarar sig fint i norr, ett exempel är den robusta libbstickan. Andra kryddor som kan övervintra utomhus i kyla är backtimjan, gräslök, myntor, isop, oregano och rysk dragon. Om du odlar i krukor kan du odla många andra sorters kryddor, det viktiga är att ta in dem frostfritt över vintern.

Hur får man färska kryddor att överleva?

4. Rätt placering – Kryddörter av alla de slag behöver mycket ljus. På vinterhalvåret kan de därför behöva en extra lampa för att överleva. Resten av året fungerar det att ställa dem i ett fönster med bra ljusinsläpp men undvik att ha dem i direkt solljus.

Kan man plantera persilja från affären?

Plantera persilja från affären – Tips & råd NR Plantera Ut FäRska Kryddor Persiljan är tvåårig så du kan skörda i flera omgångar från en enda planta. Om du köper en liten kruka persilja i matvaruaffären kan du både skörda den och odla den vidare inomhus för att senare kunna skörda igen flera gånger.

Vattna igenom jorden i den lilla krukan ordentligt.

NR Plantera Ut FäRska Kryddor

Klipp av stjälkarna precis ovanför de små bladen längst ner i krukan. Ät skörden direkt eller spara i frysen.

NR Plantera Ut FäRska Kryddor

Lyft plantan ur kruka och dela den genom att försiktigt bryta isär rotklumpen med ett statigt grepp i tre delar. Häll ca 2 cm plantjord i botten av en plastkruka på ca 10-12 cm. I lerkruka torkar jorden fortare. Persiljan vill aldrig torka så bättre använda en plastkruka för att behålla fuktigheten. Placera ut de tre delarna i krukan och fyll på med jord runt om. Tryck till försiktigt så att jorden sätter sig runt de tre plantdelarna, men inte hårt så att jorden blir för kompakt. Vattna igenom jorden ordenligt.

NR Plantera Ut FäRska Kryddor Här står min nyplanterade persiljeplanta i köksfönstret, men eftersom det är tidigt i februari kommer jag att ställa den under en växtlampa fram till slutet av mars. Då börjar ljuset här i Mälardalen bli tillräckligt bra för att odla på fönsterbrädan utan extraljus. Notera att den är planterad i en plastkruka och att jag använder lerkrukan som ytterkruka.

Placera så ljust som möljigt men undvik stark södersol. Ställ den under växtlampa om ljuset på fönsterbrädan är för svagt eller har för få ljustimmar. Vattna regelbundet och se till att plantan inte torkar ur. Gödselvattna med en gång i veckan.

NR Plantera Ut FäRska Kryddor Så här ser den ut bara en vecka efter omplanteringen. Full med ny tillväxt. Vattna med näring och inom kort kan du skörda igen. När plantan vuxit till sig och det är minst 10 grader utomhus kan du ställa ut krukan eller plantera den i ett land eller rabatten.

Vilka örter kan man odla inomhus?

Vilka kryddor passar att odla inomhus – För inomhusodling passar de snabbväxande kryddorna allra bäst, men de flesta kryddor går bra att odla inomhus. Basilika vill ha mycket ljus och är en värmeälskare som är särskilt bra att odla inomhus. Persilja är inte lika kinkig när det gäller ljus och värme, men är däremot lite långsam i starten. NR Plantera Ut FäRska Kryddor Persilja finns både som slät- och krusbladig. Villen är din favorit? Foto: Annika Christensen

Vilka kryddor är perenna?

Timjan, dragon, rosmarin, oregano och citronmeliss är exempel på perenna örter som kan komma tillbaka år efter år.

Vilka kryddor i pallkrage?

Kom igång att odla i pallkrage – I pallkragarna planterar du ut förkultiverade grödor eller sår sorter som kan direktsås ute. Eftersom jorden i pallkragarna kommer upp en bit från marken värms den upp snabbare. Täcks odlingen med täckväv eller ett genomskinligt lock ökar värmen ännu mer.

Detta gör att odling i pallkrage kan inledas lite tidigare än på friland. Låt se vad du kan fylla dina pallkragar med. Bladgrönsaker sommar och höst Smakrika, nyttiga och lättodlade bladgrönsaker trivs utmärkt i pallkrage och till dessa räcker det med en låda. Snabbväxande bladgrönsaker som drivsallat, rucola, vintersallat, salladssenap, spenat, pak choi och mizunakål kan du odla i omgångar för primörskörd tidig sommar samt odling hela sommaren och en bit in på hösten.

Mangold är mycket vackert inslag i pallkragar med sina färgstarka stjälkar som sticker upp en bit på höjden. På hösten kan du så en sista omgång av exempelvis miniplocksallat, mini pak choi, asiatisk kål och sallatscikoria och skörda som späda blad, så kallade baby leaf.

 • Odla på höjden i pallkrage Höga sorter av ärter och bönor är vackert att odla i pallkrage.
 • Bygg dekorativa stöd, i all sin enkelhet med snören och bambupinnar eller mer avancerade spaljéer av exempelvis armeringsjärn.
 • Bönor och ärter kan fylla en hel pallkrage eller stå i mitten med lägre ärter och bönor eller andra grödor runtomkring.
See also:  Vad Kan Man Plantera Ute I Mars?

På djupet i pallkragen Om du ska odla rotfrukter i pallkrage krävs att du staplar två eller tre lådor på varandra, förutom för rädisor som inte kräver så djup bädd. När du har ett ordentligt djup i din pallkrageodling kan du odla alla sorters rotfrukter och lök.

 • I samma pallkrage kan purjolök och salladslök få växa som ju inte tar plats under jord.
 • Många rotfrukter kan sås en första omgång tidigt på våren för en krispig primörskörd.
 • Rikgivande gurkväxter Melon, squash och slanggurka kan odlas i en pallkrage och tillåtas slingra över kanten och ut på marken utanför, om platsen tillåter det.

Annars får de stanna i lådan och tar då mycket utrymme, men varje planta är å andra sidan ofta rikgivande. Insprängt bland bladmassan från gurkväxterna kan ringblomma få sticka upp och skapa en vacker samplantering. Bär i pallkrage Jordgubbar, smultron och blåbär fungerar fint att odla i pallkrage.

Eftersom blåbär trivs i sur jord bör de få en egen pallkrage som fylls med rododendronjord, barkmull, torv och löv. För bärodling är det bra att stapla två pallkragar på varandra. Plantorna kommer ge skörd i flera år och kräver därför lite mer jordvolym. Odla kryddväxter i pallkrage En minikryddgård i en eller flera pallkragar är vackert.

Eftersom många kryddväxter är perenna är det bra att stapla två pallkragar på varandra och skapa en större jordvolym. Pallkragar fyllda med timjan, oregano, citronmeliss, rosmarin, gräslök och andra väldoftande nektarrika kryddväxter lockar pollinerande insekter till din odling.

Vilka kryddor trivs i skugga?

Vilken krydda är lättast att börja med? – Det är svårt att göra fel med kryddörter. De behöver inte mycket näring och vanlig krukväxtjord duger. – Men det finns en ört som är allra lättast. Myntan – den är helt omöjlig att ta död på, säger Agneta. Några örter trivs till och med i lätt skugga – som gräslök, citronmeliss, mynta och persilja.

När ska man plantera ut?

Sommarblommor vill ut – De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni.

 1. Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter.
 2. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen.
 3. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn.

Olika typer av dukar och väv kan skydda växterna mot kyla, vind och stark sol.

Hur djup jord behöver kryddor?

Odla persilja inomhus – Persilja går utmärkt att odla inomhus i små krukor eller tråg. På så vis kan du odla din egen kryddträdgård i köket! Återigen krävs det lite tålamod innan plantan har vuxit upp och kan skördas. Inomhus blir persiljan sällan lika stor och frodig som utomhus.2–3 skördar kan du säkert få till innan plantan inte orkar växa vidare. NR Plantera Ut FäRska Kryddor I en hydroponisk odling kan du odla helt utan jord. Här växer persilja i odlingslådan Harvy.

När kan man plantera basilika ute?

Ljus och värme – Basilikan är en riktig soldyrkare som älskar sol och värme så se till att den får solljus minst 6 timmar varje dag. Om du har plantan inomhus så bör den stå intill ett fönster. Eftersom basilikan inte gillar att stå i drag så kan köksbänken vara ett lika bra alternativ som fönsterkarmen.

När kan man plantera ut rosmarin?

Odling av rosmarin – NR Plantera Ut FäRska Kryddor Rosmarin stormtrivs i en odlingslåda, som ger en varm jord med god dränering.

 • Så inomhus i såjord, Fukta jorden, så ut fröna och täck med ett tunt lager vermikulit, Håll varmt, drygt 25 °C, gärna med värmematta, Fram till april behövs växtbelysning för att plantorna ska bli kompakta och fina. I Odlingsskolan del 1: Frösådd finner du alla råd för att lyckas med starten.
 • Om groning inte inte sker, prova att ställa sådden kallt i kylskåp, eller utomhus, i två veckor (kallas stratifiering). Driv därefter varmt på nytt.
 • När fröplantorna har fått några blad planteras de om till större krukor i ny såjord.
 • Plantera ut på växtplatsen när frostrisken är över.
 • Rosmarin trivs också inomhus på fönsterbrädan på en ljus men inte allt för gassande plats.
 • Rosmarin har små krav på växtplatsen, men det fina och ganska klena rotsystemet tål inte att stå blött. Se därför till att krukan eller marken kan dränera bort överskottsvatten. Blanda upp krukjorden med små lecakulor eller grovt grus för rätt textur.
 • I augusti kan rosmarin förökas med halvförvedade sticklingar, som med lavendel.
 • Var försiktig med näring, en näve kogödsel på våren är tillräckligt. För mycket kväve ger lös bladväxt som ger svagare smak och sämre övervintring.
 • Vinterskydda övervintrande rosmarin utomhus med löv eller halm. Krukodlad rosmarin ställs svalt, ljust och frostfritt. Läs om tips i artikeln Övervintra Medelhavsväxter,

NR Plantera Ut FäRska Kryddor Rosmarin i kruka övervintras bäst på en ljus, sval plats som ett frostsäkrat växthuse eller uterum.

 • Beskär den övervintrande busken sent på våren, när frostrisken är över. Klipp ner plantan till ungefär 1/3 höjd. Klipp ovanför en utåtriktad knopp. Klipp också bort frostskadade, döda grenar intill stammen.
 • Rosmarin är lätt att stamma upp till ett litet träd. Läs hur du gör i Faktabankens Stamma upp växter till träd,

NR Plantera Ut FäRska Kryddor Med en frostfri övervintring kan ett rosmarinträd med åren bli ett pampigt träd.

När kan man sätta ut oregano?

Så oregano från frö – Allra bäst är att förså din oregano under våren, omkring mars–april. Då hinner plantorna växa till sig tills det är dags att flytta ut. Fröerna behöver ljus för att gro och det räcker om du strör fröerna över fuktig såjord. Det går att så dem direkt utomhus, men då kommer den igång senare. Utplantering och sådd ute ska inte ske förrän risken för frost är över. NR Plantera Ut FäRska Kryddor Likt många andra kryddväxter trivs oregano i varmt väder. Passa på att dra handen över dina kryddväxter för du går förbi och njut av doften!

See also:  NR Kan Man Plantera Tomater I VäXthus?

Kan man Övervattna basilika?

Övervintra basilika inomhus – Visst kan du odla en fin basilikaplanta vidare inomhus under vintern. Eftersom den inte trivs när det blir kyligt ute behöver den komma in när temperaturen regelbundet börjar ligga under ca 15 grader. För att den ska trivas inomhus vintertid behöver den stå under en växtlampa. NR Plantera Ut FäRska Kryddor Lampan ska hänga så nära som ca 20 cm över plantan för bra resultat även om den står i ett fönster. Vintertid är det som bekant inte så många ljusa timmar och många av dem är mörka och grå så dagsljuset räcker tyvärr inte. Självklart kan du odla din basilika också mitt inne i ett rum när du ger den tillskottsljus.

 1. Skölj gärna av plantan och rensa bort fula blad och kvistar som kan härbärgera ohyra eller skadegörare som mögelsvampar och liknade.
 2. I det torra och varma klimat som det är i ett bostadsrum torkar jorden ut relativt fort.
 3. Basilikan skvallrar snabbt om den får för lite vatten.
 4. Håll den väl vattnad utan att övervattna.

Vattna med näring en gång i veckan så får du en fin och frodig planta. Formulex är perfekt för gödning av basilika. En fin dusch då och då minskar risk för spinn och annan ohyra och håller plantan i god kondition.

Kan man plantera persilja från affären?

Plantera persilja från affären – Tips & råd NR Plantera Ut FäRska Kryddor Persiljan är tvåårig så du kan skörda i flera omgångar från en enda planta. Om du köper en liten kruka persilja i matvaruaffären kan du både skörda den och odla den vidare inomhus för att senare kunna skörda igen flera gånger.

Vattna igenom jorden i den lilla krukan ordentligt.

NR Plantera Ut FäRska Kryddor

Klipp av stjälkarna precis ovanför de små bladen längst ner i krukan. Ät skörden direkt eller spara i frysen.

NR Plantera Ut FäRska Kryddor

Lyft plantan ur kruka och dela den genom att försiktigt bryta isär rotklumpen med ett statigt grepp i tre delar. Häll ca 2 cm plantjord i botten av en plastkruka på ca 10-12 cm. I lerkruka torkar jorden fortare. Persiljan vill aldrig torka så bättre använda en plastkruka för att behålla fuktigheten. Placera ut de tre delarna i krukan och fyll på med jord runt om. Tryck till försiktigt så att jorden sätter sig runt de tre plantdelarna, men inte hårt så att jorden blir för kompakt. Vattna igenom jorden ordenligt.

NR Plantera Ut FäRska Kryddor Här står min nyplanterade persiljeplanta i köksfönstret, men eftersom det är tidigt i februari kommer jag att ställa den under en växtlampa fram till slutet av mars. Då börjar ljuset här i Mälardalen bli tillräckligt bra för att odla på fönsterbrädan utan extraljus. Notera att den är planterad i en plastkruka och att jag använder lerkrukan som ytterkruka.

Placera så ljust som möljigt men undvik stark södersol. Ställ den under växtlampa om ljuset på fönsterbrädan är för svagt eller har för få ljustimmar. Vattna regelbundet och se till att plantan inte torkar ur. Gödselvattna med en gång i veckan.

NR Plantera Ut FäRska Kryddor Så här ser den ut bara en vecka efter omplanteringen. Full med ny tillväxt. Vattna med näring och inom kort kan du skörda igen. När plantan vuxit till sig och det är minst 10 grader utomhus kan du ställa ut krukan eller plantera den i ett land eller rabatten.

Kan man plantera gräslök från affären?

Gräslök är lätt att odla själv. Den är flerårig och blir 30–50 cm hög. Om du köper gräslök i kruka så går den utmärkt att plantera om utomhus, eller i en större kruka på fönsterbrädan.

Kan man plantera en mynta från butiken?

Vilka kryddväxter kan man plantera om? – Det finns många kryddor från mataffären som kan ge ny skörd när du planterat om dem, bland annat basilika, persilja, gräslök, rosmarin, kyndel, timjan, oregano och mynta. Välj de örter som du använder mest i din matlagning eller de som du tycker bäst om.

 • Det fungerar med de flesta kryddväxter, undantagen är dill och koriander som går upp i blom snabbt och inte skjuter nya skott, säger Johannes Wätterbäck.
 • Basilika är en särskilt tacksam kryddväxt, då du även kan ta sticklingar genom att klippa av stjälkarna och sätta dem i vatten,
 • Snart växer det ut nya rötter och du kan plantera om dem i en egen kruka.

Släng inte kryddväxterna från mataffären när du klippt av bladen, lämna i stället några bladpar och plantera om växten. På så sätt kan du skörda på nytt. Foto: Johannes Wätterbäck / Privat

Hur tar man skott från basilika?

Ta sticklingar från basilika – Det är riktigt enkelt att odla basilika från sticklingar. Du kan ta sticklingar från vilken planta som helst så länge det finns lite längd på stjälkarna.

 1. Leta fram ett friskt långt skott på din basilikaplanta. Klipp av skottet under ett bladpar så att du får en stickling på ca 10 cm med minst två bladpar. Det är viktigt att det finns en nod (där bladen växer ut) längst ner på sticklingen där de nya rötterna kan växa ut.
 2. Klipp av stjälken som är kvar på plantan över sitt översta bladpar, så kommer den snart skjuta nya skott.
 3. Klipp av bladen nederst på sticklingen så att den har en bar stjälk.
 4. Gör om steg 1-3 tills du har så många sticklingar du vill.
 5. Ställ sticklingarna i ett glas med rumstempererat vatten. Säkerställ att inga blad kommer under vattnet. Ställ glaset ljust men inte i direkt solljus. Byt vattnet ett par gånger i veckan.

Efter ett par veckor kommer sticklingarna ha fått vita, fina rötter. Då är det dags att plantera dem i jord. Plantera 3-5 sticklingar i varje kruka. Använd en kruka med hål i botten så att du kan vattna din basilika underifrån. Klappa dig själv på axeln, du har skapat nya basilikaplantor!