Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Vad Kan Man Plantera P Sommaren?

Sommar- och höstsådd Sluta inte så bara för att våren är förbi och sommaren har tagit över. Många växter kan och bör sås senare. Höstens kortare och svalare dagar med betydligt mindre skadeinsekter, gör att skörden oftast blir bättre. Och åtskilliga arter kan sås sent på hösten för att gro extra tidigt nästa vår.

Vår ljusa försommar lockar fram alltför tidig blomning på åtskilliga kålväxter och sallater. Sådda mitt i sommaren istället, ger de fina, friska skördar till sent på hösten. Andra arter växer så snabbt att de hinner med flera omgångar på samma säsong. som t.ex. rädisor, majrovor, sallat, spenat.De flesta växter, både ettåriga och två-och fleråriga släpper sina fröer på hösten om de får blomma färdigt och ge moget frö.

Det är egentligen den rätta tiden för sådd av rotfrukterna, sallater och bladväxter som spenat och målla och persilja. Är bara odlingen någorlunda fri från fleråriga ogräs, är det inga problem. (Det går ju inte att göra någon vidare jordbearbetning på våren.)Det är inte meningen att fröna ska gro innan vintern.

 1. Undantag är för spenat, fältsallat och salladslök vilka övervintrar som småplantor i de södra delarna.
 2. De ska ligga färdiga och vänta på våren, och ge oss tidigare skördar än vad vi får från normal vårsådd.Det största hotet för fröerna är oftast inte kylan, utan blötan.
 3. Så höstsådd ger minst lika bra resultat i norr som i söder.

Och i norr är det viktigt att komma igång tidigt. Att Black Seeded Simpson överlevde -35 grader och flera snöoväder på våren, var en av överraskningarna. För rötter som morot, palsternacka, svartrot, haverrot med flera, är vintern normalt inga problem.

 1. Bara fröna kommit i en bra och väldränerad jord.
 2. Har jorden redan hunnit frysa kan fröna täckas med lite sand eller kompostjord.I stort sätt gäller att tåliga växter med frön som gror vid ganska låg temperatur kan sås sent med lyckad övervintring.
 3. Att försöka så värmekrävande växter som majs, bönor, gurka osv.

är inte lönt mödan. Det har visserligen hänt att både tomat och squash har grott ur komposten och vuxit sig starka. JULI: Det går fortfarande utmärkt att så om en stor del av vårsådden. Rädisor givetvis. Men också ärter, sallater, roquette, spenat, mållor, rödbetor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi, tidiga morötter etc.

 • Nu i mitten av juli är det också rätt tid att så de flesta av grönsakerna från Asien.
 • Salladskål och andra bladkålväxter, liksom daikon-rädisor, blir mycket bättre på hösten.Snabbväxande blommor och kryddor kan också sås för att få en längre blomning och skörd av färska kryddor.
 • Som ringblomma, sommarslöja, vallmo, kryddkrasse, kyndel, körvel, cilantro m.fl.

AUGUSTI: De asiatiska bladgrönskerna hinner ge en skörd till i september-oktober. En eller två omgångar till av rädisor som ger årets finaste. Spenat och fältssallat för övervintring ska sås nu. Många två- och fleråriga blommor gror bäst om de sås nu under augusti-september.

 1. Akleja, berglin och doftviol är några exempel.
 2. SEPTEMBER: Ännu är det inte för sent för spenat och fältsallat.
 3. På friland i de södra delarna och i växthus längre norrut.
 4. I växthuset, nu när det blir plats där igen, är det dags att så rädisor och asiatiska blad igen för en sen skörd.
 5. Flera asiatiska blad övervintrar och växer vidare.

Även plocksallat växer till sig, ger lite blad under senhösten, övervintrar och bildar fina plantor redan i mars-april innan tomaterna och gurkorna tar över växthuset igen. På friland kan en septembersådd av salladslök ge mycket tidig lök på våren om vintern inte varit alltför onådig.

 • Vitlöksklyftorna bör också komma i jorden i de norra delarna av landet.
 • OKTOBER: I norr är den stora höstsådden för övervintring igång.
 • Morot, palsternacka, haverrot, svartrot, blad- och rotpersilja, kardborrerot, dill, sallater, målla.
 • Även rödbetor kan lyckas ibland.
 • Bland blommorna klarar klint, ringblomma, atlasblomma, sommarslöja, sömntuta etc.

oftast av vintern utan svårighet. NOVEMBER: Samma arter som under oktober. Men nu också längre söderut. Sommar- och höstsådd är ännu inte speciellt utforskat. De tider och arter vi ger exempel på här är våra egna erfarenheter. Det finns mycket som vi inte provat än.

Vad kan man plantera mitt i sommaren?

Grönsaker för sommarsådd – På sommaren har det största hotet mot fröerna avvärjts, nämligen den kalla blötan i jorden som våren kan bjuda lite väl friskt på. I juli är det varmt och gott i jorden och det går fort för fröerna att gro. Sommarsådd av grönsaker handlar både om att så för goda skördar redan efter några veckor och om att så för skörd av höstens läckerheter.

 1. På våren, inför första sådderna och utplantering av förkultiverade plantor, görs en grundgödsling och jordförbättring i grönsakslandet med egen kompostjord, stallgödsel eller kogödsel som köps på säck i trädgårdshandeln.
 2. Läs mer i,
 3. När du sår nytt under sommaren är det bra att tillföra en extra dos näring, eftersom de grödor som har vuxit upp och skördas har förbrukat en del av jordens resurser.

Mylla ner några nävar hönsgödsel i grönsakslandet innan du sår nytt så finns det näring att ta av till nästa omgång grödor. Vad Kan Man Plantera P Sommaren Så och skörda grönsaker hela sommaren Mitt på sommaren är en del av de grönsaker som såddes i våras redan skördade eller så är skörden i full gång. Lediga platser skapas i landet där du kan så nytt av snabbväxande sorter. Bland rotfrukterna kan du så rädisor, morötter, rättika och majrova i omgångar hela sommaren och på vis ha skördar att plocka av nästan hela tiden.

 • Välj sorter som beskrivs som snabbväxande eller tidiga.
 • Bladgrönt och asiatiska grönsaker ger skörd riktigt snabbt om du väljer att plocka bladen när de är små och späda – då är de också ljuvligt goda.
 • Många asiatiska bladgrönsaker trivs allra bäst med direktsådd först till sommaren när värmen stabiliserats ordentligt.

Så exempelvis asiatisk kål, plocksallat, salladssenap, trädgårdsmålla, mizunakål, tatsoi och pak choi hela sommaren och njut av krispiga, vackra och nyttiga blad. Vad Kan Man Plantera P Sommaren Ärter är roligt och givande att direktså under sommaren för skörd av de utsökta skotten när de hunnit upp bara en liten bit. Använd skotten i sallader, på smörgåsen, som garnering eller plocka och knapra på medan du strosar runt i odlingarna. Så grönsaker på sommaren för skörd under hösten Det finns gott om grönsaker som du kan så på sommaren för att se fram emot en stor skördefest i höst.

Det är smart att kombinera direktsådd på friland med att i förväg driva upp en del plantor i krukor, lådor, pluggbrätten eller tråg. Med uppdrivna plantor ligger du steget före när någon färdig gröda skördats klart och det plötsligt blir plats över i odlingarna. Förså exempelvis rödbeta, fänkål, sockerärter, lågväxande bönor, mangold och salladslök för att plantera ut efterhand som luckor uppstår i grönsakslandet.

See also:  Hur NRa TomtgräNs FåR Man Plantera Skog?

Ställ sådderna i skugga, och täck dem gärna med en bit fiberduk. Direktså exempelvis persilja, rucola, dill, salladskål, vintersallat och senare sorter av rädisor och morötter. Mitt på sommaren när ljuset flödar och det kan vara riktigt varmt växer spenat snabbt och går gärna i blom, eller i stock som det också kallas.

Vad kan man odla i mitten av juli?

Njut, rensa och så nytt – juli är månaden som rymmer allt som hör odling till. Nu finns det en hel del som du kan börja skörda bland blommor, kryddor och grönsaker. Mot slutet av månaden kanske du kan plocka en solmogen tomat? I juli månad finns det mycket du kan så nytt av, exempelvis rädisor, kryddväxter, sallat, morötter och kålväxter.

Passa på att fylla på om du får tomma utrymmen i landet eller rabatten. Det går bra att direktså om du inte har färdiga småplantor att plantera. Glöm inte bort att hålla sådden fuktig. Det är också bra att rensa en del. Många av dina plantor mår bra av att gallras eller att du rensar bort ogräs runt om kring dem.

Då slipper dina plantor dela med sig av vatten och näring. Så här tidigt på säsongen kan det växa riktigt fort om dina plantor får gott om vatten och värme. Nyp av vissna blommor, slingerväxter som sticker iväg och ogräs lite pö om pö när du ändå är ute och njuter av din odling. Vad Kan Man Plantera P Sommaren Den rödbladiga basilikan ’Rosie’ och den gröna ’Emily’ trivs utmärkt i värmen. Foto: Lovisa Back

Vilka grönsaker kan man plantera på sommaren?

Många är ivriga att komma i gång med odlingen så fort som möjligt på våren och sår en massa. Kanske blir inte resultatet strålande och man tappar sugen. För andra kan det vara så att det är det fullt upp på våren och att de planerade sådderna inte blir av.

 • Som tur är så är det fortfarande gott om tid att så många grönsaker! Det kan faktiskt vara lättare att få bra resultat vid sådd i juli jämfört med vid vårsådd.
 • För kålväxter kan det ofta vara problem med jordloppor på försommaren: sådderna hinner knappt komma upp förrän de blir upp uppätna och försvinner, problemen med jordloppor bruka vara betydligt mindre i juli och augusti.

Ett annat problem man slipper vid sommarsådd är att vissa växter såsom till exempel Pak Choi, spenat och sallat går lätt i blom under den tidiga sommaren och passar bättre att odlas lite senare. I början av juli går det fortfarande mycket bra att så många av de grönsaker och sommarblommor som ofta sås sås på våren.

 • Några exempel är rädisa, majrova, spenat, sallat, ärter, dill, kålrabbi och tidiga morötter.
 • Från mitten av juli passar det bra att så många asiatiska kål som lätt går i blom då dagarna är långa.
 • Det man ska tänka på när det gäller sommarsådd i juli och augusti är att utvecklingstiden inte får vara för lång, det vill säga tiden mellan sådd och skörd ska inte vara för lång.

Anledningen är att grönsakerna behöver hinna växa färdigt för skörd i september eller oktober innan det blir för kallt och innan solljuset blir för svagt. Använd gärna sorteringsfunktionen i Odla ätbarts växtbibliotek, se beskrivning, Sortera på ’Mellankultur’ eller ’Efterkultur’ för att se för att se vilka grödor som är riktigt snabba.

 • Observera att ’Efterkultur’ också kan vara sådana grödor som kan sås på hösten för att gro och sedan kunna skördas nästa säsong.
 • Exempel på detta är vitlök eller palsternacka.
 • På växtkorten för respektive gröda ser man utvecklingstiden.
 • Några kål som blir klara snabbt och fungerar bra för sommarsådd är broccolirybs, kinesisk broccoli, kålrabbi, pak choi, rucola, salladskål och olika bladkål.

Sallat, mangold och rödbetor fungerar bra att så hela juli. Vad det gäller kryddväxter fungerar gräslök, dill och koriander bra. En bra idé är också att fortsätta med förodling hela sommaren för att ha plantor färdiga att sätta ut när det blir en lucka i odlingen.

Om man driver upp plantor inomhus går det att ha plantor färdiga att sätta ut när det blir plats ledig i odlingen efter att något skördats. Genom att låta fröna ska gro och växa sin första tid på annan plats så spar man tid i odlingen. Olika växter tar olika lång tid på sig att gro och utvecklas. För t.ex.

sallat spar man c:a tre veckor och för mangold 4-6 veckor.

Kan man plantera perenner på sommaren?

Plantering av perenner – Plantor kan planteras under hela växtsäsongen. Tänk på att vattenbehovet för planteringar skiftar under sommaren. På hösten minskar vattenbehovet men under heta dagar kräver planteringarna större omsorg. Då kan det vara bra att vattna mycket och ge planteringen skugga.

Höga växtarter kräver ofta spaljéer eller växtstöd – bygg detta vid planteringstillfället för att inte skada skörden. Bågar och ramar som är flätade av plast, metall eller korg är lämpliga stöd. Tänk på att vattna plantorna noga vid plantering. Även under de första veckorna behöver plantorna vattnas ofta.

Det är först när plantorna har utvecklat sitt rotsystem som bevattning inte krävs i lika stor utsträckning – förutom vid de torraste platserna eller i den värsta värmen.

Kan man odla potatis i juli månad?

Sent på hösten njuter jag av färsk potatis direkt från jorden. Att sätta potatis i juli är tricket för att locka fram sommarens smaker en sista gång innan vinterkylan drar in. Gott på alla sätt. När knölarna blivit mat kan frisk potatisblast användas som täckmaterial eller läggas på komposten, medan angripen blast bränns eller körs till återvinningen för att brännas där. Det är nästan kriminellt att inte odla potatis i den egna trädgården.

Inget är så enkelt och kan ge en så fulländad smakupplevelse. Potatis kan förstås vara riktigt tråkig och alldeles för vardaglig, men det gäller sällan den vi odlat hemma. Det gäller bara att sätta sin första knöl, sen vill man liksom inte sluta. Jag tycker det är så roligt med hemodlad potatis att jag sätter den både på våren och sommaren för att få riktigt lång skördeperiod.

Nu i november plockas de första sommarplanterade knölarna upp ur jorden, med sådär tunt och härligt skal. Visst är det lyxigt!

Vad ska jag plantera i oktober?

Här följer en lista med tips på enkla sysslor som är bra att göra i och av trädgården i oktober månad. Känns det svårt att få tid till allt i listan? Gör då i första hand det som du tycker är roligt. Att anpassa trädgården efter vår livsstil och inte tvärtom är att föredra. Att behandla frukten varsamt ökar dess hållbarhet. Med handskar skyddar du dig också mot eventuella getingstick. På bilden handsken ’ Gentle ’. På övre stora bilden handsken ’ Betty ’ – båda från Nelson Garden. Ta vara på dina äpplen. Plocka dina vinteräpplen innan frosten slår till.

See also:  Hur Djupt Ska Man Plantera Pioner?

Slå in dem i tidningspapper och förvara svalt så håller de sig längre. Har du mer än vad du klarar äta upp kan du lämna in delar av skörden på musteri. Googlar du på ”Musteri, egna äpplen” och namnet på din stad eller kommun så är sannolikheten ganska stor att du hittar ett musteri som gärna hjälper dig att göra must av dina äpplen.

Vilken fin present att ge bort dessutom! Ta vara på rönnbären. Om du har några rönnbär kvar kan de troligen fortfarande plockas. Gör gelé, saft eller frys in till så att du kan bjuda fåglarna på mat när det blir bistrare temperaturer. Sätt höstlök för vårens blomsterprakt.

Du kan plantera lökar i rabatten men det går även bra att göra det i gräsmattan eller i kruka, Vackrast blir det om du placerar lökarna i grupp (och inte i raka rader) och gärna tillsammans med perenner. Perennerna börjar ofta växa och blomma när lökarna blommar över om våren. Skörda – eller köp närodlad pumpa till Halloween.

Pumpan är mogen när den låter ihålig när du knackar på den. Men se till att skörda innan frosten slår till. Är den inte mogen före frost så kan den också mogna inomhus. Passa på att ta vara på de goda pumpafröna, Det är bara att skrapa ur dem ur pumpan.

 1. Sedan rengör du dem enkelt genom att skölja med vatten.
 2. Prova att rosta dem i ugnen på 175 grader i ca 20 min med lite olja och flingsalt.
 3. När de är klara ska de vara gyllene i färgen.
 4. Vips har du ett hemmagjort snacks! Passar dessutom utmärkt att servera till fördrinken om du ska bjuda på lite fest.
 5. Eller varför inte på ett Halloweenparty?.

(Obs. Kom ihåg att precis som att det finns nöt-allergiker så är en del människor allergiska mot pumpafrön.) Vad Kan Man Plantera P Sommaren Pumpa och pumpakärnor kan man göra mycket gott av på hösten. Skydda mot frost! Använd fiberduk som skydd mot den lömska frosten. Sena blommor – som dahlior – och plantor i växthus kan blomma längre med ett täcke om natten. Få fler plantor – dela perennerna! Dela med dig, byt plantor med dina vänner eller utöka din rabatt! Nu är sista chansen att dela perenner som vuxit sig stora.

 • Hosta, iris, pion, vintergröna och daglilja går utmärkt att dela – se bara till att plantan hinner rota sig innan tjälen kommer.
 • Höstså grönsaker! Visst går det att så på hösten.
 • Så nu och få en rekordtidig grönsaksskörd nästa år! Ramslök, salladslök, vintersallat, dill, gräslök, rädisa, morot och svartrot lämpar sig för sådd redan nu.

Tänk samtidigt på att rensa bort ogräset, liksom att markera din sådd väl. Så för tidig blomning. Även flera sorters blommor går att så på hösten, Atlasblomma, blåklint, riddarsporre, ringblomma, sömntuta och vallmo är några ettåriga blommor som kan komma igång extra tidigt när de blivit sådda på hösten.

 • Fröna börjar gro direkt när ljuset och värmen kommer åter på våren.
 • Gräv upp frostkänsliga lökar.
 • Vissa sommarblommande lökar behöver grävas upp och förvaras torrt, mörkt och svalt över vintern – exempelvis dahlia och Afrikas blå lilja.
 • Låt gärna en del av jorden följa med – eller förvara dem i sand.
 • Höstvattna städsegröna växter såsom rhododendron, buxbom, tuja och idegran.

De bör få en rejäl rotblöta innan frosten kommer. Då de sugit upp denna fukt klarar de vintern bättre. Plantera buskar, träd, rosor och perenner. Ska du anlägga en häck mot grannen är detta en utmärkt tid. Barrotade, lövfällande häckbuskar och träd, liksom rosor och höstblommande perenner planteras gärna på hösten innan tjälen går i jorden.

Vilka grönsaker gillar värme?

Hittills i år har vi skördat följande grönsaker: – De självklara grönsakerna, Låt oss först nämna sallat som på något sätt är grunden i den gröna mathållningen (håller du med?). Vi odlar i alla fall många olika sorters sallat och vi anser att det alltid bör finnas nya huvuden på gång.

 • Av denna anledning sår vi sallat var och varannan vecka och sätter ständigt ut nya sallatsplantor i våra odlingsbäddar.
 • Dill och persilja samt potatis tillhör också det självklara i hemträdgården och inte minst så är den första fäskpotatisen (till midsommar) alltid extremt efterlängtad! De värmeälskande frukterna,

Helt andra växter är mer värmekrävande grönsaker som paprika och chili och vi odlar även här en rad olika sorter: gröna, gula, röda, orangea, Till de värmeälskande hör även tomater, En sen vår i maj 2020 gjorde att skörden av tomater (i större mängder) lät vänta på sig.

Vi började visserligen att plocka lite solmogna tomater kring midsommar men mognaden utomhus tar tid i år. Men nu i slutet av juli så ökar mängderna änligen snabbt. En annan värmekrävande grönsak är aubergine och på våra plantor finns än så länge endast blommor. Ytterligare en som gillar värme är melon, något som vi sällan odlar.

I år har vi dock ett par plantor och den första melonen är nu (25/7) cirka fem centimeter stor. De snabbväxande vattenfyllda godsakerna, Att det, när skörden drar igång, blir mängder av grönsaker som zucchini (squash) och gurkor vet alla odlare. Vi odlar följande gurksorter: Arboga vit, Sherpa, Tanja och slanggurkan Max – och för dessa är skörden i full gång.

Snart väntar även skörd av äppelgurkor, druvgurkor (Västeråsgurkor för inläggning) samt Djungelgurkan. Den matiga kål en : Vi odlar det mesta av alla de härliga kål som kan odlas i Sverige: majrova, svedjerova, kålrabbi, kålrot, broccoli,, grönkål, svartkål (Palmkål), spetskål och savoykål. Normalt odlar vi även blomkål, vitkål och rödkål, men så icke i år 2020.

Till smaksättningen, Lök, kryddor och örter. Vi odlar purjolök samt röd, gul och silverlök. Även scharlottenlök och lite ramslök. Och givetvis även vitlök. Vår kryddodling är inte stor utan den märks främst under plantförsäljning i maj månad. Men i odling har vi lite rosmarin, timjan, grekisk oregano, salvia, mejram med mera.

 • Några olika sorters basilika krukodlas också.
 • Betor, betor och åter betor,
 • I år har vi skördat mängder av betor: röda, gula och cirkelbetan.
 • De olika betorna tillhör också de självklara i odlingarna.
 • Till samma botaniska familj som betorna hör mangold och bladamaranten; härliga växter som man kan plocka och skörda hela tiden – och samtidigt vara säker på att det alltid kommer mer.

Ärtgodiset, Ärtväxter av olika slag är också oerhört eftertraktade och vi odlar sockeräter, brytsockerärter, vaxbönor, brytbönor (haricouts vert), skärbönor och bondbönor. De växer brett, snabbt och ibland högt (2 meter högt är inte ovanligt). De riktigt höga kallas störbönor och det händer att vi står på stege för att plocka dem.

See also:  NR Plantera BlåBäRsbuske?

Vår växtföljd Nämnas kan, att vi i våra odlingar tillämpar en åttaårig växtföljd där vi håller isär de olika botaniska familjerna. Detta ger nedanstående ”gruppindelning”. (Familjnamnet på latin anges inom parentes). LÖK (Alliaceae), backlöksväxter: purjolök samt röd, gul och silverlök; scharlottenlök och lite ramslök samt givetvis även vitlök.

MÅLLVÄXTER (Amaranthaceae): betor, mangold och amarant FLOCKBLOMMIGA (Apiaceae): morot, palsternacka, rotpersilja, fänkål, persilja, dill och selleri KORGBLOMMIGA (Asterväxter): sallat, jordärtskocka, svartrot, haverrot, kronärtskocka med mera KÅLVÄXTER (Brassicaseae): majrova, svedjerova, kålrot, broccoli, grönkål, svartkål (Palmkål), spetskål, vitkål, rödkål, brysselkål, och blomkål savoykål.

ÄRTVÄXTER (Fabaceae): sockeräter, brytsockerärter, vaxbönor, brytbönor (haricouts vert), skärbönor och bondbönor. GURKVÄXTER (Curcurbitaceae): Gurkor av många olika sorter, vilket framgår ovan) samt zucchini. TACK! Att så många är intresserade av vår trädgård och våra grönsaker är jättekul! Tack alla ni som uppmuntrar och uttrycker er uppskattning.

Försäljningen Vi säljer våra grönsaker dels via abonnerade veckolådor (se bild nedan), dels direkt i vår trädgård under lördagarna. Genom åren har vi också alltid haft ett antal underbara restaurangkunder! Ja, detta var några noteringar om vår odling av grönsaker på Näsets Gröna. : Grönsakodlingen – läget i juli 2020

Vilka grönsaker trivs i sol?

Grönsaker och kryddörter som trivs på en solig balkong – Tomat, gurka, melon, basilika, timjan och salvia har det gemensamt att de trivs i solen därför är det perfekta på balkongens lilla köksträdgårdshörna. Använder du gräsklipp som täckmaterial så ger gräsklippet också näring till växten.

Tänk också på att vattna dina växter morgon eller kväll, men inte mitt på dagen då det mesta av det du vattnat dunstar bort. Det är roligt att odla egna tomater och det finns massor av olika tomatsorter att välja emellan. Har du en liten balkong ska du välja busktomater, för de tar inte så stor plats.

Dessa har, som namnet antyder, ett lägre buskigt växtsätt och de behöver inte tjuvas. Det vill säga, man behöver inte ta bort de skott som växer fram mellan stjälk och blad, något man måste göra kontinuerligt med vanliga tomater, annars blir plantan till slut alldeles oregerlig.

 1. Dessutom tar tjuvarna energi som plantan annars skulle ägna åt sin blomning.
 2. Tomatblommorna gillas av pollinatörerna, men är du på en balkong högt upp (som pollinatörerna kanske har svårt att hitta till) och vill vara säker på en stor skörd kan du handpollinera dina tomatblommor genom att pensla med en liten pensel från blomma till blomma.

Tomat förkultiveras cirka 6-8 veckor innan utplantering. Att skörda egen gurka är roligt, dessutom kan man skörda under en lång säsong. Välj frilanstomater, till exempel klassisk Västeråsgurka, eller eleganta sorten ’Pony’. Växthusgurka däremot, som slanggurka kan funka, men de behöver ett mycket bra mikroklimat för att ge en god skörd.

 1. Eftersom gurkplantor ogillar blåst, måste du hitta ett vindstilla hörn till dem.
 2. Vattna dina gurkplantor flitigt.
 3. Blommorna gillas av pollinatörerna, men som med tomaterna så kan det vara idé att handpollinera blommorna om du bor högt upp.
 4. Gurkplantor förkultiveras cirka 4-5 veckor innan utplantering.
 5. Om du har en riktigt solig och vindstilla balkong så kan du testa att odla egna meloner.

Melonplantan ha ett slingrande växtsätt längs marken, men man kan också låta den slingra sig upp på en ställning. Melonen har superfina dekorativa flikiga blad, låt dem synas i din balkongodling. Även melonblommorna älskas av pollinatörerna, men liksom med gurka och tomat kan det vara läge ett handpollinera för god skörd om din balkong ligger högt upp. Basilika gillar den varma solen, men den vissnar lätt om du glömmer bort att vattna, så vattna den regelbundet och generöst. Du kan plantera ut en vanlig köpt basilikaplanta eller så från frö. Ett alternativ är att välja en ovanligare basilika, som den djupt gröna, lilaskiftande basilikan ’Yemenite’ som också har ett generöst buskigt växtsätt.

 1. Väljer du att så bör du göra det inomhus 4-5 veckor innan plantan tas ut.
 2. Till skillnad från de andra nämnda grönsakerna och kryddorna är salvia och timjan perenner, de återkommer alltså år efter år.
 3. Dock kan de vara lite känsliga, så det är inte alls säkert att de klarar alla vintrar.
 4. Man får hoppas och hålla tummarna helt enkelt.

Men i solen trivs de och de vill stå väldränerat och inte för blött.

Kan man odla potatis i juli månad?

Sent på hösten njuter jag av färsk potatis direkt från jorden. Att sätta potatis i juli är tricket för att locka fram sommarens smaker en sista gång innan vinterkylan drar in. Gott på alla sätt. När knölarna blivit mat kan frisk potatisblast användas som täckmaterial eller läggas på komposten, medan angripen blast bränns eller körs till återvinningen för att brännas där. Det är nästan kriminellt att inte odla potatis i den egna trädgården.

 1. Inget är så enkelt och kan ge en så fulländad smakupplevelse.
 2. Potatis kan förstås vara riktigt tråkig och alldeles för vardaglig, men det gäller sällan den vi odlat hemma.
 3. Det gäller bara att sätta sin första knöl, sen vill man liksom inte sluta.
 4. Jag tycker det är så roligt med hemodlad potatis att jag sätter den både på våren och sommaren för att få riktigt lång skördeperiod.

Nu i november plockas de första sommarplanterade knölarna upp ur jorden, med sådär tunt och härligt skal. Visst är det lyxigt!

Vad kan man så i slutet av juni?

Grödor som ger skörd snabbt – Dill, rädisor, basilika, koriander, sallat kan nog räkas som de allra snabbaste grödorna som fungerar bra att så i juni. Förvisso har också rucola, spenat och pak choi en relativt kort utvecklingstid, men de är och andra sidan väldigt känsliga för våra långa dagar och går snabbt upp i blom om de sås i juni.

När du sår sallat, ställ då inte såbyttan på ett varmt och soligt ställe utan välj att ställa den i skuggan eller som vi i kylskåpet de första dagarna, då gror allra flest frön. Lästips: Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet Sockerärtor eller andra typer av ärtor är också relativt snabba av sig och vi stoppar ner dem direkt på dess växtplats.

Även störbönor kan sås denna tid och gärna på den plats där du redan har förädlade plantor, då sprider skörden ut sig. Kålrabbi kan räknas in i kategorin snabba grönsaker om man jämför med andra rotfrukter eller kålväxter. Kålväxter den här tiden på året tjänar på att sås i byttor eller krukor med planteringsjord så att inte jordlopporna äter upp dem direkt när de tittar upp. Vad Kan Man Plantera P Sommaren I krukorna finns salladskål, troligen rucola och knölfänkål. I krukorna bakom finns sallat.